Dnevnik: F1 u Hrvatskoj – 10. epizoda – Finale

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 5 godina 10 min 52 komentara

Epizoda 1: Početak igrom slučaja
Epizoda 2: Svi učimo u hodu
Epizoda 3: Priča o komentatorima i komentiranju
Epizoda 4: Kako je GP1 postao GP3
Epizoda 5: F1puls u povojima
Epizoda 6: Regrutacija novinara i neuspjela akvizicija konkurencije
Epizoda 7: Kako je portal bio srušen 8 dana
Epizoda 8: U kontaktu s F1 ekipama
Epizoda 9: Kad ide – ide
Epizoda 10: Finale

Kako je jedino pošteno – u zadnjoj epizodi vrijedi sve ovo zaokružiti, zahvaliti se svima koji su na bilo koji način pomogli u ovim projektima i pokušati pogledati malo unaprijed koliko je sve održivo i što nas čeka u perspektivi.

Formula 1 u Hrvatskoj bi se trebala gledati, nadam se, još solidan niz godina. Doduše, sve veći broj gledatelja prebacuje se na F1 TV, a razlozi koji se navode uglavnom su količina reklama i mogućnost gledanja onboard kamera. Mana službenog prijenosa je (još uvijek) nestabilnost i mogućnost da u ključnom trenutku stream zašteka. Zadnjih par utrka sve funkcionira bez problema pa je za očekivati da su napokon u realizaciji F1 TV-a pronašli optimalna rješenja i osigurali stabilnost servisa. Za one koji vole biti u fotelji i gledati sve na domaćem jeziku na TV-u tu je još uvijek opcija Arena Sporta (ili Sport Kluba za susjede) pa će ipak morati malo pregrmjeti reklame i pokoji kiks nas komentatora. Studio F1 je doživio svoj pravi redizajn i u proširenoj realnosti sve češće nam se u studiju priključe i vozači, bolidi, staze i ostalo. Kako vrijeme bude prolazilo siguran sam da će sadržaj biti još i bolji. Što se F1pulsa tiče – par je elemenata koji moraju biti osigurani, uz entuzijazam i zaluđenost sportom koja ne bi trebala biti upitna.

Pisanje

Povijest F1pulsa sam već detaljno prošao kroz prošlih 9 epizoda, kako čistom kronologijom tako i pričanjem pokoje anegdote da bi se stekao dojam o tome kako stvari funkcioniraju. Ono što nisam prepričavao je rutina koja je neophodna za portal s vijestima. Recimo, ispred nas je VN Belgije. Procedura je takva da ću vikend prije tog vikenda u zajednički chat poslati termine treninga, kvalifikacija i utrke, a Jelena, Luka K., Luka J. i Lovro će javiti što im odgovara za pokrivanje. Ono što je preostalo ću preuzeti ja, osim u iznimnim slučajevima kad iz viših razloga ja prije dogovora uzimam utrku (recimo – dok sam testirao sustav za ocjenjivanje utrka pa sam htio ja pisati izvještaj za utrku da budem prisutan ako se dogodi nekakav problem s postavljanjem one grafike za ocjenjivanje). Sve je divno i krasno i brzo se riješi ako su u pitanju europski vikendi. Zabava nastaje za egzotične utrke kad netko treba preuzeti treninge u 2 ili u 5 ujutro. Ali, nikad se nije dogodilo da jedan termin baš nitko ne želi. Tu su uvijek stari autori koji su trenutno iz različitih razloga neaktivni pa uvijek netko od njih može potencijalno uskočiti za taj termin.

Što se tiče day-to-day obaveza – tu je procedura puno jednostavnija. Općenite upute o tome što se piše, a što ne smo dogovorili na početku. Pravila su relativno labava jer vjerujem da svatko od kolega zna prepoznati bullshit pa to ne prenijeti, tako da ne treba sve crtati do u detalje. Tehničke analize drugih autora se ne prenose, vijesti pod zaštitom se ne prenose, ekskluzivni intervjui moraju imati potpise autora i ne prenose se doslovno nego kao izvodi najzanimljivijeg sadržaja, a ako je ikako moguće – izbjegavaju se izjave Villeneuvea, Irvinea i Rosberga. Također, ne piše se o Michaelu Schumacheru. Bitno je da svatko najprije napiše naslov i spremi članak kao “draft”, odnosno “skicu”, tako da nitko drugi ne bi slučajno započeo pisati isti materijal jer će vidjeti da je duplikat.

