FIA objavila niz novih pravila povodom trenutne krize; zabranjen rad na bolidima za 2022. do kraja godine

Lovro Andraka

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

FIA objavila niz novih pravila povodom trenutne krize; zabranjen rad na bolidima za 2022. do kraja godine

Lovro Andraka

Povodom trenutne globalne krize zbog koronavirusa koja je u ogromnoj mjeri utjecala na kratkoročne i dugoročne planove svih velikih sportskih organizacija, FIA je donijela niz novih pravila kako bi se Formula 1 što bolje prilagodila trenutnoj situaciji.

Nakon što je prvih planiranih osam utrka sezone 2020. otkazano ili odgođeno, jasno je postalo kako će, ako sezone ove godine uopće bude, kalendar izgledati značajno drukčije od planiranog. Zbog toga je odlučeno kako će članak 5.5 Sportskog pravilnika Formule 1 za 2020. biti izbrisan, odnosno promjene će biti moguće bez ikakvog glasovanja. Predsjedniku FIA-je, trenutno Jeanu Todtu, dana je ovlast za samostalno donošenje odluka u vezi organizacije međunarodnih natjecanja u 2020. godini.

Sve moguće buduće promjene pravilnika bit će lakše provesti – dosad je za promjenu aktualnog pravilnika bila potrebna jednoglasna podrška momčadi, a sada će biti potrebno samo 60% podrške.

Osim za momčadi, uvedena je zabrana rada i za proizvođače pogonskih jedinica, a kao i kod one za momčadi, navodi se kako prestanak rada mora trajati 21 uzastopni dan tijekom ožujka ili travnja. Objavljene su i izmjene ograničenja po broju komponenti koje će se smjeti koristiti ovisno o broju utrka prikazane u tablici.

Broj utrka ICE MGU-H TC MGU-K CE ES
15 ili više 3 3 3 2 2 2
12 – 14 2 2 2 2 2 2
11 ili manje 2 2 2 2 1 1

(ICE – motor s unutarnjim izgaranjem, MGU-H – jedinica generiranja toplinske energije, TC – turbopunjač, MGU-K – jedinica generiranja kinetičke energije, CE – kontrolna elektronika, ES – baterija)

Novim pravilima omogućen je jednodnevni test krajem sezone za mlade vozače u koje se ubrajaju svi vozači s manje od tri odvezene F1 utrke, a za razliku od inače, smjet će se koristiti dva bolida.

Posljednja odluka odnosi se na već najavljenu zabranu rada na bolidima nove generacije koji su trebali biti uvedeni od 2021., a onda su zbog trenutne situacije prolongirani za 2022. Zabranjen je bilo kakav aerodinamički razvoj takvih bolida do kraja tekuće godine. Dodatne mjere za 2021., koje se prvenstveno uvode radi smanjenja troškova, bit će objavljene nakon daljnje rasprave s momčadima.

U dodatku objave stoji kako se Mercedesov DAS (dual-axis steering) sustav i dalje neće smjeti koristiti iduće sezone, no za ovu je dozvoljen.

Podrži nas

Zadnji donatori:
fortmer
zekohonda

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

F1puls autori su dosad napisali 9405 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 7 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Lovro Andraka
Pulsmedia autor
871 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #FIA#Sezona 2020.

Komentiraj

5 komentara

 1. Fernando Alonso 14 Marci Prikaži

  Za one koji prvo čitaju komentare: prvo pročitajte zadnju rečenicu  8

  1
 2. Ferrari sisavac Donator Prikaži

  Zanimljiva zadnja recenica…
  Ipak nije zabranjen u novom pravilniku, nego je i po trenutnom (porlongiranom) zabranjen. ?

  Odluka u skladu s hirovima FIA-e koji se vise pogubila u svim tim pravilima, zabranama i odlukama.
  Em motori nisu ilegalni ali nisu ni legalni, em DAS nije legalan ali je zabranjen…  3

  0
 3. Charles Leclerc 16 Domach Prikaži

  Pokusavam bit optimistican pa se nadam sezoni da vidimo DAS na djelu tih nekoliko utrka…


  0

  0