Čovjek koji mora zavladati Formulom 1

Lociranje

Lovro Andraka

Prije 5 godina 6 min 85 komentara

Max Verstappen nije savršen vozač. Daleko od toga. Iako će vojska njegovih navijača već sad bez zadrške reći da je on uvjerljivo najbolji vozač na gridu – neki će ga možda i svrstati među najbolje ikad, riječ je o još uvijek nebrušenom dijamantu, ali nebrušenom dijamantu čiju će dominaciju jednog dana konkurencija teško zaustaviti.

Maxu se predviđa velika budućnost još otkad je 2013. po prvi put sjeo u neku formulu (ne računajući F1 bolide u koje ga je tata Jos posjeo još dok nije znao ni hodati). Nakon niza uspješnih testiranja, 2014. se natjecao u Ferrarijevom Florida Winter Seriesu i europskoj Formuli 3 i već je tad privukao pažnju glavnih aktera Formule 1. Mercedes ga je želio u svojem juniorskom programu, ali očito nisu jedini prepoznali izuzetni talent 16-godišnjeg Nizozemca – Helmut Marko nije oklijevao te je Maxu ponudio trkaće mjesto u Toro Rossu za sezonu 2015.

Svijet Formule 1 bio je šokiran takvim potezom – balavac od 17 godina s godinom iskustva u formulama da vozi u najelitnijoj kategoriji motorsporta – ludo! Ni sam se nisam mogao oteti skepsi oko tog vozača te sam, kao i mnogi, smatrao da je riječ o suludom forsiranju premladog vozača i stvaranju neutemeljenog hypea otkrivanjem navodne nove zvijezde.

Očito je da smo mi kritičari bili u krivu i da nismo vidjeli ono što su šefovi momčadi u tom klincu vidjeli otpočetka njegove trkaće karijere. Da ne prepričavam cijelu karijeru, Maxu unatoč godinama i neiskustvu nije bio problem prilagoditi se Formuli 1. Odlično se nosio s također vrlo talentiranim Carlosom Sainzom u prvoj sezoni isporučujući sjajne rezultate.

Unatoč jako dobroj debitantskoj sezoni, Red Bull nas je ponovo šokirao uoči VN Španjolske 2016. kad su odlučili da više ne žele držati Verstappena u B postavi te su sjajno iskoristili priliku da iz A postave izbace Daniila Kvjata zbog para vezanih incidenata sa Sebastianom Vettelom. Svim su kritičarima usta ovog puta još jače zatvorena debitantskom pobjedom tik ispred Kimija Raikkonena u prvom nastupu za Red Bull.

Uslijedile su dvije sezone u kojima nas je Max oduševljavao, ali mnogima – ponajprije Tifosima – u nekim utrkama zadavao glavobolje žustrim utrkivanjem. Iako je činjenica da je u nekim situacijama jasno prešao granicu žestokog utrkivanja, pokazao je izuzetnu borbenost kakvu dugo nismo vidjeli kod nekog vozača u F1. To je jedna od stvari kojima me „kupio“. U to su me vrijeme strašno počela nervirati tzv. pretjecanja, odnosno obilaženja DRS-om pri kojima je većina obrambenih vozača s minimalnim ili bez ikakvog otpora puštala vozača koji napada. Max je bio jedini koji je radio ono što sam htio vidjeti – borio se. Nije bilo napada u kojem on nije ni pokušao omesti vozača iza sebe, makar je i bio u situaciji da se u široj slici ne bori s tim vozačem. To je taj borbeni duh kojim me oduševio.

Tu je i njegova nevjerojatna prirodna brzina. Dečko jednostavno ima ogroman prirodan talent i potencijal da bude jedan od onih koji iz bolida izvlači ono nešto više, nešto što samo posebni vozači mogu. Nažalost, nezrelost ga još uvijek u nekim situacijama sprječava u ostvarenju punog potencijala, ali vremenom se količina takvih situacija smanjuje.

Sezona 2018. je krenula gore nego bilo koja za Verstappena – u prvih je šest utrka u svakoj imao nekakav incident i činilo se da ništa nije naučio. Ipak, upravo je ta šesta utrka, tj. zabijanje u zid uoči kvalifikacija za VN Monaka bila prava prekretnica. Max se preporodio, prestao je s glupostima na stazi i osvojio 10 podija u 15 preostalih utrka, a ove je sezone nastavio istim tempom u još boljem izdanju.

Očito je da Red Bull još uvijek nije na razini na kakvoj su bili prošle godine po pitanju tempa. Max je sezonu otvorio podijem, ali je onda do VN Austrije uspio doći do još samo jednog podija u Španjolskoj, sve ostalo bila su četvrta mjesto i jedno peto mjesto u Kanadi. Nije bio u puno duela pa možda nismo vidjeli koliko je točno Max sazrio u tom segmentu, ali činjenica da se u većini utrka uspio ugurati među Mercedese i Ferrarije ili je barem bio prvi iza njih dok istovremeno Gasly s istim bolidom muku muči da ostane u istom krugu s njim, pokazuje koliko fantastičan posao ove sezone radi Max Verstappen. VN Austrije bila je samo točka na i. Prvo se kvalificirao na treće mjesto razdvojivši Mercedese, dok je Gasly uzeo čvrsto deveto mjesto ispred Vettela koji je Q3 gledao iz garaže. Startao je drugi nakon Hamiltonove kazne, ali nije uspio iskoristiti poziciju te je lošim startom pao toliko daleko da je Gasly bio odmah pored njega. Ekspresno se vratio na normalnije mjesto, produžio prvi stint koliko je mogao i onda izveo čaroliju u drugom stintu. Krug za krugom skidao je zaostatke za vozačima ispred sebe, Hamiltona je riješio kroz boks, a Vettela i Bottasa na stazi. Uslijedio je lov na dotad nedodirljivog Charlesa Leclerca kojeg je bez problema uspješno sustigao.