Trenutna postava autora piše izuzetno kvalitetno i mogu reći da je sigurno među kvalitetnijim “permutacijama” postava u kojima sam sudjelovao. Bilo je simpatičnih pojava da sam imao kolege koji pišu nevjerojatno često, ali s toliko pogrešaka da smo samim time ja imao nemjerljivo više posla nego da sve odradim sam. Bilo je gostujućih kolumni koje su mi stizale na mail od kojih posebno pamtim jednog entuzijastičnog mladog wannabe novinara. Tip mi je poslao 12 stranica čistog teksta u Wordu koji je bio krcat gramatičkih pogrešaka i nelogičnih konstrukcija. Što bi autor htio reći kad krene zavisnu rečenicu i ne završi je? “Iako je Britanac Lewis Hamilton na svojoj domaćoj utrci u Silverstoneu došao do novog pole positiona.” – i točka, kraj rečenice. Iako što? Što onda? Pa vi lektorirajte 12 stranica takvog teksta u kojem je Cpt. Obvious nizao općepoznate informacije bez poante koju želi reći… Svako spominjanje Hamiltona išlo je u frazi “Britanski vozač Mercedesa Lewis Hamilton”, ili svako spominjanje Vettela u članku bi bilo napisano cijelom frazom “Ferrarijev talentirani mladi Nijemac četverostruki svjetski prvak Sebastian Vettel”.

U bližoj budućnosti će sigurno biti potrage za novim autorima jer tempo vijesti nije onakav kakav želim da bude, ali o tome kad dođe vrijeme. Danas je puno teže naći autore nego prije par godina jer oni koji imaju slobodnog vremena radije surfaju po društvenim mrežama ili sudjeluju pasivno nego što bi odlučili volontirati i stvarati sadržaj. Kad se i nađe netko da bi pisao – onda bi pisao kolumne. Nitko ne želi dugoročno raditi ono što je najteže – biti ažuran u pisanju vijesti, a to je kralježnica portala. Zašto i bi? Ali, netko mora, inače nas sutra više nema. Ja 2012. nisam znao zašto toliko tipkam te “glupe generičke copy/paste” vijesti. Danas dobro znam zašto sam ih tipkao.

Financije

Logično – portal koji nije samoodrživ ne može postojati. Kako sam pričao u prošlim serijama – od mjeseca do mjeseca su nas spašavali donatori (prepoznat ćete ih sa zlatnim bedžem pokraj imena) i samo je par mjeseci u ovih pet godina prošlo tako da nema dovoljno love i da moram posegnuti u džep i ići u minus. To je prilično impresivno, ali je pitanje koliko je održivo u perspektivi. Svi starimo, pa tako i portal i ljudi koji rade na njemu. Vrijeme nam je ušlo u slipstream i samo što nije otvorilo DRS. Hoće li nas prestići ili ne – ostaje otvoreno pitanje, ali volim vjerovati da ću pronaći nekog tko se o ovome može brinuti i kad mi kraj imena bude pisalo “osnivač” umjesto “administrator”. Ili me možda Dado jednog dana nazove i ponudi 20 tisuća eura da kupi Puls, ali o tome ću razmišljati kad ta ponuda stigne.

