Brza reakcija Amerikanaca: COTA-u čeka zimska sanacija

Filip Petković

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Brza reakcija Amerikanaca: COTA-u čeka zimska sanacija

Filip Petković

Petak poslijepodne u Austinu obilježile su pritužbe vozača na stanje asfalta staze Circuit of The Americas. Uzevši u obzir da su slične probleme iskusili i vozači Moto GP-a na njihovoj utrci u travnju, bilo je jasno da se neravnine na stazi moraju riješiti kako ne bi ugrožavale sigurnost svih prisutnih.

Već u petak navečer radilo se na ublažavanju tih neravnina, a dio radova se nastavio i u subotu. Za veće pothvate staza će morati pričekati završetak F1 vikenda, a već su najavljeni opširniji radovi kojima će se u potpunosti sanirati sve kritične točke. Šef COTA-e Bobby Epstein u subotu je izjavio:

“Dečki su naporno radili jučer cijelu noć, a radit će i večeras na prostoru izlaska iz bokseva. Dolazi nam veliki stroj za brušenje. Nije nam lako, jer je naše osoblje ionako opterećeno ovoga vikenda, inače ne bi bilo tolikih problema.”

“Zatvaramo stazu tijekom prosinca i polovice siječnja za popravimo sve probleme. Dio smo riješili prije Moto GP utrke, pa nemamo toliko posla. Radovi će sigurno obuhvatiti cijelu stražnju ravninu, dio izlaska iz bokseva i prvog zavoja, područje prije zavoja 9 te zavoje 18 i 19. Radovi su poprilično opsežni, znam koliki je račun!”

Također, zna se i koji je uzrok navedenih problema, što daje nadu da se u budućnosti neće događati slične nezgode:

“Kada smo gradili stazu kopali smo više od tri metra u dubinu te smo stavili posebne mješavine tla ispod nje. Očito je velika poplava 2015. godine uzrokovala podizanje podloge na nekim mjestima, koje nije sanirano pa je situacija postala još gora.”

“Ispod staze prolaze i neke cijevi, pa je voda od poplave tekla uz te cijevi, što je uzrokovalo veću eroziju tla. Znamo za taj problem i zato smo najavili veće radove te ćemo te cijevi vaditi iz tla. Nismo to napravili ranije jer nismo mislili da će toliko utjecati na F1 bolide.”

Lijepo je vidjeti kako je šef staze u Austinu vrlo brzo reagirao na pritužbe, koje su vjerojatno pristigle i iz vrha Formule 1. S obzirom da COTA ima mnogo ljubitelja među F1 fanovima, dobra je vijest kako neće biti većih posljedica za samu stazu u kalendaru F1 te kako iduće godine nakon sanacije tih problema utrkivanje može biti još bolje.

Do tada, nadajmo se kako neće biti većih incidenata u utrci uzrokovanih neravninama te da će nam COTA pružiti izvrsno utrkivanje kao i mnogo puta do sada.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Vordas
AlkY

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

F1puls autori su dosad napisali 9337 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 7 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Filip Petković
Pulsmedia autor
38 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #VN SAD-a 2019.

Komentiraj

3 komentara

  1. Niki Lauda wapi Donator Prikaži

    Ovo kao da je u Hrvatskoj. Ispada da se staza zgrbavila u zadnjih 5 dana pa jadni nisu stigli reagirati…. Mjesecima je takvu gledaju i nadaju se da “bude sve OK”. Kako nije bilo sad će brže bolje sanacija…..


    0

    0