F1 želi još jednu utrku u Kini

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 8 komentara

Formula 1 želi još jednu utrku u Kini – kaže čovjek zadužen za globalno sponzorstvo i komercijalna partnerstva Formule 1 – Murray Barnett.

Kina je u kalendaru od 2004. godine, a njihova ovogodišnja utrka bit će 1000. GP u ovom sportu. Kao i drugi sportovi, Formula 1 prepoznaje ogromno kinesko tržište kao drugu najveću ekonomiju na svijetu, i ključnu lokaciju za proizvođače automobila.

Barnett je u Kini izjavio:

“Bilo bi sjajno da imamo i drugu utrku ovdje. Vjerojatno ne gledajući kratkoročno, obzirom koliko je gust trenutni raspored. Međutim, definitivno bismo voljeli pronaći način kako održati još jednu utrku u Kini.”

“Razmatramo nekoliko različitih mogućnosti da povećamo lokalni interes. Ne možemo biti ovdje samo na tri dana kad se održava utrka. Želimo cjelogodišnju prisutnost i puno veću lokalnu relevantnost, kako bi narastao broj navijača.”

Zanimljiva je činjenica da trenutno više od pola država koje ugošćuju Formulu 1 nemaju svog F1 vozača. Najbliže što Kina ima je Ma Qing Hua, a on je imao samo pet slobodnih treninga u ekipama HRT i Caterham.

Najveći talent vjerojatno je Guan Yu Zhou, 19-godišnji vozač koji je bio u Ferrarijevoj vozačkoj akademiji, a za 2019. se pridružio Renaultovoj juniorskoj školi. Čeka ga debi u Formuli 2.

“Voljeli bismo da dospije do Formule 1. No, nažalost, to je na ekipama da odluče. Mislim da će svi prepoznati kako je Kina sjajna prilika. Nikad ne znate, možda ga vidimo u F1 vrlo brzo.”

Dodavanje druge utrke dodatno bi proširilo ionako ogroman kalendar, ali Liberty nikad nije krio da ostavlja otvorenu mogućnost širenja do čak 25 GP vikenda. Za 2020. je potvrđena VN Vijetnama, a Barnett spominje i tržišta na kojima su pokušali i odustali već ranije, poput Južne Koreje i Indije.

“Naučili smo lekcije iz tih utrka. Osiguravamo da se iste greške ne ponove. Obje utrke su imale kratkoročne ugovore, a mi definitivno vjerujemo u dugoročne investicije.”

– Murray Barnett

Odgovor

8 komentara

  1. Charles Leclerc 16
    Hazard Donator Prikaži

    Kud sretnijeg čovjeka od mene kad bi gp bio svaki vikend, ali to je noćna mora za ekipe, a o njima se ništa ne priča. Znam da je lova lova, al treba naći nekakav balans, ne samo dodavati utrke.



    8
    8

    0
  2. Niki Lauda
    zelot Donator Prikaži

    ma nije ni to bas neko rjesenje, mislim na 25 utrka.. gubi se onda car.. ovako je taman, ponekad nas se pocasti sa dvije tri za redom ali vecinom su dva tri tjedna pauze nakon kojih se zazelimo utrke pa sve to bude napetije i ima veci draz. i onih mjesec dana odmora u ljeto je isto super. nakon zadnje utrke prvog dijela cini se kao vjecnost ali prodje brzo i prve dvije utrke nakon odmora su uvijek vrh :)

    nije dobro imati puno utrka kao niti smanjiti zimsku stanku. neka ovih 3 mjeseca pauze taman da se zazelimo formule :)



    6
    5

    1
  3. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Kina želi još jednu F1 utrku. :)


    0
    0

    0
  4. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ne kužim ja te spike o taman 18 trka. Ja bi ih gledao što više. Ako može svake nedjelje – odlično.

    Drugi problem je da dodavanje novih utrka neminovno povećava potrebu za ljudima u ekipi, a to ne doprinosi uštedama i cost capu. Tako da se mogu oteti dojmu da F1 vode idioti u zadnjih 10 godina. Prvo su pričali o uštedama pa su potpisali specku motora čiji razvoj je koštao gomilu novca. Sad opet pričaju o uštedama i povećavaju broj utrka….

    A sjećam se dok je Brawn bio team boss je rekao da se broj utrka može bez dodatnih troškova povećati na 20-21, a preko toga da će tražiti novo zapošljavanje u momčadima.



    3
    3

    0
  5. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Mislim da je kvaliteta bolja od kvantitete.. Ja bih rađe manje dobrih i kvalitetnih utrka i staza nego više bezveznih i glupih staza i utrka.. A da ne spominjemo logističku noćnu moru koju ekipe moraju proživjeti i preživjeti.. Bojim se da će više utrka u konačnici biti kontraproduktivno ako gledaju dugoročno.. Javiti će se prezasićenost i onda neminovan pad interesa.. Pogotovo ako još k tome jedna ekipa bude stalno dominirala..



    6
    5

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.