Oba Renaulta diskvalificirana s VN Japana!

Lovro Andraka

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Oba Renaulta diskvalificirana s VN Japana!

Lovro Andraka

Daniel Ricciardo i Nico Hulkenberg diskvalificirani su s rezultata VN Japana nakon što je FIA-ina istraga otkrila prekršaj sportskog, ali ne i tehničkog pravilnika.

Racing Point je nakon VN Japana optužio Renault za korištenje ilegalnog sustava namještanja balansa kočnica, a FIA je ubrzo pokrenula istragu.

Danas je objavljena presuda kojom Ricciardo gubi šesto, a Hulkenberg deseto mjesto osvojeno u Suzuki.

FIA je objavila detaljne dokumente u kojima je objasnila cjelokupnu istragu i objavila svoju konačnu odluku. Ovo su najbitniji dijelovi odluke:

“1. Softver za kontrolu stražnjih kočnica kojeg koristi Renault integralni je dio kontrolnog sustava na kojeg se odnosi članak 11.9 tehničkog pravilnika FIA Formule 1. Kao takav, koristi se u skladu s člankom 11.1.3 i 11.1.4 tehničkog pravilnika FIA Formule 1.

2. Opisani sustav kontrole nije unaprijed namješten ovisno o broju krugova kako je navedeno.

3. Renaultovi vozači koriste gumbe na volanu kako bi kontrolirali balans kočnica u skladu s člankom 8.6.3 tehničkog pravilnika FIA Formule 1. Oni su povezani sa standardnom FIA-inom elektronikom.

4. S obzirom na gore navedeno, suci zaključuju da, iako je Renault koristio inovativna rješenja kako bi iskoristio određene dvosmislenosti tehničkog pravilnika i ostalih potpornih dokumenata, njihov sustav ne krši trenutni tehnički pravilnik.

5. Međutim, iako je legalan prema tehničkom pravilniku FIA Formule 1, kao što je gore navedeno, suci utvrđuju kako Renaultov sustav tvori pomoć vozaču i samim time nije u skladu s člankom 27.1 sportskog pravilnika FIA Formule 1 koji nalaže da vozač vozi bolid sam i bez pomoći. Sustav namještanja balansa kočnica u pitanju služi kao pomoć vozaču, pošteđujući vozača brojnih podešavanja tijekom kruga. Suci naglašavaju kako postoji jasna razlika između ovog sustava i onog koji pruža stvarnu kontrolu feedbacka, što bi bila zamjena za vozačeve vještine i reflekse. Svejedno, i dalje je riječ o pomoći, što stoga nije u skladu s člankom 27.1 sportskog pravilnika FIA Formule 1.

6. Suci priznaju da je kazna dodijeljena u ovom slučaju oštrija nego u recentnim slučajevima koji su se odnosili na kršenje članka 27.1 sportskog pravilnika FIA Formule 1 [slučaj Alfinih bolida s VN Njemačke, op.a.]. Relativna prednost stečena prekršajima članka 27.1 u prethodnim slučajevima i dva slučaja s ove utrke su posebno procijenjeni i ova kazna je rezultat te procjene.”

– dio službene odluke FIA-e

Kao izvor informacija za Racing Point naveden je bivši zaposlenik Renaulta:

“Racing Point je pretpostavio Renaultovo korištenje zabranjenog sustava na temelju tvrdnji bivšeg zaposlenika Renaulta koji nije bio upoznat sa svim važnim detaljima Renaultova sustava kontrole kočnica.”

Renault je ovim diskvalifikacijama izgubio 9 bodova, odnosno umjesto sa 77, u Meksiko odlazi sa 68 bodova u konstruktorskom prvenstvu. Četvrtoplasirani McLaren im sada bježi za 43 boda, dok su se Toro Rosso i Racing Point približili na samo 6, odnosno 10 bodova zaostatka.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Jhkuiz5 i zekohonda

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Lovro Andraka
Pulsmedia autor
825 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

22 komentara

 1. Stefan Bellof pigmalion Prikaži

  Auuuuu…… koji crnjak.


  0

  0
 2. Sebastian Vettel 5 Crash Donator Prikaži

  Eto bodava za oba Pointa i oba TRa…


  0

  0
 3. Mick Schumacher tifosoante novinar Prikaži

  Koji šok, teško sranje za Renault.  2

  0
 4. Michael Schumacher VRSV546 Prikaži

  Nije da branin renault, ali odakle force indiji ta informacija?  6

  2
 5. To je špijunaža čim bivši zaposlenik daje informacije  1

  3
 6. Docekao komentare da mogu napisat: koji maleri hahahah francuzi  2

  1
 7. Honda zekohonda Donator Prikaži

  veseli me kazna, pojašnjenje baš i ne.
  amo tr!!!  2

  1
 8. Robert Kubica Stipe Prikaži

  Meni je malo čudna kazna, brišu im se bodovi iz Japana, ali što je sa ostalim utrkama? Nije valjda da su ovo razvijali samo i isključivo za Japan, tim više što je RP dobila info i napisala prijavu puno prije Japana.  1

  0
 9. David Croft Frantic Donator Prikaži

  Nisu se žalili, jel??


  0

  0
 10. Ayrton Senna Beethoven87 Prikaži

  Ma to im je Ricciardo napunio glave da su im kocnice sr.nje naspram RB i da ne moze s time u Dive-bomb, pa oni brze bolje isli prčkat ilegalno po kompjuterima… a sta ce drugo jadni, kad ih je ovaj pravilnik u Mercedesovoj režiji kastrirao… ?  3

  0
 11. Alpine Alpine Prikaži

  A ništa, mislili su da su našli rupu u pravilniku, očito su se zeznuli, sad budu morali malo bolje paziti kad naprave nekakva nova rješenja da li mogu ići s tim na stazu ili ne, pogotovo s takvim glupostima koja im nisu ništa donijela na brzini, a ostali su bez dosta bodova.


  0

  1
 12. Mclaren raca Prikaži

  Kako se ovo odražava na Puls Manager ?


  0

  0