Iako se napad može okarakterizirati kao žestoko utrkivanje koje svi priželjkujemo, pretjecanje nije izvedeno na najbolji mogući način. To je Maxov stil, agresivan i nemilosrdan, i to je OK, ali također pokazatelj da još ima puno prostora za napredak. S obzirom na to da je imao još puna dva kruga za napad, mogao je to odraditi puno čišće i spasiti nas i sebe od naizgled beskonačnog vijećanja sudaca zbog kojeg smo tek tri i pol sata nakon kockaste zastave saznali konačnog pobjednika. Vjerujem da bi Max Verstappen iz budućnosti bio strpljiviji – vjerojatno će uvijek biti sklon agresivnom stilu, ali uvjeren sam da će iskustvo dodatno primiriti našeg pobješnjelog Maxa.

A kad taj Max Verstappen stigne, jao onima koji će se protiv njega boriti. Talent i brzina su neosporni otkad je stigao u F1, a iskustvom vidimo da postaje sve brži i brži. Vremenom će doći i neminovna zrelost zbog koje će sigurno biti sve manje sklon incidentima. Već je sada riječ o vozačkoj zvijeri, a tek mu je 21 godina. Takvog vozača svatko će željeti u svojim redovima i kad-tad će dobiti pravi top bolid, a onda postaje upitno hoće li ga itko moći zaustaviti u pobjeđivanju. Dosadašnja sezona, a pogotovo nastup u Austriji, definitivno ne djeluju ohrabrujuće za konkurenciju.

Lovro Andraka


Odgovor

85 komentara

  1. Max Verstappen 33
    Mario Prikaži

    Svaka čast Lovro !
    Najviše priželjkujem kada bi ikako bilo izvedivo viditi Maxa i Hamiltona u istom bolidu.Koji bi to gušt bio gledati.



    6
    1

    5
  2. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Uvijek sam tvrdio da se vozačka veličina vidi tek kad uđeš u borbu za naslov. Tada počinju pucati živci, tada se vidi tko je od čega iskovan i tko je sposoban osvojiti taj naslov.

    A Max je često pokazao da nije sasvim razuman i miran niti u situacijama u kojima mu nije ništa na kocki, a nedajbože da se u budućnosti bude morao boriti za naslov s dobrim momčadskim kolegom.

    Dobar vozač ne znači i prvak. Formula 1 je nemilosrdna, a Max je zasad jedino vozački bastard bez ikakve karizme i simpatije na i izvan staze.

    Nedostaju mu neki ključni sastojci…. Koje ima Charles.



    34
    20

    14
  3. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    Spas dolazi sa Siona (Monaca)!



    4
    1

    3
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Kakav god da je, savrsen je lik za Formulu 1. Moramo priznat da nam je zapeo za oko, nekima u pozitivnom, a nekima pak u negativnom smislu. Ima to nesto, ima brzinu i talent, dovodi hrpu fanova pred male ekrane i gradi svoje ime. Nece se nekima svidjeti guranje Ocona, krsenje momcadskih odredbi i psovanje na team radiju, ali svaki je taj potez osigurao nove pratitelje sporta i zagarantirao napetost u vremenu kada vlada dominacija jednog vozaca.



    9
    7

    2
  5. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Precijenjen vozač upitne inteligencije.

    Vozi Red Bull koji je nakon Merca i Ferraria daleko najbolji bolid u ostatku grida, nije čudno da se često nađe u situacija da pretekne nekog iz sredine poretka, a ima ga čime preći – stoga i nadprosječan broj njegovih pretjecanja a koja su pak Bože sačuvaj u samoj realizaciji (em je traljav em je prgav).

    Osoba, sportaš, sobarica, pilot..svi oni mogu biti bolji ako vide gdje su pogriješili i rade na tome.Ne Max, Max je bolji od Senne i Schumachera zajedno, no samo u njegovoj napuhanoj a opet praznoj glavi, stoga nikad neće biti ‘veći’ od ovog šta trenutno predstavlja na gridu.



    15
    -11

    26
  6. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Zašto si sve ovo pisao?

    Gdje Max treba stići, sada je već na 50% svih Laudinih trka, kada bi trebala doći ta zrelost, ove godine vozio je onako kako je Rosberg vozio veći dio karijere, tiho i neprimjetno, bez sudara, a to većini nije bilo dovoljno dobro.

    Ali, jedina dva puta ove godine kada je trebao nešto napraviti napravio je po starom, opalio je Hamiltona i Leclerca.

    Jao onima koji se već sada bore protiv njega.



    14
    2

    12
    • Ayrton Senna
      Hr1982 Prikaži

      On ima 21god a vozi od 17god f1 ti si bio sa 17 ozbiljan ja nisam tek negdje sa 27 sam se uozbiljio a sumnjam da postoji neko sa 17 a da se moze rec da je ozbiljan
      Nakon utrke u Astriji i ove sezone vidim da se radi o klasi od vozaca a kad se uozbilji vrlo lako best of the best



      7
      -2

      9
  7. Rolex
    petar8 Prikaži

    Nesporno da je nevjerojatan talent, isto kao i to da ima nekih mladenačkih “mušica”, ali vidljiv je napredak od prošlih sezona u smislu “hladne glave” – dosta je situacija gdje više ne reagira nerezonski, smireniji je, i očito se radi s njime na psihološkom planu. Naravno da će biti još ovakvih dvoboja kao s Charlesom, ali mora ih biti – bit će tu i sjajnih poteza i “brljavljenja” (svi su vozači takvi). Važno je da ne bude idiotarija i opasnih situacija, a sve ostalo – neka je i njemu i nama sa srećom!



