Dnevna zagonetka
Dnevna zagonetka

Pirelli: F1 ipak protiv plana da se uvedu „gume s visokim stupnjem degradacije“ za 2020.

Luka Jurić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Na današnji dan ste čitali...

Pirelli: F1 ipak protiv plana da se uvedu „gume s visokim stupnjem degradacije“ za 2020.

Luka Jurić

Planirani povratak „gumama s visokim stupnjem degradacije“ u Formuli 1 u 2020. je trenutno malo vjerojatan, prema riječima iz Pirellija.

Natječaj koji je izdan prošle godine potencijalnim proizvođačima guma za F1 za sezone između 2020. i 2023. je bio postavio visoka očekivanja što se tiče degradacije. Specificirane su meke gume koje bi gubile oko dvije sekunde vremena po krugu kroz 10% udaljenosti utrke.

Međutim prema riječima iz Pirellija, koji je osvojio taj natječaj te će nastaviti proizvoditi gume za F1 iduće četiri sezone, F1 se u međuvremenu predomislila u vezi toga plana.

„Trenutno vodimo diskusiju i s FIA-om i s FOM te također momčadima kako bismo razumijeli u kojem smjeru krenuti.

Ako pogledate u dokumente natječaja koji je FIA izdala – u pismo koje je dodano u taj dokument – razmišljali su o gumama s visokim stupnjem degradacije. Ali gledajući na to što se dogodilo prošle godine, sad se poprilično slažemo da to nije pravi smjer.“

– Mario Isola

Pirellijev pokušaj da, koristeći gume s nešto višim stupnjem degradacije, stvori što raznovrsnije trkaće strategije s više zaustavljanja prošle godine nije uspio.

„Pokušali smo biti jako agresivni s tri smjese guma [koje bismo nudili] te bi momčadi jednostavno počele kontrolirati tempo još više kako bi uspjeli odvoziti utrku s jednim zaustavljanjem.“

– Mario Isola

Suparnički proizvođač guma, Michelin, je za portal RaceFans prošle godine rekao kako nisu predali prijavu za F1 natječaj, djelomično zato što „Formula 1 nije prihvatila našu preporuku da prestanu ići prema degradaciji guma [kao rješenju]“.

Međutim, Mario Isola, Pirellijev direktor za moto sport, istaknuo je kako ni drugi pristupi pri odabiru guma možda neće proizvesti intenzivnije utrke.

„Ako budemo konzervativni sa sve tri smjese guma, onda nitko ne uzima najtežu mješavinu te imate samo obavezan set. Ako koristimo dvije meke mješavine koje su blizu jedna drugoj te jednu tvrdu smjesu koja je za jedan stupanj tvrđa, onda nitko nju ne koristi. Ako odaberemo dvije konzervativne smjese te jednu koja je malo više agresivna – za jedan stupanj agresivnija, onda stvaramo problem za sredinu poretka jer se najjače momčadi pokušavaju kvalificirati na srednjim gumama, dok drugi moraju voziti na mekim gumama te je [automatski] njihova utrka gotova.

Tako da je teško. Nemamo savršeno rješenje. Ono što pokušavamo napraviti jest obaviti puno simulacija s različitim ciljanim vremenima krugova koristeći različite razine degradacije kako bi razumijeli što je najbolje. To nije savršeno, ali je barem [korak] u pravom smjeru.“

– Mario Isola

Zadnji donatori:
288GTO
Vordas
dalmat

Top donatori:
wapi
Jester
Crash

F1puls autori su dosad napisali 9642 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 8 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Luka Jurić
Pulsmedia autor
225 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Pirelli

Komentiraj

6 komentara

 1. Odlično. Formula 1 nije show proizvođača guma, nego trkaća serija.

  Neka bude što više utrkivanja na stazi i što manje umjetnih pumpanja kroz Pirellijevu samopromociju.  5

  1
 2. Alfa Romeo rapante Prikaži

  Znači Pirelli i dalje.Pratim više od 30 godina formulu i nikad nisam mislio da će gume imati ovakvu ulogu u formuli 1. Nekada nije imala toliko važnosti kao danas!  3

  2
 3. Sebastian Vettel 5 dzalac Prikaži

  F1 trenutno treba supertvrde gume i utrkivanje a ne ove brljave


  0

  0