Red Bull Ring režirao najuzbudljiviju utrku dosadašnjeg dijela F1 sRHR prvenstva

Esport / Izdvojeno

Dejan Fabris

Prije 4 godina 8 min 1 komentara

Velika Nagrada Austrije

Kako je bilo i najavljeno, prošli su nam vikend F1 sRHR vozači priuštili pregršt uzbuđenja u sva četiri aktivna natjecanja. Na Red Bull Ringu su se susreli natjecatelji PS Divizija 1, 2 i 3 te ekipa sa PC platforme.

Od petka 08.05. do nedjelje 10.05. vožene su utrke u četiri kategorije za Veliku Nagradu Austrije.

Karakteristike staze koje pašu gotovo svima, pokazale su se točnima pogotovo za natjecanje PS Divizije 1, gdje je čitav grid na kvalifikacijama bio unutar sekunde i pol!

KVALIFIKACIJE


Iako se u planinskom okruženju jugoistočne Austrije uvijek može očekivati nezgodno vrijeme, odnosno prije bi se dalo okladiti da će sam event barem jednim svojim dijelom biti kišovit, nego da neće, ovoga su puta vozači Divizije 1 bili pošteđeni kišnih uvjeta na stazi kako u kvalifikacijama, tako i u utrci.

Za razliku od prošle utrke, ovoga su puta svi vozači svoje najbrže krugove odvezli na soft komponenti guma te su tako pokušali ostvariti što je bolju startnu poziciju za samu utrku koja je slijedila.

Nevjerojatno vrijeme i svoju četvrtu najbolju startnu poziciju u sRHR Diviziji 1 ostvario je Frane Erjavac iz Racing Pointa sa vremenom 1:04.217. Unutar 0.5 sekundi od najbržeg, smjestili su se i Stefano Pandža (Ferrari) te Ivan Drk (Williams).

Koliko je bilo uzbudljivo i izjednačeno dokazuje i podatak da je posljednji u kvalifikacijama zaostao za vodećim Erjavcem samo 1.5 sekundu.

Rezultati kvalifikacija za Veliku Nagradu Austrije PS Divizije 1:

VozačMomčadSmjesa gumeVrijeme
1Frane ErjavacRacing Point(S)1:04.217
2Stefano PandžaFerrari(S)+ 0.169
3Ivan DrkWilliams(S)+ 0.495
4Emanuel ĐuranecToro Rosso(S)+ 0.511
5Dario FotakFerrari(S)+ 0.551
6Mihovil BubnjarMcLaren(S)+ 0.599
7Vito BrkićToro Rosso(S)+ 0.639
8Dario BalentWilliams(S)+ 0.866
9Mauro ĆaletaHaas(S)+ 0.886
10Marin TrbušićAlfa Romeo(S)+ 0.933
11Andrej ObranovićRacing Point(S)+ 1.045
12Dejan FabrisRenault(S)+ 1.115
13Vedran VincetićRed Bull(S)+ 1.254
14Alen ProtićRed Bull(S)+ 1.338
15Darijo MrgudićMercedes(S)+ 1.364
16Tomislav PleićMcLaren(S)+ 1.372
17Mihael JurinecHaas(S)+ 1.396
18Adnan MešićAlfa Romeo(S)+ 1.402
19Alen DraganRenault(S)+ 1.504
(S) – soft
(M) – medium
(H) – hard

UTRKA


Naravno, deset je najbržih vozača iz kvalifikacija 36 krugova utrke u Spielbergu moralo startati na gumama na kojima su napravili svoja najbrža vremena, ali je i većina ostatka grida koji su imali mogućnost odabira, u utrku krenula na identičnim smjesama guma koje su koristili i u kvalifikacijama, osim trojice vozača koji su startali na medium gumama.

Prvi i najopasniji zavoj nakon starta su svi začudo prošli bez većih problema, a najbolje se snašao Pandža iz Ferrarija koji je uspio proći Erjavca te do kraja prve ravnice bio vodeći vozač utrke. Erjavac je izgubio i svoju drugu poziciju kad ga je prošao treći u kvalifikacijama, Ivan Drk iz Williamsa.