    9
    9

    0
  8. Formula1
    ArmandoŽ Donator Prikaži

    Leclerc je daleko bolji i prefinjeni vozač….



    12
    -2

    14
  9. Blue Flag
    BrrZiiii Prikaži

    članak kao i zadnja trka-cener. po meni jedna od top 5 ovog stoljeća.

    prošle godine napisah da max može biti desetorostruki prvak, jer je samo pitanje dana kada niti lui neće moći ništa, jednako kao niti vettel sada/on je već odrađen, sažvakan.

    što se incidenta tiče…on je bio namjeran-maestralno nevidljivo izveden napad kojeg su izvodili svi najbolji vozaći, ali je ovaj bio puno čišći i jasno revanš za 7 godina stariju ali obrnutu situaciju.



    8
    -1

    9
  10. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Kad je izgurao Leclerca prekjučer onda je to hard racing, a kad se njemu napravi nešto slično (ne nužno isto) odmah na team radio “he pushed me off the track”. Glumi nekog strašnog igrača, a ustvari je ograničen ko terasa. Talenta ne fali, brzine ne fali, ali glave nema.



    36
    26

    10
  11. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    U nečemu se slažem, u nečemu ne…
    Nema veze.

    Pitanje.
    Kako to da nema PPa?
    Najveće mjerilo brzine (ne i jedino, naravno) je ipak taj PP (npr. kad pričamo o sirovoj brzini Senna je nesumnjivo bio brži od Prosta, ali je Francuz imao neke druge kvalitete spram Brazilca).
    Max je vraški brz, brži od Riccija (mnogi bi rekli), a Daniel ipak ima 3 PPa, ostvarena u istim bolidima.
    Nije ovo ništa negativno, samo eto pitanje.
    Ja ionako preferiram vozače koji više pokazuju nedjeljom.

    Što se tiče druge stvari (glava, ponašanje, ti kontakti i potezi na stazi), smirio se prilično, sada je “dozirano” agresivan, a ne “bezveze, pretjerano agresivan”, međutim i dalje mislim da situacije kakva je bila prije dva dana (bez obzira da li Max napada ili se brani), teško da će proći bez kontakta.
    A po pitanju samih izjava i mišljenja o tim situacijama, još uvijek se vidi da nije ni na nivou od 21 godine, kao da je ostao u 17-18 godini.

    Edit
    Naravno, ukoliko ga “posluže” bolidi, sa pravim materijalom u rukama, 3-5 titula bi trebalo biti zagarantovano.



    16
    13

    3
  12. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Vrijeme će pokazati.

    Ne volim ovakve kolumne ili članke (pogotovo u današnje vrijeme) jer se toliko ti mladi sportaši od 18-21 god uzdižu, bilo to u nogometu, motorsportu, košarci itd. pa znaju puknuti i ne naprave onoliko koliko se o njih očekivalo i pisalo.

    Samo ću kazati da mu je ovo peta sezona te da je već i bilo vrijeme da se uozbilji i da se počne dozirati…svakako je brz, atraktivan i ima očito veliku bazu navijača iz Nizozemske, ali to na kraju ništa neće značiti kada dođe taj trenutak u borbi za titulu.

    Treba biti strpljiv i vidjeti kako će to ići u budućnosti, karakter je jako važan, važniji i od brzine i agresivnosti. Dokaz Alonso, ali ne samo on.

    To što ima 21 godinu (za nekoliko mjeseci 22) nije više značajno, pogotovo što za svoju dob je već odradio 5 sezona i do kraja ove sezone to će biti na brojci iznad 100 utrka.



    12
    10

    2
  13. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    “Beskompromisan” je riječ koja ga najbolje opisuje u pozitivnom i negativnom kontekstu. Pokupio sam minusa na ovo al opet cu napisati : Max je nešto najuzbudljivije što se dogodilo formuli 1 unazad 5-6 godina.
    Pogledajte koji “on the sofa with ” – red bullov kanal na youtubu i shvatit ce te da se radi o stvarno inteligentnom mladiću. Bez inteligencije danas ne možes uspjeti u formuli 1. Tocka.



    13
    6

    7
  14. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Prvo mora jos mnogo zganaca pojesti, a nakon toga prestati lupati druge bolide… tek tada moze postati vozac…



    6
    -5

    11
    • Max Verstappen 33
      Mario Prikaži

      Dosta je već on žganaca pojeo a i za pohvalit je da ih može i još pojesti,to znači da ima još prostora za napredovati i da će biti još puno bolji mada već sada mu je dovoljno
      A što je sa tvojima mogu li oni još papati?



      5
      -5

      10
  15. Renault
    Crankshaft Prikaži

    Radi jako dobar posao ove godine s obzirom na ono što ima. Svaka mu čast, neka samo nastavi tako.



    10
    8

    2
  16. Sergio Perez 11
    LedeniSplicanin Prikaži

    U mom selu se kaze da dobar konj ima 100 mana, a los samo jednu, da nevalja.
    A Slavonci kazu da se za dobrim konjem prasina dize.
    Mozda je konj, ali je vrhunski konj.



