Upoznajte svijet sponzora F1 (3. dio)

Luka Maloić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Upoznajte svijet sponzora F1 (3. dio)

Luka Maloić

Toro Rosso

CEPSA

Sponzoriraju – Toro Rosso
Gdje se nalazi njihovo ime – na stražnjem krilu bolida

Tko su oni?
Compañía Española de Petróleos ili skraćeno CEPSA je španjolska multinacionalna kompanija koja se bavi proizvodnjom naftnih derivata i ulja. Područje djelovanja ima u nekoliko europskih zemalja kao i u Alžiru, Kanadi, Kolumbiji, Maroku, Brazilu i Panami. Kompanija trenutačno proizvodi oko 260 000 barela na dan (41,000 m3/d) i posjeduje tri rafinerije sa kapacitetom od 21 milijuna tona/godišnje.

CEPSA je osnovana 1929. kao privatna kompanija koju je vodio Francisco Recasens. Njegova prva rafinerija je bila na Kanarskim otocima (Tenerife). Kasnije su proširili proizvodnju na lubrikante, proizvode petrokemije i sl. CEPSA je morala prodati svoju proizvodnju CAMPSA-i zbog državnog monopola na distribuciju goriva. Nakon rušenja državnog monopola, Cepsa je kupila dio benzinskih postaja od Campsa petrola u 1992. godini.

2011. godine IPIC (Abu Dhabi’s International Petroleum Investment Company) kupuje kompletnu kompaniju za 267 milijuna eura. Cepsa je ponosni sponzor nogometne reprezentacije Španjolske i Tora Rossa.

Pastor Maldonado, Lotus

Genii Capital

Sponzoriraju – Lotus F1 team

Gdje se nalazi njihovo ime – na bočnim stranicama bolida

Tko su oni?
Genii Capital je internacionalna financijsko savjetnička i investicijska tvrtka, koja je specijalizirana za brend-menadžment, obećavajuće i brzorastuće tehnologije, motorsport i široki spektar aktivnosti zajedničkog ulaganja. Osnovana je 2008. godine od strane dvojice investitora iz Luxemburga. Prvi je Gerard Lopez, a drugi je Eric Lux. Ova dvojica investitora specijalisti su za ulaganje sredstava u zemlje BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina).

16. prosinca 2009. godine objavljeno je da Genii kompanija kupuje veliki udio u Renault F1 ekipi. Genii je pobijedio “Prodrive” Davida Richardsa u natječaju za ovaj posao.
8. prosinca 2010. godine, Renault je objavio da prodaje preostalih 25% udjela u ekipi koja ima bazu u Enstoneu – Genii Capitalu. Lotus Grupa odmah postaje partner ekipe koja je preimenovana u Lotus Renault GP. Plan je bio da proizvođač automobila polako povećava svoj udio u kompaniji. Momčad se sada zove Lotus F1 Team.

Zanimljivo je napomenuti da je Genii Capital pokušao kupiti švedskog proizvođača automobila – Saab. U taj posao je planirao ući zajedno sa Bernieom Ecclestoneom. Smatrali su da je Saab jednako značajan i važan poput Porschea ili BMW-a. Na kraju je General Motors, dotadašnji vlasnik Saaba, prodao kompaniju Spykeru koji je odveo kompaniju u totalni bankrot.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Crash zekohonda

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Luka Maloić
Pulsmedia autor
348 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #sponzori#Toro Rosso

Komentiraj

1 komentar

  1. Bmw Marko Rakić novinar Donator Prikaži

    Nisam znao ovo za Saab, baš šteta, oduvijek su mi ti auti imali nešto posebno. Zadnji modeli su mi i dan danas izvrsni.


    0

    0