2021. stiže nova momčad – Panthera Team Asia F1?

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 14 komentara

Britanski portal RaceFans prenosi vijest o mogućem dolasku potpuno nove momčadi u Formulu 1 2021.

Ime potencijalne nove momčadi je Panthera Team Asia F1, a projekt se vodi iz privremenog sjedišta u Northamptonshireu, u blizini Silverstonea. Još je prije mjesec dana novinar RaceFansa Dieter Rencken u svojoj kolumni prenio vijest kako se neimenovani bivši šef momčadi motao po paddocku za vrijeme VN Velike Britanije kako bi položio temelje za eventualni ulazak u sport.

Kao jedan od osnivača momčadi je naveden Benjamin Durand, bivši direktor WEC momčadi SMP Racinga i BR Engineeringa.

U izvještaju tvrde kako je Panthera već popunila određene pozicije u momčadi poput tehničkog i sportskog direktora, no imena nisu spomenuta. Neki su navodno još uvijek pod ugovorom s drugim momčadima.

Jedino ime koje je spomenuto pored Benjamina Duranda je Tim Milne koji bi u novoj momčadi trebao biti šef aerodinamičkog odjela. Milne je dosad radio za brojne F1 momčadi – Renault, Hondu, Super Aguri, Toyotu, Caterham i Manor. Zadnji bolid na kojem je radio je bio Manorov nedovršeni bolid za 2017.

RaceFans tvrdi kako je Panthera već dogovorila suradnju s određenim dobavljačima, a očekuje se da će momčad koristiti tzv. Haasov model, tj. kupit će sve što prema pravilima smiju. Problem je činjenica što pravila za 2021. još nisu definirana pa se ne zna ni u kojoj će se mjeri takav model tada moći koristiti.

Momčad zasad nije podnijela službeni zahtjev FIA-i za ulazak u F1, niti je FIA otvorila natječaj za nove momčad, no očekuje se da će biti otvoren kad se finaliziraju i objave nova pravila.

Posljednja potpuno nova momčad na gridu je bio Haas koji se Formuli 1 pridružio 2016. Nakon solidne prve tri sezone s uzlaznom formom u sredini poretka, Haas je ove godine pao na pretposljednje mjesto u konstruktorskom poretku te muku muči s nekonzistentnim bolidom. Često su bili kritični prema stanju Formule 1, posebno prema razlikama između velikih i manjih momčadi, stoga je Gene Haas nedavno izjavio kako nisu sigurni hoće li nastaviti sudjelovati u F1 nakon 2020.


Odgovor

14 komentara

  1. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Bojim se da ćemo 2021. godine imati najmanji grid u povijesti F1, mislim da Haas odlazi, a ovaj projekt će vjerojatno propasti.



    4
    3

    1
  2. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Opaaaa
    Ajde sa srecom vise!



    4
    4

    0
  3. Mclaren
    BNL_McLaren Prikaži

    Interesantno.. Što se mene tiče što više to bolje. Bilo bi zanimljivo vidjeti još jednu momčad koja radi po Haasovom modelu. Haas bi time dobio direktnog konkurenta. Baš me zanima koju bi PU odabrali… Ali sve je to izgleda rekla-kazala za sada.



    7
    6

    1
  4. Fia
    Realista Prikaži

    Formuli 1 trebaju jake tvornicke momcadi koje ce se boriti za vrh, ove satelitske i copy paste ekipe me osobno ne zanimaju, nista nece bit zanimljivije s njima, a ni bez njih



    4
    -4

    8
    • F1puls
      Krstas Donator Prikaži

      Vise timova, vise vozaca. Vise talenata na okupu.



      12
      12

      0
      • Fia
        Realista Prikaži

        Jasno je to sve ali,evo Rusell je talent koji je u Williamsu, jel mi nesto zanimljiv? Bas i ne, vecinu nas zanima ona borba u vrhu i tamo fali konkurencije, a ne momcadi poput Toro Rossa, Haasa itd..
        Jedna do dvije momcadi koje ce se borit za top 5 i bilo bi puno zanimljivije nego momcadi koje ce boriti za 10+ mjesta



        7
        2

        5
    • Lotus
      weki66 Prikaži

      u jakim tvornickim momacadima i je problem….jer svako vuce na svoj mlin…i ko je jaci taj dobiva sto zeli……i to ubija F1….
      F1 se treba vratit osnovama po mom misljenu….momcadi rade sasiju a tvornicke momcadi motor…..
      jer ovo ovako nema smisla……svaka tvornicka momcad ce sebe uvijek stavljat na prvo mjesto i sve druge sebe poglagat……tako da male momcadi tu imaju samo pravo nastupa……nista vise



      2
      0

      2
  5. Felipe Massa
    felipe_stipe Prikaži

    neznam nekako mislim da bi renault moga otic nenaprave li neki bolid koi bi se barem priblizija vodecima do 2021 mecklaren se dize a renault nista,jos odkad su dosli motor im nije toliko dobar i pouzdan, takva velika momcad nenapreduje sta ce bit s novom mladom momcadi.Ali sta vise vozaca i bolida to bolje



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.