    13
    9

    4
  17. Mick Schumacher
    tifosoante novinar Prikaži

    Verstappen je trenutno, uz Hamiltona, najagresivniji vozač na gridu. Često mu se ta agresivnost, prgavost ili kako god to želite nazvati isplati, ali ponekad to i ne bude slučaj. U posljednjih godinu dana stekao sam dojam da je podosta smirio glavu, iako ne potpuno, ali napredak je velik, mentalno jako se razvija. Utrkom u Austriji je pokazao svu raskoš svog talenta i zasluženo pobjedio. Nakon svega navedenog, postoji mogućnost, i to velika, da postane jednog dana svjetski prvak.

    ALI:

    1. Kao što je već jedan kolega ovdje napomenuo, kako je moguće da vozač ,za kojeg se govori da je jako brz i da je možda najbrži na gridu, nije dosad osvojio nijedan PP, a što je mjerilo brzine nekog vozača, a njegov bivši momčadski kolega Ricciardo je uspio u više navrata osvojiti PP, a imali su isti bolid? Da li to znači da je Ricciarda tada posrala sreća da osvoji PP, a Max ne? Ne bih rekao, obzirom na količinu “sreće” u Ricciarda prošle godine i 2017 ili “privilegije” koju je Max imao u Red Bullu od dolaska u Red Bull, pogotovo nakon što je Ricci odlučio otići u Renault nakon kraja 2018., sad kako vam je draže. Ili možda on ipak nije tako brz kao što se priča, nego da ima i dosta onih koji su brži od njega, kao što je već spomenuti Ricciardo?

    2. Obzirom na njegove agresivne vožnje, izjave bez dlake na jeziku i pomalo prgavo ponašanje, pomalo podsjeća na old school vozače, kao što je Nigel Mansell, a i stekao sam dojam da se takvim i smatra. ALI, zašto onda se žališ i prigovaraš kad neki vozač uzvrati istom mjerom, namjerno ili nenamjerno, kao što je bilo u Interlagosu prošle godine kad ga je Ocon napravio što je napravio te zbog toga se i dogodilo ono naguravanje na vagi i kao što se požalio na utrci u Austriji da ga je Leclerc udario tijekom Maxovog uspješnog pretjecanja, a upravo je Max izazvao taj kontakt? Ako se smatraš vozačem koji je spreman igrati agresivno ili prljavo(čitajte kako vam odgovara), onda moraš biti spreman da i drugi vozači uzvrate istom mjerom jer niko ti se neće sklanjati sa staze i pustit te da prođeš.

    Na kraju priče, on je veliki talent i ima potencijala, ali mora poraditi još dodatno na sebi ako ne želi da samo na tome i ostane, jer puno je bilo velikih talenata koji nisu kapitalizirali svoj talent u naslove.



    11
    4

    7
  18. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Max jos nije naisao na brzeg vozaca na gridu. U svojoj glavi, a mozda i u realnosti.
    Ricci ga je malo iznenadio, ali mu je uzeo mjeru.
    Jedino mu je Lewis nepoznanica jos, zato ga i respektira (vozacki). S njime ce najopreznije, ali se isto nece previse ustrucavati ako bude imao sanse u duelima. Bar imam takav dojam.

    Moje misljenje je takodjer da je uvjerljivo najbolji u duelima. Apsolutno zna sta radi, sve izvaže u glavi i precizan je u tome. Najbolje “šesto culo” za pozicioniranje… tu mislim da je i medju inteligentijima, koliko god se nekima cinilo da nije bas…
    I da, mislim da manje puca pod pritiskom od Seba i Lewisa i da ce to bit jos i manje, pogotovo ako dobije bar pola ove Lewisove komfor zone…

    Ljudi moji, razumijem da Max nije “mister simpaticnosti”, niti “mister karizma” i da na neke nezrelije cak nazalost utjece njegov izgled…
    Zao mi je, ali nazivcirat cete se, i to jako i dugorocno… jer je apsolutno “mister Vozačina”



    6
    -7

    13
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      “Najbolji” je u duelima jer nema kaj izgubiti. Ne bori se za naslov, dakle nema pritiska. A kada ga i ima i napravi glupost, tu je Marko da ga amnestira i brani.



      3
      2

      1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Bas suprotno, Max je najvbrzi i najjaci kad je oko njega sve costo i prazan dio staze ,
      Tu pokazuje svoj talent, no kad je pod pritiskom kada ga netko napada ili kad on napada to doslovno nikad ne znas hoce li ibiti izvedeno odlicno ili ce obojica biti DNF. Maestralno bi bilo da odveze ovakvu utrku bez repova i udaranja po drugim bolidima. A tome je itekako sklon a vjeruj mi kad bude u borbi za naslov tri puta ce razmislit prije nego dekne o tudi bolid jer u tom slucaju 18 bodova moze biti 0 a ne 25. Lako je letat bez pritiska a Max ga nema ni malo. Gasly je druga liga za njega, RB je sve bolji a nisu u igro za nista. Stoga njemu rizik nece puno odmoci a moze puno pomoci jer dosta vozaca se sklanja mu s puta i olaksa posao glupavim potezom kao Leclerc u austriji u drugom pokusaju branjenja pozicije. Leclerc da se drzao unutarnje strane tog zavoja kao krug ranije mislim da bi obranio mjesto a ovako je doslovno rekao evo izvoli , na uzmi ponudeno i onda ideax potez guranja van. Je brz i talentiran ali fer i posten u duelima nije nikako. Vec je prosuo neke utrke zbog svoje nepromisljenosti. Kada se bude borio za naslov pa kad napravi gluposti kao u brazilu, kini 2018 isl gubiti ce naslove jer nema jos uvijek promisljenost u svojim napadima. Takav je bio nekad i Hamilton i upravo ono sto je hamiltona napravilo ovakvim kakvim je je hladna glava koju nekad nije imao.



