Vettel i Ferrari: Kamo dalje i nadolazeći mercato

Oktanski koktel

Ante Maras

Prije 4 godina 7 min 11 komentara

Razlaz između Vettela i Ferrarija je šokirao sve fanove Formule 1, iako, gledajući realno – to se moglo i očekivati. Isto tako napravio je tektonski poremećaj na tržištu vozača te otvorio razne špekulacije tko će zamijeniti Vettela u Ferrariju i gdje će Vettel nakon 2020. godine. Neke od njih zvuče poprilično realno, a neke od njih nemaju puno dodirnih točaka sa stvarnošću. U ovom članku ću se pozabaviti nekima od njih te ih objasniti, a ako vi imate neku svoju opciju po ovom pitanju, slobodno napišite u komentarima.

Vettel u McLaren, Sainz u Ferrari

Jedna svakako realna opcija, jer Ferrari se odavno okrenuo Leclercu i nakon scena prošle sezone i napetosti između Leclerca i Vettela, Ferrariju ne trebaju dva pijevca u kokošinjcu, treba im vozač koji je dovoljno dobar da uzima bodove Mercedesu i Red Bullu, a da ne ugrožava Leclerca, stoga se Sainz čini kao jedna sasvim realna opcija, obzirom na prikazano prošle sezone. S druge strane, iako sigurno neće biti jeftin, Vettel je vozač iznimnih sposobnosti razvitka bolida, a McLarenu koji raste svakako će pomoći jedan takav vozač kao što je Vettel, a i Vettelu treba sredina u kojoj će ga cijeniti i koja će upijati svaku njegovu riječ, a McLaren je svakako ta sredina, a kad još dobiju Mercedesov motor 2021. godine, rezultati se mogu značajno poboljšati te koji put i zaprijetiti vodećem trojcu. Jedino je pitanje da li je Vettel spreman otići u lošiju momčad od vodećeg trojca te se boriti u sredini poretka. Ja mislim da čak i je jer nije izgubio volju za utrkivanje bez obzira na sve što se dogodilo u Ferrariju i ta bi suradnja bila win-win za obje strane.

Vettel u mirovinu, Sainz u Ferrari, Ricciardo u McLaren, Alonso u Renault

Velika je vjerojatnost da Vettel ode u mirovinu, jer mu je zasigurno dosta svega zbog Ferrarija, a i zasigurno će ovoj odluci doprinijeti i njegova obitelj kojoj je isto dosta stresa i izostanka Vettela. E takva bi odluka izazvala velike rošade na gridu. Uz već izrečenu opciju Sainza u Ferrariju, odlazak Ricciarda iz Renaulta u definitivno bolji McLaren je opcija zbog koje profitiraju i Ricci i McLaren. Ricci odlazi u momčad koja iz godine u godinu raste i ide prema vrhu, što će još biti dodatno naglašeno Mercedesovim motorima od 2021. godine, a McLaren dobija vozača šampionskog kalibra i ambicija za ne toliko velike novce. A sad, povratak Alonsa u F1 i to u Renault, gdje je ostvario i svoje najbolje rezultate svakako je opcija koja raspaljuje maštu velikog broja fanova F1. Ali postoji nekoliko problema, a prvi od njih je što je Alonso od kraja 2018. van Formule 1 što može utjecati na njegove perfomanse. Druga stvar je što bi Alonso u 2021. ušao sa 39 godina, a isplati li se Renaultu vozač tih godina u momčadi, ne bih bio toliko siguran. I na kraju, Alonso svakako neće biti jeftin i tražit će top plaću, a uz sve navedene faktore, treba nadodati neizvjesnost oko momčadi jer glavešine u Renaultu nisu nimalo zadovoljne, stoga opcija Alonsa u Renault ima puno rupa.

Vettel u Renault, Ricciardo u Ferrari

Iskreno ne baš realna opcija, jer Renault nije baš toliko široke ruke po pitanju financija, a i Vettelu nije baš drag odlazak u momčad srednjeg ranga koja nema baš neku tendenciju rasta i približavanja vrhu. Isto tako, Ricciardo je svakako brz i talentiran vozač šampionskih ambicija te već spomenuta dva pijetla u kokošinjcu nisu potrebna Ferrariju, a i samom Ricciardu nije baš potreban još jedan sukob s nadobudnim talentiranim klincem jer se toga nagledao u Red Bullu. Stoga ova opcija ima malo šansi.

