Vettel: Prava zastava mora označavati kraj utrke

Izdvojeno

Filip Petković

Prije 5 godina 3 min 3 komentara

Mnogim fanovima F1 ovoga vikenda u Suzuki promaknula je činjenica da konačni poredak utrke nije označavao stanje na stazi poslije 53 odvožena kruga, već stanje iz kruga ranije. Naime, ekran za prikazivanje zastava greškom je prikazao “kockastu” zastavu ranije od predviđenog. S obzirom da propisi Formule 1 jasno kažu kako se, u slučaju signala za kraj utrke prikazanog prije nego vodeći vozač odvozi predviđen broj krugova, utrka smatra završenom u trenutku kada je vodeći zadnji puta završio svoj krug prije navedenog signala, jedino rješenje je bilo proglasiti utrku završenom nakon 52 kruga.

Srećom, posljedice takve odluke nisu bile velike. Najviše su takvu promjenu osjetili vozači Racing Pointa, jer je nakon odustajanja Sergia Pereza u 53. krugu Lance Stroll dohvatio 10. mjesto i jedan bod, kojeg je u konačnom poretku izgubio, dok je Perez zadržao 9. mjesto s kojeg je izletio sa staze. Ipak, takve greške se ne bi trebale događati na ovako visokoj razini natjecanja, pogotovo ako se sjetimo da se, ne tako davno, na VN Kanade 2018. godine, dogodila slična situacija, kada se zbog greške u komunikaciji sudaca, “kockastom” zastavom mahalo krug prerano.

Sebastian Vettel se za britanski Autosport osvrnuo na ponavljanje takve situacije te je dao prijedlog rješenja za izbjegavanje sličnih slučajeva u budućnosti:

“Očito nisam jedini kojemu se ovoga vikenda žurilo (smijeh). Iz perspektive vozača, stvari su vrlo jasne – nije bilo “kockaste” zastave. Imamo pit board na kojemu vidimo informaciju o broju krugova, a isto vidimo i na volanu. Vidio sam da je ostao krug do kraja i dobio sam potvrdu toga preko momčadskog radija, iako je postojala zbunjenost, jer mislim da je sustav za mjerenje vremena aktivirao zastavu.”

“Ne znam pozadinu slučaja, ali u bolidu nije bilo problema jer nitko nije mahao fizičkom zastavom. Prošle godine u Kanadi se dogodila situacija da je zastava bila mahana krug ranije. Koliko sad shvaćam, sustav za mjerenje vremena je onaj koji je konačan. Ipak, ja smatram da bi to još uvijek trebala biti i prava zastava.”

“Ako se u tom slučaju dogodi neka pogreška, može se ispraviti, jer nama vozačima je jedino važno da kad vidimo da se maše “kockastom” zastavom, ne nastavljamo voziti. Sa sadašnjim pravilima, da se kojim slučajem mahalo zastavom krug ranije, utrka bi se i dalje nastavila. Po meni je to pogrešno, možemo bolje od toga.”

– Sebastian Vettel

Odgovor

3 komentara

  1. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    U pravu je.


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    tomidix Prikaži

    jebemti developera koji je us*o!



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.