Računica je jednostavna – ako tijekom mjeseca nemamo sakupljeno ili ušparano cca 100 eura – glavni odgovorni ide u vlastiti minus. Google će dati svoj dio od reklama, a drugi dio su podmirivali donatori. Sjetit će se Marko dobrih starih vremena kad je Google dobro plaćao svaki klik na reklame pa smo mogli razmišljati o nagradnim igrama ili čuvati novac za dane kad donacije malo presuše – ali ta vremena su završila. Reklame na hrvatskom tržištu daju svakog mjeseca sve manje pa je tako jedan klik trenutno na oko mizernih 0,04€, a ogroman dio korisnika s potpunim pravom koristi neku vrstu AdBlockera pa tako reklama nikad ni ne dođe do njih. Kažem s pravom jer i ja koristim AdBlock na stranicama koje maltretiraju s reklamama. Međutim, volim vjerovati da na Pulsu nije tako strašna situacija i stranica se uredno može gledati i s njima. Stoga, legitimno je da ih ne želite gledati, ali će isto tako biti legitimno da jednog dana umjesto Puls portala kad upišete našu adresu vidite Error 404 Page Not Found. Kako se kaže – “no hard feelings” – uzet ćemo cijeli ovaj projekt kao jedan zabavni eksperiment, ali dok ide – ide, kad prestane ići – gotovo.

Svima koji su u nekom trenutku posegnuli za džepom i bili dovoljno ludi da plate za “virtualan sadržaj” koji su jednako tako mogli gledati i besplatno – ja sam se već zahvalio, ali bitno je spomenuti da bez njih, očigledno, ničeg od ovoga ne bi bilo. U toj verziji stvarnosti u kojoj nema Puls donatora svi mi bi nakon odgledane utrke pročitali izvještaj negdje na Večernjem ili nedajbože T-portalu pa bi se naživcirali lošom kvalitetom i to bi bilo to. Umjesto dnevnog refreshanja Pulsa i ocjenjivanja komentara plusićima i minusima – čitali bi na Indexu vijesti iz politike i društva i komentare i pitali se je li nam društvo stvarno toliko mentalno zaostalo kao što se da iščitati iz tekstova tih autora i komentara ispod. Umjesto kvizova, kolumni, okruglih stolova, tehničkih analiza i putopisa bi skrolali Facebookom i Instagramom i gledali popuste za falši RayBan i tisuću i prvu fotografiju sestrične iz drugog koljena s psom na Zrinjevcu.

“Mene nisi spomenuo”

Prilikom pisanja ovog portala uvijek sam imao dvije ili tri epizode unaprijed. Znači, kad ste vi čitali prvu – ja sam pisao četvrtu. Tako su mi se u međuvremenu javljali i neki akteri koje sam spominjao, ali i neki koje nisam. Sve u dobrom duhu, uglavnom. Istina je da u priči nisam spomenuo imena koja su jako puno doprinijela na različite načine, ali kako to obično biva – njihova uloga je bila jasna i posao odrađen rutinski – a to ne čini zanimljivu priču. Recimo, da je svaki autor od početka Pulsa pa do danas bio kvalitetan i ažuran kao što je u svoje vrijeme bio Vedran K. – tko zna gdje bi danas bili. Žao mi je i da s GP1 nismo uspjeli pridobiti Ivana P. koji je u međuvremenu dobio posao u jednom hrvatskom dnevnom listu pa ga je karijera odvela drugdje. Proćakulali smo par puta na kavi i pokušao sam ga navući da barem napiše gostujuću kolumnu ili da sudjeluje u “Okruglom stolu”, ali smo jednostavno promašili vrijeme. Da je on par godina mlađi pa još nije zaposlen ili da je Puls par godina stariji – možda bi ga i uspio uvjeriti da se priključi. Ivan P. (onaj drugi – onaj koji jest pisao za nas) je uvijek bio tu kad je trebalo ubaciti neku kolumnu, Tomislav nas je pojačao u člancima u samom početku, David je odradio ogroman dio posla kroz prošlih par godina i on je fenomen po svojoj sposobnosti učenja i prilagodbe. Jedan od onih mladića kod kojih se jasno vidi da će uspjeti u onom što god se odluči raditi u životu. Iskreno hvala i ostalima koji su nam pomogli na bilo koji način – Juraju, Zvonku, Seadu, Teu, Marijanu, Alenu i svima koji su makar jednom prijavili neki bug, testirali PulsManager prije otvaranja ili na bilo koji način pridonijeli da u kratkom vremenu postanemo najaktivniji hrvatski sportski portal. Ostali koje tu nisam spomenuo su već spomenuti u prošlim epizodama, a vi padobranci koji ste upali samo na ovu finalnu epizodu – trk pročitati sve iznova. Samo tako ćete vidjeti kako se puzla lijepo složila i kako je svatko igrao svoju ulogu u njoj. 

