Hamilton nezadovoljan odlukom sudaca: Mlađim vozačima se više popušta

Izdvojeno

Lewis Hamilton kaže da je mlađim vozačima u situacijama kada se utrkuju kotač uz kotač dozvoljeno više, odnosno nisu toliko kažnjeni kao ranije.

Mercedesov vozač stekao je takav dojam nakon što se na team radiju žalio na defenzivne kretnje Charlesa Leclerca tijekom VN Italije.

Dvojac je imao okršaj na ulasku u šikanu Della Roggia, tijekom kojeg Leclerc, prema riječima Hamiltona, nije dao dovoljno prostora Britancu. Došlo je do manjeg incidenta, a deblji kraj izvukao je Mercedesov vozač jer je morao van staze. Leclerc je za incident upozoren s crno-bijelom zastavom, koja je vraćena na utrke po naredbi FIA-inog trkaćeg direktora Michaela Masija.

Iako se mnogi slažu da je ta odluka ispravna, Hamilton vjeruje da se prema Leclercu postupalo nešto blaže nego obično.

“Čini mi se da se novoj generaciji dopušta puno više po pitanju kako upravljaju sa svojim bolidima u usporedbi s iskusnijim vozačima. Ali, dobro je znati, sada znam kako je, radujem se sljedećoj utrci,” komentirao je Hamilton.

Aktualni prvak je dodao kako nema velikog smisla raspravljati o incidentu.

“Nije važno što ja mislim. Prošli smo kroz ovo već bezbroj puta, nema smisla ponovno govoriti o ovome. Izbjegao sam incident, a nakon toga sam bio fokusiran da mu se ponovno približim.”

– Lewis Hamilton

Leclerc je na kraju stigao do pobjede, dok je Hamilton bio treći, iza momčadskog kolege Valtterija Bottasa.


Odgovor

60 komentara

  1. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Nista drugi put uspori i idi na njega pa nek on zadnjim desnim tockom preskoci preko tvog prednjeg ljevog i katapultira se, kao što je Maldonado znao poslati kolege u zid, pa neće drugi put



    9
    2

    7
  2. Fernando Alonso 14
    Lukica Prikaži

    Svidja mi se ova praksa crno bijele zastave, čini mi se da dopušta malo agresivnije utrkivanje a ne ograničava vozača toliko. Ja sam osobno uživao u njihovom duelu jučer i posjetilo me na dane kad su se Alonso i Vettel gurali malo prije šikane.



    14
    14

    0
  3. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Zanimljivo, slična obrana kao i Max vs Bottas prošle godine samo bez dodira jer je Lewis izašao malo van staze da to izbjegne. Max je pokupio kaznu, Lec nije. Biti će da je to sve u duhu slobodnijeg/agresivnijeg utrkivanja nakon VN Austrije, što podržavam.



    8
    5

    3
  4. Ayrton Senna
    madgalico Prikaži

    Lec, Max… to su mladi borci koji pustaju mjesta na mm. Kao navijac Hamiltona nemam zamjerki na Leclercovu obranu, naprotiv lavovski se obranio i pokazao je zube…Hamilton i da je prestigao Leclerca ne bi zadrzao svoje vodstvo radi loseg odabira guma i timinga ulaska u box…

    Ovaj put je Bottas imao puno bolju strategiju.
    Da je Ham imao istu mislim da bi dobio utrku.



    15
    11

    4
  5. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Najbolje da se svuda gdje je Ferrari u pitanju njih uvijek kazni. Kad je bila kanada u pitanju Vettel je dobio kaznu. Max izgura leclerca dodirom van u austriji za pobjedu i nikome nista. Ako ono nije u austriji bilo za kaznu a vala nije ni ovo. I sto je najbolje prica o kaznama netko ktko je dobio opomena i progledavanja kroz prste kao nitko u novijoj povijesti.



    26
    22

    4
  6. gazda15 Prikaži

    ”Učiteljice dira me Hakala” :D



    17
    15

    2
  7. Mercedes
    LewisHamilton44 Prikaži

    Nije za kaznu ni u ludilu, nije bilo dodira i ova crno-bijela zastava je maksimalna kazna koju je Charles trebao pokupiti, ali naslov je baš pogođen da isprovocira komentare i rasprave iako se mogla uzet bilo koja druga rečenica iz Hamiltonove izjave ?



