Poredak najboljih vozača 2019. (15-11)

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 4 godina 4 min 23 komentara

Poredak vozača 20-16
Poredak vozača 15-11
Poredak vozača 10-4

15. Daniil Kvyat

Mnogi su se čudili zašto Red Bull zaobilazi Kvyata kad se razgovara o kandidatima za promociju u seniorsku ekipu. Ruku na srce, Kvyat je u sezoni s Ricciardom pokazao da definitivno ima potencijala biti jedan vrlo dobar vozač u top bolidu. Vjerojatno ne bi priprijetio Verstappenu, ali, svima se činilo da bi radio bolji posao od Gaslyja. Međutim, Helmut Marko se i nakon Gaslyjevog povratka u Toro Rosso odlučio za Albona, ne za Kvyata. Rus očigledno ne oduševljava ljude koji su zaduženi za evaluaciju vozača unutar njihove škole. Ovogodišnji podij iz Njemačke će sigurno dugo pamtiti, pogotovo kad se uzme u obzir u kojem periodu života mu je to nadošlo, ali se bojim da Red Bull čeka prvog idućeg talentiranog vozača da se riješi Kvyata. Hoće li nakon toga moći pronaći mjesto u nekoj ekipi sredine poretka? Možda, a možda se vrati u simulator. Premalo je pokazao da bi se na njega ozbiljnije računalo.

14. Pierre Gasly

Gasly izgleda kao fenomenalan vozač – kad god ne vozi Red Bull. Uvjerljivo je pobjeđivao Kvyata i u pravom trenutku se našao na pravom mjestu da bi osvajao vrijedne bodove. Ima drugo mjesto iz Brazila, a još je četiri puta ulazio u bodove s Toro Rossom dok se timski kolega mučio na rubu ili izvan bodova. No, teško je zaboraviti neobjašnjivi fijasko u Red Bullu i koliko god potencijala pokazivao – nad njim će uvijek stajati oblak jer svi znamo da se u top bolidu nije snašao. Na što da onda cilja za nastavak karijere? Na sjajne rezultate u Toro Rossu uz nadu da ga nitko nikad više neće promovirati u bolji bolid?

13. Kimi Raikkonen

Kimi Raikkonen je gospodin u godinama, i to nije uvreda. U prvom dijelu sezone je bio uvjerljiv protiv zelenog Giovinazzija, ali je onda u drugom dijelu počeo biti sporiji subotama. Talijan ga je znao pobjeđivati i vaditi posljednje desetinke iz Alfe kad se to očekivalo od Kimija. Međutim, stari lisac je u utrkama pronalazio svoj put natrag ispred kolege. I jednog i drugog zasjenilo je sivilo Alfe u drugom dijelu sezone, a iako je bio bolji vozač od dvojca – od Raikkonena se ipak očekuje da nema problema s vozačem kalibra Giovinazzi koji se bori za svoje mjesto u F1.

12. Nico Hulkenberg

Hulkenberg nakon deset godina odlazi iz Formule 1 i jedan je od onih polarizirajućih vozača. Dok će jedni reći da je zaslužio barem podij (pogotovo s obzirom na to kakvi su sve vozači stajali na postolju), a drugi će s jednakim pravom reći da bi ga osvojio da ga je zaslužio. Ni sam ne znam koje je viđenje realnije. Istina, bilo je vozača kojima se posrećilo da odustanu vozači ispred njih pa završe u top 3, a Hulkenberg je čak i krvavo osvojene takve pozicije prosipao sudarima ili pukom nesrećom. Ali, treba biti realan i reći da su vrlo, vrlo malene šanse da vas baš deset godina prati isključivo nesreća.

Ove godine se dobro nosio s Ricciardom, ali je u toj priči možda Ricciardo više podbacio nego što je Hulkenberg zablistao. Međutim, i Nijemcu je bilo jasno kuda plovi taj žuti brod kad je par puta bio u situaciji da napadne Ricciarda za poziciju, pa bi mu iz ekipe javili da mu to nije dozvoljeno. Ipak, nitko mu ne bi mogao oduzeti vozačko mjesto da je od starta pokazao tko je gazda.

11. Lando Norris

Lando Norris je jedan od simpatičnih likova Formule 1 kojem to nije uspjela upropastiti niti agresivna britanska medijska mašinerija. Meme-lord definitivno ima mjesta u F1 i u budućnosti može puno toga pokazati, ali je činjenica da je ove sezone izgubio od Carlosa Sainza, i to uvjerljivo. Subotom je pokazivao dobar tempo, ali još ima dosta toga za učiti nedjeljom kako bi sezonu završio s boljim skorom. Dvije trećine McLarenovih bodova su zasluga Sainza, čime se Norris sigurno neće često hvaliti.

