Renault: Novi pravilnik za 2019. će približiti top 3 ekipe sredini poretka

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 3 min 3 komentara

Renault vjeruje da će top 3 ekipe biti bliže sredini poretka zbog novih aerodinamičkih pravila koji stupaju na snagu ove sezone.

Podsjetimo, FIA je izdala novi set pravila kako bi se olakšalo pretjecanje, a kao drastična promjena izdvaja se ona o prednjem krilu koje će biti puno jednostavnije. Renaultov izvršni direktor Marcin Budkowski tvrdi da će te promjene naštetiti Mercedesu, Ferrariju i Red Bullu više nego njima jer su s prošlom specifikacijom bolida oni imali značajnu prednost.

“Neću vam reći gdje smo mi konkretno, ali gubitak je na početku bio značajan, da. Teško je reći hoće li to utjecati više na nas ili na konkurenciju, ali moje osobno mišljenje je da su više performansi izgubile top ekipe.”

“Oni su imali brže bolide, što znači da su ih bolje optimizirali. Sve je bilo bolje uštimano. Prema tome, oni su više i izgubili. No, oni su također bolje opremljeni kako bi se oporavili jer imaju veće strukture s više resursa.”

“Osim toga, imali su određeno razumijevanje pomoću kojeg su došli do tog nivoa. Još uvijek ga imaju, što znači da ponovo mogu pronaći brzinu. Dakle, teško je reći tko je više nazadovao, a tko napredovao.”

“Moj osjećaj je da se malo smanjio zaostatak sredine poretka za top ekipama jer je pravilnik sada više ograničavajuć, dakle, postoji manje performansi za pronalazak.”

– Marcin Budkowski

Renault je prošlu sezonu završio na 4. mjestu, a ove godine žele od početka sezone zauzeti to isto mjesto, ali uz tempo koji bi bio bliži trima ekipama na vrhu. Ipak, potpuno hvatanje priključka još uvijek je nerealno.

“Ako gledamo realno, prošle godine je zaostatak bio oko sekundu i pol, a to se ne pronalazi tijekom jedne zime. Sad imamo promjenu pravilnika što bi moglo utjecati na poredak. Imamo također neke promjene koje bi mogle utjecati na pouzdanost ili performanse određenih bolida, što znači da postoje vanjski faktori, ali mi ne upravljamo njima.”

“Naš stav je da trebamo napraviti najbolji mogući bolid unutar zadanog seta pravila, odraditi domaću zadaću i ostvariti ciljeve. Konačan poredak je pitanje relativnih performansi. Ako mi ostvarimo naše ciljeve – trebali bismo napredovati u odnosu na prošlu godinu, a ako ostali ne naprave tako dobar posao onda će to za nas biti dobra pozicija.”

– Marcin Budkowski

Odgovor

3 komentara

  1. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Ne očekujem taj pomak sredine, ali očekujem bolje utrkivanje.


    0
    0

    0
  2. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    a mozda opet izdvoji neku ekipu na vrhu koja ce dominirati. To nitko ne moze znati gdje je tko dok show nepocne.



    3
    3

    0
  3. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Po prošlogodinjoj analizi nekih ‘eksperata’ nakon testiranja u Barceloni Haas je trebao biti brži od Ferrarija. Nadam se da je tim ljudima uručen otkaz i naravno plaćena prekvalifikacija u neko drugo zanimanje.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.