Izlizana je već ona izreka o tome kako onaj “tko voli svoj posao neće raditi ni dana u životu” – ali ima nešto fascinantno u tome da svi mi međusobno znamo da nam je puls nedjeljom u 15 sati znatno brži od bilo koje druge skupine ljudi oko nas.


Odgovor

52 komentara

  1. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    …ako je ikako moguće – izbjegavaju se izjave Villeneuvea, Irvinea i Rosberga.

    :rofl: :rofl:



    20
    20

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Hvala Ante na ovom serijalu :thumbs:
    Baš se moglo pročitati dosta zanimljivih stvari.

    @luke
    I meni je to nasmijalo



    7
    7

    0
  3. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Sad kad se vratim na svoja očekivanja koja sam imao kad sam pročitao prvu epizodu, malo sam razočaran.
    Mislio sam da ćeš nam dati svoj razmišljanje, zašto je došlo do odlaska Mladena Jergovića sa medijske scene.
    Ja sam njega doživljavao kao stručnjaka koji je previše isticao da je stručnjak i možda neke stvari preuveličavao. Ali i dalje ostaje činjenica da je znao dosta toga. Pogotovo se to moglo vidjeti u onom vremenu kada nisu bile dostupne informacije kao što je to danas. Danas je to sve lako dostupno pa usudio bih se reći svako može izgledati kao stručnjak.
    Ja sam uživao slušajući njega tokom kvalifikacija ili utrke. Pogotovo mi se sviđalo što je tada studio F1 imao svoju emisiju koja je počinjala 1h prije utrke, gdje bi se prodiskutovalo sve što je se događalo od petka do nedelje.

    Međutim već nakon druge ili treće epizode sam uvidio da se ti nećeš baviti tom tematikom, već da ćeš nam prenijeti jednu lijepu priču skroz drugačije dimenzije. Super je ispalo
    Ne znam za ostale, ali ja sam svaku priču pročitao čim bi izašla.
    Šta da ti kažem, budi mi zdravo i nadam se da će entuzijazam držati još dosta godina.
    Jer svaka priča se kad tad mora završiti.



    11
    6

    5
    • Mclaren
      luke flywalker Donator Prikaži

      To bi onda bila sapunica i nešto što se po prirodi kosi sa stavovima i filozofijom pisanja ovog portala. Takve su stvari uvijek samo pogled iz jednog ugla i u većini slučajeva to je “nisko”, to je moje mišljenje. Ovako, objektivno (koliko je moguće) uz dozu humora i poneki šuk s mjerom je ono što je mene zadržalo ba portalu.



      2
      2

      0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Ma slažem se. Kako rekoh super je ispalo.
        Nisam ni mislio da će Ante prepričavati tuđe prepiske i objavljivanje privatnih mailova.
        Mislio sam da će nam dati naslutiti neke stvari, kad bude pisao o razlazu.
        Međutim on je to vješto izbjegao.



        5
        5

        0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Danas je to sve lako dostupno pa usudio bih se reći svako može izgledati kao stručnjak.

      Ovisi kako gledaš. Meni se prije čini obrnuto – prije je bilo puno lakše izgledati kao stručnjak jer nitko nije mogao to provjeravati i kad bi rekao nekom da je “Norris na Braču” mogao si predstaviti to kao da ti je osobno javio ili ste u najmanju ruku večerali zajedno. Danas to baš svi znaju jer je dovoljno otići na njegov instagram.