      1
      0

      1
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Ja sam poprilicno uvjeren da ima pod kontrolom stvari i zna tocno koliko riskira. Stvar je samo izbora, koji mi je logican za njegove god i “point to proove”
        S druge strane, kao da je istrenirao sve moguce scenarije. Neki se sprdaju, ali bas kao da se vidi utjecaj videoigara…
        Ugl., kao prodigy. Kao da je svaki detaljcic i scenarij trenirao i usavrsavao jos od 3.god., i mislim da je tu stupanj iznad svih. Plus talent.

        Druga stvar je njegov karakter. Proracunati, prefrigani bully- na stazi…
        Ali svi se mi mijenjamo, sazrijevamo i vidjet cemo tek u kojem ce smjeru on otic, koliko ce bit gladan i uporan. Okolnosti i iskustva nas oblikuju…
        Ja vjerujem da ima dovoljno “dobrog” u njemu.
        Jedan jaki čisti poraz od nekog, a i jače priznanje i uspjeh (npr titula) bi mu pomoglo…



        5
        4

        1
  19. avalon Prikaži

    naravno da max mora zavladati F 1 no samo se jedna stvar mora , a ostalo je sve upitno . kad pročitam ove hvalospjeve zapitam se da nije max možda nekakav alien među vozačima ? je mlad i zadnji je koji je ovako mlad sjeo u bolid F 1 osim ako zbog npr dizanja posrnule popularnosti neko ne “izmisli” nekog od 16 koji je ultra talent . možda zbog te mladosti neki ne primjećuju da je ovo maxu 5. sezona , da ima već 90 trka iza sebe . kad bi nekoga upita ko ima više trka max ili kvyat virujem da bi mnogi odgovorili kvyat , a zapravo max ima na “kontu” 9 trka više od rusa . bottas izgleda da je već “vječnost” u F 1 ( kad je počeja još je webber vozija ) , a zapravo ima tek 37 trka više od maxa . kad bi maxa npr “gledali” kroz norrisa … teško je procjenit je li TR 2015. bija al pari , bolji ili lošiji bolid od današnjeg McL no 2015. posli 8 trka max je ima 4 odustajanja , 10 bodova , a norris u 8 trka 3 odustajanja i 22 boda . sasvim dobro , dapače odlično parira sainzu ( 8 bodova manje od carlosa ) koji je u 5. sezoni sa 90 trka … norris rookie sa 9 trka . zašto niko ne uzdiže landa ? jer je stariji od maxa nije takav talent , nisu mu rezultati baš nešto ? u 9 trka 4 osvaja bodove ( uz 3 odustajanja ) , 7 X ulazija u Q 3 , 2 X starta sa P 5 ( francuska , austrija ) ali ko to jbe zar ne ? sa 15 je počeja “sakupljat” titule i ostvarija ih je 5 . u F 2 je završija drugi . sa koliko je titula , kakvim referencama u F 1 doša max ? već posli 2015. posta je ” zvjezdica” , a već 2016. dolaskom u RB , pobjedom u prvoj trci za tim skoro pa zvijezda …. za razliku od kvyata koji je sa 22 bija pod pritiskom maxa indirektno preko marka i sada gasly – a zbog neadekvatnih rezultata ( mada je i sada među 6 vozača koji voze najbolje bolide ) max nikad nije bija pod pritiskom tima . dapače , sve njegove “poteze” su uvik opravdavali , gledali kroz prste pa i ono odbijanje tim naredbe da propusti sainza dok su vozili TR . sa urođenom drkosti , dozom bezobrazluka , bezobzirnosti ( i verbalnoj kad bi napravija sra*e pa bivao “napadnut” od kolege kojem je to radija ) sa podrškom tima ma šta uradija i naklonosti sudaca max može vozit bez pritiska . zapravo jedini pritisak može stvorit sam sebi zbog ambicija , postavljenih ciljeva . max u zadnje vrime se ponaša ka vuk u janjećoj koži … kad je sve OK odvozi OK ali u nekim situacijama pokaže “vučiju kožu” ka npr ove sezone u MC sa lewisom i sad u austriji sa leclercom . jbte pa on je jedini vozač koji se na STAZI iša osvećivat ferrariima , oconu ( posli gotovo fizičkog napada na estebana … od “fizike” posli trke jedino mi pada na pamet senna koji je fizički nasrnija na irvina posli trke ) u abu dabiju kad je izjavija “Možda je to bila osveta za Brazil, svidjelo mi se” ?!?!?? još je izjavija “Pomislio sam – ako mi zatvori vrata – izgurat ću ga sa staze. ” naravno , marko je sta na stranu maxa rekavši da ocon ima povijest sudaranja. ako ocon ima povijest sudaranja onda je max i ovom izjavom potvrdija da on ima povijest izguravanja sa staze konkurenata šta je potvrdija u austriji ;) lako je moguće da max postane višekratno prvak jer potencijalni konkurenti , mladi lavovi norris , a naročito russell voze bolide koji ne mogu parirat RB , leclerc ima s obzirom na bolid više šanse ali mi izgleda dosta “pitomijeg” ponašanja na stazi , a “divlji” ocon koji je u nižim kategorijama ima žestoke okršaje na stazi ne vozi , a hoće li ne zna se . uz ovakav stav , ponašanje , timsku podršku . podršku marka sriću da posli sezone dođe u top tim ( jedino je LH ima više “sriće” na početku karijere sa timom ) maxu su vrata za osvajanje titula poprilično široko otvorena . pošto je kolumna članak mišljenja mogu se složiti , nesložiti ili bit “apolitičan” . narađe bi bija “apolitičan” ali smatrao sam da je ovakav dodatak potreban jer ima tu potencijalno jakih konkurenata maxu ( norris , russell , leclerc ) od kojih nažalost neki neče imat šansu kakva se pružila maxu u gotovo svim segmentima = bolid , suci, podrška tima bez obzira na sve pa i na uštrb kolega čak i ako su “veterani” ( ricciardo ) F 1 .



