Krojačnica sudbine

Izdvojeno / Kolumna / Vijesti

Viktor Šprajc

Prije 5 godina 5 min 11 komentara

Miris proljeća polako, ali sigurno, ponovo se šulja u naše živote. Prve visibabe i jaglaci pomaljaju svoje glave na travnjacima, ptice se oglašavaju spremne još jednom izaći svima na vidjelo, napokon počinjemo osjećati Sunčeve zrake na našim licima… U isto to vrijeme, negdje u dalekim krajevima, u okrugu jezera Albert Park blizu velikog, uvijek budnog diva Melbournea, budi se najvažniji vjesnik proljeća. Prvi put nakon one toliko davne, u sjećanjima već pomalo mutne noći Yas Marine, crveni i srebrni te ostala prateća konjica redaju se unutar svima nam dobro poznatih bijelih linija. Bijelih linija od kojih sve počinje, pri pogledu na koje svaki živac u našim dijelima se uspravi, a cijela duša nepovratno se (barem u iduća dva sata) fiksira na ekran. Ili je to možda ipak prvi ovosezonski pogled na gašenje crvenih svjetala i ona sljedeća sekunda, koja traje kao godina?

Bilo kako bilo, krenulo je i kao i svako proljeće. Dobri stari deja vu. Pobjeda Vettela i crvenih izazivača u Australiji nije došla kao iznenađenje, već kao nešto viđeno, ali ne i manje dobrodošlo. Nada je nastavila živjeti u vjernika, počela se polako buditi u nevjernika. Uslijedilo je pokoravanje Bahreina i potvrda je naoko bila tu: ciklus epskih razmjera je pred nama. Može li se ove Zemljine rotacije sjećanje na Yas Marinu zauvijek urezati u naša sjećanja, kao završni čin povijesnog svrgavanja Srebrnih strijela u hibridnoj eri?

Školska godina završava, a godišnji odmori konačno započinju. Djeca trče po plažama, odrasli od jedne ležaljke do druge, Vatreni gaze protivnike u Rusiji, pobjede trče od Vettela do Hamiltona, preko Ricciarda, pa opet do Vettela, Hamiltona… Čekaj, kako molim? Dajte da se tu malo zaustavim.

Ne, nikog od nas nisu varale oči. Gledali smo pravo pravcato ljeto sezone 2018. Ljeto borbe crvenih i srebrnih. Ljeto Formule 1. Dugo ova bitka nije živa izašla iz “proljeća”, ali ovaj puta gledali smo ne samo ravnopravno bodovno hrvanje (kao uostalom i godinu prije), već su bikovi u ringu bili naočigled zvijeri potpuno jednake snage. Od utrke do utrke, od staze do staze i iz dana u dan – klatno je konstantno mijenjalo stranu, a Lewis i Seb mijenjali su se u vodstvu češće no naše emocije pri raspucavanju jedanaesteraca. Ona Yas Marina činila se sve blještavijom sa svakim poodmaklim danom, a navijački interesi i dvoboji postajali su zahvaćeniji jednakom razinom globalnog zatopljenja kao i “vanjski svijet”.

Nijedno ljeto ne prođe bez pljuska. Vlaga koja se toliko dugo skuplja bar jednom mora sve naplatiti. I baš tada, kada ona otvori tu svoju blagajnu, nastupa presuda. Presuda koja će zauvijek odrediti nastavak ljeta, a posljedično tome i ostatka godine. Presuda koja počinje upisivati riječ “pobjeda” u trofej jednog i polako oduzimati oružja i udove drugog gladijatora. Iako se čini postupna te neumorno otkriva i najsitnije tračke nade, ta presuda je gotovo uvijek pravomoćna, konačna, točka bez povratka.

Kada je svijet tog kišnog poslijepodneva u Hockenheimu ugledao crveni bolid s brojem 5 u zidu, ruke koje nervozno udaraju po halo sustavu, te slomljeni glas čovjeka na radiju, a sve to okrunjeno pobjedom zvijeri s brojem 44 s 14.startnog mjesta, u domu njegova najljuća suparnika i najzagriženiji Tifosi duboko u sebi su znali: stigla je presuda za Sebastiana Vettela. Stigla je presuda za Ferrari.

