Yuki Tsunoda potvrđen za Carlin, Calderon odlazi u Super Formulu

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 4 godina 4 min 0 komentara

Član Red Bullovog i Hondinog juniorskog programa, 19-godišnji Japanac Yuki Tsunoda debitirat će ove godine u Formuli 2 vozeći za Carlin.

Tsunoda je karijeru u formulama započeo 2016. godine u Japanskoj Formuli 4. Vozio je dvije pune sezone – 2017. je bio ukupno treći, a 2018. je osvojio naslov.

Prošle godine debitirao je na međunarodnoj sceni vozeći za Jenzer Motorsport u Formuli 3, a sezonu je završio na devetom mjestu. Vrhunac sezone bila mu je pobjeda u sprint utrci u Monzi, gdje je dan ranije osvojio treće mjesto u glavnoj utrci, a na podiju je bio i u sprint utrci u Belgiji, kad je završio drugi.

“Iskreno, mislio sam da bih mogao još jednu godinu ostati u F3, stoga mi je drago da ljudi vjeruju da sam spreman za novi iskorak. Zasigurno će biti teška godina uz nove staze, više snage, veće gume, no puno učenja tijekom trkaćeg vikenda mi je normalno nakon 2019., kad sam naučio puno toga kao vozač.”

“Hvala Red Bullu i Hondi na podršci u novoj godini, na podržavanju moga sna da postanem vozač Formule 1. Želim ostvariti stvarno dobre rezultate kako bih im se odužio za vjeru u mene.”

– Yuki Tsunoda

Tsunoda je zasad jedini potvrđeni vozač za Carlin. Prošle sezone za njih su nastupali Louis Deletraz koji je već potvrđen za Charouz i Nobuharu Matsushita, Tsunodin kolega iz Hondinog juniorskog programa. Matsushitu su mnogi očekivali na jučer objavljenom popisu Hondinih vozača za novu sezonu Super Formule, no njegovo ime je izostavljeno. Ne očekuje se da će nastaviti voziti Formulu 2, a postoji mogućnost da popuni jedino slobodno mjesto u Hondinoj postavi za Super Formulu ili prijeđe u Super GT.

Matsushite nije bilo na post-sezonskom testiranju u Abu Dhabiju, za Carlin su tada vozili Tsunoda i Nikita Mazepin koji je prethodnih dana vozio utrke Azijske F3.

“Sretan sam što se pridružujem Carlinu. Carlin je odlična momčad; brojni dobri vozači vozili su za ovu momčad i bili na ovom putu, stoga znam da pratim dobre korake te znam da ću imati dobro iskustvo.”

“Imam nekoliko novih staza za naučiti, posebice Monako, što će meni biti baš zanimljivo. Samo sam na TV-u i YouTubeu vidio kako je to nevjerojatno, stoga će utrkivanje tamo biti sjajno i veselim se svojoj prvoj utrci tim slavnim ulicama.”

– Yuki Tsunoda

Trevor Carlin, šef momčadi, pohvalio je Tsunodinu brzinu u debitantskoj sezoni u F3:

“Njegove trkaće performanse bile su poprilično impresivne, pogotovo kada uzmemo u obzir da mu je to bila prva godina u međunarodnom motosportu. Želimo se zahvaliti Hondi i Red Bullu što su nam povjerili Yukija.”

Tatiana Calderon prva žena u Super Formuli

Tatiana Calderon, prošlogodišnja vozačica Ardenove F2 momčadi – za 2020. preimenovane u HWA, postat će prva žena koja će nastupiti na utrci Super Formule.

Na već spomenutom popisu Hondinih vozača Calderon se našla kod momčadi Drago Corse, dok je na istom popisu za Mugen naveden Juri Vips.

19-godišnji Estonac je član Red Bulla, prošle godine bio je četvrti u F3 kao debitant i postojala je mogućnost da se priključi brojnim prošlosezonskim rivalima koji će 2020. nastupati u F2, a sada je otklonjena.

Zasad su izravno iz F3 u F2 napredovali aktualni prvak Švarcman, Armstrong, Piquet, Tsunoda i Drugovich, a očekuje se da će i Christian Lundgaard uskoro biti potvrđen u ART-u.

Vozači i momčadi za sezonu 2020. Formule 2 – trenutno stanje

DAMSSean GelaelDan Ticktum
UNI-VirtuosiGuanyu Zhou*Callum Ilott
ART Grand PrixMarcus ArmstrongChristian Lundgaard*
CarlinYuki Tsunoda
Campos Racing
Charouz Racing SystemLouis DeletrazPedro Piquet
MP MotorsportFelipe Drugovich
BWT HWA RacelabGiuliano AlesiArtjom Markelov
PREMA RacingMick SchumacherRobert Švarcman
Trident

* označeni vozači nisu službeno potvrđeni, ali najizgledniji su kandidati


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.