    21
    19

    2
    • Lewis Hamilton
      F1FanCro Prikaži

      Lec nakon Austrije: “Mislim da mi je Austrija otvorila oči i shvatio sam koliko daleko možemo ići, odnosno, što je prihvatljivo. Sretan sam što se možemo ovako utrkivati.”

      Ham nakon Italije: Ali, dobro je znati, sada znam kako je, radujem se sljedećoj utrci,” komentirao je Hamilton.

      Gdje ćeš bolje najave slijedećih utrka za sve nas :)



      12
      12

      0
  8. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Bio Hamilton u pravu ili ne ali ono jučer je bilo utrkivanje kakvo želimo gledati.
    Dakle ne glupo-agresivno već borba kotač do kotača.

    Hamsta zna da je Leclerc taj, mladcu je ovo prva sezona i može se reći da je u drugoj polovici uzeo uzde u svoje ruke šta se momčadi tiče i čeka nas strašan fight dogodine izmedju starog lisca i mlade zvijezde.

    Dodatnu težinu davati će Mercedesov pokušaj da osvoji i osmi uzastopni naslov (ovaj sedmi je u gepeku) i time postane najuspješnija F1 momčad u povijesti, te Ferrariev pokušaj da mu to ne dozvoli.



    10
    4

    6
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Nepostaje najuspjesnija momcad u povijesti jer tituoe kazu drugacije. Postaju najdominantnija momcad u odredenom periodu koja je najduze dominirala sportom.



      6
      4

      2
      • Mercedes
        QFlash82 Donator Prikaži

        Mislim da Ferrari niz od sedam naslova vrednuje svojim najvećim uspjehom.Nešto šta nitko nije zamislio da će pasti jednog dana, isto kao i svi ti rekordi Michaela.Zna Ferrari dobro da gubi te prestižne titule i sigurno ih ‘boli guza’ te će biti posebnog truda od njih da to i spriječe,.

        Govorim ovo u smislu kvalitete sadržaja koji nas očekuje.

        Ferrari je F1, Ferrari je ljubav.



        8
        5

        3
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Bolit ce guza jednog dana i Hamiltona kad se bude vozilo 30 utrka u sezoni a neki novi verstapen leclerc noris isl sjednu u bolid koji ce drmat sportom vise od pola desetljeca. Sve se vise vozi utrka, u nogometu je sve vise utakmica itd naravno je da ce rekordi u takvim situacijama lakse padati.



        6
        -1

        7
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        @Q
        Mala ispravka
        2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019
        To je 6, a ne 7 ;)



        1
        1

        0
    • Ferrari
      vekinator Prikaži

      Leclerc uci na situacijama, znaci ovo jucer je proizaslo zbog situacije iz Austrije. No jos uvijek ne zna kako Lewis moze biti prljav i pokvaren kada mu je bitno za naslov. Jucer nije bio toliko agresivan jer i dalje ima dosta rezerve, no kada situacija bude kako si napisao, da se bore za naslov, tad ce i koristiti one svoje stare trikove na sto Leclerc jos uvijek nije spreman. Tako da nas ceka zanimljiva borba, naravno uz uvjet da Ferrari opet ne promasi sa konceptom bolida.



      6
      5

      1
  9. dejan_s Donator Prikaži

    Hm…… nije dugo trebalo da zahladne odnosi između LeClerc-a i Hamiltona: prvi puta Charles pokazao zube i Hamiltonovi hvalospjevi od Belgije otišli su u dim.

    https://www.f1puls.com/41867/hamilton-hvali-leclerca-jer-je-od-prve-utrke-kontinuirano-bio-brzi-u-kvalifikacijama-i-u-utrkama-od-vettela/#comment-101204

    Da, je Hamilton zaista ono što tvrdi za sebe, vozač koji žudi za pravim izazovom u utrkivanju, trebao bi biti sretniji više nego ikada do sada: sada možda po prvi puta u karijeri ima dvojicu suparnika, Verstappena i LeClerca, koji mu bar na nekim stazama mogu pružiti otpor vrijedan pomena. LeClerc na superbrzim stazama poput Spa ili Monze, a Verstappen na utkama koje traže visok downforce: Monaco ili Singapur.
    Ne znam koliko će Ferrari imati prostora da popravi “promašeni koncept” bolida za narednu godinu, no svima bi nam godilo da svaka utka bude poput Monze: neizvjesna do samoga kraja. Nije važno tko dobija sve dok je neizvjesnost u punom zamahu kako to često zna biti u MotoGP-u (npr. u zadnjoj utrci MotoGP-a Rins je Marques-a dobio u Britaniji u zadnjem zavoju za sitnih 0.013 sec.

