F1 marljivo radi na tome da sinkronizira dva gumba za crvenu zastavu

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 14 komentara

Trkaći direktor Formule 1 Michael Masi kaže da se marljivo radi kako bi se sinkronizirala dva sustava prikazivanja crvene zastave koji su ove sezone Valtteriju Bottasu poklonili kvalifikacijsko vrijeme u Italiji.

Podsjetimo, Bottas je u svom jedinom brzom krugu u Q3 ciljem prošao nakon što je crvena zastava bila oglašena, te mu je kompjutor poništio vrijeme. Međutim, vrijeme je manualno vraćeno nakon što su suci uočili da signal o crvenoj zastavi još nije došao do momčadi, pa nisu mogli obavijestiti Bottasa da pogleda semafore pokraj staze ili svjetlo na volanu.

“U Bakuu smo ove godine imali sličan problem. Radimo na tome i nije tako jednostavno kao što svi misle. Imati dva neovisna sustava da komuniciraju međusobno…”

“Najjednostavnije rečeno – paneli su povezani s vremenskim monitorima i ja sam pritisnuo gumb koji je zaključao taj sustav i vremena su zaustavljena.”

“S druge strane – svjetlosni paneli za crvenu zastavu, VSC i SC su Colinova zadaća [Colin Haywood, njegov zamjenik], što znači da sustav prolazi kroz dva ljudska faktora.”

“Radimo na pronalasku rješenja kako bi dva sustava mogla komunicirati. Nije jednostavno kao što bismo voljeli da bude.”

Masi kaže da je razlika vremena između dva sistema bila samo 0.6 sekundi, a Bottas je ciljem prošao upravo u tom intervalu.

Hoće li Formula 1 uspjeti sinkronizirati dva gumba ili će možda ta dva gumba smjestiti na jedan stol i onda ih obojicu prekriti nekim većim zajedničkim gumbom – ostaje za vidjeti.


Odgovor

14 komentara

  1. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Znaci, vrhunac motosporta i tehnologije ima problema kako jednim gumbom “upaliti” crvenu zastavi na dva mjesta? WTF?! ?‍♂️?‍♂️?‍♂️



    16
    16

    0
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    projekt iz tehničkog u 7. razredu osnovne škole (jedno 4 školska sata za potpunog početnika).

    @Ante
    Drugi odlomak ti nije u skladu s izjavama….
    Problem je bio da na panelima uz stazu crvena zastava nije prikazana prije nego je Bottas prošao ciljem, a pokazana je na glavnom (vremenskom) semaforu.


    0
    -1

    1
  3. Clay Regazzoni
    Ber Prikaži

    Možda da ih spoje štapom i zalijepe, he?
    Mah, vjerojatno kasni drugi semafor 0.6s od pritiska gumba..
    Sve u svemu, konkretno Bottas.. Prošao je nakon isteka vremena.. Nema veze, vidio, ne vidio semafor, čuo timski radio ili ne.. Prošao je sa istekom vremena i to je po meni brisanje vremena tog kruga
    Možda bi se F1 mogla malčice ugledati na motogp, gdje je sve ipak malo jednostavnije, sirovije



    8
    8

    0
  4. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Gluposti… Ako nije stigao proći startnom linijom prije isteka mjerodavnog vremena krug mu treba biti poništen, bez obzira vidio on da je vrijeme završeno ili ne, nema 3 mjerodavna vremena nego samo jedno. Ekipa je bila svjesna tog najkasnije do prvog zavoja i može obavijestiti vozača da je započeo krug van regularnog vremena.

    A eto po slici koju je Ante zalijepio gore u komentaru crvena zastava je bila istaknuta, ali je Bottas možda nije vidio, što je još gore i nema nikakve argumentacije da se to vrijeme ne poništi.

    Al ovdje je stvar nečeg drugog, suđenja kompjutera i ljudi, jer kompjuter ne zna za relativizaciju, a ljudi su skloni tome, čak i tamo gdje je ne treba nikako biti.



    2
    2

    0
  5. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Nanjusili su shitshow u zadnjem pokusaju u Q3 pa da Bottas ne starta 9i sad lazu na sve strane.. Mercedes stisce za jaja malo zesce izgleda.. Na kraju je sve samo komicno..



    5
    5

    0
  6. Ferrari
    vekinator Prikaži

    Kakva glupost, da je i stigao signal do momčadi, sigurno momčad u roku manjem od sekunde stigne javiti Bottasu..pravila su jasna, krug je trebao biti poništen i gotovo



    1
    1

    0
  7. Mr X Prikaži

    Stvarno ispadaju glupi kad se ne drže sami svojih pravila. Ako je pravilo takvo (nisam tražio i provjeravao) da nakon prikaza crvene zastave ne vrijedi brzi krug, onda ne vrijedi. Pa makar gledali frame by frame i ustanovili da je bio 1mm od crte.
    Realno ne vidim zašto se ne bi mogao završiti krug, ako je incident iza tebe, npr. ako si u trenutku prikaza crvene zastave u sektoru nakon onog gdje je bio incident. Ne ugrožavaš nikoga.



    1
    1

    0
  8. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Zanimljivo kako im je ta sinhronizacija radila perfektno kad su lani odlučili Vettelu lupiti kaznu na gridu zbog nedovoljnog usporavanja pod crvenom zastavom na treningu, i to po kiši. :facepalm:



    4
    4

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.