Claire Williams: F1 bi mogla izgubiti mnogo momčadi

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 4 godina 1 min 6 komentara

Williams je u zadnjih nekoliko godina potpuno pao u poretku, pa su tako u samo tri sezone postali uvjerljivo najgora momčad. Logično je da u takvoj situaciji nema puno novca jer je zarada jako mala, a šefica momčadi Claire Williams strahuje da bi zbog trenutne situacije F1 mogla ostati bez mnogo momčadi. Kaže da je krucijalno za Williams utrkivati se ove godine, jer ovise o novcu koji bi dobili mjestom u poretku konstruktora.

“Strašno je to da bi mogli izgubiti ne jedan, ne dva, nego puno više timova ako se ne vratimo utrkivanju. Financijski model u ovom sportu je takav da ovisimo o novcu kojeg dobivamo u poretku konstruktora. Kada to oduzmete, uz sponzorstva koja nisu kao prije i koja je jako teško naći, zaista je teško naći budžet koji je održiv za momčad.”


Odgovor

6 komentara

  1. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Još se stari prdonja Bernie spasio prodajom F1 igračke koju i je sam načinio nevjerovatno skupom i u pravom trenutku unovčio..Svi kukaju a lukavac se smije…



    13
    12

    1
  2. Nigel Mansell
    drv Prikaži

    Istina, svako gašenje tima je tužno, ali život ide dalje. I drugi veliki timovi (iz kategorije Williamsa) su došli i otišli, poput Lotusa, Brabhama itd. Iako bi sport trebao biti oličenje toga da samo najjači i najspremniji prosperiraju, tu su isto tako i horde sentimentalnih navijača kojima je važnija prošlost i neke imaginarne priče o legendarnim ostavštinama. I tako se onda dogodi da se jedan Red Bull, koji je u F1 sad već prilično dugo, i to sa sjajnim rezultatima i vozačima i velikim utjecajem na razvoj F1, proglašava autsajderom i tvornicom sokova. S druge strane Williams se glorificira, iako se neki od komentatora nisu ni rodili u vrijeme dok je taj tim bio bitan u F1.

    Mislim, svi znamo da su važne takve priče i sentimenti, ali ako hoćemo zdravi razvoj sporta treba imati mjeru, i okrenuti se budućnosti, a ostaviti “baka priča priče” za popunjavanje ovakvih razdoblja kad nema previše novih vijesti.

    Uz dodatak da nisam navijač Red Bulla, a pogotovo Maxa Verstapena. ?



    11
    10

    1
  3. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Kakva je ambicija biti zadnji i prezivljavati od ostatka?



    2
    0

    2
  4. Sc
    RafaelaF1 Prikaži

    treba nam način da se uključe opet BMW,Toyota,vw,Audi,a pogotovo neki jaki Ameri



    6
    6

    0
    • avalon Prikaži

      audi posluje unutar VW grupe pa spominjat uključenje audija , VW je … hm , znaš . šta se tiče ostalih ( BMW , toyota) nema tu “izmišljanja” načina da se uključe/vrate pošto ih vodi ekonomska računica tj uloženo – dobiveno . dok su bili učesnici puno su ulagali ( naročito toyota) , a rezultati su bili nezadovoljavajući . kad bi se hipotetski sad vratili trebalo bi im bar nekoliko sezona da se uključe u kakvu takvu borbu makar za sredinu poredka . ako ni prije kad je sve bilo jednostavnije po pitanju PU nisu napravili nekakav značajan rezultat kako bi prošli danas kod ove mnogo složenije PU ? neka za primjer koliko je ovo nerealno posluži honda … koliko im je sezona trebalo da se “povrate” ? 4 ! a radi se o znalcima čije su PU ostvarile 5 titula ( 1 X williams , 4 X McL ) , 75 pobjeda . šta je uradija BMW ? jedna titula davne 1983. ( piquet sa brabham/BMW ) .. prije 37 godina te 20 pobjeda kroz 21 sezonu . toyota koja je u svoje vrime bila najveći “rasipnik” po ulaganjima je kroz 8 sezona ostvarila tek 3 PP , 3 FL i 13 podija . o nekim jakim amerima mislim da je suvišno i razmišljat , njima je sasvim dobro i u njihovom “dvorištu” koje je manje sofisticirano , manje komplicirano ( tehnički ) od “dvorišta” F 1 . ulaganje prevelikih sredstava u neizvjesno nije baš odlika amera , njihovog kapitalizma . ko bi se danas u americi upustija u ulaganje sredstava za konstrukciju PU koja bi trebala parirat mercedesu , ferarriu ? možda bi neko moga poći stopama haasa ali to bi bija neki recimo hibrid amero – evropski . zašto bi grupacija VW npr kroz audi ( ili VW ) ulagala u projekt F1 kad im i ovako dobro ide ? BMW – u je “neprijatelj” mercedes pa zašto bi se vraćali i gledali u leđa svom konkurentu u komercijalnom pogledu ? u današnjoj trci di je profit No 1 vjerovatno je F 1 “osuđena” na ovo šta ima sa mogućom tendencijom odlaska nekih timova . jbga , nisu svi “ludi” ka šta je bija npr jordan , sauber nekad , VJ mallya do nedavno ( sada stroll Sr …. možda dijelom i zbog sina ) ili stari willaiams ( preko claire ) da se bore rukama i nogama da opstanu bez obzira na financijske probleme . navedene je vodila i vodi strast, ljubav ( npr stari minardi ) , a ove velike ( BMW , toyota VW grupacija ) vodi razmišljanje o uloženom – dobivenom kad se podvuče crta . zato su neki otišli , a drugi ni ne razmišljaju o tome . moguće je da F 1 ne izgubi mnogo timova ali gubitak npr 2 tima bi se itekako osjetija na gridu , a novih koji bi ih nadomjestili za sada nema na vidiku … ako ne računamo na Panthera Asia Team F1, momčad za koju smo prvi put čuli prošlog ljeta kako je objavljeno prije 3 dana na stranici . a i to bi se zasnivalo na dijelu izjave duranda “Priča se o mogućnosti kupnje bolida…”



      4
      4

      0
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        Slažem se u potpunosti sa svim.

        Kao potencijalne kompanije vidim one koji imaju love, ali nemaju baš neki image. F1 tu ulazi kao neka vrsta marketinga, čak i ako se tim bori u sredini poretka i ne osvoji prvenstvo. Samim tim su pokazali da su respektabilna firma. Japanci su davno napustili tu zonu, a čini mi se već i Koreanci. U nekoj daljoj budućnosti (a možda i bližoj nego što mislimo?) tu vidim samo Kineze. Koliko se god mi smijali toj ideji (što je zapravo potvrda priče o lošem imageu) oni imaju love i pokazali su u drugim tehnologijama da su sposobni stići druge visokorazvijene zemlje. Samo je pitanje hoće li u tu svrhu izabrati F1 ili neki drugi način…


        0
        0

        0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.