Svejedno, dok su prošle godine u prvom planu bile stvari poput “čokoladne Freddo afere”, glasine o povratku Whitmarsha i razne druge negativnosti – ove godine se situacija posložila i Norris sigurno ima ulogu u tome. Ekipa na ova dva vozača može računati u budućnosti, a pozitivno ozračje i posloženost ekipe ih je preporodila.


Odgovor

23 komentara

  1. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Ja bih stavio Norrisa u prvih 10, prije nego Ricciarda.
    Bez obzira što je nedjeljom malo podbacio, imao je 4-5 DNF i šlampavost Mclarena u boksu. Rookie je, po meni je zaslužio biti u prvih 10.



    24
    23

    1
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Isto mislim. Bode malo razlika u bodovima naspram kolege, ali imao je zbilja pehova…
      Meni je dojam da je bio prakticki “al pari” s iskusnijim Sainzom kojeg dosta visoko cijenim, i to u rookie sezoni…



      23
      22

      1
    • Mclaren
      AlkY Donator Prikaži

      Tocno. Ipak je rookie. Dok Ricci koji ima masu utrka na svom kontu je tek nekih 5 bodova ispred njega.
      Ovdje se vecinom gleda kako je tko prosao u okrsaju sa momcadskim kolegom , sta nikako nebi smjelo biti jedina stavka.
      Nemoze se ocekivati da ce Lando u prvoj sezoni obrisati pod sa Sainzom. I vjerojatno je jako velika vecina ocekivala puno losijeg Landa ove sezone ,mislim da nas je sve jako ugodno iznenadio



      2
      -1

      3
      • F1puls Portal
        Sarma Donator Prikaži

        Sutra čekam od Ante objašnjenje za Ricciarda, zašto u TOP 10?! Ostalo je OK – Russell, Albon, Perez. Po meni definitivno Ricciardo van – Norris unutra.



        7
        3

        4
        • Dietrich Mateschitz
          Ante Vetma glavni urednik Prikaži

          Po meni su Ricciardo i Norris ove godine bili li-la. Norris je debitant pa mu se opet malo više gleda kroz prste i svi primijete kad odradi super utrku poput Austrije, a utrke u kojima baulja i ne snalazi se kao u Brazilu prođu ispod radara. Da si vlasnik ekipe i treba ti vozač za iduću godinu – vjerujem da bi na čak i na temelju samo ove sezone odabrao ipak Ricciarda ispred Norrisa. Što ne znači da će ubuduće biti tako…



          1
          0

          1
        • Nico Hulkenberg
          Zec Prikaži

          Norrisa sam prvi puta zapazio na jednim predsezonskim testiranjima (mislim da je to bilo 2018., ako se ne varam). Tada je dobar posao napravio i iskreno se nadam da će slijedeće sezone sve sjesti na svoje mjesto, te pokazati svoj puni potencijal.
          A Ricciardo na mene nikada nije ostavio neki dojam (i to ne govorim samo zato što sam navijač Hulka). Imao je dobrih vožnji i poteza, ali meni nikada neće biti jasno da je on dobio priliku u RB-u, a ne Vergne.
          Tako da bi ja, kao vlasnike ekipe, ipak uzeo Norrisa.?


          0
          0

          0
  2. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Sa vozacima od 16-20 mjesta sam se slozio u potpunosti. Ovdje neznam , od 12-15 bi mozda izmjesao malo. Nekako bi netko od zadnje trojice dosao ispred Hulka jer mi je ove sezone Hulk bio blijed , vjerojatno zbog svog bolida. A ostali su imali barem nekoliko bljeskova u sezoni dok Hulk sve nesto nezapazeno prosao kroz sezonu.

    A o Landu , kao navijacu McLarena , bi se naravno dalo razgovarati .
    Zanima me gdje ce biti smjesten Russell kojem ce jedini argument biti 21-0 protiv Kubice. Ili Albon koji bi , da je cijelu sezonu vozio u RB , kasnio minimum 150 bodova za Maxom. Jer realno jako rijetko bi bio bolji od 6og mjesta. A u Toro Rossu nista bolji od Kvyata nije bio , jer kompletnu prednost u bodovima koju ima je stekao u Red Bullu.
    Kako god , mozda njih 2 zasluzuju bizi ispred Landa ali ne sigurno nekoliko mjesta jer ce glavni argumenti biti statistike koje ne drze vodu bas ( vec sam nekoliko puta objasnjavao heh ).
    Tako da Lando moze biti na 11om mjestu jedino ako ce ovo dvoje biti odmah na 10m i 9om. Iako i Lando zasluzuje biti u top 10 svakako .



