Luca Ghiotto pobjednik posljednje ovosezonske F2 utrke!

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 4 godina 4 min 4 komentara

Talijan iz UNI-Virtuosija Luca Ghiotto stigao je do svoje četvrte ovosezonske pobjede na sprint utrci u Abu Dhabiju, posljednjoj utrci sezone Formule 2 i najvjerojatnije njegovoj posljednjoj utrci u seriji. 24-godišnjem Talijanu ovo je peta pobjeda u seriji u kojoj se natjecao od 2016.

Nicholas Latifi oprostio se od Formule 2 drugim mjestom, dok je na trećem mjestu završio njegov kolega iz momčadskog prvaka DAMS-a, Sergio Sette Camara, jučerašnji pobjednik koji još uvijek nema potvrđen program za 2020. i možda je također odvozio svoju posljednju F2 utrku.

Giuliano Alesi startao je po prvi put u karijeri s prvog mjesta i to je mjesto zadržao nakon prvog zavoja. Ghiotto se s trećeg mjesta probio ispred Latifija, a najveći gubitnik starta bio je Ghiottov timski kolega Guanyu Zhou koji je sa šestog mjesta pao izvan top 10. Sjajan proboj imao je Artjom Markelov, Rus se s 19. mjesta do petog kruga probio na 12.

Alesi se u početku dobro držao, stvorio je razmak između sebe i ostatka društva, no u osmom krugu Ghiotto mu se približava na manje od sekunde i s DRS-om bez problema prolazi u vodstvo koje do kraja nije ispustio.

Alesi je očito tražio previše od svojih guma u uvodnim krugovima, stoga je do kraja utrke postepeno gubio pozicije. Redom su ga prošli Latifi, Ilott i Sette Camara, koji je u pretposljednjem krugu Ilottu oteo posljednje mjesto na podiju.

U utrci smo imali dva kraća prekida zbog virtualnog safety cara. Prvo je u 17. krugu Sean Gelael stao pored staze, a zatim je tri kruga kasnije zbog bolida Matevosa Isaakjana ponovno oglašen VSC. Rus je ispao iz utrke nakon kontakta sa sunarodnjakom Nikitom Mazepinom, koji je zbog toga na kraju dobio 10 sekundi kazne, ali je zbog oštećenja ionako bio posljednji.

Iza Alesija, kojem je peto mjesto najbolji rezultat dosadašnje karijere, završio je Carlinov dvojac. Deletraz je nakon mućenja većim dijelom utrke do kraja ipak uspio proći Matsushitu. Osmo mjesto, posljednje koje u sprint utrci nosi bodove, na stazi je zauzeo Jack Aitken prolaskom Micka Schumachera u posljednjem krugu utrke, s obzirom na to da su obojica kažnjeni vremenskom kaznom od 5 sekundi, Aitken za stjecanje prednosti izlaskom sa staze, a Schumacher zbog prekršaja pod VSC-om – posljednji bod pripao je Zhouu.

Prvak Nyck de Vries oprostio se od Formule 2 vikendom za zaborav s dva 13. mjesta. Latifi je drugim mjestom sačuvao isto mjesto u prvenstvu, a Ghiotto je pobjedom potvrdio treće mjesto ispred Camare i Aitkena. Povratnik Matsushita završio je šesti u vozačkom poretku, a najbolji debitant je sedmoplasirani Guanyu Zhou. Momčad Ardena oprostila se od Formule 2 osmim mjestom u momčadskom poretku – Markelov je danas vozio vrlo dobru utrku, no kao i jučer, zbog kvara nije stigao do cilja, a Tatiana Calderon je završila utrku izvan bodova. Momčad će se dogodine zvati HWA, a za njih će voziti Markelov i Alesi.

Sljedeća utrka na rasporedu je 21. ožujka u Bahreinu.

Vozač Momčad Zaostatak
1 L. Ghiotto UNI-Virtuosi
2 N. Latifi DAMS 7.274
3 S. Sette Câmara DAMS 10.235
4 C. Ilott Sauber Junior Team by Charouz 16.106
5 G. Alesi Trident 17.273
6 L. Delétraz Carlin 19.451
7 N. Matsushita Carlin 28.230
8 G. Zhou UNI-Virtuosi 29.112
9 J. King MP Motorsport 31.532
10 J. Aitken Campos Racing 32.075
11 M. Schumacher PREMA Racing 33.578
12 C. Lundgaard Trident 37.018
13 N. de Vries ART Grand Prix 40.436
14 T. Calderón BWT Arden 43.149
15 M. Raghunathan MP Motorsport 52.593
16 M. Sato Campos Racing 59.719
17 N. Mazepin ART Grand Prix
M. Isaakjan Sauber Junior Team by Charouz
S. Gelael PREMA Racing
A. Markelov BWT Arden

Konačni rezultati Formule 2 2019.


Odgovor

4 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    A gdje je ukupni vozački i konstruktorski poredak za F2 na f1pulsmedia?
    Ili sam fulao – ne znam ga naći / vidjeti, ili ga stvarno nema?


    0
    0

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Posljednji bod osvojio je Jack Aitken prolaskom Micka Schumachera u posljednjem krugu utrke.

    @croatic
    Aitken nije osvojio bod, kao ni 9. King.
    U sprint trci, prvih 8 osvaja bodove. ;)



    1
    -1

    2
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Hvala na opasci, ispravljeno :thumbs:

      Stvar je bila u tome da su Aitken i Schumacher prošli ciljem kao osmi i deveti, no obojica su dobili kazne za koje ja nisam primijetio nikakvu obavijest u prijenosu. Čitam baš sad izvještaj na službenoj F2 stranici, njima isto piše da je Aitken uzeo zadnji bod, tako da očito nisam jedini :)



      1
      1

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.