Jesen je stigla kao i uvijek – naglo, neočekivano, i nadasve okrutno. Okruglo i nezaustavljivo Sunce i dane pune topline, veselja i optimizma u kratkom su roku zamijenile kišne večeri, otpalo lišće i gaženje sve manjih ostataka nade u neizvjesnu Yas Marinu. Jedan od najugodnijih cvjetova proljeća, Daniel Ricciardo, davno je uvenuo, a tornado zvan Lewis Hamilton nije imao u planu uzimanje zarobljenika. Iako u Njemačkoj nije uzeo naslov, tamo je uzeo prvenstvo. Uzde su odsada bile čvrsto u rukama Mercedesa, a sve figure savršeno posložene za ekspresni šah-mat.

Maurizio Arrivabene i njegova momčad vidjeli su, doduše, tračak Sunca u jeseni. No nisu imali hrabrosti poletjeti između oblaka. Hrabrosti i još jedne, za najpromjenjivije godišnje doba najvažnije osobine, strpljenja. Svaka čast Lewisu, Totu, greškama u boksu i neobuzdanom Maxu Verstappenu, ali najveća prepreka pohoda na naslov Sebastiana Vettela i Ferrarija bili su – Sebastian Vettel i Ferrari. U Zemlji izlazećeg sunca, nakon rotacije u Dunlopu, svima je postalo jasno – Sunce je još jednom zašlo u Maranellu.

Snježno kraljevstvo zavladalo je hodnicima crvene momčadi. Ledena jutra i nemirni, sjetni dani koji se sastoje, gotovo redovito, od čekanja večeri i nade u sveopći reset nastupili su i drugu godinu zaredom. Zadnjih nekoliko utrka se preživjelo, prvaka se okrunilo, a sjećanja na bačene prilike i vlastiti udio u novoj Mercedesovoj krundibi još se jednom izvrtili u očima Seba Vettela i svih zaposlenika Ferrarija. Zima je stigla. Ljuta, bespoštedna zima.

Počelo je onako kako je i završilo. Deja vu. No, ne sasvim, ipak smo dobili neke nove dokaze. Dokaze koji su na neku ruku prisutni oduvijek, ali svako malo treba ih silom iznijeti na površinu kako bi izazvali akciju. A ti dokazi? Svaki dan, svaki period, svako doba, svaka godina – imaju 2 lica. Na nama je da odaberemo koje od tih lica ćemo pokazati svijetu. Ferrari i Vettel nisu uspjeli prikazati ono priželjkivano, ono koje svi želimo skrojiti. Njihovo Sunce možda je zašlo. Ali, Sunce se ponovo rađa. Njihova nada možda je izgubila svijest. Ali, nada nikad ne umire.


Odgovor

11 komentara

  1. Petronas
    matkobee Prikaži

    Svaka čast na članku,uzivao sam čitajući!



    4
    4

    0
  2. Charles Leclerc 16
    Hazard Donator Prikaži

    Emocije



    3
    3

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Lijep tekst.
    Svaka čast Viktore. :thumbs:



    6
    6

    0
  4. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Duh romantizma na f1 pulsu!
    Drugačije i osvježavajuće,
    Bravo!



    5
    5

    0
  5. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    #sprajc legenda ? Ima nesto i u prezimenu ? Jako lijepo napisano.. S moje strane procitano s gustom..



    4
    4

    0
  6. Alain Prost
    aleneoprosti Prikaži

    Bravooo Vitorio!



    3
    3

    0
  7. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Piece of art, man…… :thumbs:



    2
    2

    0
  8. Kimi Raikkonen
    Viktor Šprajc Prikaži

    Hvala svima na lijepim riječima, htio sam malo “dekorirati” uobičajene osvrte na sezonu, drago mi je da je uspjelo i da vam se sviđa



    8
    8

    0
  9. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Bravo bravissimo.. Svaka čast autoru na ovom maštovitom i pomalo čarobnom tekstu.. Uživao sam čitajući.. ????????



    2
    2

    0
  10. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    kakva kolumna!!!! pravo ono pjesnički! svaka čast i fala na divnom dekoru za ferariste.

    ergo, ponekad treba pustiti one tvrde činjenice i ovako mekano oslikati sezonu, jer nekako stavi stvari u perspektivu, pomiri duhove, zakopa sjekire. zato pretpostavljam, kažu, nema života bez umjetnosti
    odoh već u filozofiju lagano.. još jednom zahvaljujem :)



    3
    3

    0
  11. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    @avetma
    Fali nam način da “pozlatimo” članak.



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.