      Što se tiče Jergovića, koliko se sjećam jedini susret uživo bio je na onom početnom upoznavanju u Medvedgradu o čemu sam pisao. Ništa zanimljivo… Pamtim da je čovjek jedini rucao dok smo ostali popili piće. Cakulali smo o projektu i ponešto o F1, ali ništa više od toga. Svatko je radio svoj dio posla, on se nije dirao nas na GP1 (tada nije, a kasnije nakon što sam ja otišao mislim da ipak jest, ali kratko). Ono što je radio na svom portalu je prilično gadljivo, ali se mene nije doticao. Možda zato jer sam ja mogao fact-check sve što je govorio tad i prije, pa bi to bilo potencijalno nezgodno, ali puno vjerojatnije je da mu ja nisam bio nikakav bitan faktor.



      6
      6

      0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Pa jeste sa te strane.
        Meni je to bio glavni izvor informacija u to vrijeme. Dosta stvari koje su pričane su bile smislene. Teško je pričati o nečemu što ne znaš duže od dvije tri epizode.
        Čim su počele te gadljive stvari izlaziti na vidjelo (mailovi, prepiske i tračevi) ja sam prestao da pratim te događaje. I sad se lako mogu pronaći sve te stvari, ako nekoga interesuje, nisam na to mislio.
        Čini mi se da si razumio moje pitanje, jer si mi u replici odgovorio baš ono što me je interesovalo :thumbs:



        3
        3

        0
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Tako znaci kolega.. Kakav vozac, takav i navijac.. Drama queen :zubo:



      6
      6

      0
  4. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Hvala ?
    Odličan serijal ?
    Šteta što je zadnja epizoda, proletilo.



    3
    3

    0
  5. Nico Hulkenberg
    Jaime22 Prikaži

    Evo, pročitao sam svaku epizodu serijala ujutro taman kak sam se ustao da me malo razbude priče iz stvarnog svijeta o menadžiranju stranice koja je iskreno – odlična. I čuti sve što se događalo, načine na koji se to riješavalo, priče o postajanju komentatora, sve je to strašno zanimljivo.

    Inače, imao sam prilike poznavati jednog od bivšeg autora kojem si se zahvalio na kraju članka (kolege smo na faksu) te smo se teme samog Pulsa dotakli nakon jedne od utrka ove sezone (ne mogu se sad sjetiti, bili smo malo pripriti ) te smo govorili o svojim najdražim komentatorima kad sam ja spomenuo upravo Ante Vetmu. Na to mi je on odgovorio kako je on imao izrazito zadovoljstvo raditi za tebe i pisati članke na pulsu, što sam morao ODMAH istražiti (i na kraju potvrditi ).

    Ako ikad poziv za novim piscima izađe van, možeš se kladiti da ću (barem pokušati) biti jedan od prvih koji će poslati svoju prijavu. Do tada, samo skupljanje plusića i minusića za mene!



    3
    3

    0
  6. Nico Hulkenberg
    Zec Prikaži

    @avetma
    Eto uspio si me natjerati da pročitam sve epizode, mada od vijesti i pokojeg komentara dalje ne idem. ?
    Sretno dalje, pa do kad ide ide! ?



    3
    3

    0
  7. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Kao i sa svim dobrovoljačkim radom problem je u tome koliko čovjek ima vremena izvan onih prvih prioriteta u životu.

    Pratiti dnevne vijesti može samo netko tko još nema puno obaveza u životu. Da je nešto ovako postojalo dok sam bio student sigurno bi bio aktivan, ali sad s obitelji i svojom firmom, jedino što mogu je napisati koji članak koji nije jako hitan, a obećati da ću biti svakodnevno aktivan ne mogu.

    Prije ili kasnije svi suradnici koji ne mogu imati direktne koristi od portala će otići svojim poslom jer od nečega treba živjeti….
    Zbog toga bi volio da portal postane financijski održiv, ali onda bi to značilo da je zajednica postala ogromna, a onda je pitanje da li bi se stizalo na vrijeme istjerati ustaše, četnike i partizane prije nego sve upropaste.

    Ja ću pokušati pomoći pokoji člančićem kad dobijem ideju za temu. Držim fige da portal potraje.

    Sretno!