U kompleksu zavoja 5-6-7 došlo je i do prvog ozbiljnijeg kontakta dvaju vozača, Marina Trbušića iz momčadi Alfa Romeo te Alena Protića iz Red Bulla, nakon čega je po prvi i jedini put na utrci izašao sigurnosni automobil, a pod kojim su vozači i završili prvi krug sa poretkom vodećih: Pandža-Drk-Erjavac.

Trbušić i Protić su nakon obračuna obojica morali u boks po nova prednja krila, a sigurnosni je automobil iskoristio i dio ostatka ekipe ili za popravke na svojim bolidima ili za promjene taktika što se tiče guma.

Nakon restarta utrke poredak prve trojke je par krugova bio nepromijenjen, no zato ekipa iza njih nije mirovala, pogotovo Dario Fotak (Ferrari) koji se u šestom krugu probio na 4. mjesto u utrci, prestigavši Emanuela Đuraneca iz momčadi Toro Rosso. U sklopu toga treba svakako napomenuti i da je najveći napredak nakon starta utrke ostvario Tomislav Pleić iz McLarena koji se do sedmog kruga sa svoje startne 16. pozicije probio na čak 7. mjesto sa zaostatkom od samo četiri sekunde za vodećim Pandžom.

Bitan se trenutak utrke dogodio krug poslije, kada se Pandža u prvom zavoju staze izvrtio te pao na 11. poziciju, a nakon čega je otišao na svoju prvu promjenu guma. U istom je krugu došlo i do promjene na samom čelu poretka, kada je Erjavac prešao Drka te preuzeo vodeće mjesto u utrci.

U 16. krugu utrke prva petorka: Erjavac, Drk, Fotak, Đuranec te Mihovil Bubnjar (McLaren) paralelno ulaze u boks na prvu planiranu promjenu guma, svi se logično odlučuju za medium smjesu te po izlasku svatko zadržava svoju poziciju u odnosu na ostale. Za to vrijeme, vodeću poziciju u utrci preuzeo je Vito Brkić iz momčadi Toro Rosso, a odmah iza njega je bio Mauro Ćaleta u svom Haasu.

Treći Erjavac u 20. krugu utrke sustiže i prestiže Ćaletu te tako privremeno zasjeda na drugu poziciju, no ubrzo nakon toga radi sitniju grešku, gubi mjesta i od Ćalete i od Drka te pada na četvrtu poziciju, ispred Fotaka u Ferrariju. Isto tako, nekoliko trenutaka kasnije, u istom krugu Drk prelazi Ćaletu za drugo mjesto u utrci.

Nastavak uzbuđenja u istom krugu donosi Erjavac, kada u navedenom troboju Drk-Ćaleta-Erjavac, još jednom uspijeva prijeći Ćaletu koji tako u kratkom vremenu sa druge pada na četvrtu poziciju.

U 23. krugu Brkić sa prve pozicije odlazi na svoje posljednje zaustavljanje u boks, stavlja soft gume, potez koji će se kasnije pokazati kao odličan, te tako vodeće mjesto u utrci prepušta Ivanu Drku iz Williamsa.

U slijedećih par krugova dolazi do serije fenomenalnih međusobnih pretjecanja između dvojca Drk-Erjavac koji su zbog karakteristike staze u Spielbergu od tri DRS sektora koji se vežu jedan na drugi, priredili gledateljima nekoliko uzbudljivih dvoboja. Situacija se među njima ustabilila kada se Erjavac konačno uspio malo odvojiti od Drka te izaći iz njegove DRS zone.

Za to je vrijeme Brkić u Toro Rossu, koji je tada jedini od prve osmorke bio na soft gumama, nizao brze krugove te sa šestog mjesta polako sustizao vodeće. U nekoliko je krugova uspio prestići trojicu vozača i doći do čak 4. pozicije.

U 33. se krugu događa najveći udes utrke kada Ivan Drk zbog tehničkih problema odustaje sa odlične druge pozicije utrke i mjesto prepušta Fotaku u Ferrariju. Erjavac tada ostaje usamljen na čelu i do kraja utrke samo održava veliku prednost pred Ferrarijem.

Novom pobjedom u Austriji, a čak trećom u šest odvoženih utrka Divizije 1 F1 sRHR prvenstva, Frane Erjavac je učvrstio svoje vodstvo u ukupnom poretku te sada drugo plasiranom Mihovilu Bubnjaru bježi za 18 bodova.

