Honda: Želimo samo poštenu borbu

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 2 min 8 komentara

Hondin šef za Formulu 1 Toyoharu Tanabe kaže da je sve što žele “poštena borba” između proizvođača pogonskih jedinica – njih, Mercedesa, Ferrarija i Renaulta.

Ferrari je proteklih tjedana pod paljbom medija zbog neobično loše forme na prošloj utrci u Austinu, a koja se podudara s novom FIA-inom tehničkom direktivom koja je navodno usmjerena na njihov trik kojeg Mercedes pokušava shvatiti već mjesecima. Iako je službeni zahtjev za obrazloženjem uputio Red Bull, poznato je da je Mercedes obavio istraživanje.

“Postoji nekoliko načina za poboljšavanje motora, šasije, korištenje sivih zona ili tehnika, gorivo, sagorijevanje ulja – takve stvari.”

“Mi jako želimo boriti se po FIA-inim pravilima, poštovati ih. To je naša želja.”

“Možda neke ekipe ili neki drugi ljudi smisle nešto za poboljšati performanse, ali ako FIA kaže da to nije u redu – onda mi to nećemo raditi.”

“Ako netko koristi nešto slično i ako je FIA jasno rekla ne – možda će to prestati koristiti. Onda ćemo imati čistu utrku.”

Tanabe je priznao da je pravilnik tako sročen da je “skoro nemoguće” pojašnjavati sve, ali vjeruje da bi ekipe jednostavno trebale pitati FIA-u da pojasni sive zone.

“Da, ako netko misli da nešto nije jasno onda je možda dobro upitati FIA-u za pojašnjenje. Pojasnite stvari i onda znate ići dalje s tim ili ne. To je nama pomoglo.”

“U pravilniku postoji puno opširnih pravila i opisani su specifični elementi. To znači da je gotovo nemoguće sve pojasniti. Dobro je sve pojasniti.”

Kad je uspoređivao Red Bull i Toro Rosso, rekao je:

“U Red Bullu je puno iskusnih ljudi, poput glavnog inženjera Paula Monaghana. On konstantno prati legalnost i pokušava učiniti sve legalnim. U Toro Rossu je malo drukčije. Red Bull je stroži po tom pitanju.”


Odgovor

8 komentara

  1. Ferrari
    miki the pirate Donator Prikaži

    E jbg sad… onda svima iste bolide pa idemo “pošteno”. Cijela F1 je u sivoj zoni… i treba biti tamo – to i je poanta. Naravno da će netko to nazvati varanjem, ali ja to gledam kao inovativnost… mislim da to i je poanta sporta koji istražuje krajnje granice postojeće tehnologije. Naravno da sve treba biti u nekim okvirima, ali u F1 ti okviri prate razvoj a ne obrnuto.



    12
    9

    3
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Kaj to gospon Toyoharu hoće reć da TR istražuje granice pravila?!?!?

    Uglavnom bezobrazni su, ali kad je Ferrari njonjast pa svaki džukac digne nogu i zapiša ga.

    Baš me zanima kako bi završilo da je Max izjavio da Mercedes vara.



    8
    6

    2
  3. Dan Cooper Prikaži

    Koja glupost. Pa ne natječete se samo tko je bolji vozač nego koja je bolja momčad u inžinjerinigu. To je i smisao F1.



    5
    3

    2
  4. Mclaren
    KERS Prikaži

    Honda je u pravu, mora biti transparentno..Mecka i RB budu riješili Ferrari ocigledno..Ferrari je glasovao za promjenu pravila 2021 (meca i RB nisu) a samim time i zamrzavanje razvoja motora, pošto su sad stvari kakve jesu (Ferarri ima dominantni motor) suparničke momčadi napravit ce sve kako bi se ta prednost anulirala..



    3
    -3

    6
  5. Clay Regazzoni
    Ber Prikaži

    Znači, možemo očekivati TR u sivoj zoni?
    Znači, čim prolete pored RB zovemo FIA-u?



    5
    5

    0
  6. avalon Prikaži

    malo mi je čudna ova ” suradnja ” mercedesa i RB kontra ferraria , mercedes “otkriva” , RB šalje zahtjev prema FIA !?!? ferrari navodno koristi “trik” kojeg mercedes pokušava shvatiti već mjesecima i kad ga nisu shvatili , a dobro bi im doša u novoj sezoni onda u suradni sa RB kreću u “akciju” . bi li potegli ovo da su shvatili i sami primjenili “trik” koji ferrari navodno koristi ? ili bi mudro šutili , a RB ko jbe ? irvine je jednom izjavija ( parafraziram ) da u F 1 svi varaju i sve bi uradili za pobjedu . naravno , ovo nikoga ne opravdava ali “lopov viče dršte lopova” :):) koliko dugo je mercedes ima/koristija tkz party mod prije nego su drugi shvatili taj njihov “trik” ? ili ono sa felgama , a da ne spominjem onaj “test” guma koji je sproveden ilegalno . sad kad ne mogu shvatiti “trik” ferraria “zvone” uz pomoć RB koji je uvik bija u okviru zadanih pravila npr sa flexi krilom , dodatnim ( a nelegalnim ) “dodatnim “urezima” na podnici ili “igranjem sa kutovima paljenja .. samo to max ne zna pa priča o varanju koje izvodi ferrari . iz prava znamo šta je više zakona više je rupa u istom . u F 1 šta više pravila više je sive zone koju oni bogati koriste za recimo polu legalne zahvate jer ljudska mašta je skoro beskonačna ka d treba zaje*at , izigrat . ne “laje” mercedes (uz asistenciju RB ) zbog ove nego zbog iduće jer ako ne shvate ( ili ne “upregnu” FIA ka po običaju kontra ferraria šta im ne bi bilo prvi put ) u čemu je “trik” . možda bi trebalo na bolid ferraria postavit senzore , a ako se ništa nelegalno ne pronađe .. pa treba stavit dodatne senzore , senzibilnije :) :) :) malo me čude (ne)reakcije iz ferraria jer … ili su shvatili da ono šta je dozvoljeno bogovima nije volovima ili su shvatili ko zapravo “drma” F 1 zadnjih godina i to ne samo na stazama i smatraju da je beskorisno poduzimati bilo šta jer je rezultat ionako isti …. a šta će se događat ako honda u 2020. napravi iskorak pa i RB počme ugrožavat mercedes ? ako “saveznik” postane opasan konkurent ?



    7
    6

    1
  7. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    To RB vidi da Honda ne moze dostici prve dvije ekipe pa salju upite prema FiA da im razjasne neke stvari da vide gdje mogu a gdje ne :) A sve pod krinkom, Ferrari brz na pravcima :)



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.