    Sanjam sezonu gdje ćemo imati tri tima koji su snagom poravnati tokom cijele sezone.



    12
    5

    7
    • Lewis Hamilton 44
      Berislav Donator Prikaži

      Lewis je itekako sretan što može uživati u takvim vožnjama kao jučer u Monzi. Ne vidim razloga tvojoj ironiji u svezi toga. Od kada je u F1, želi takve trke. Međutim očito ne vidiš da je on jedan od rijetkih koji vozi i sa glavom a ne samo sa nogama. Rezultat toga i takve vožnje su njegovi rezultati. Nitko nije komentirao njegovu vožnju tijekom polovice utrke na <0,5 Sek od bolida ispred njega u odnosu na probleme koji mući vozače već godinama u tim situacijama. Očito je i tebi lakše i s manje muke voziti u takvoj situaciji nego u čistom zraku braniti svoju poziciju i to još na sumnjiv način. Ali neka, za još par utrka ćemo pričekati a onda počinje trkanje za istač tj skidanje rukavica.



      5
      -8

      13
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Na temelju čega si zaključio da su zahladili odnosi?
      Evo Hamiltonov Instagram post nakon utrke, sa slikom njega kako daje ruku Charlesu:
      You did an awsome job today and there is no drama between us. Enjoy this moment and special day. You drove your heart out. Look forward to many more battles. I appreciate and love you guys.

      Ne bi rekao da su to neki hladni odnosi.



      4
      2

      2
  10. Ayrton Senna
    Hr1982 Prikaži

    Nakon incidenta iz Kanade popravilo se sudenje i vise se pusta utrkivanja i to je super jos da su Vettelu upisali pobjedu reko bi idealno sudenje ove sezone ,a Ham ko Ham samo cmizdri



    18
    13

    5
  11. renato2107 Donator Prikaži

    Po meni granično ali ispravno.Da je Lecrec pustio 5-10 cm više ne bi ni granično bilo.

    Kriv je Lewis sam sebi jer je bio nemoćan i to on zna., da je bio dovoljno brži, ranije bi se postavio u jednu stranu i ne bi imao problema, ovako je on pokušavao biti u mjenjaču kroz curva grande, bez da odabire stranu, a to je Lecrecu omogućilo da kasnije iz zavoja tek bira hoće unutarnju ili vanjsku stranu braniti, nakon čega Lewis može tek ovakvim na silu pokušajima nešto probati, ili isprovocirati grešku



    7
    5

    2
  12. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    A na svoje mlade dane i “kredite” je zaboravio…
    Ma svi su vozaci isti: svi kukaju kad izvuku deblji kraj i sute ili se brane i opravdavaju kad je obratno. Netko vise, netko manje, Kimi vjerojatno najmanje…
    Svatko ima svoju “istinu” i uvjerenja.

    Frcat ce na sve strane, i neka.



    9
    7

    2
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Apsolutno tocno, najbolje si to opisao. Kad netko ostane ostecen ili misli da je ostecen onda kuka na sudenja a kad je obrnuto onda je to “hard racing”….



      7
      5

      2
    • Ayrton Senna
      Hr1982 Prikaži

      Ima i jedna dobra sa zadnje utrke Sainz reko malo sam pretjero kad sam izguro Albona van staze, a Albon reko da je iso preoptimisticno preticat i nista ne zamjera Sainzu
      Oba rekla istinu rjetki al bude nekad izjava kak treba
      HardRacing ja podrzavam ocito Sainz i Albon takodjer



      5
      5

      0
  13. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Tako je kao sta je hamilton dobio kaznu u monaku kad ga je max napa, ili pak nisi dobio?? Vrlo slican scenarij pravo utrkivanje i nema kazni sto je posteno



    3
    1

    2
  14. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Generalno nemam ništa protiv. Naravno mora biti za sve isto.
    Navijači žele “žestoko utrkivanje” i dobit će ga.
    Meni je bizarno da se ove stvari dopuštaju na mjestima gdje se brzine razvijaju do 300 km/h.
    Dosta se poredi ova situacija sa incidentom u Austriji, koji se desio pri brzini od 60 km/h. IMO to je situacija OK za žuti karton.
    Ovo je trebalo kazniti i spriječiti za ubuduće.

