Pat Symonds komentira Tostovu teoriju o 40-50% manje downforcea

Ante Vetma

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Pat Symonds komentira Tostovu teoriju o 40-50% manje downforcea

Ante Vetma

Bivši tehnički direktor Williamsa, Benettona, Renaulta, Virgina i jedan od glavnih aktera najsramotnije afere u povijesti F1 “Crashgate”, Pat Symonds, komentirao je prijedlog Toro Rossovog šefa Franza Tosta o smanjivanju downforcea za 40 ili 50%. Kao što smo pisali, Tost smatra da trenutne razine downforcea pogoduju samo vozačima, te ne pridonose zabavi i spektaklu. Symonds je malo oprezniji oko te teorije:

“Kad razmišljate o nekom argumentu, često ga morate dovesti do ekstrema da vidite što ćete dobiti. Ako idete u ekstrem i potpuno oduzmete downforce bolidu – možemo reći da bi to bilo bolje jer [prateći drugi bolid] ne možete izgubiti ono čega niti nema.”

“Nema logika postoji u tom argumentu. No, stvar je puno kompleksnija. Mogli biste proizvesti bolid koji ima 50% trenutnog downforcea, ali ima puno gore karakteristike raspodjele težine. Sve to bi bilo prejednostavno. Onda ne biste bili u ništa boljoj situaciji nego sad.”

Tost smatra da bi manje downforcea olakšalo praćenje bolida, postalo bi teže voziti kroz zavoje, što bi povećalo zone kočenja i samim time broj pretjecanja.

Symonds se slaže da je visoka razina downforcea negativna stvar, te također žali za nedostatkom zabave:

“Želim da bolidi budu brzi, ali želim da budu spektakularni. Ako su prikovani za podlogu mislim da nisu pretjerano spektakularni.”

“Rally automobil je spektakularan. Vidite da je na rubu stabilnosti, izgleda težak za voziti i jest težak za voziti.”

“F1 bolid ne izgleda uvijek težak za voziti. Posebno u situacijama kad momčadi traže od vozača da vozi sporije od maksimuma zbog optimalne strategije, odnosno, zbog smanjivanja broja ulazaka u boks. U toj situaciji bolidi izgledaju sve osim spektakularno.”

— Pat Symonds

Podrži nas

Zadnji donatori:
Vordas
AlkY

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

F1puls autori su dosad napisali 9338 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 7 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Ante Vetma
Pulsmedia autor
3756 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Symonds#Tost

Komentiraj

4 komentara

 1. Maurizio Arrivabene Dean 13 Prikaži

  Slažem se i sa Tostovom izjavom i sa izjavom Pat Symondsa  1

  0
 2. Mclaren wilson Prikaži

  Jednom sam napisao da mi u sadašnjoj F1 fali samo jedna stvar iz ere Bernija. A to je diktatura, u smislu pravila. Oni predlože, ekipe ne diskutiraju 38490 godina, pa milijun primjedbi da na kraju ne bi bilo skoro nikakve promjene. Uzmi ili ostavi. Točka. Za dobro sporta.  4

  0