    16
    16

    0
  8. Kamui Kobayashi
    daky_st Donator Prikaži

    Bok Ante!
    Sorry šta upadam ovako ko vanzemaljac, ali na kraju serijala imam potrebu zahvaliti se na odličnim epizodama i drago mi je da su vam se sve kockice posložile! Svaka čast!
    Veliki pozdrav od jednog fana koji te prepoznao u jednom trgovačkom centru u Solinu! Nadam se da ćemo jednom popiti kavu i “proćakulat” o nama najdražem sportu ;)



    8
    8

    0
  9. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Vetman super serijal! ?

    Kad ce podcast krenuti? Ima li kakvih planova?



    5
    4

    1
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Hvala! Podcast je na čekanju do daljnjeg, dok ne skuzim zašto bih ga radio Realno, slušalo bi 100 ljudi max, a to je puno premalo za bilo što. Nema kod nas još razvijene kulture podcasta da bi se isplatilo ulagati u opremu za to. A i upitno je koliko bi se mogao raditi konstantno kvalitetan sadržaj.



      2
      2

      0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Šikni anketu negdje…šteta što možda nije toliko veliki interes u RH oko podcasta, ali primjerice Podcast Inkubator raste ko lud, znači da se i to pomalo mijenja.

        Treba uskočiti u “igru” dok još nema veće konkurencije ;)



        1
        0

        1
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Bila je anketa. Od 600 glasova bilo je 450 za, 70 protiv, 80 nije sigurno bi li slušalo ili ne.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        E sad koliko bi njih slušalo…ko zna.

        Možda nekakva pilot epizoda o nekoj aktualnoj temi tipa transferi vozača, 2021 itd.

        U nekom formatu od 30-40 min pa vidjeti kako ide i ima li interesa.



        3
        2

        1
  10. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Odličan serijal.
    Rijetko sta me tako “navuce” da svako jutro svakih 5 min refresham neki site da vidim jel izaslo :D.

    Prva sezona serije gotova , kad ce druga? :D



    7
    7

    0
  11. Ferrari
    KrBoy93 Donator Prikaži

    Meni ovaj serijal izgleda kao oproštaj od Pulsa kakvog znamo. Čini mi se da dolazi neka promjena u vodstvu. Možda umišljam ali…


    0
    -3

    3
  12. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Evo malo pregleda kako stoje stvari što se tiče popularnosti epizoda.
    Broj komentara će sigurno još varirati, ali evo tu kako sad stoje stvari: https://i.imgur.com/Rypj0iS.jpg

    A po uzoru na IMDB, svaka epizoda je dobila ocjenu po izračunu prema broju otvaranja: https://i.imgur.com/MbcRQFm.jpg



    3
    3

    0
  13. Ferrari
    Thor Donator Prikaži

    Evo pročitala svih 10 epizoda u ”jednom dahu” pa sam još pod dojmom. Ja sam jedna on onih organskih klikova koja je na Puls došla iz ljubavi prema ovom sportu uz malu pomoć velikog Facebooka. Pročitala jedan članak, pa drugi, pa analizu utrke… Pa se registrirala, pa bila jedna od onih koji su:

    bili dovoljno ludi da plate za “virtualan sadržaj”

    Hvala svima koji su sudjelovali i sudjeluju u izgradnji ovog portala! Nakon ovih 10 epizoda vas još više volim i drago mi je što imam oznakicu kraj svog imena!



    9
    9

    0
  14. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Ha, ovo kad netko pročita može steći dojam da ti znaš i nešto dobro napisati. Varaš ljude tu po portalu

    Kasno sam primjetio da pišeš ovu seriju ali mi je drago da si prošao kroz sve detalje koji su tekli u backstageu. Onaj tvoj prvi mail mi je i dalje jedan od dražijih trenutaka u životu, bio sam baš high činjenicom da me Ante Vetma želi u timu. :) Već smo se zahvaljivali pa nećemo više, ali moram ti zahvaliti na nekoliko lijepih riječi, i to u više epizoda.

    Što se na kraju desilo sa onim planerom za GP-ove što si napravio gdje smo trebali zakazivati koje sesije uzimamo, to propade baš brzo?



    2
    2

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Ha, ovo kad netko pročita može steći dojam da ti znaš i nešto dobro napisati. Varaš ljude tu po portalu

      A gdje sam ja to nešto loše napisao? :mrgreen:

      Što se tiče planera, ne koristimo ga više jer je bio suvišan za ono što nama treba, grupni chat je sasvim ok, pogotovo za iznenadne promjene.



