Brawn o sezoni: Početak moguć u Europi bez publike, 18-19 utrka izvedivo s početkom u srpnju

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 4 godina 3 min 4 komentara

Odgovor na pitanje “kada će početi nova sezona Formule 1” zasad nitko ne može ponuditi, no u najnovijem intervjuu za Sky Sports F1 Ross Brawn je otkrio kakvi su trenutni planovi organizacije s obzirom na situaciju.

Prije dva dana službeno je potvrđena odgoda Velike nagrade Kanade, stoga bi prema originalnom kalendaru prva utrka trebala biti održana u Francuskoj 28. lipnja. Brawn je izjavio kako Formula 1 namjerava krenuti čim to bude moguće, makar i bez publike, kako je već bilo zamišljeno s odgođenom VN Bahreina:

“Putovanje za momčadi i sve ostale bit će jedan od većih problema, [no] možemo reći da jednom kad dođemo tamo možemo biti prilično samodostatni.”

“Smatramo da bi početak u Europi bio pogodan i da bismo mogli imati zatvoreni događaj. Mogli bismo imati vrlo zatvoreno okruženje, momčadi bi dolazile čarterima, usmjerili bismo ih na stazu, pobrinuli se da su svi testirani i da nitko nije izložen riziku te bismo imali utrku bez gledatelja. Nije sjajno, ali bolje nego da uopće nema utrkivanja.”

“Razmatramo organizacijsku strukturu koja bi nam dala najraniji početak, ali i mogućnost održavanja tog početka. Nema smisla započeti sezonu i onda ponovo stati na duže vrijeme. Najvjerojatnije će to biti u Europi. Izgledno je da bi to mogao biti zatvoren događaj.”

– Ross Brawn, direktor motosporta Formule 1

Minimalan broj utrka za važeće prvenstvo je osam, a da bi se ono moglo klasificirati kao svjetsko prvenstvo, potrebno je održati utrke na barem tri različita kontinenta. Brawn je izjavio kako s početkom u srpnju možemo imati sezonu od čak 18 ili 19 utrka, dok je najkasniji početak za sezonu od 8 utrka listopad:

“Prema FIA-jinom Statutu, osam utrka je minimum s kojim možemo imati svjetsko prvenstvo. Mogli bismo ostvariti osam utrka s početkom u listopadu. Dakle, ako želite najkasniji termin, to bi bio listopad.”

“Međutim, uvijek postoji mogućnost utrkivanja u idućoj godini. To se razmatra. Možemo li zagaziti u siječanj kako bismo završili sezonu? S tim, kao što možete zamisliti, postoji niz komplikacija.”

“Ako ćemo moći započeti sezonu početkom srpnja, mogli bismo imati sezonu od 19 utrka. Bilo bi teško – tri utrke zaredom, vikend pauze, tri utrke zaredom, vikend pauze. Razmotrili smo logistiku i mislimo da možemo imati sezonu od 18-19 utrka ako uspijemo krenuti početkom srpnja.”

Dodao je kako je neke utrke puno lakše prebaciti u drugi termin, odnosno, ulične staze predstavljaju puno veći logistički izazov:

“Postoje utrke – poput primjerice Singapura – koje je teško pomaknuti jer su na uličnim stazama. Ulične staze je teško pomaknuti zbog potrebne logistike i prebacivanje na drugi vikend je vrlo teško.”

“Sa stazama je drukčije. Tamo gdje postoji trkaća staza možete pripremiti utrku unutar mjesec dana ili čak manje, posebice ako je riječ o zatvorenoj utrci jer s takvom utrkom ne razmišljate o marketingu i prodaji ulaznica, već razmišljate o tome što vam treba, kako dovesti sve koji vam trebaju i strukturalno i organizacijski.”

“Moguće su utrke u neuobičajenim terminima, ali što se tiče vremenskih uvjeta, i dalje bi bile u redu.”

“Radi logističkih potreba bismo mogli imati dvodnevne vikende.”


Odgovor

4 komentara

  1. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Ne znam je li bilo na meniju rasprave, ali postoji li mogucnost da se utrke odrze na stazama koje nisu vise u kalendaru? Recimo Njemacka?
    I kamo spada Azerbajdzan? Tamo se vozi VN Europe ali je geografski vise Azija. Racuna li se pod Europu ili Aziju kao kontinent? Razmisljam iz logistickih razloga – Europa, Baku ili Bahrein (Azija) i Kanada (Sj. Amerika) mi djeluju kao tri najlakse izvediva kontinenta za veci broj utrka.



    2
    1

    1
  2. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Rano je… stvarno je rano razbacivati se velikim brojkama, a kasnije će plakati.


    0
    0

    0
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      Ne bih rekao da se brawn razbacuje ikakvim brojkama. Samo je iznio razlličite scenarije koji su mogući, tako se dotakao i najmanjeg mogućeg broja utrka da bi prvenstvo bilo priznato (8). I meni se čini puno 18/19, ali ako sezona krene početkom sedmog, bez gledatelja naravno, i odvoze po 3 utrke u svakom mjesecu uključujući i prosinac došli bismo do brojke od 18 utrka. Sigurno kompliciran projekt, ali potencijalno izvediv.



      2
      2

      0
  3. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Da da, utrke bez publike.
    Molim se za to od prvog dana.
    Publika oko staze je ionako 1% uk. gledatelja.
    Djelovalo bi i dobro sa psihološke strane na ljude.
    Bar bi na par sati zaboravili na karantene…..



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.