Norris i Hamilton kritizirali Villeneuveove izjave o mladim vozačima

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 5 godina 3 min 14 komentara

Vozači F1 su odbacili nedavne sugestije svjetskog prvaka iz 1997. Jacquesa Villeneuvea kao besmislice. Villeneuve je tvrdio kako mladi vozači riskiraju više zato što su navikli na sigurnost simulatora.

Nakon fatalne nesreće Anthoinea Huberta u F2 utrci na Spa, Villeneuve je za belgijski kanal RTBF rekao kako smatra da su mladi vozači postali neustrašivi oko posljedica nesreća zbog povećanog korištenja simulatora.

„Umjesto da pustite mlade vozače da testiraju, oni sjede tjedan dana u simulatoru.

Kad dođu na stazu, ponašaju se kao da su i dalje u simulatoru. To nije isti stres kao što je bio. To ne donosi isti adrenalin.

Procjena opasnosti, ogromnog rizika kad su na stazi, nije više ista.“

– Jacques Villeneuve

Ali ti komentari nisu dobro sjeli McLarenovom Landu Norrisu, koji je rekao kako je povezivanje Hubertove nesreće s trkaćim simulacijama samo „izlika“ kako bi se praksa korištenja simulatora mogla kritizirati.

Na pitanje o tome što misli o Villeneuveovim komentarima, Norris je rekao:

„Mislim da to nema ništa s trkaćim simulacijama. To je možda samo nešto što on želi koristiti kao izliku za to.

Sigurnost se znatno poboljšava, pogotovo u usporedbi s vremenom kad se on utrkivao.

Nije da mi kompletno zaboravimo to [opasnost]. Nije da nagazimo gas do daske i nije nas briga ni za što. Mi smo i dalje svjesni opasnosti.“

– Lando Norris

„Sve postaje sigurnije, stoga ponekad riskirate više nego inače.

Ne znam što se dogodilo prošli vikend, i ne želim pričati o tome, ali sam siguran kako nitko nije radio nešto glupo ili riskirao nešto.

Mislim da je bilo nešto malo što se pretvorilo u nešto jako veliko. Mislim da to nije zato što smo mlađi, više ili manje neustrašivi. To je nesreća. To je u biti to.“

– Lando Norris

Svjetski prvak Lewis Hamilton je također odbacio Villeneuveove komentare:

„Ne slažem se s dosta mišljenja te osobe i ne znam slaže li se itko. Ja osobno ne slušam mišljenja te osobe.

Ali [vezano za komentare o simulatoru], ne mislim da je to slučaj. Ako pogledate djecu na skijaškim stazama, od najmanjih do većih oni nemaju straha te je isto i s nama vozačima, koje god dobi.

Siguran sam da kad ostarite da se [strah] prišulja, ali simulator vas ne učini više ili manje strašljivim. Ne slažem se s tim, ne.“

– Lewis Hamilton

Odgovor

14 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Postavlja se pitanje…Zna li Kimi Raikkonen sto je to simulator?



    8
    6

    2
  2. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Da Jacques, zato ljudi koji igraju Call Of Duty bez straha idu u rat jer misle da je rat računalna igra!

    Pa dajte, koje su ovo gluposti. Treba staviti veto na članke ovog lika.



    16
    13

    3
  3. Robert Kubica
    Mr0410 Donator Prikaži

    Iako Villeneuve-e izjave ne smatram previse kompetentnima (kao i vecina ovdje prisutnih) , slazem se s jednom stvari- previse se koristi simulator. Ja bih radije povecao broj dana predsezonskih testiranja, dodao po potrebi jos jednu stazu, povecao minutazu slobodnih treninga, i vise ukljucio rezervne vozace i vozace iz f2 u kokpit f1.