      2
      2

      0
  15. Aston Martin
    Lewis Norris Prikaži

    Šmrc šmrc, kako je sve brzo prošlo?????


    0
    0

    0
  16. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Zanimljiv dnevnik. S guštom sam pročitao. Već godinama ne pratim forume, a ni komentare ispod članaka na portalima jer sam se umorio komentara. Uglavnom su prevladavali komentari kako vodeće momčadi uživaju podršku FIA-e. Pa je tako FIA sve pružila Ferrariju i Schumacheru, pa kasnije RB-u pa sada Mercu… što je smiješno. Onda komentari kako su utrke dosadne, kao je prije bilo bolje… OK skini utrku, neku random gdje je Senna pobijedio s 30 sec prednosti pa reci jesi li uživao u utrci… Posebno me smetalo pljucanje po vozačima zbog njihove osobnosti. Ako je vrhunski vozač, onda je vrhunski vozač. Ako je šupak od čovjeka, i dalje je vrhunski vozač… Uglavnom, nestala mi je volja čitati takve komentare (ne kažem ni da su moji uvijek bila svetinja).
    Najviše je bolio prelazak F1 prijenosa na MaxTV. Ogromna pretplata, pa plus sportski paket plati, pa plati HD ekstra… Volim F1, ali budala nisam. Ubrzo sam skužio prednosti SkyF1 prijenosa preko kojeg sam dobivao sve informacije koje sam trebao, i više. Je da prikriveno navijaju za svoje, ali i neki naši komentatori su navijali tako za Ferrai i Schumija pa sam navikao. Godinama sam se nadao nečemu kao što je F1 TV. Na kraju ga ubo za 259 kn i brate – blaženo. Malo mi nedostaju SkyF1 analize nakon, ali to je manje bitno.
    Blažićko i Novak su stvarali neki svoj štimung i bilo mi je dobro, ali nedovoljno. Jergović mi je bio zanimljiv u Studiu F1 nekad davno. Ali kada sam jednom nanjušio stream… aj ća…
    GP1 je stvarno bio dobar u startu, ali kada su pored tih komentara i članaka o guljenju luka stvari krenule prema dolje, lagano sam izgubio interes za sve.
    Eto, poznanik komandat Data je otvorio MaxF1 i uglavnom sam tamo. I paše mi da nema neke zajednice koja poput nekog kulta pili po svome i svi drugačijeg mišljenja bivaju nabijeni na kolac.
    Prije godinu dana mi je kolega (čije mišljenje cijenim) preporučio F1+ ;) pa i tu bacim oko. Svaka čast na trudu i na ovom dnevniku. Ponavljam, bilo mi je zanimljivo pročitati i nadam se da ćete trajati i trajati… unatoč tome što su društvene mreže progutale nove generacije pa su forumi i radi toga zamrli.
    Veliki pozdrav svim fanovima F1 i uživajte u Forumuli. I u najdosadnijim utrkama ima toliko zanimljivosti, samo je treba naći i uživati u tom cirkusu.



    7
    7

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Pozdrav, hvala na komentaru, zanimljivo si svašta tu napisao, a nadam se da će biti prigoda (bilo na forumu ili u nekim kolumnama) da malo detaljnije o tome raspravimo.
      Opet, zanima me tko je taj kolega koji je preporučio F1puls (nemoj se zezati, ljudima je već ostalo F1+ u navici!) – pa da mu se zahvalim.



      1
      1

      0
  17. ExHamiltonGirl Prikaži

    Bok!
    Wow, super priča! Došla sam do nje slučajno i pročitala u 2 dana na moru. ?
    Ja sam iz priče još iz doba f1-hr foruma.
    Također, pratila sam početak rada GP1 portala kojeg su iznjedrili neki od članova f1-hr.
    Eeeenivej, svaka čast. Zaintersirali ste me i svakako ću vas pokušati pratiti i dalje. ?



    6
    6

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.