    26
    19

    7
    • Max Verstappen 33
      Mario Prikaži

      Što je tebi dečko?
      Ti si ka Điboni nitko ne razumije o čemu pivaš.



      7
      -18

      25
      • dejan_s Donator Prikaži

        @Mario
        Eh, zaista je rijetko vidjeti postove gdje autori eksplicitno upiru prstom u vlastitu nesposobnnost pa je Vaš post pravo osvježenje u moru omnipotentnih forumaša.



        7
        7

        0
      • avalon Prikaži

        Mario … e da sam bar sličnim načinom komentara “diza spomenik” maxu vjerovatno bi mi replicira sa “Svaka čast avalone!” , a ovako nemaš pojma o čemu pivam izgleda da je više ljudi razumilo mene nego tebe ;) e d a , fala ti na usporedbi da đibom …. MoŽDA ga nisu razumili ( to je problem sa njihovim shvaćanjem ) ali su ga mnogi slušali do “iznemoglosti” pa ti pivaj borbene . dogodine ću i ja uzet bedž 33 pa će mo postat najbolji prijatelji , sve šta napišem ćeš odlično razumit :) :) :)



        20
        20

        0
      • Lando Norris
        Zola Prikaži

        Ovaj komentar je vrh. @ Mario kladim se da ni kvart teksta nisi procitao. Nego sta god da se kaze protiv tvpg crashstspena odmah tipkas besmislene replike. Ajde se bar potrudi pa replicoraj kao normalni covjek sa argumentima



        6
        3

        3
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Napisao je istinu, a to sto nekad istina boli to je druga stvar. Max ima put u F1 kao ni jedan vozac do sada. Ima naklonsot tima sudaca i vodstva F1 sto je istona jer bi u suprotnom bio bar 2,3 trke disqvalificiran zbog radnji iz nekih prijasnjih gp vikenda. Primjer koliko smjesnu kaznu je dobio za napad na ocona. On javno ozjavi da je uzivao u osveti odredenim vozacima gdje jasno pokazuje da je ppstojala namjera tu su trebali reagirati i kazniti ga. Takvo sto nebi trebalo biti pristno u sportu. To sto ti Mario i neki drugi navijavi vidite samo Maxa u oblacima sa 3 plavuse oko njega i 30 buketa božura i ruža je vasa slika. Reanost je ono sto je gore napisao Avalon i apsolutno stoji sve napisano.



        2
        1

        1
      • Mick Schumacher
        tifosoante novinar Prikaži

        @Alonso1983 Slažem se s tobom oko Maxova povlaštenog položaja od samog početka. Ali ima jedan vozač koji je čak i zaštićeniji i povlašteniji od Maxa od samih početaka, a taj je vozač poznat po “najboljim fanovima na svijetu” gdje god se pojavi, makar to bilo u Kukaru podno Dinare.



        3
        2

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Hamilton je druga vrsta lickog medvjeda sa nekim drugacijim putem u F1. On je od pocetka dobio dobre bolide sposobne uzeti naslove. No u pocetku Hamiltona nisu dizali u nebesa i tetosili ga sudci. Nekada je pio kazne kao na traci tako da je ovo ipak malo drugaciji pocetak jednog i drugog. No da su zasticeni obojica to stoji. No ruku na srce Hamilton je peterostruki prvak i jos englez pa ima i neku reputaciju kao vozac dok je Max doslovno uletio u F1 kao da je u najmanju ruku isti po broju titula kao Lewis pa da imaju isti tretman. Maxa je trebalo kazniti kada je radio sranja i danas bi vec vjerovatni bio drugaciji vozac i mozda bi mislio malo drugacije. No dok je god ovako i dok god nema kazni za njega on ce i dalje tepsti po svome a to mi se nesvida ni malo. Jer kada bi svi radili sto i Max to ne bi bila F1 nego destruction derby.



        3
        2

        1
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Joj Avalone koliko košta tvoj space i enter dajem pare – ne pitam za cijenu! Al da znaš ubosti poentu – to definitivno znaš.



      8
      8

      0
  20. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Meni se ne sviđa iz istih razloga iz kojih mi se nije sviđao Senna, ali nema govora da nije vrhunski vozač.
    Možda jednog dana postane i najbolji svih vremena, ali meni i dalje neće biti simpatičan.



