Izdvojeno

Burti: Ferrari je trebao bolje podržati Vettela

Piše: Ante Vetma

Prije 4 godina, 8 komentara

Procijenjeno vrijeme čitanja: 2 minuta

Bivši Ferrarijev testni vozač Luciano Burti vjeruje da Ferrari nije pružio dovoljno podrške Sebastianu Vettelu kako bi mu smanjili pritisak u borbi za naslov prošle sezone.

Vettel je u drugom dijelu godine napravio nekoliko pogrešaka, a najskuplja od njih vjerojatno je bila na VN Njemačke kad je blokirao kotače i proklizao u jedinu izletnu zonu na stazi koja je imala šljunak umjesto asfalta, što je značilo da je za njega utrka tu bila gotova.

Burti vjeruje da bi Jean Todt drukčije vodio momčad u takvoj situaciji.

“To je bila zaista sitna pogreška, a takve se događaju. Nažalost, dogodila se u krivo vrijeme i na krivom mjestu, zbog čega su posljedice bile velike.”

“Nakon toga zaista mislim da bi netko poput Jeana Todta pružio bolju povratnu informaciju Vettelu. Mislim da je Vettel osjetio da je sam u toj borbi.”

“Jednom kad ste pod takvim pritiskom – kao vozač sami sebi krenete govoriti da ne smijete griješiti u idućem zavoju ili idućem krugu, a tada ćete pogriješiti. Jednom kad razmišljate o pogrešci – pogriješit ćete.”

“Mislim da se to njemu dogodilo. On je sjajan prvak, ali ima izraženu ljudsku stranu, a takvi vam osjećaji nimalo ne pomažu. Bio je sam sa sobom, ali netko poput Jeana bi prevagnuo u toj situaciji i vratio ga na pravi put. Nije normalno vidjeti četverostrukog prvaka da toliko griješi, ponekad i s glupim pogreškama.”

— Luciano Burti

Burti se utrkivao za Jaguar i Prost momčadi u F1, a testirao je za Ferrari u periodu od 2002. do 2004. godine dok je Todt bio na čelu ekipe. Tvrdi da Ferrarijevo vodstvo u posljednjih par godina nije bilo na visini zadatka.

“Možda je Ferrari izgubio malo vodstva kojeg je imao s Jeanom Todtom. Radio sam sa Stefanom Domenicalijem, koji je bio zaista dobar tip. Ne znam kakva je ekipa bila tih godina dok ih je on vodio (od 2008. do 2014.), ali nakon što je otišao – Ferrari se nije vratio u svoj ritam.”

“Znam malo o Arrivabeneu jer sam bio tamo dok je on bio u Philipu Morrisu, ali on po mom mišljenju nije bio dobar vođa jer nije suosjećao s kolegama. Uvijek je bio vrlo distanciran i nikad nisam shvatio zašto.”

Komentiraj

8 komentara

 1. Za Todta se slažem, a ostalo je naklapanje.
  Ferrari je ispao iz ritma 2008. kako se Todt povukao iz momčadi samo u Upravu.
  A kad je otišao i iz Uprave početkom 2009. raspad je bio potpun.
  Došli su excel majstor i elegantni i sve je otišlo u Honduras.
  Zadnje dvije-tri sezone se nešto pomiče u dobrom smjeru, ali pitanje je ima li Vettel i nova uprava strpljenja dok se svi skupa nauče raditi svoj posao….  8