Dario Fotak je drugim mjestom ponovio svoj najbolji rezultat iz Španjolske, dok je Vito Brkić po prvi puta otkako vozi F1 sRHR prvenstvo zasjeo na pobjedničko postolje.

Najbrži krug utrke odvozio je Stefano Pandža (Ferrari) sa vremenom 1:06.578.

Isto tako treba napomenuti da je dobrim rezultatima u Austriji momčad Ferrarija preuzela vodeće mjesto u ukupnom poretku kontruktora te je sada 3 boda ispred Racing Pointa. Zgusnut poredak na vrhu zaokružuje momčad McLarena koja za vodećima zaostaje samo 7, odnosno 10 bodova.

Konačni poredak Velike Nagrade Austrije PS Divizije 1:

VozačMomčadVrijeme
1Frane ErjavacRacing Point43:00.124
2Dario FotakFerrari+ 5.789
3Vito BrkićToro Rosso+ 13.456
4Emanuel ĐuranecToro Rosso+ 16.659
5Mihovil BubnjarMcLaren+ 17.246
6Mauro ĆaletaHaas+ 19.630
7Stefano PandžaFerrari+ 30.516
8Dario BalentWilliams+ 40.196
9Vedran VincetićRed Bull+ 58.917
10Andrej ObranovićRacing Point+ 1:00.758
11Tomislav PleićMcLaren+ 1:19.573
12Marin TrbušićAlfa Romeo+ 1:19.873
13Darijo MrgudićMercedes+ 1 krug
14Adnan MešićAlfa Romeo+ 1 krug
15Dejan FabrisRenault+ 1 krug
16Alen ProtićRed Bull+ 1 krug
17Alen DraganRenault+ 1 krug
18Mihael JurinecHaasDNF
19Ivan DrkWilliamsDNF

Snimku utrke možete pogledati na službenom F1 simRacing Hrvatska YouTube kanalu:


Po običaju, u subotu i nedjelju su vožene i ostale utrke F1 sRHR zajednice za Veliku Nagradu Austrije. Subota je bila rezervirana za dvostruki užitak: PC Diviziju 1, nakon koje je slijedila utrke PS Divizije 2, a u nedjelju se vozila PS Divizija 3.

PS Divizija 2 je, nakon njegovih dosadašnjih postolja, konačno završila prvom pobjedom Zdenka Kalamira iz Williamsa. Bruno Radić iz Ferrarija je kao i u Kanadi završio drugi, a treće je mjesto te svoje prvo postolje u F1 sRHR prvenstvu osvojio Zvonimir Kraljević koji vozi za momčad Haasa.

U ukupnom poretku vozača PS Divizije 2, Kalamir je smanjio zaostatak za prvim Radićem na 13 bodova, a treći je i dalje Ivan Šalinović iz McLarena.

U PS Diviziji 3, svoju je prvu pobjedu odnio Arian Mladenić (Racing Point), vodeći u ukupnom poretku Marin Radić (Toro Rosso) je ponovio drugo mjesto iz Kanade, a treći je nakon prošlotjedne pobjede bio Florijan Levak iz Red Bulla.

Vodeći u PS Diviziji 3 je i dalje Radić, ispred Levaka i Mladenića.

Spomenimo na kraju i rezultat PC Divizije 1 u kojoj je uvjerljivo i sa lakoćom slavio Igor Filipić iz Red Bulla, ispred Rajka Damjanovića (Ferrari) te Matije Škuljaka (Williams). Podsjetimo da se utrke PC Divizije 1 još uvijek ne boduju za prvenstvo, nego čekaju kraj premijerne sezone PS-a, a kako bi onda svi paralelno krenuli u svoja prvenstva od Sezone 2.

Sve gore navedene utrke možete pogledati na YouTube kanalu F1 sRHR-a:

https://www.youtube.com/channel/UCeQhJfm536MmNHgOd22OcXw

Slijedeći vikend nam nova uzbuđenja donosi legendarni Silverstone koji se od petka do nedjelje vozi za Veliku Nagradu Velike Britanije.


Odgovor

1 komentar

  1. Charles Leclerc
    Fox.14 Prikaži

    Moram priznati, odličan članak.
    Čestitke svima na odličnim utrkama.



    1
    1

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.