    Već mogu zamisliti MV kako se smješka zbog ove odluke. Izjava Hamiltona “Ali, dobro je znati, sada znam kako je, radujem se sljedećoj utrci” ima svoju težinu. Ne sumnjam da će i ostali vozači slijediti istu logiku.
    Nadam se samo da nećemo vidjeti neku žešću nesreću kao proizvod ovih odluka.

    Što bi nadrealisti rekli: “Iskali ste ga, evo vam ga”.



    4
    -3

    7
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Prije kocenja za tu sikanu voze preko 300 no u trenutku incidenta brzina nije bila veca od 150kmh. I apsolutno je to nebitno. Mogao je i Max dobiti kaznu u austriji i bila bi takoder opravdana jer je udaranjem u Leclerca i guranjem ga van staze dosao do prve pozicije sto je protivno sportskom pravilniku F1. Na kraju krajeva i Hamilton je imao ovakvih poteza sasvim solidnu kolekciju pocevsi vec od monaca ove godine.



      6
      3

      3
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        150 kmh je bezopasna brzina pogotovo u onako blagom zavoju kao sto je Variante della Roggia, gdje se zastitna ograda nalazi svega 20-30 metara od ruba staze i uz sve to tih 20-30 metara sve sami cisti sljunak, da se bilo sto desilio sigurno nikom nista ne bu bilo….

        Hamilton i Verstappen Monaco ove godine, Verstappen jedva da je prednjim tockovima bio u ravnini sa Hamiltonovim zadnjim krilom, a ne trebam ti valjda spominjati gdje se Hamilton nalazio kad ga je Leclerc poceo zatvarati? U svakom drugom automobilskom natjecanju bilo to DTM ili WTCC ili sta god zelis kada ste presli vise od pola bolida onaj kojega pretjecete mora vam ostaviti prostora ili slijede sankcije, osim cini mi se u F1 na Monzi. Cekaj malo pa dobio je Leclerc kaznu, ah da “zuti karton”, koji se ponovo poceo koristit u F1 bas taj vikend… Zamisli samo da je mali dobio 5s kazne sto je za takvo sto do prosle nedjelje bila praksa… Nisu ni sudci glupi moraju se nakako vratiti kuci iz Italije.

        Ali opet kazem, u redu je, ako se ovo tolerira neka se tolerira, i svaka cast Leclercu na odvozenoj utrci, izgleda da je najbolje shvatio koje su granice ovog novog “let them race” sitla.



        3
        -2

        5
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @amg
        od spa su vratili ‘žuti karton’.



        3
        3

        0
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        zekohonda

        Da da sad sam se i ja sjetio, hvala na ispravku :)



        2
        1

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Amg a koliko je bila daleko ograda maxu verstapenu u monacu kada ga je Lewis stisao pri napadu? 20-30cm?



        2
        0

        2
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Alonso1983

        Kazem ti kao prvo, Max je tada jedva bio prednjim gumam u ravnici sa zadnjim Hamitonovim to je vec dovoljno da situacija bude drugacija ovoj Ham-Lec iz Italije, e onda jos kad uzmemo u obzir da je Verstappen tada vozio 70kmh valjda je jasno koliko je situacija bila manje opasnija… zar nije opcenito u Monacu ograda u svakoj krivini 20-30cm?



        2
        1

        1
      • Smooooth Operatooor Prikaži

        @AMG
        Bezveze se trudis, njima je to sve isto kad je u pitanju Hamilton.
        Haters gonna hate


        0
        -2

        2
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Sad bi kao trebali gledat novog Hamiltona, a on je maksimalno bio nekorektan i nemalo puta gurao Rosberga van staze.

