Binotto pojasnio probleme s gumama

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 11 komentara

Ferrarijev šef Mattia Binotto je pojasnio kako njihov ovogodišnji bolid nije dovoljno dobar kad je u pitanju zagrijavanje guma, što prošle godine nije bio slučaj.

Pirelli je za ovu sezonu donio 0,4 milimetra tanji sloj gume nakon što su isti recept isprobali na tri utrke prošle godine. Sve to napravljeno je kako bi se zaštitili od blisteringa, ali nekoliko ekipa je kao posljedicu prijavilo i puno teže zagrijavanje guma.

Jedan od njih je i Mattia Binotto:

“Glavna razlika u odnosu na prošlu godinu jest ta da smo tada mogli dobro zagrijati gume i bili smo koncentrirani na hlađenje koliko god je bilo moguće. Tad je to bilo potrebno kako bismo imali više gripa.”

“Ove godine su gume vrlo različite u tom pogledu. Zagrijavanje je puno teže i teško ih je dovesti u onaj optimalan radni interval. Da biste dobili najbolje performanse morate ih zagrijati.”

“Mislim da imamo prilično efikasan bolid, kao što možete vidjeti na pravcima, ali to ne znači da imamo bolid koji ima najviše downforcea u pitlaneu.”

“Imamo pravo postaviti sebi pitanje trebamo li drukčije sagledati naše ciljeve oko toga kako postići konačne performanse.”


Odgovor

11 komentara

  1. idijot Prikaži

    Gume, gume, gume, gume, gume …..



    3
    2

    1
  2. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Čitam kako je Mercedes pokušao ove godine iči prema kakvom/takvom kompromisu između brzine i down force, odnosno bliže ovom zadnjem. Jedan od rezultata je i da sada lakše gume dolaze na optimalnu radnu temperature.



    1
    1

    0
  3. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    Pa Ferrari je većinom uvijek bio dobar i sa zagrijavanjem i sa čuvanjem guma,ove godine to nikako da riješe,bar problem sa gumama nije imao nekoliko godina što ja pamtim.



    1
    1

    0
    • renato2107 Donator Prikaži

      Ne krivo, Ferrari već dugo ima bolide koji dobro čuvaju gume, a takvi bolidi slabo zagrijavaju gume. I sad ove godine kad su em gume stanjenje da se manje griju, em skinut downforce, loptica otišla potpuno na drugu stranu i svi koji su imali prednost da im bolid čuva lanjske gume, s ovogodišnjima ima velike probleme.



      8
      8

      0
  4. Sergio Perez 11
    LedeniSplicanin Prikaži

    A sad nek pojasni u cemu je problem u sporim okukama kad je faca.



    3
    2

    1
    • James Hunt
      Luca Badoer Prikaži

      Pa pise ti. Nezagrijana guma, manje gripa na izlasku, prosklizavanje a motor sa najvise snage, oversteer bla bla…plus nesto veci meduosovinski razmak u odnosu na starije modele, kompleksniji ovjes-treba im dosta vise vremena za setup…ima hrpetina razloga a glavni su gume odnosno problem sa zagrijavanjem istih


      0
      0

      0
  5. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …pokazuje se točna prošlogodišnja kolumna-članak ‘U čemu je problem’ od g. A. Vetma…samo je potencirano stanje za ovu godinu još malo…nikad vojnika od Pirelli-ja…



    2
    -1

    3
  6. Haas
    V-T-L Prikaži

    Ferrari će ove godine proraditi i doći do pobjeda ,samo čekaju da bude prekasno



    3
    3

    0
  7. Iceman86 Prikaži

    To sa gumama traje jos od 2017. Kad je Ferrari počeo pobjeđivati, ovi iz mercedesa su se odmah počeli žaliti i skoro svaku trku su se događale promjene s gumama, te deblji sloj, te tanji sloj i tako sve dok nisu ovi u mercedesu prilagodili gume bolidu. A Toto može pričati što hoće. Jer svaka f1 era mora imati jednu momčad koj pobjeđiva. Tako je bilio i sa Ferrarijom od 2000 do 2004, pa Renault, Mc Laren, Red bul pa sada i Mercedes. A 2021 to ce možda biti opet wiliams pa opet sve ispočetka. To je sve jedna velika velika politika



    4
    4

    0
    • Nelson Piquet
      Piquet Brabham Prikaži

      Apsolutno točno, jer izgovor za 4 mm tanje gume je taj da se na starima pojavljivao “blistering” ????????
      Pa šta onda jbt, pa ne moraš ih krljat 50 krugova……odvoziš 20-30 i pravac boks, pa nije li to zanimljivije da npr na svim utrkama imamo minimalno 2 zaustavljanja..hehehe ne može zanimljivije kad može bit “sigurnije”….read between the lines !



      5
      5

      0
  8. Ferrari
    07drogo Donator Prikaži

    Opet slučajnost ili….? Mercedes godinama ima problema sa pregrijavanjem guma i taman Pirelli slozi nesto sta samo njima pase? Ili kako sam vec prije rekao nije nitko glup da odjednom ne zna nista vec je Mercedes izbacio toliko superioran bolid 2014g da on dozira sta i koliko ce dopustiti drugima da se priblize i tako daje privid da su u konstantnoj borbi sa cime daju na znacaju svojim pobjedama i kupe profit!?



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.