    11
    11

    0
  21. Williams
    Montoya Prikaži

    Već sama činjenica da se o njemu misli ili pozitivno ili negativno dovoljno govori. Rijetko tko će za njega reć nit smrdi nit miriši. Svidio se bilo kome, ili ne, ovakav tip definitivno treba modernoj F1

    A o tome koliko će čega osvojiti najviše će ovisiti, osim njega samog naravno, o tome šta će vozit tj. u kojim bolidima će sjedit u kom periodu. Alonso je mogao imat 5 naslova, a mogao je i samo 1. Tako će vjerovatno bit i sa Verstappenom



    6
    5

    1
  22. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Da ga volim nevolim ga, al definitivno bi ga tia u ferrariu,
    Brzinu i muda ima, al mi se nesviđa glavom kroz zid pa i hamilton i vettel isto prolaze kao on al puno urednije, dok kod maxa nikad neznas oce li se razbit ili samo dotaknit, ili pogledajte ricarda prolazio je puno teze situacije puno cisce od njega (kina 2018) inace nevolim te vozace drazi su mi tipa Leclerc brz neradi gluposti pa jos nisan vidio negdi da je isa glavon kroz zid a s alfon je prolazio majstorski radi u tisini posjeca me na brzu verziju rosberga, dok me max posjeca na agresivniju verziju hamiltona



    6
    6

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Nevolim ga ni ja, nevolim ni Hamiltona ali ih smatram definitvno u zadnje vrijeme najboljima na gridu i takoder bi ih volio u Ferrariju. Cak bi volio Maxa prije nego Hamiltona jer vjerujem da ga ceka svjetla buducnost a Lewis je ipak mozda pri kraju svojih najboljih dana. No iskreno taman da bilo tko od njih vozi za Ferrari jednog dana nebi volio da se ponasaju van staze i na stazi kako to rade danas. Moje misljenje je da vozaci trebaju imati nekakav respket i postivanje naspram konkurencije a ne da budu egocentricni manijaci koji vide samo sebe. Uz to nevolim lose gubitnike koji ne znaju priznati poraz. Npr Alonso je karskterno bio slican njima dvojici dok im Vettel barem po tom pitanju moze biti instruktor.



      1
      -1

      2
  23. fjaka Prikaži

    mali je sad odrasta, posta je vozačina skidan mu kapu. a kakav je divljak bija da te bog uščuva, spucat se u protivnika ko nama reć dobrojutro. jedan moj frend ga je prozva – riziko. jeli znate kad san se najviše tresa? kad ga je niko mora proć za titulu prvaka, čupa san kosu jer san bija uvjeren da će ga riziko izut iz cipela. srića pa je zatajia taj put u om svom periodu ludila. al odličan je sad nema šta, sad je materijal za prvaka.



    6
    3

    3
  24. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    Verstappen je odličan vozač u maniri Senne, možda čak i Schumachera. Spreman je učiniti sve za pobjedu, ako treba i zaigrati prljavo ali dovoljno da iz sive zone ne uđe u crnu te da na taj način izbjegne kaznu. Dokazao se kao netko tko je sposoban nositi se s najboljima u generaciji. Ipak, ne bih na njegovom mjesto proglasio trijumf nad Ricciardom prošle godine jer je Ricci, do objave promjene tima i drugačije politike u Red Bullu, bio poprilično uvjerljiviji od njega.

    S druge strane moja subjektivna privrženost pripada Charlesu Leclercu. Upravo u njemu vidim najsjajniju zvijezdu buduće F1. Podsjeća me na vozače poput Jima Clarka i Alana Prosta. Na Clarka zbog mogućnosti da u nekim zavojima pronađe dodatno vrijeme i pretjecanje ili obranu (Hairpin i La Rascasse u Monacu, zavoj #3 u Austriji…), u trenucima kada ostatku grida takav potez ostaje nedokučiv. Na Alana zbog mogućnosti da spoji cijeli vikend, od treninga do svih kvalifikacijskih rundi (nažalost još bez savršene nedjelje) na najvišoj razini s velikom dozom konzistentnosti.

    Veselimo se budućim okršajima.



    7
    5

    2
  25. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Iskreno Max je dečko sa puno potencijala i od onog dečka užarene glave i loših odluka ipak je počeo pokazivati dozu zrelosti.
    ALI osobno jedino koga nepodnosim kao osobu više od Maxa je njegov stari.



    3
    2

    1
  26. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Slazem se sa svime napisanim, no isto tako sam mislio prije 13 godina . Alonso nakon 2 titule u Renaultu i nakon sto je otisao u McLaren mi j3 djelovao da ce se nabrat barem 5,6 titula u karijeri. Pa sam mislio za Vettela nakon RB-a, i ovaj ce se momak nalupiti jos hrpu titula do kraja karijere a ono evo ga i dalje na 4 koliko je imao prije 5 godina dok Hamilton za kojeg sam mislio da nece napraviti ovo je ih stiga ,prestigao i ostaviti ce ih vjerovatno u prasini. Sto je bio preduvjet za takav rasplet? Bolid i odabir momcadi naravno. Sva trojica su vrh ovog sporta nakon Schumaherove ere no najbolji pokazatelj je da ni Hamilton bez ovog Mercedesa, Vettel bez onakvog Red Bulla kao i Alonso nisu u stanju napraviti nista ako postoji bolja ekipa na gridu od njihove . Stoga uvelike ovisi sto ce Max napraviti o tome kako ce se odvijati odnosi snaga u buducnosti i za koga ce voziti. Odlican je vozac, po mom ukusu ipak ponekad pretjerano agresivan cak kad za to nema ni malo potrebe (brazil 2018) , ima sve vrline za postati prvakom no kao sto sam gore naveo nitko nije svemoguc da pobjeduje se bolidom koji nije realna konkurencija najboljima. Stoga ako Max u rukama bude imao bolid za naslove biti ce prvak 100% u to sumnje nema. No isto tako svjedocili smo da se vozacu kao Alonso moze dogoditi da neosvoji naslov punih 12 godina. Max je tu vec 5 godina a broj pobjeda je jos uvijek mali da pricamo ovakve price. Danas nazalost je vrijeme gdje prije svega moras imati alat da bi mogao postitci zapazen rezultat pritom mislim na naslove u F1. Za mene je definitvno nakon sto Hamitlon padne favorit broj 1 na naslov, no tko zna sto sutra nosi….