  0
  • šta je u izrečenom naklapanje ? ko su excel majstor i elegantni ? ferarri je ispa iz ritma 2008 . , a 2009 . se potpuno raspa ? sve navedeno je jako diskutabilno jer 2008 . kad je ferarri “ispa” iz ritma massa se do zadnjeg trena borija za titulu … izmakla mu za 2 boda . je li se ferarri potpuno rasma 2009 . npr ja se ne bi usudija napisat jer nije ferarri kriv šta je kimi “spava” pola sezone , a massa “dobija” rubensov feder u kacigu u 10. ( od 17 ) trci pa su “uskakali” badoer 2 i fisichella 5 trka . doprinos ove dvojice je bija 0 u tih 7 trka . te 2009. su se svi “raspali” jer je brawn GP sa DD tj “izumom” brawna dominira . parira je tek RB . kad bi gledali , usporedili tablice 2010 . /14. i 2015./18 . teško bi bilo zaključit da se zadnje 2 ili 3 sezone nešto pomiče u dobrom smjeru jer npr alonso se 2010. /12 . do samoga kraja borija za titulu , a seb iako se nešto navodno pomiče na bolje nikad nije bija ni blizu titule zar ne ? pa kako je onda nešto bolje u odnosu na “raspadnuti” ferarri vođen excel majstorom i elegantnim ? idem nagađat … ako je excel majstor domenicali onda se burti vrlo pozitivno izjašnjava o njemu ka o dobrom tipu i onom pod kojim je ferarri ima svoj ritam u koji se nije vratija kad je domenicali otiša . btw , nije bilo ni lako “nasljedit” todta zar ne ? još kad se uzme u obzir da više nije bilo MS , brawna , byrnea …. ako je elegantni montezemolo …. možda bi trebalo pogledat šta je postignuto dok je luca bija tamo … tek 6 vozačkih i 8 konstruktorskih titula . a kad bi se ovome još “pridodale” sezone u kojima je donekle i srića pomalo okrenula leđa npr crkavanje motora MS u japanu 2006 . zbog čega je “ispa” iz trke za vrlo moguću 8 . titulu , pa massu 2008 . kad je uz “pomoć” glocka bija prvak 38 s te 2010./12 kad je fernando gubija prvenstva za 5 ( 2010 ) ili za 4 boda ( 2012 . ) onda nije elegantni bija ni loš zar ne ? koliko možemo nabrojit uspješnijih od njega … ako misliš na montezemola ? jer on je bija elegantni aristokrata …. iako mi se sviđa stav , pristup maurizia ( skromnost bez bombastičnih izjava ) možda je ipak burti bar donekle u pravu . pitanje je koliko je maurizio dobar “šef” jer ferarri je daleko od bodovnog približavanja mercedesu iako je razlika među PU minimalizirana , možda i sasvim anulirana ali nije baš da je neki red u ekipi šta je pokazala i 2018 . a “šef” bi treba imat muda uvest red , hijerarhiju koja se u ferarriu ( za razliku od mercedesa ) ne vidi . osim toga i sam sam primjetija u nekoliko navrat da je dok bi emotivni taljani slavili dobar rezultat maurizio nije bija sa njima … obićno bi staja sam negdje sa strane pa se u to dobro uklapa zapažanje burtia “Uvijek je bio vrlo distanciran i nikad nisam shvatio zašto.”   4

   0
   • 2008. je Massa izašao iz boksa u Singapuru vukući crijevo. Tu je izgubio titulu, to je potpuno “neforsirana greška”. Tu imam i neko svoje mišljenje o ulozi Schua, ali….
    2009. je Ferrari napravio katastrofalan auto. Kako je to Kimi spavao, a Massa rasturao. Od utrka koje su obojica završili Massa je bio bolji dvaput, a Kimi ? – Dvaput
    2010. je bila zicer koju je trio fantastikus ispustio iz ruku (kao što sam već rekao, ja bi ih još u Abu Dhabiju razdužio svu trojicu)
    2012. je bilo jasno da nemaju šanse jer je RB bio u seriji dobrih rezultata. Samo neki veliki peh je mogao titulu dovesti u Ferrari. 2012. se uopće nisam nadao da je titula moguća

    2014. je dno dna. – 4. mjesto u poretku konstruktora. – tu na kraju sezone dolazi Arrivabene, dakle starta od 4. mjesta.
    2015. Ferrari je drugi, jedina momčad koja ima pobjedu osim Mercedesa koji je pomeo konkurenciju
    2016 opet slab auto…. 3. konstruktor
    2017. bolji auto, uvjerljivo 2. mjesto
    2018. bolji auto od 2017. godine, Vettel previše grešaka. Mercedes se zabrinuo, morali su posegnuti za FIA marifetlucima.
    2019. bit će frustrirani Vettel koji će na kraju godine otići, a onda od naslova ne bude ništa.

    Eto, to ti je moj navijački pogled na Ferrari za koji navijam od 1976/7.
    BTW, iskoči mi osip kad netko počne o “nemotiviranom” Kimiju iz 2009. Briatore i Alonso su odradili kampanju da uguraju Alonsa u Ferrari…. Uglavnom Ferrari je dvije godine plaćao Kimija da vozi rally – genijalna odluka kao da su bili na praksi na Markovom trgu!

