Gene Haas: Umjesto s bolidima – igramo se s termometrom zbog Pirellijevih guma

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 3 komentara

Vlasnik momčadi Haas tvrdi da se natjecanje u Formuli 1 svelo na “igranje s termometrom”. Drugim riječima, postalo je previše važno tko gume dovede na optimalnu radnu temperaturu pa je to važnije od karakteristika samog bolida.

Više temperature u Barceloni omogućile su ekipama da tijekom utrke izvuku bolje performanse iz njih, što se odmah vidjelo na rezultatu Haasa koji je završio na 7. i 10. mjestu tog vikenda.

Svejedno, Gene Haas je frustriran:

“Mislim da smo imali užasan početak sezone. Zaista smo se dobro kvalificirali, što znači da možemo odraditi 1 ili 2 brza kruga.”

“Nakon toga izgubimo temperaturu, a kad vam se to dogodi – brzina bolida jednostavno nestane.”

“Bilo je toplije u Barceloni pa nismo imali taj problem, ali ste vidjeli nakon odlaska sigurnosnog automobila kako je Grosjean imao malo hladnije gume i trebalo mu je par krugova da ih zagrije. Kritično je važno da vas gume dobro služe. Čini se da se radi o čistoj sreći hoćete li ih dovesti u pravu temperaturnu zonu.”

“Igramo igre s termometrom umjesto s bolidima.”

– Gene Haas

Šef momčadi Gunther Steiner priznaje da su očekivali bolji tempo u Barceloni, gdje su sjajno izgledali na predsezonskim testiranjima.

“Dolazeći na ovu stazu s testiranja znali smo da možemo natjerati gume da funkcioniraju. Očigledno, napredovali smo od Bakua jer je taj Azerbajdžan bio prilično bezvezan za nas. Prije toga smo uvijek imali bolide u top 10 u kvalifikacijama.”

“Znamo koliko je bolid brz, samo na nekim stazama ne možemo natjerati gume da rade.”

– Gunther Steiner

“Moramo ih natjerati da rade svugdje jer je bolid očigledno dobar, oko toga nema dvojbe.”

– Gunther Steiner

Haas također misli da momčad mora poboljšati brzinu na pravcu. Visok otpor zraka znači da ne koriste potencijal Ferrarijevog bolida:

“Sredina poretka je tako tijesna. Bili smo sporiji na pravcu nego neki naši konkurenti, ali smo uspjeli biti ispred u zavojima.”

“Imamo otpor pri visokim brzinama, ali nas downforce čini boljima u zavojima.”

– Gunther Steiner

Odgovor

3 komentara

  1. Maurizio Arrivabene
    Dean 13 Prikaži

    Istina, gume su postale ključni faktor ovog natjecanja. Mislim da to nije dobro za ovaj sport jer ipak bi trebali biti bolid i naravno vozač faktor koji odlučuje o performansama tijekom vikenda. Ovo je otišlo predaleko sa gumama.



    11
    11

    0
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Kljucni faktor je malo pretjerano… Ili je mozda Mercedes brzi od Ferrarija samo zato sto bolje razumije gume, ili npr. Max bolje razumije od Gaslya? U redu je kada se kaze da gume nisu dobre i da bi neka promjena bila pozeljna ali ovo sto se sada objavljuje u medijima je pomalo vec pretjerano…



      2
      -4

      6
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Pretjerano ili ne tako je… sad kad svi kukaju osim Mercedesa nikome nista a kad su Lujo i Toto plakali svi znamo sta su i koliko brzo dobili. Nije cudno sta Merc od 2014 uvijek jede gume i pregrijava ih i bas slucajno uvedu gume kojima pase visoka temperatura?



        7
        6

        1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.