Pat Symonds komentira Tostovu teoriju o 40-50% manje downforcea

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 4 komentara

Bivši tehnički direktor Williamsa, Benettona, Renaulta, Virgina i jedan od glavnih aktera najsramotnije afere u povijesti F1 “Crashgate”, Pat Symonds, komentirao je prijedlog Toro Rossovog šefa Franza Tosta o smanjivanju downforcea za 40 ili 50%. Kao što smo pisali, Tost smatra da trenutne razine downforcea pogoduju samo vozačima, te ne pridonose zabavi i spektaklu. Symonds je malo oprezniji oko te teorije:

“Kad razmišljate o nekom argumentu, često ga morate dovesti do ekstrema da vidite što ćete dobiti. Ako idete u ekstrem i potpuno oduzmete downforce bolidu – možemo reći da bi to bilo bolje jer [prateći drugi bolid] ne možete izgubiti ono čega niti nema.”

“Nema logika postoji u tom argumentu. No, stvar je puno kompleksnija. Mogli biste proizvesti bolid koji ima 50% trenutnog downforcea, ali ima puno gore karakteristike raspodjele težine. Sve to bi bilo prejednostavno. Onda ne biste bili u ništa boljoj situaciji nego sad.”

Tost smatra da bi manje downforcea olakšalo praćenje bolida, postalo bi teže voziti kroz zavoje, što bi povećalo zone kočenja i samim time broj pretjecanja.

Symonds se slaže da je visoka razina downforcea negativna stvar, te također žali za nedostatkom zabave:

“Želim da bolidi budu brzi, ali želim da budu spektakularni. Ako su prikovani za podlogu mislim da nisu pretjerano spektakularni.”

“Rally automobil je spektakularan. Vidite da je na rubu stabilnosti, izgleda težak za voziti i jest težak za voziti.”

“F1 bolid ne izgleda uvijek težak za voziti. Posebno u situacijama kad momčadi traže od vozača da vozi sporije od maksimuma zbog optimalne strategije, odnosno, zbog smanjivanja broja ulazaka u boks. U toj situaciji bolidi izgledaju sve osim spektakularno.”

— Pat Symonds

Odgovor

4 komentara

  1. Maurizio Arrivabene
    Dean 13 Prikaži

    Slažem se i sa Tostovom izjavom i sa izjavom Pat Symondsa



    1
    1

    0
  2. Mclaren
    wilson Prikaži

    Jednom sam napisao da mi u sadašnjoj F1 fali samo jedna stvar iz ere Bernija. A to je diktatura, u smislu pravila. Oni predlože, ekipe ne diskutiraju 38490 godina, pa milijun primjedbi da na kraju ne bi bilo skoro nikakve promjene. Uzmi ili ostavi. Točka. Za dobro sporta.



    4
    4

    0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Nije bilo baš tako. Sjeti se kad su htjeli cost cap uvesti 2010 koja je pobuna izbila. Nije im prošlo na koncu, a i Mosley je u procesu izgubio mjesto predsjednika FIA iako sam siguran da je nekoliko desetljeća po raznim podrumima vikao sieg heil dok ga bičuju po goloj guzici i da su to svi znali, ali nisu iskoristili dok nije postalo važno.



      4
      4

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.