F1 sRHR: U trećoj utrci, treći različiti pobjednik

Esport / Izdvojeno

Dejan Fabris

Prije 4 godina 6 min 3 komentara

Velika Nagrada Azerbajdžana

U petak, 17. travnja, održana je treća po redu utrka virtualnog prvenstva hrvatske u Formuli 1, a domaćin je bio glavni grad Azerbajdžana: Baku. Nakon tjedan dana teških treninga, u borbu za što boljim rezultatom krenulo je 20 vozača, a u nadi da će se dokopati neki pokojeg boda, a drugi i malo većeg plijena.

Staza koja sa razlogom slovi kao “ona koja ne oprašta”, ovoga je puta izgleda bila gostoljubiva prema većini vozača F1 simRacing HR prvenstva.

Kako je sve izgledalo, pročitajte u nastavku ovog članka.


Kvalifikacije


U kvalifikacijama u trajanju od 18 minuta, najbolje se snašao Frane Erjavac iz Racing Pointa koji je postigao vrijeme od 1:37.501. Odmah do njega bio je novi član Divizije 1, Stefano Pandža, sa vremenom 1:37.776.

Stefano je u Ferrariju zamijenio dosadašnjeg vozača Marka Ćaletu koji je morao odustati od daljnjeg natjecanja zbog drugih poslovnih obaveza.

Dobru Ferrarijevu formu u kvalifikacijama potvrdio je i Dario Fotak sa vremenom od samo 4 nepune desetinke sporijim od drugog Stefana.

Prošlotjedni pobjednik Velike Nagrade Bahreina, Ivan Drk, zauzeo je 7. mjesto, dok je vodeći u ukupnom poretku, Mihovil Bubnjar bio 4. najbrži.

Valja napomenuti i da su u ovim kvalifikacijama sa kaznama od po 10, odnosno 5 pozicija u odnosu na postignuti rezultat kažnjeni vozači Toro Rosso Honde Vito Brkić i Emanuel Đuranec koji su tako utrku morali startati sa 20. i 18. mjesta.

Rezultati kvalifikacija za Veliku Nagradu Azerbajdžana:

VozačMomčadVrijeme
1Frane ErjavacRacing Point1:37.501
2Stefano PandžaFerrari+0.275
3Dario FotakFerrari+0.647
4Mihovil BubnjarMcLaren+0.973
5Marin TrbušićAlfa Romeo+1.152
6Mauro ĆaletaHaas+1.163
7Ivan DrkWilliams+1.221
8Mihael JurinecHaas+1.538
9Adnan MešićAlfa Romeo+1.964
10Andrej ObranovićRacing Point+2.067
11Vito BrkićToro Rosso+2.092
12Alen DraganRenault+2.183
13Dario BalentWilliams+2.257
14Emanuel ĐuranecToro Rosso+2.296
15Marko MihalićMercedes+2.632
16Vedran VincetićRed Bull+2.649
17Dejan FabrisRenault+3.344
18Alen ProtićRed Bull+3.809
19Tomislav PleićMcLaren+3.882
20Darijo MrgudićMercedes+3.969

Utrka


Unatoč velikim strahovima o kršu i lomu u prva dva zavoja utrke, start je prošao relativno mirno za sve, osim za Daria Fotaka koji je u drugom zavoju sa svojim Ferrarijem promašio skretanje, izgubio svoju startnu treću poziciju i pao na zadnje mjesto u poretku.

Usprkos relativno mirnom startu, do šestog se kruga na stazi jednom ukazao Safety car i čak tri puta Virtual Safety car. Tu su situaciju za veliki proboj ka vrhu iskoristili Alen Dragan (Renault) i već spomenuti Dario koji se za zadnjeg mjesta probio na čak prvo!, no njih dvojica jedini gužvu sa sigurnostim automobilom nisu iskoristili za odlazak u boks i promjenu guma, dok je većina ostalih sa startnih soft, promijenila na medium ili hard gume.

U osmom je krugu između gore spomenutog dvojca došlo i do kontakta, nakon kojeg je Alen morao odustati, a Dario skrenuti u boks po novo prednje krilo te nove gume.

U desetom krugu vodstvo je preuzeo Stefano Pandža (Ferrari), a odmah do njega su bili Marin Trbušić (Alfa Romeo) na drugom, odnosno Andrej Obranović (Racing Point) na trećem mjestu. Drugi se vozač Racing Pointa, Frane Erjavac, polako probijao prema gore, nakon lošeg starta sa prve pozicije.