    7
    7

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      A vodeći se time, Ricci bi trebao biti na 8. mjestu, a definitivno nije zaslužio 8. mjesto, jel` tako?
      Mislim da je Ricci trebao biti 11.
      7-10 bi trebali biti Perez, Albon, Russell, Norris (ne ovim redoslijedom).



      2
      2

      0
  3. Mclaren
    BNL_McLaren Prikaži

    Albon u top 10? Perez? Sorry, al ne slažem se nikako… Imao je 4 DNF-a, niti jedan svojom krivicom. U boxu su mu izgubili bodove isto nekoliko puta… U svojo prvoj sezoni je ulazio u Q3 14 puta.. 11 puta bio bolji u kvalifikacijama od Sainza. Mislim da je to vrlo normalno, Sainz je tu već godinama i dobro je izbrusio zanat.

    Glupo mi je da se Albona ili Pereza stavlja ispred, čak i Ricciarda. Albon je svojom krivicom ove sezone slupao bolid nekoliko puta. Najviše novaca za popravke je potrošeno na njegov bolid. Perez koji je godinama već u F1 nije pokazao ništa novo. On je kako se kaže “one trick pony” . Jedino čime se ističe je čuvanje guma i to je to. U prvom dijelu sezone ga nije bilo nigdje. Volio bi kad bi mi pojasnili malo ovo rangiranje.



    2
    -1

    3
    • F1puls Portal
      Sarma Donator Prikaži

      A koga bi ti u TOP10 umjesto Albona i Pereza? Osim Norrisa naravno.



      1
      1

      0
    • Sergio Perez
      Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

      Jesmo li gledali istu sezonu?
      Perez je ispred Norisa bodovno. Racing Point je ove sezone bio loš, auto je subotom bilo 9. Bolid po brzini. Dok je MCL bio uvjerljivo 4. bolid na svim tipovima staze.
      McL je odradio strasan posao a Lando je malo podbacio nedjeljom, dok Perez u drugu ruku je imao 5-6 ulazaka u Q3, dobio kolegu 19-3, ii na kraju ima vise bodova od Norisa.
      Ajde malo prestani gledat kroz navijacke oci i sagledaj cinjenice.
      Uvjeren sam da ce Vetma stavit Pereza u top 6., top 5 je ambiciozno ali moguce.



      14
      12

      2
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Jbga, mogo bi malo i ti skinuti navijačke oči i sagledati činjenice. ;)
        Kakav Perez i Top 6?
        8-10 mjesto otprilike…..



        2
        0

        2
        • Ayrton Senna
          Beethoven87 Donator Prikaži

          Ja bi otprilike:
          8.Perez
          9.Norris
          10.Ricci
          11.Albon

          Od ovih sto su ostali iz top ekipa:
          Vettela pri dnu,
          Sainza negdje izmedju njih, a Ham i Max top 2.

          Nezahvalno ih je poredat, ovisi sto covjek gleda…
          Treba imat na umu ovu sezonu, a ne opcenito, jer u protivnom bi npr Riccija stavio ispred Norrisa, ali gledajuci ovu sezonu, okolnosti, ocekivanja i zahtjeve…



          2
          1

          1
        • Sergio Perez
          Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

          @Alky Pa skinuo sam navijacke cvike i postoje solidni argumenti da bude u top 6
          Ne znam zasto ne bi bio u top 6.
          Vettel ispred? Pa ne bi se bas slozio.


          0
          0

          0
        • Mclaren
          AlkY Donator Prikaži

          Sta ja sada ? Hahahah.
          Nisam se ukljucivao u ovu raspravu. Pustite me da budem na wc-u ko gospodin covjek :D


          0
          0

          0
        • Sergio Perez
          Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

          @Alky
          Hahahahahaha slucajno sam tebe prozvao, posto sam mislio da si mi ti komentirao, a zapravo je @Frantic, na spomen Mclarena, odmah tebe povezem pa zato vjerojatno.
          Nastavi s tim sto radis haha


          0
          0

          0
  4. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Zašto u naslovu piše poredak najboljih vozača, kada mi čitamo o najgorima? :rofl: :rofl:

    ;)



    5
    1

    4
  5. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Kakav crni Albon u top 10? Pa njemu je pobjeda kad je iza oba merca ferarija i Maksa. Pa bolje se Hulk snašao protiv top5 vozača (Danijela) nego on protiv Maksa, bolje je Noris izgledao protiv Sajnca (koji ce pretpostavljam biti u top 7)