    9
    8

    1
  27. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Slažem se sa autorom, mada kad su u pitanju mladi jebivjetri nikad ne možeš biti siguran da li će zadržati ovaj fokus, ili će u jednom trenutku reći odoh ja u kafanu …
    Što se tiče talenta, ne znam koliko je talentiran, a koliko je ovo sve posljedica teškog rada. Znam da je zaista jako brz. Možda ne u jednom krugu, ali u cijeloj utrci definitivno da.
    Max ima jednu prednost u odnosu na ostale mlade vozače koji sad vozaju. On je sin ambicioznog oca, bivšeg vozača F1 koji je sinu od malih nogu omogućio sve što treba da bi se razvio u vozača kakav je sada.
    Ali definitivno je momak koji će dobiti alatku za WCC ubrzo, jer ovakav kalibar vozača je želja svakog tima.
    U svakom slučaju mislim da će biti jedan od onih vozača, kojeg navijači ili vole ili ne podnose. Neće biti samo prolaznik u F1.
    Ja mu želim sve najbolje, mada mi nije nešto posebno drag (moguće da ga poistovjećujem sa Jos-om).



    5
    3

    2
  28. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    A da baš zavlada formulom 1 na PREdominantan način, to nam ne treba.

    Neka bude savršeno dobar, za bolju buduću F1, gdje ćemo gledati njegove borbe sa Oconom, Rusellom, Albonom, Leclercom, Hamiltonom, Vettelom,…. pa i sa Gasly-ijem.



    1
    1

    0
  29. Gagi032 Prikaži

    AMA LJUDI SVI SU ONI DOBRI, SAMO JE PITANJE KO ZA KOGA VOZI!!!



    4
    4

    0
  30. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Tepalo mu se kako je sazrio ove sezone, a ja te iste pitam na temelju čega mi to možete objasniti?
    Po tome što mu je kolega Lord Gasly kojeg pretekne za čitav krug i nije mu prijetnja ni u čemu? Nije niti u borbi za naslov, u borbama je za 3. ili 2 mjesto zahvaljujući Ferrarijevim glupostima.
    Što bi bilo da je u borbi za naslov i ima opakog kolegu?
    Jbt Ricci naspram njega nije nešto brz, ali vidjeli smo kako je uzimao pobjede dok je Max išao kao bik na Ferrarijeve bolide.
    Lik nije nešto inteligentan i nije napredovao ama baš ništa. Njemu se nakon svake utrke koju obavi bez pizdarije (a to su upravo utrke di ne može ni prismrditi Ferrariju ni Mercedesu) tepa da je sazrio. Upravo zato je i ostao isti.

    Pustimo mi prošla vremena, znaju se današnji kriteriji i pravila. Ako Hamilton, Seb, Ricci, a pogotovo Kimi znaju kako se fer braniti i fer preticati zbog čega ovaj ne zna? Ako ne znaš drugačije nekoga preteči osim zabijati se u nekog ili izgurivati nisi dobar vozač, daleko od toga. Običan prljavac pod izgovorom “žestokog utrkivanja.”
    Kada bi svi to njemu isto vraćali, bi li onda spominjao “žestoko utrkivanje?”.

    Ne znam koliko mjesta je Leclerc morao ostaviti, maknuti se do ograde? Ako moraš nekome toliko mjesta ostaviti i opet ovaj ispadne prljav i ne može te preteči bez kontakta…..onda nisi dobar vozač.

    Dok to Max ne promijeni od njega prvaka neće biti, bilo bi to šteta jer je pakleno brz.
    Volio bi da mu Hamilton bude momčadski kolega. Tek to bi ga možda spustilo na zemlju.



    7
    6

    1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Apsolutno se slazem . No ima jos jedna stvar koja mi se ni malo nesvida kod njega. Uzasbo je tip dvolican, u situacijama kao u brazilu je sam pogrijesio onako zatvarajuci ocona a decko mu je doslovno dosao na unutarnju stranu zavoja i prosao debelo pola bolida a onda ga je nazvao idiotom i nije rekao da je to hard racing. Kad on to radi je u redu a kad je prvi puta dobio kako spada nazad onda su drugi idioti. Nevolim dvolicne osobe koje za iste stvari tepu drugu pricu ovisno koja mu od tih situcija pase.



      1
      -2

      3
  31. Fia
    Trapgio Prikaži

    Dobar je Max skoro pa sjajan, ali daleko od lika koji bi trebao i mogo vladati formulom. Mislim da još puno treba napredovati, a sve je drugačije kad se boris za naslov. Neznam ali ja nekako više vidim potencijala u Leclercu i Norrisu neko u njemu, jesu oni mlađi i kasnije su od njega došli u F1, ali možda im je to i bolje, obojica su mi nekako mirniji i zreliji, puno profinjeniji likovi za bolidom od njega, koji je ipak na jednu ruku sileđija i ono u nedelju je to pokazalo.



    1
    0

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.