Do 20. je kruga utrke odustalo samo pet vozača, što je bio neočekivani rasplet događaja za uličnu stazu u Bakuu


Nakon odustajanja Marina Trbušića sa drugog mjesta, poredak prve trojice deset krugova prije kraja utrke je bio: Bubnjar, Erjavac i Mauro Ćaleta iz momčadi Haas. Ubrzo je Mauro morao u boks te je prepustio svoje mjesto Stefanu u Ferrariju.

Zanimljivu su borbu u 20. krugu, ali tek za 8. mjesto, vodili pobjednik prošle utrke Ivan Drk (Williams) i Dario Fotak (Ferrari). Ivan je u toj borbi uspio prijeći Daria, a na kraju su utrke obojica napradovali još za dva mjesta te završili 6. i 7.

U samoj su konačnici utrke, boreći se za 2. mjesto, odlično vozili Mihovil i Stefano, gdje je Stefanov Ferrari samo pola kruga prije kraja uspio prestići McLaren Mihovila, no poredak na kraju utrke je ipak išao Mihovilu u korist jer je Stefano sakupio 8 kaznenih sekundi, a što ga je na kraju vratilio na 3. mjesto.

Za to je vrijeme Frane Erjavac sa svojim Racing Pointom, na pristojnoj udaljenosti od nešto manje od 4 sekunde, prošao ciljem kao prvi i u trećoj utrci sezone uzeo svoju prvu pobjedu te tako smanjio zaostatak naspram vodećeg dvojca na samo 3, odnosno 13 bodova.

Najbrži krug utrke odvozio je Ivan Drk iz Williamsa (1:41.558) te tako sebi priskrbio dodatan bod u utrci za naslov prvaka.

Prve bodove u sezoni na VN Azerbajdžana, osim Stefana Pandže iz Ferrarija, priskrbili su si i Mauro Ćaleta (Haas) te Andrej Obranović (Racing Point).

Konačni poredak Velike Nagrade Azerbajdžana:

VozačMomčadVrijeme
1Frane ErjavacRacing Point47:42.123
2Mihovil BubnjarMcLaren+3.665
3Stefano PandžaFerrari+10.360
4Mauro ĆaletaHaas+22.511
5Emanuel ĐuranecToro Rosso+34.145
6Ivan DrkWilliams+48.771
7Dario FotakFerrari+54.581
8Andrej ObranovićRacing Point+57.606
9Dario BalentWilliams+57.631
10Tomislav PleićMcLaren+1:21.620
11Adnan MešićAlfa Romeo+1:21.880
12Vedran VincetićRed Bull+ 1 krug
13Mihael JurinecHaas+1 krug
14Marko MihalićMercedes+ 1 krug
15Darijo MrgudićMercedesDNF
16Marin TrbušićAlfa RomeoDNF
17Alen DraganRenaultDNF
18Vito BrkićToro RossoDNF
19Dejan FabrisRenaultDNF
20Alen ProtićRed BullDNF

U poretku kontruktora, McLaren je učvrstio svoju prvu poziciju, dok se trećeplasirani Racing Point približio Williamsu na samo 3 boda zaostatka.

Ukoliko niste bili u mogućnosti pratiti izravan livestream, snimku čitave utrke možete pogledati na službenom F1 simRacing HR YouTube kanalu:

Napomenimo na kraju i da se prošli vikend vozila i prva utrka F1 simRacing HR prvenstva – Divizije 2 u kojoj je pobjedio Bruno Radić koji vozi za Ferrari, ispred Zdenka Kalamira iz Williamsa te Stipe Vukovića iz Alfa Romea.

Utrku Divizije 2 pogledajte također na YouTube kanalu.

Uz čestitke najboljima, ali i svim ostalim vozačima Divizije 1 i Divizije 2, najavljujemo slijedeću utrku F1 simRacing HR prvenstva koja će se naredni vikend voziti za Veliku Nagradu Španjolske.

Ukoliko ste i vi zainteresirani okušati se u natjecanju, javite se na e-mail adresu [email protected] ili potražite Facebook stranicu https://www.facebook.com/F1simRacingHrvatska/.


Odgovor

3 komentara

  1. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    zašto ne popratite virtualnu trku službenu.
    leclerc drugi put pobjedio, a vozilo je 10ak vozača s iskustvom u f1 i za razliku od prve trke ovo je bio odličan supsitut za pravu trku
    meni je zaista bilo zanimljivo gledat tih 10tak krugova nakon što sam se priključio



    1
    1

    0
  2. Ferrari
    goran181 Donator Prikaži

    Odlicna inicijativa! Bravo svima! Pogledao sam sve utrke do sada



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.