    7
    7

    0
    • Mclaren
      AlkY Donator Prikaži

      Sainz bez ikakvog razmisljanja mora biti TOP4 , a sa razmisljanjem TOP3 :D.
      Jer Bottas i Seb nisu pa ni blizu bili na razini Carlosa. Jedino se mozda Charles moze , na neki nacin , potuci s njim za to trece mjesto



      1
      0

      1
  6. Honda
    dzeno Prikaži

    Zivo me zanima da vidim na kojoj poziciji ce biti Vettel.Svaka cast covjeku koji je 4 puta bio prvak’ali ove sezone je vozio kao potpuni amater osim par utrka.



    6
    4

    2
  7. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Svako svoje mišljenje ima. Niti ja se ne slažem s autorom. Kvyat je vozio vrlo dobro čitavu godinu, nije zaslužio ovakav plasman, a ni komentar. Russel, Albon i Norris bili su vrlo dobri, kao rookie vozači, ali po meni ništa spektakularno nisu pokazali i ne trebaju dobivati ekstra poene. Što onda reći za Lewisa; Vettela, Maxa ili Leclerca u prvim sezonama…?

    Moj sud:
    15. Hulk (blijedo izdanje)
    14. Gasly (veći dio sezone je bio na razini Grosjeana, uskrsnuće u TR)
    13. Raikkonen (nestao nakon ljeta)
    12. Russel (super kvale, u utrkama često borba s Kubicom)
    11. Albon ( solidan, ali ne ekstra brz)
    10. Kvyat ( gotovo uvijek između 8 -12 mjesta)
    9. Norris (nesretan u Belgiji, ali u globalu Sainz puno bolji)
    8. Ricii (dizao se kroz sezonu)
    7. Vettel (previše grešaka)
    6. Perez (izvukao puno više nego RP pruža)



    3
    1

    2
  8. Ayrton Senna
    Hr1982 Prikaži

    Kakav Albon u top 10 za njega je Gasly doktor moramo uzet u obzir da je Gasly vozio prvih 12 utrka sa RbHondom koja je u prvoj polovici sezone bila drasticno losija nego nakon ljetne stanke dok je Albon vozio 9 utrka u RBHondi kaj je tad vec bitno evolirala i svejdno Gasly zavrsio ispred Albona 3 boda
    Noris je definitivno bio bolji od Albona a dalo bi se diskutirat Kimi je isto bio bolji to kaj Alfa nije isla u drugom djelu sezone nije njegov problem a Hulk je mozda bio odlican a Riccardo jos bolji a oba patila zbog sporog i nepouzdanog bolida tesko je podvuc crtu al ko navijacu Honde Albon mi nije nis pokazo cak losije od Gaslya ako gledam cjelu sezonu ak gledam u RbHondi onda je Albon bio puno bolji al bio je i auto puno bolji , nemojmo zaboravit da zbog pocetnih losih rezultata su Gaslyu podesavali auto ko Maxu a kad su izgubili povjerenje u Gaslyev set up Honda jos nije bila ni blizu Mercu
    RB treba drugog vozaca a to nemaju u TR ili Albon treba bitno evolirat u sto sumnjam obicno se odlicni vozaci vide od prvih utrka koje voze



    4
    3

    1
  9. Nico Hulkenberg
    Zec Prikaži

    Kao što sam već napisao Hulk je imao dosta pehova s bolidima i čudnih taktičkih odluka iz boksa. Bolide koje je vozio nisu bili za osvajanje podija. Prelasci iz ekipe u ekipu su isto ostavili traga, mada se mijenjao na relaciji FI – Sauber-FI. Da nije dobio pedalu iz Williamsa i tu odmah izgubio godinu, možda bi završio u nekoj boljoj momčadi. Stoji da je u nekoliko navrata i sam izgorio u želji kad je najviše trebalo posebice ove godine u Njemačkoj (osobno mislim da mu je ta utrka možda i zapečatila karijeru u Renaultu) kao i Brazil koji je trebao osvojiti.
    U Renaultu nije mogao zauzeti mjesto gazde uz Ricciarda jer je Renault definitivno odlučio da će biti drugi vozač (kao što je i navedeno nije ga smio ni napadati kad je mogao). Iskreno u drugom dijelu sezone mi je izgledao kao da je digao ruke od svega. Fenomenalan vozač koji bi dobrano pomrsio račune nekima, samo da su se neke zvijezde poklopile.
    A Norrisu je ovo prva sezona. Sainz je napravio odličan posao, no jedva čekam slijedeću sezonu.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.