      Ali haj, da vidimo i to, što će on biti agresivniji već što je bio.



      4
      3

      1
  15. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Seronja koliko je puta on trebao skupit kazne pa nikom nista… Ajde lujo ne drobi



    7
    3

    4
  16. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Radi ovih stvari mi je Hamilton drag.
    Nakon 73829292 pobjeda i dalje plače kad ne bude prvi i uvijek zeli pobjediti. Vjerojatno je nakon utrke otiso u kucu od 10 000 000 $ i plakao u sobičku.



    10
    6

    4
    • Mercedes
      QFlash82 Donator Prikaži

      Šta tebe briga je li on suze roni na svom double king size krevetu u svojim Matanovim dvorima?
      Je li te bilo briga dok je kao dječak spavao na kauču kojeg je dijelo s ćaćom ?

      Kanimo se privatnih života.



      8
      -4

      12
  17. F1puls
    ivanh Prikaži

    Valjda mu Lec. trebao ostavit mjesta pa da ga okrene ko Vettela prošle godine…nebuš papal Ham..
    https://youtu.be/2WVc8GFTcg4



    4
    3

    1
  18. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    A je najveći mudrac, fenomenalan je vozač i gušt ga je gledati, s bolidom, pogotovo ovakvim može što hoće, kako se u Kanadi Vettelu uvuka u rep, tako je i jučer sve imao pod kontrolom, znao je dokle i Vettel i Leclerc mogu ići, u Monzi je bezbrižno produžio ravno, pokušao isprovocirati kaznu iako je znao da to ovaj put (Italija) neće proći, ali on sve govori i njurga s razlogom i misli daleko u naprijed.



    4
    4

    0
  19. Charles Leclerc
    Joker 1976 Prikaži

    Po meni ovo je samo uobičajeno kmečanje od strane Hama. Duel je čist ko suza nije bilo pomicanja na kočenju samo vožnja wheel to wheel, Hamilton tu svejedno ne bi prošao jer nije imao imao putanju. Išao je na silu nešto napraviti više iz očaja



    2
    0

    2
  20. Iceman86 Prikaži

    Lujo sjeti se što se je tebi sve puštalo



    1
    0

    1
  21. Clay Regazzoni
    Ber Prikaži

    Sad znam za sljedeću utrku..
    Ima plan, dakle.. Izgurati nekoga, ne voziti..
    Ferrari copy that


    0
    0

    0
  22. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Kada dobiva utrke onda je pjesnik, smireni filozof, umjetnička duša koja voli sve oko sebe i sve dugine boje. Kada nešto sitno nije po njegovom, onda krene plač, kukanje, naricanje, tužakanje…. e moj Hamiltone, suzo moja, kakav si ti jebeni šampion?



    7
    5

    2
  23. Pirelli Hypersoft
    Einspritz7 Prikaži

    Kao prvo , nema dileme da je taj Leclercov potez zabranjen . O.k. dobio je kaznu u obliku crno-bijele zastave . Međutim , mislim da se ovakvi potezi trebaju strože kažnjavati . Pustite vi priče o slobodnom utrkivanju (koje se često koriste samo kad nekome odgovara) , ali kad bi se ovakvi potezi dozvolili ne bi nitko nikoga mogao proći , bio bi samo krš i lom . Svako pretjecanje bi ili netko bio izguran sa staze (većinom se i razbio u ogradi) ili bi bio sudar i razbili se oba bolida . Leclerc je ovo mogao isto napraviti i na ravnom dijelu , da je Ham imao dovoljno brzine i došao paralelno s Leclercom .
    Da ne spominjem kako bi broj stradalih mogao drastično porasti ako bi ovakvi potezi došli u modu .
    Vidimo lančanu reakciju , Maxov potez u Austriji , slijedi ovaj Leclercov potez , a sad i Hamilton najavljuje slično (dobro , od njega se to može očekivati tek nakon što osvoji naslov).
    Ako se to ne počne oštrije kažnjavati bit će vraga , proširit će se poput požara .



    2
    -1

    3
  24. Ferrari
    07drogo Donator Prikaži

    Jos jednom kuka i gura vodu na svoj mlin kad stvari nisu kako ih je on zamislio. Svaka cast na brzini ali zmija i pol i to je dokazao x puta.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.