Recenzija Drive to Survive: 2. epizoda

Izdvojeno / Recenzija

Pulsmedia portal

Prije 4 godina 3 min 7 komentara

Dok smo u prvoj epizodi nove sezone Netflixovog Drive to survive dobili ‘od svega pomalo’ druga epizoda posvećena je američkoj momčadi Haas F1 Team i svim turbulencijama koje su ih snašle u razdoblju od priprema za sezonu do zaključno s Velikom nagradom Velike Britanije.

Proteklu sezonu obilježila je dominacija momčadi Mercedes AMG Petronas Motorsport (za one koji nisu sigurni u puni naziv), ali i napeta ‘midfield’ borba. Čak 5 momčadi imalo je ambiciju na kraju sezone postati ‘best of the rest’, a pokriće za takav stav itekako je imao Haas F1 Team. Velika očekivanja momčadi potkrijepljena su konstantnim rastom ekipe iz sezone u sezonu i dolaskom novog glavnog sponzora, kontroverznog branda Rich Energy, čijeg smo bradatog izvršnog direktora imali prilike vidjeti i više od očekivanog.

Haas je momčad koja primjenjuje drugačiju politiku u odnosu na druge ekipe – dizajn i proizvodnju dijelova bolida prepuštaju dobavljačima poput Dallare i Ferrarija. To im donosi vremensku i financijsku prednost u odnosu na ostale momčadi, ali i određeni rizik pri razvoju bolida. Iako su takvom poslovnom strategijom došli do određenih uspjeha u prve tri sezone postojanja (2016-18), ove sezone je to došlo na naplatu. S iznimkom vrlo dobrog šestog mjesta Kevina Magnussena u Australiji, Haas je imao velikih problema s izvlačenjem performansi iz bolida. Nemogućnost zagrijavanja guma i pregrijavanje motora donosili su loše rezultate utrkom za utrkom, a frustracije i tenzije u ekipi su rasle.

Središnja točka epizode jest Guenther Steiner, ekscentrični šef momčadi poznat po bezdlakom jeziku i živopisnim osvrtima na svakodnevicu sporta. Gotovo cijelu epizodu imamo priliku gledati Steinerov modus operandi koji se zapravo svodi na javno zadirkivanje vozača koje graniči s ponižavanjem (posebno duhovita replika Grosjeanu u prvoj epizodi), istresanja na glavnog mehaničara i prijetnje otkazom. Posebno zanimljiva je scena ispijanja kave Steinera i vlasnika momčadi Genea Haasa, gdje Haas ističe težinu situacije. Peripetije za američku momčad se nastavljaju povlačenjem Rich Energy-ja iz sponzorskog ugovora, a kulminiraju katastrofalnim raspletom u Silverstone-u.

Monotonija nemoći i neuspjeha na pisti razbijena je kadrovima Magnussenova jedrenja i Steinerovim trenucima s obitelji, koji za cilj imaju prikazati ljudsku stranu protagonista, izvan profesionalnog okruženja. Dok Magnussen odiše ravnodušnošću prema momčadi i ograđivanjem od neuspjeha, Steiner pokazuje jedno simpatičnije lice čovjeka koji voli i živi svoj posao, ali se slama pod pritiskom.

Upravo taj zakulisni ljudski faktor donosi nešto drugačije u odnosu na sami sport u kojem smo navikli na visoki standard učinkovitosti i gotovo robotsku preciznost vozača, što je Netflix itekako iskoristio. Budući da je u službenim prijenosima utrka ove godine glavnina prezentacije (s razlogom) bila usmjerena na konkurentnije momčadi, na Haas smo gledali više u kontekstu humorističnog oduška nego bilo kojeg drugog (Steinerovim rječnikom ‘A bunch of wankers’), stoga bi bilo interesantno saznati što je zapravo pošlo po zlu sezone 2019. Suprotno očekivanju, pravi odgovor na to pitanje nećemo dobiti budući da ga ni Haas-ovci nisu odgonetnuli. Ovdje se dakle radi o dokumentaciji perioda jedne ekipe zahvaćene krizom i dubljim problemima nego što su sami sebi voljni priznati – bez raspleta na vidiku, bilo pozitivnog bilo negativnog. Pomoću vrhunske montaže i kreativnih produkcijskih rješenja Netflix je nedostatak uzbudljivijeg sadržaja na mahove učinio zanimljivim.

OCJENA: 6/10

Luka Softić


Odgovor

7 komentara

  1. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Odlična je ova epizoda bila.



    2
    2

    0
  2. Mclaren
    KERS Prikaži

    Super su serije ali s dosta zamjerki…Gasly je ukrao show dobio je 50 %vremena….. Kvyat, Lando, Force India, alfa Romeo nula bodova..niti ih prikazali nisu…Ferrari i Mecka prikazali su samo nuzno i to one njihove losije utrke(SAD za ferrari i Njemacka za Mercedes)..Haas je jednostavno?‍♂️?‍♂️?‍♂️ neznam sta ih je zadrzalo na okupu(mislim na vozace)..neznam s kojom ocjenom bi ocjenio ovu drugu sezonu?‍♂️??‍♂️



    1
    1

    0
  3. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Lijepo napisano.



    2
    2

    0
  4. Red Bull
    Kico Donator Prikaži

    Ti ces meni vrata zatvarati! ???



    3
    3

    0
  5. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Sve mogu vjerovati, ali nakon svega ovoga da su Grosjean i Magnussen ostali trkaći vozači u Haasu, to nemogu.



    1
    1

    0
  6. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Epizoda gdje se lijepo vidi kako je Haas kupio dijelove Ferrarija a nisu ih dobro testirali kako ce se ponasati na njihovom bolidu.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.