Vettel u Mercedes, Hamilton u Ferrari

Svakako najzvučnija potencijalna vozačka promjena i svakako jedna od vozačkih rošada koja bi obilježila noviju povijest F1. Isto tako, Toto Wolff izjavama u zadnje vrijeme čak i potencira takvu rošadu, a i njemačko-njemačka kombinacija koja pobjeđuje svakako je primamljiva i Vettelu i Mercedesu, a i Hamiltonu nije baš toliko mrska opcija da prestigne Schumachera baš u Ferrariju i postane najuspješniji svih vremena. Ali realno, Hamiltonu nije baš toliko draga opcija odlaska iz savršeno harmoničnog i uigranog Mercedesa gdje je neosporni broj 1 u Ferrari koji je daleko od harmonije, a i sigurno mu ne pada na pamet se hrvat s Leclercom, on želi mir. A i Ferrari bi dvaput razmislio o ovoj opciji jer bi Hamilton mogao uništiti mladog Leclerca, a to svakako nije dobro za Ferrari ni Leclerca.

Vettel u Mercedes, Bottas u Ferrari

Jedini tko bi profitirao od ove ne baš realne opcije je Ferrari jer bi Leclerc time dobio pouzdanog Barrichella 2.0, a ostali nikako ne bi profitirali ovim raspletom. Mercedesu nakon dvoboja Rosberg-Hamilton ne treba takvo što, a Vettelu je zasigurno dosta unutarmomčadskih dvoboja, a o Hamiltonu ne treba ni govoriti. Iskreno, osim bahaćenja, ne vidim razlog zbog kojeg bi Mercedes doveo Vettela u Mercedes da bude momčadski kolega Hamiltonu.

Vettel u mirovinu, Giovinazzi u Ferrari, Mick Schumacher u Alfu Romeo

Na prvu čak i donekle realna opcija, obzirom da su i Giovinazzi i Schumacher Ferrarijev pomladak, a već sam prije u članku rekao sve vezano za Vettelovo umirovljenje. Ali problem je u tome što ni Giovinazzi ni Schumacher dosad nisu pokazali da zaslužuju mjesto u Ferrariju, odnosno Alfi Romeo. Istina, može se sve to promijeniti ove sezone(ako se ona uopće i održi) pa oni poboljšaju svoje nastupe, ali zasad ova opcija nema smisla.

Vettel u mirovinu, Hulkenberg u Ferrari

Možda čak i najjeftinija opcija za Ferrari. Dobro, Hulk će ući u 2021. bez godinu dana vožnje bolida F1, a i broj podija, točnije nedostatak istih bi mu mogao biti krimen u takvoj Ferrarijevoj odluci, ali taj manjak podija je više znak nesreće i nemogućnosti mašinerije koju je imao u rukama tijekom karijere, ali je isto tako pokazao i iznimnu konstantnost i dobre rezultate u istima, a i nosio je jedno vrijeme titulu “best of the rest”, što ipak govori o kakvom se vozaču radi te sam uvjeren da bi u Ferrariju pokazao svoj puni potencijal, a i sigurno bi bio od pomoći Leclercu u borbi s Hamiltonom i Red Bullovim dvojcem. Ali taj nedostatak podija i godina izvan F1 bi mogle pokopati ovu opciju.

Vettel u mirovinu, Alonso u Ferrari

Jednostavno ne. Ferrari sigurno nije zaboravio sve što se događalo dok je Alonso bio Ferrariju, a sam Alonso bi mogao više od Hamiltona uništiti Charlesa Leclerca. Isto tako, Alonso želi status prvog vozača u momčadi i izdašne financijske uvjete, a u Ferrariju to neće nikako dobiti zbog Charlesa Leclerca. Svakako jedna spektakularna, ali i nerealna opcija

Možda sezona neće ni početi, ali svakako nas čeka zanimljiva godina po pitanju vozačkih transfera i mnogima će ovaj “prijelazni rok” biti ravan jackpotu, a nekima bi mogao uništiti karijeru u Formuli 1. Sve u svemu, jedva čekam, kao i svi F1 fanovi, vidjeti kako će se ovo rasplesti. Uživajte!


Odgovor

11 komentara

  1. Mercedes
    Serviser Donator Prikaži

    Gdje si našao tu početnu sliku??Strava je?



    2
    2

    0
  2. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    rosberg ? :DDDD


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.