    Glede LCdM, bit će da oni naslovi nisu do njega nego do Todta, Brawna i ostalih. Jer kad je ostao bez njih čarolije je nestalo.


    0

    0
   • wapi … neke navode je valjda trebalo pažljivije pročitat npr “2009 . npr ja se ne bi usudija napisat jer nije ferarri kriv šta je kimi “spava” POLA sezone ” . pusti taj omjer 2 Vs 2 u trkama koje su oba završavali do mađarske . bitniji je omjer osvojenih bodova , a on je bija 22 Vs 10 u korist podcjenivanog masse . pročita sam ponovno svoj komentar da vidim di sam to napisa da je massa rastura ali … jbga , nisam pronaša . teško je diskutirat sa fanom jer za tebe je bolid iz 2009 . bija katastrofa iako su u konstriktorskom završili 4 . tek bod iza McL , a “zanemarija” si vozačku postavu ( badoer , fisico ) koji su zadnjih 7 trka vozili za kur tj “osvojili” su 0 bodova . da je bar bolji od njih dvojice fisico osvojia bar 3 boda u 5 trka ferarri bi završija na 3 . mistu konstruktora . to bi bilo OK s obzirom da je jedini brawn GP u sezonu “starta” sa DD koji su drugi timovi ( i ferarri ) tek trebali implementirat DD . jedini ko je parira skoro od početka je bija RB jer znamo da AN svojim genijalnim konstrukcijama uspijeva nadoknaditi i taj DD 2009. ( dok ga i RB nije “usvojia” ) i ovih sezona slabiju PU renaulta u odnosu na merc i ferarri . naravno da uspjesi ferarria nemaju veze sa montezemolom , za njih su zaslužni drugi … lica je “zaslužan” samo za kikseve zar ne ? a ko je odlučiva ka “šef” o dolasku MS u ferarri ? kako je izjavija “stari vuk” murray walker MS je sa sobom “dovuka” u ferarri brawna , byrnea … znači luca je potezom angažiranja MS indirektno angažira i navedenu dvojicu = 5 uzastopnih vozačkih i 6 konstruktorskih titula . kako si napisa u prvom komentaru “Za Todta se slažem, a OSTALO JE NAKLAPANJE.” tako bi ja moga napisat za tvoj komentar 2010. i taj ispušteni ziher . isto ka i za 2012 . kad je tebi ( valjda ) bilo jasno da ferarri nema šanse iako je posli indije ( 3 trke prije kraja )
    usprkos 4 uzastopne pobjede seba ( serija koju spominješ ) alonso/ferarri zaostaja za RB/sebom tek 13 bodova ;) a taj veliki peh se desija u brazilu … seb se izvrtija i prvi krug završija ka zadnji na 22 . mistu . naravno , zaje*a je excel majstor , a ne fernando isto ka i 2010. u abu dabiju zar ne ? jer on je branija fernandu da pokuša prestići petrova :) 2014 . dno dna …a ko je te sezone bija šef i recimo “podšef” ? montezemolo i domenicali ili … ? i kome dijelom mogu “zahvalit” 4. misto konstruktora ? da nije možda kimiju koji je sezonu završija na 12 . mist sa tek 55 bodova ? 106 bodova manje od alonsa ! jbte pa rookie magnussen je ima isti broj bodova ka preiskusni kimi . ako je ferarri i bija dno dna kako to da je fernando osvojia 161 bod … 6 manje od 5. seba i 25 manje od 4. bottasa ? i šta se desilo dolaskom arrivabenea ? 3. misto seba sa zaostatkom od 103 boda za pobjednikom LH i 2. u konstruktorskom sa 275 bodova zaostatka za mercom . 3 pobjede su ka nekakav adut napretka ? pa 2014 . je i ricciardo ima 3 pobjede kad je merc uša u sezonu daleko najjači , najspremnije PU . naravno , kad je rezultat lošiji ka 2016. onda je to do bolida , ne više do marchionnea i arrivabenea . štata šta tim nisu vodili montezemolo i domenicali zar ne jer bi se znalo ko je kriv za loš bolid zar ne ? :) :) :) koliko je 2016. pridonija kimi u odnosu na seba ? oba su imala po 3 odustajanja no seb je za ricciardom ( 0 ) odustajanja zaosta 44 boda , kimi za neiskusnim maxom ( po 3 odustajanja oba ) 18 bodova zaostatka . uz malo više sriće seba i bolju vožnju kimija u odnosu na neiskusnog maxa ko zna ko bi završija 2. u konstruktorskom … sa kako pišeš slabim bolidom . 2017 . možda je bolid bija bolji ali da nije i kimi konačno odvozija sezonu ? 4. sa 205 bolji za 5 od ricciarda i 37 od maxa . vidiš šta se dogodi kad “drugi” odvozi angažirano ;) naravno da je 2018 . kriv seb sa previše grešaka , nije kriv šef maurizio . a da je pitat tota ko “određuje” hijerarhiju u timu ? virujem da bi ti odgovorija ” ja ! ” a je li je maurizio “odredija” ? možda je i zbog toga seb radija pojedine greške . možda burti o tome priča ? ;) da je maurizio bija čvrst ka toto usprkos marifetlucima mercedesa prvenstvo bi bilo gusto do kraja , a ovako + 88 za LH i + 84 za merc u konstruktorskom sa bolidom koji je bija sposoban ta titulu , pobjedu nad mercedesom . btw , kimi je prvi dio 2009. bija motiviran za pop*zdit od smija isto ka i 2014. /15 . , a čisto sumljam da je 2007. potpisa sa ferarriem ugovor na 5 sezona , prije će bit na 4 šta znači da mi je ferarri platija i 2010 tj jednu sezonu u kojoj je vozija rally ;) za čaroliju koja je nestala dok je luca još vodija ferarri je “zaslužan” odlazak rory byrnea koji je tim napustija odlaskom MS , a ne toliko zbog odlaska brawna , todta … byrne je bija genijalac , jedan od največih uz chapmana i neweya . rory je “kreira” bolide , MS je “gazija” konkurenciju i NIKO nije moga adekvatno zamjenit ovaj dvojac iako je ferarri i posli njih osta respektabilan tim … vozačka i 2 konstruktorske titule uz 2 X vice prve pozicije vozača te jednu konstruktora do dolaska marchionnea na čelo ferarria . s obzirom da zaista dugo pratiš F 1 onda možeš zamislit bi li bilo čarolije RB da su npr 2012 . tim napustili seb i neway ? vjerovatno bi RB tada bija lošiji od ferarria kad su ga napustili MS i rory …..    1

