F1 slagalica

Izdvojeno / Kolumna

Viktor Šprajc

Prije 5 godina 5 min 4 komentara

Ovaj tekst nastao je prije 4 godine, kao svjež produkt nevjerojatnog iskustva koje mi je zauvijek promijenilo život. Iskopavši ga “iz arhive” odlučio sam ga podijeliti s F1puls zajednicom, kao priču u kojoj se svaki od nas može pronaći, priči o ljubavi na prvi pogled, o ljubavi koja bez obzira na godine nikada ne slabi, dapače. Nadam se da će potaknuti i neke od vas da podijelite s nama svoje početke i “putne anegdote”, načine na koje je ovaj predivan sport utjecao na vaše živote.

Autodromo Nazionale di Monza, zavoj Lesmo 2, 7.9.2014.

Prašina se još dizala. Jedan od najlegendarnijih zavoja u povijesti F1 vrvio je fanovima koji su živjeli za ovaj trenutak. Kao i on. Onog trenutka kad je zakoračio na stazu u glavi mu se nevjerojatnom brzinom izvrtjelo proteklih 10 godina uspomena. Hodao je po stazi, po Lesmu, još ne potpuno svjestan da je napokon došao trenutak ostvarenja njegove životne želje. No, otišli smo malo predaleko. Ovo nije početak naše priče već je ovo scena blizu njenog kraja. Pa, vratimo se na početak, 10 godina prije…

Ivanić Grad, 7.3.2004.

Njegova prabaka imala je svoju uobičajenu rundu prebacivanja programa. Nakratko se zaustavila na HTV-u 2. Rekao joj je da stane, a ona ga zbunjeno poslušala. Bila je to ljubav na prvi pogled. Prvi vozač kojeg je vidio na ekranu bio je Fernando Alonso, tada u Renaultu. Nepomično je piljio u dvosatnu utrku. Kada je završila, otrčao je do programa kojeg je uvijek volio čitati jer je volio gledati televiziju. I tada je u programu pročitao termin za Veliku Nagradu Malezije. Za dva tjedna nije ju zaboravio. Kao ni VN Australije gore opisanu, jer bio je to početak.

Ivanić Grad, 12.9.2004.

Svi u kući već su znali za njegovu zagriženost F1, tako da se njegovo prvo gledanje VN Italije u Monzi činilo kao samo jedna od utrka. I bila je. Tada. Nije slutio što će mu ona značiti za točno 10 godina. Ali, kao što rekoh, to tada nije bilo previše bitno pa se mi brzo prebacujemo na iduću temu.

Tokom godina slušao je komentatore i jedna mu je izjava ostala u uhu: „Formula 1 je spektakl, ali ima i svoje posebno spektakularne staze. To su Monako, Spa-Francorchamps (Belgija) i Monza (Italija)“. Sve je te utrke kroz godine odgledao, ali od tada mu je životna želja postala otići na utrku F1, po mogućnosti na jednu od tih staza…

Živio je s F1. Bio frustriran kad je HTV odustao od nje, kupovao dodatne kanale kako bi je mogao pratiti. Jednog dana tata ga je nazvao i rekao da će nabaviti karte za Monzu. Glumio je veselje, a istodobno mu nije vjerovao. Znao je kako je teško nabaviti karte za F1, pogotovo za jedan od „svetog trojca“. Dva mjeseca poslije našao se u autobusu za Monzu. Bila je to sudbina, bio je uvjeren, da prođe točno 10 godina prije nego što po prvi put pogleda F1 uživo. 10 puta je gledao utrku u Monzi i poznavao je stazu kao svoj džep. Stazu dugu 5,355 kilometara.

Autodromo Nazionale di Monza, 6.-7.9.2014.

Ušli su u kompleks i tada ga je vidio. Pet i pol kilometara dug Autodromo Nazionale di Monza! Kvalifikacije GP2 odgledao je u jednom dahu, a onda je na red došao početak spektakla- kvalifikacije F1! Kao zamrznut je pogledao sat i pol duge kvalifikacije. Naježio se od tog zvuka. Zvuka kojeg je prigušenog slušao 10 godina. Do hotela je došao umoran, strovalio se u krevet da se odmori jer sutra je povijesni dan. Utrku je teško opisati. Sjedeći na tribini na Lesmu 2 vidio ih je. Vozače koji su na kamionu prošli pokraj njega i mahali. Svi. Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Nico Rosberg, Felipe Massa i ostali. No, valjalo se brzo sabrati. Počinjala je jurnjava 22 bolida sa 360 km/h. Utrka mu je prošla u jednom treptaju. Završila je pobjedom Lewisa Hamiltona. Izašao je na stazu i sad smo ponovno tamo gdje smo započeli…

Ivanić Grad, 8.9.2014.

Sjedio je na mjestu svoje pokojne prabake gledajući snimku utrke. Znao je da zbog nje gleda F1. Da ona tog dana nije vrtila programe dok je on bio u sobi danas ne bi znao za to bogatstvo. I to je samo jedno od mnogih bogatstava koja mu je ona priuštila, ali to je neka druga priča. Odlaskom u Monzu popunio je pet dijelova svoje velike F1 slagalice:

  1. Pogledao utrku uživo
  2. Otišao u Monzu (1 od 3 legendarne staze)
  3. Vidio bolide uživo
  4. Vidio vozače uživo
  5. Hodao po stazi Formule 1

Rijetki su fanovi koji uspiju složiti cijelu F1 slagalicu. A njemu nedostaju još samo dva dijela: Monako i Spa. Nasmiješio se i prošaptao, uvjeren u ono što govori: „Uskoro. Uskoro.“


Odgovor

4 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    po naslovu sam, mislio da se radio o nekakvoj novoj logičkoj igri .
    bijah u krivu.
    dobar i jako emotivan tekst.



    6
    6

    0
  2. Michael Schumacher
    Dodi_napalm Prikaži

    Cek malo… a Spa?


    0
    0

    0
  3. Alain Prost
    aleneoprosti Prikaži

    Pohvala tekstu. Bravoo!


    0
    0

    0
  4. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Čestitke na složenoj slagalici.
    I na lijepom textu.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.