Pirelli: F1 ipak protiv plana da se uvedu „gume s visokim stupnjem degradacije“ za 2020.

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 5 godina 3 min 6 komentara

Planirani povratak „gumama s visokim stupnjem degradacije“ u Formuli 1 u 2020. je trenutno malo vjerojatan, prema riječima iz Pirellija.

Natječaj koji je izdan prošle godine potencijalnim proizvođačima guma za F1 za sezone između 2020. i 2023. je bio postavio visoka očekivanja što se tiče degradacije. Specificirane su meke gume koje bi gubile oko dvije sekunde vremena po krugu kroz 10% udaljenosti utrke.

Međutim prema riječima iz Pirellija, koji je osvojio taj natječaj te će nastaviti proizvoditi gume za F1 iduće četiri sezone, F1 se u međuvremenu predomislila u vezi toga plana.

„Trenutno vodimo diskusiju i s FIA-om i s FOM te također momčadima kako bismo razumijeli u kojem smjeru krenuti.

Ako pogledate u dokumente natječaja koji je FIA izdala – u pismo koje je dodano u taj dokument – razmišljali su o gumama s visokim stupnjem degradacije. Ali gledajući na to što se dogodilo prošle godine, sad se poprilično slažemo da to nije pravi smjer.“

– Mario Isola

Pirellijev pokušaj da, koristeći gume s nešto višim stupnjem degradacije, stvori što raznovrsnije trkaće strategije s više zaustavljanja prošle godine nije uspio.

„Pokušali smo biti jako agresivni s tri smjese guma [koje bismo nudili] te bi momčadi jednostavno počele kontrolirati tempo još više kako bi uspjeli odvoziti utrku s jednim zaustavljanjem.“

– Mario Isola

Suparnički proizvođač guma, Michelin, je za portal RaceFans prošle godine rekao kako nisu predali prijavu za F1 natječaj, djelomično zato što „Formula 1 nije prihvatila našu preporuku da prestanu ići prema degradaciji guma [kao rješenju]“.

Međutim, Mario Isola, Pirellijev direktor za moto sport, istaknuo je kako ni drugi pristupi pri odabiru guma možda neće proizvesti intenzivnije utrke.

„Ako budemo konzervativni sa sve tri smjese guma, onda nitko ne uzima najtežu mješavinu te imate samo obavezan set. Ako koristimo dvije meke mješavine koje su blizu jedna drugoj te jednu tvrdu smjesu koja je za jedan stupanj tvrđa, onda nitko nju ne koristi. Ako odaberemo dvije konzervativne smjese te jednu koja je malo više agresivna – za jedan stupanj agresivnija, onda stvaramo problem za sredinu poretka jer se najjače momčadi pokušavaju kvalificirati na srednjim gumama, dok drugi moraju voziti na mekim gumama te je [automatski] njihova utrka gotova.

Tako da je teško. Nemamo savršeno rješenje. Ono što pokušavamo napraviti jest obaviti puno simulacija s različitim ciljanim vremenima krugova koristeći različite razine degradacije kako bi razumijeli što je najbolje. To nije savršeno, ali je barem [korak] u pravom smjeru.“

– Mario Isola

Odgovor

6 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Odlično. Formula 1 nije show proizvođača guma, nego trkaća serija.

    Neka bude što više utrkivanja na stazi i što manje umjetnih pumpanja kroz Pirellijevu samopromociju.



    5
    4

    1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      “Neka bude što više utrkivanja na stazi i što manje umjetnih pumpanja kroz Pirellijevu samopromociju” .
      Jesi mozda procitao text? Pitam samo, jer bi u tom slucaju vidio da je Fia ta koja od gumara zahtjeva degradirajuce gume zbod veceg showa.



      6
      5

      1
      • Mclaren
        Fittipaldi Prikaži

        Ovi iz F1 su razmišljali o tome, pa odustali!

        Pirelli bi bio najsretniji da su gume opet visokodegradirajuće, pa da se cijeli trkaći vikend govori samo Pirelli, Pirelli, Pirelli…



        2
        2

        0
  2. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    Znači Pirelli i dalje.Pratim više od 30 godina formulu i nikad nisam mislio da će gume imati ovakvu ulogu u formuli 1. Nekada nije imala toliko važnosti kao danas!



    3
    1

    2
  3. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    F1 trenutno treba supertvrde gume i utrkivanje a ne ove brljave


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.