    0
   • @avalon
    Glede 2009. možda ti je Fisico dobar pokazatelj koliki je to traktor bio, jer nitko ne može reći da je Fisico loš, on je vrlo solidan vožač koji se koji tjedan ranije u FI ravnopravno borio s tim Ferrarijem u koji je tad sjeo.

    Ja ti o Alonsu ne mogu napisat pozitivnu rečenicu iz više razloga:
    Abu Dhabi prvenstveno njegova krivica jer se nije borio. Domenicali je odgovoran za odluke pitwalla, a LCdM za to što prethodnu dvojicu nije potjerao nakon takvog debakla koji su zakuhali – jedan strategijom, drugi flegmatičnošću.

    2014. šef je bio LCdM, a podšef onaj mutavi što mu se ni imena ne sjećam. DOmenicaliju su dali otkaz nakon nekoliko utrka. Na jesen 2014. je Marchione prekinuo agoniju i razjurio ekipu.

    2016. Mercedes je bio svoja liga
    Rici je odskočio jer nije imao odustajanja.
    Kimi imao 4 odustajanja, Vettel također 4, a njihovi konkurenti iz RBa po 3.
    Ako pogledaš prosječno osvojene bodove po završenoj utrci onda ti to izgleda ovako
    Rici – 12.19 bodova
    Vettel – 12.47 bodova
    Max – 11.33 boda
    Kimi – 10.94 boda

    Vidiš da je Vettel u biti bio najbolji od te četvorice i da su razlike zapravo jako male (raspon bod i pol po utrci). Jedini razlog zašto nisu završili ispred RBa kao momčad nije Kimi nego kvarovi – dakle traktor.

