Kvalifikacijske utrke bez potrebne jednoglasne podrške

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 6 komentara

Čini se kako, barem zasad, neće biti ništa od uvođenja kvalifikacijskih utrka na odabranim vikendima 2020. – ideja nije dobila jednoglasnu podršku momčadi.

Danas je u Parizu održan sastanak između predstavnika F1 momčadi i FIA-e, a prema pisanju britanskog RaceFansa, ideju o uvođenju kvalifikacijskih utrka nije podržalo svih deset momčadi – jednoglasna podrška je potrebna zato što je rok za promjenu pravila za iduću sezonu prošao.

Podsjetimo, F1 na tri vikenda 2020. umjesto klasičnih kvalifikacija želi isprobati kratke, kvalifikacijske utrke u koje bi se startalo redoslijedom obrnutim od onog u vozačkom prvenstvu, čijim bi se rezultatima odredio startni poredak za glavnu, nedjeljnu utrku. Plan je da se to isproba na vikendima u Francuskoj, Belgiji i Rusiji, a iako je trenutno prijedlog odbijen, još uvijek se može uvesti do početka sezone dođe li do dogovora s momčadima.

Nekim se momčadima ova ideja ne sviđa zbog mogućeg povećanja troškova većim rizikom od oštećenja bolida, a moralo bi doći i do promjena kod alokacije guma. Tri su momčadi navodno čvrsto protiv kvalifikacijskih utrka.

Na sastanku se raspravljalo i o pravilima za 2021. koja bi trebala biti finalizirana do kraja ovog mjeseca. Momčadi su se požalile na preveliku ograničenost u dizajnu bolida, stoga su danas dogovorene manje promjene i nešto veća sloboda u dijelovima bolida gdje to neće imati negativne posljedice na smanjeni utjecaj tzv. prljavog zraka, odnosno turbulencija koje bolid ostavlja iza sebe.


Odgovor

6 komentara

  1. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    3 momcadi protiv, hmmm koje su to tri?
    Sigurno jedna od njih nije Williams.
    RB, Fer, Merc?



    2
    2

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Fala Bogu.
    I tim ekipama.
    Zasad :mrgreen:



    7
    7

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.