    20
    19

    1
    • avalon Prikaži

      Mr0410 … izjave JV nisu baš kompetentne , a izjave početnika norrisa su OK … ili LH ? JV je vozija 11 sezona , 163 trke , ima titulu ali nije kompetentan !?!?? njegova titula se omalovažava , a kad bi prije omalovažavanja npr usporedili prve 3 sezone JV sa prve 3 sezone LH ? ;) vidili bi npr da je JV ka rookie sezonu završija na 2. mistu . sljedeće godine je osvojia titulu , a 3. sezone završija prvenstvo na 5. mistu . i to vjerovatno dijelom i zbog toga jer je renault napustija F 1 ( ka po običaju ) pa je williams te sezone umisto motora renaulta koristija mecachromovu kopiju renaulta . LH ima isti “redosljed” prve 3 sezone 2007. završava 2. , 2008. osvaja titulu i 2009. završava 5 . … identično JV . btw u prve 3 sezone JV je ostvarija 11 pobjeda , LH 11 pobjeda . jedino šta je JV ostvarija 21 , a LH 27 podija . dalje karijere ne treba uspoređivat jer lewis je nastavija sa McL , pa mercedesu , a JV je vozija za novi tim tj BAR , zadnju sezonu sauber koji se ne mogu uspoređivat sa McL i odatle “pad” plasmana JV iako je i sa BAR – om ostvarija još 2 podija . dok je vozija konkurentan bolid rezultati su mu bili identični lewisovim ali on nije previše kompetentan … neki su podržali maxa koji je JV odgovorija bez dlake na jeziku , a kad JV izjavi nešto bez dlake na jeziku onda ga popljuju . ma da , mnogi ovde znaju puno više od nekompetentnog kanadskog prvaka ….. simulator je OK , ekvivalentan je stazi , donosi istu količinu adrenalina , stresa , koncentracije jer ako ne paziš dok si u simulatoru pa npr udariš u ogradu ,možeš nastradat baš ka i u trci ?



      2
      2

      0
  4. avalon Prikaži

    nije mi jasno zašto gotovo svi omalovažavaju , pljuju gotovo svaku izjavu JV !?!? puno se pričalo/pisalo i ovde među nama kako bi trebalo više testiranja jer je toga nekad bilo u “izobilju” , svi vide samo negativno u izjavama kanađanina . šta je sa ovim „Umjesto da pustite mlade vozače da TESTIRAJU oni sjede tjedan dana u simulatoru.” znači ono o čemu su mnogi pisali JV je izjavija ali jbga…. to je većini “izmaklo” jer je u pitanju jedan od naomraženijih likova za mnoge . zalaže se za više “prakse” ( testiranja u bolidu na stazi ) na uštrb “teorije” ( simulatora ) … glupan zar ne ? da JV izjavi da je danas saturday popljuvali bi ga i rekli kako to nije točno jer danas je subota …. čini mi se da danas naročito kod mladih život i nema neku cijenu , pogledajte najčešću dob vozača koji ginu na cestama . piju , voze , ne prilagođavaju brzinu uvjetima na cesti ( mokar kolnik npr ) , prose*avaju se brzinom ( valjda dokazuju “umijeće” onima koji se voze sa njima ) pa … ginu . drugi mladi ne uče na njihovim greškama , ponavljaju iste “radnje” i isto ili slično završavaju jer ko jbe život ? vozači motora žele bit rossi , marquez ali izgleda “zaboravljaju” da na stazama nema stupova semafora , rasvjete , saobračajnih znakova , “gljiva” , da na otvorenoj cesti su neadekvatne ograde , nema izletnih zona , nagibi cesta su često krivo postavljeni . na moto forumima se postavljaju fotografije zadnjih guma da se pokaže umijeće kako oni gumu koriste do kraja šare , snimaju se sulude vožnje , brzinomjer “napunjen” do kraja … ne želim kazati da se mladi vozači F 1 ( ili drugih , nižih kategorija ) apsolutno tako neoprezno ponašaju ali … sa više testiranja bi bili oprezniji , možda bi manje riskirali jer simulator prašta , a trka ( život) baš i ne . u simulatoru još niko nije poginija . lipo je nama bilo vidit hrabrost albonovog preticanja pereza no je li bilo rizika pri tome ? osobno se slažem sa JV jer virujem da više vridi jedan dan testiranja na stazi nego 7 dana simulatora . mislite da je to glupost ? da simulator ne daje lažnu sigurnost kad se izađe na stazu jer u simulaciji L ‘ eau rouge ( ili mnoge druge šikane ) se prođe pun gas sa pola kura no u praksi … izgleda da se LH JV toliko gadi da ga ne spominje imenom , JV je za njega tek osoba sa kojom se ne slaže nikad pa čak ni sada kad JV sugerira kako bi trebalo više testiranja , manje simulatora . možda bi trebalo odbacit predsezonska testiranja i sve “obavit” u simulatoru zar ne lewis ?



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.