    2017 –
    Hamilton 18.15 bodova po utrci 0 odustajanja
    Vettel 17.61 bod po utrci 2 odustajanja
    Bottas 16.05 bodova po utrci 1 odustajanje
    Kimi 12.81 bodova po utrci 4 odustajanja
    Dakle Vettel je bio na razini Hamiltona, Kimi je odvozio loše, zapravo lošije nego 2016. Titula otišla u Merc zbog pouzdanosti i sudara s Alonsom.

    2018.
    Hamilton 20.4 (1)
    Vettel 15.23 (1 – vlastita greška ne bolid)
    Kimi 14.76 (4)
    Max 13.83 (1+3)
    Bottas 13.00
    Rici 13.07
    Dakle Hamilton svoja liga, Vettel i Kimi tu negdje. RB – lošiji od SF. Bottas katastrofa u odnosu na Hamiltona s istim materijalom.

    Ja mislim da je Ferrarijeva greška prvenstveno neznanje handlanja Kimija (to su znali samo Ron Dennis i Jean Todt – izgleda) i puštanje Vettela da se sam nosi sa svojim demonima u glavi. U RBu je imao neku plavušu koja ga je “pazila i mazila i zvala ga Darkić”; kao što ima Hamilton u Mercedesu.    1

    0
 2. Lewis Hamilton 44
  Berislav Donator Prikaži

  Burti govori o problemima u međusobnoj komunikaciji unutar tima (menadžment, momčad, vozači) zadnjh par godina. To se može donekle usporediti sa situacijom u Mercu (predhodni članak). Dali se taj (?) problem vuće već 8,9 godina, neznam, ali da ima istine, ćini mi se da.  2

  1
 3. Mick Schumacher 47
  senna66 Donator Prikaži

  Momčad s ogromnim potencijalom, inovativnim inženjerima, odličnim bolidom, ali bez glave i repa. I dok god Ferrari ne nađe pravoga vođu od naslova ništa. Seb ne može sam držati sve konce.
  Mislim da bi neuspjeh u 2019. mogao dovesti Vettela do gubitka volje i motivacije, promjena momčadi ili mirovina, a Ferrari bi opet mogao doživjeti velike promjene u momčadi. Mislim da i Maurizio također “visi”. Bude li tako ne gine jos par godina tapkanja u krug.  3

  0
 4. Trebao je on bolje vozit  2

  4

Novo na forumu

Otvori forum

Puls podržavaju

Mjesečni pretplatnici:


Naši zadnji donatori:

Doniraj

Molim?!

Bok , internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Zatvori ❌

Kolumne

Dueli timskih kolega 2022. – pregled kvalifikacija i utrka

Lociranje // Lovro Andraka

Usporedba rezultata timskih kolega često se u raspravama spominje kao "najčišći" mogući oblik komparacije između dvojice vozače Formule 1, stoga ovaj članak donosi pregled unutarmomčadskih duela iz nedavno okončane sezone Pregled je fokusiran na rezultate kvalifikacija i utrka, a vozačima je u duelima dodijeljen poen samo za sesije koje je i njihov timski kolega uspio dovršiti, odnosno, izuzete su kvalifikacije i utrke u kojima...

Meksiko: Radio komunikacija Verstappen-Red Bull

Radio transkript // Ante Vetma

Last car is now approaching the back of the grid Gianpiero LambiaseCar behind - Hamilton, Checo P3 Mode 10, Max, mode 10 When you can - display 8 Gap behind 13s Bias offset if you need it Gap 14s You are two tenths stronger in the final sector DRS is active Gap 16s Keep on top of the surface management, Max Gap 14s Okay, mode 6, and gap behind 13s Keep us updated on the tools requirements as well,...

Inventura: Vrhovi arhitekture timova

Radio transkript // Pulsmedia portal

Ukoliko ostavimo po strani vozače, ljudi koji su najizloženiji svjetlu pozornice jesu šefovi momčadi, osim ako se ne zovete Adrian Newey Osobe koje se nalaze na toj poziciji su različitih karaktera, načina pristupa stvarima i reakcijama u javnosti, ali jedna crta koja stvara konekciju između svih njih jeste liderska osobina Iako se stalno priča o liderima i razvoju liderskih karakteristika, u današnjem svijetu zapravo kronično...

Još kolumni