Pirelli najavljuje utrke s jednim zaustavljanjem u boks u 2019.

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 3 min 26 komentara

Pirelli, ekskluzivni dobavljač guma za F1, ne očekuje promjene po pitanju broja odlazaka u boks 2019.

Iako je za 2018. Pirelli omekšao svoje gume s ciljem povećanja broja ulazaka u boks, dogodio se kontraefekt – na većini utrka gledali smo samo jedno zaustavljanje u boksu.

S obzirom na to, Pirelli nije siguran što F1 želi, odnosno treba li 2019. birati agresivnije ili konzervativnije gume za pojedine utrke. Vremena nema previše jer već idućeg tjedna Pirelli mora odrediti koje će se gume koristiti na VN Australije.

“Raspon i konstrukcija su definirani. To više ne možemo mijenjati, ali možemo mijenjati odabir guma. Raspravljao sam o tome s vozačima i momčadima, ali nema jasne naznake u kojem bismo smjeru trebali ići”, rekao je Mario Isola, šef Pirellijevog F1 odjela.

“Zato želim uključiti vozače i momčadi u odabir, jer nije jasno što moramo napraviti za sljedeću godinu i trebamo li biti konzervativniji.”

Isola smatra da bi konzervativniji pristup bio bolji upravo zbog ovogodišnjeg negativnog iskustva:

“Ove smo godine vidjeli većinu utrka s jednim zaustavljanjem u boksu. Mi smo davali sve mekše gume, a momčadi su sve više menadžirale tempo. Je li stoga dobro da nastavimo tim pristupom? Ili jednostavno trebamo prihvatiti da imamo utrke s jednim zaustavljanjem, ali možda odemo sa stepenicu tvrđim gumama s kojima momčadi i vozači mogu pritiskati?”

“Ako pitate mene, moje je osobno mišljenje  da je bolje ići u tom smjeru. Dakle, moramo prihvatiti utrke s jednim zaustavljanjem, ali barem možemo dati priliku vozačima da pritišću.”

Promjene na bolidima za iduću sezonu također su namijenjene povećanju akcije na stazi, stoga Isola to smatra još jednim razlogom za konzervativniji pristup.

“Iduće ćemo godine imati novi aero paket. Nije jasno hoće li napraviti veliku razliku ili ne. Pitate li momčadi, netko će vam reći da ima razlike, netko kaže da će na nekim utrkama biti isto. Oni su stručnjaci, stoga ja samo skupljam povratne informacije.”

“Imat će više goriva, pet kilograma, što znači da mogu čuvati nešto manje goriva. Znamo da u nekim utrkama moraju čuvati gorivo jer ga nema dovoljno za završiti utrku, Zato moramo u obzir uzeti cijeli paket. S više goriva mogu više pritiskati.”

“U ovom je trenutku vjerojatno bolje dati konstantnije gume kojima će se boriti na stazi umjesto da overcutom ili undercutom pokušavaju dobiti mjesta. Pit stop je dio utrke, ali mislim da svi ovdje više vole pretjecanje na stazi nego kad je bolid u pit laneu.”


Odgovor

26 komentara

  1. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Nismo ništa drugo ni očekivali od pirelija.



    1
    -1

    2
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Pireli radi jedne od najboljih guma za cestovna vozila. Ovo u F1 sto rade je dogovor sa Fiom jer takve gume zeli Fia. Koliko se ja sjecam prije koju godinu su i mekse gume mogle odraditi vise od pola utrke a soft valjda cijelu. No to ocito nije nekome u interesu a niti bi nama to bilo zanimljivo.



      1
      0

      1
  2. Mika Hakkinen
    stoka Prikaži

    Vratiti nadolijevanje goriva pa ce biti vise zaustavljanja



    5
    3

    2
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      s time se slazem. I da odaberu s koliko goriva ce tko startat. Jer tu se dobiva i na neizvjesnosti i na mogucim nepredvidenim pp ako netko ide sa manje goriva a samim time i vise zaustavljanja.



      3
      2

      1
  3. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Tempo se menadžira jer se ne može pretjecati. Ako je istina da će dogodine biti bolje, onda možemo ići na mekše gume jer se isplati stiskati na njima.



    1
    1

    0
  4. Ferrari
    PhillSF Prikaži

    Zagriženi sam zagovornik obaveznog 2 stop strategy na svim stazama, tako da mi se ovo niti malo ne sviđa :/


    0
    -2

    2
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Ako ćemo obavezno 2 stopa, onda dodati i obavezno korištenje sve 3 komponente.
      :smiley koji se zlobno smješka:
      Kad je bal nek je maskenbal, jbga….



      2
      2

      0
    • Alain Prost
      zastava 101 Prikaži

      može onda i obavezno 3. za piš pauzu i sendvič..kakva zaustavljanja, pa ne voze autobuse, imaš cca 300 km u komadu i vozi miško..jedina taktika je prestizanje na stazi..i samo na stazi.



      1
      -1

      2
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Može i 4. zaustavljanje, ako neko hoće da zapali ili popije pivu. :chill:

        Vidi, nisi replicirao meni, ali nema veze, ja ću tebi.
        U principu slažemo se, niko sretniji od mene da imamo utrkivanje samo na stazi, na maksimumu, bez štednje, bez overcutova/undercutova (ako se desi, desi, jbga, uvijek će se ulaziti u boxove na promjenu guma, iz ovog ili onog razloga, osim glupe 2005.), sa preticanjima samo na stazi, gdje je sve na naksimumu, gdje nema štednje, gdje nema ograničenja obrtaja, ograničenja protoka goriva, ograničenja broja motora i ostalih komponenti tokom sezone (i bez glupih kazni za promjene istih), ograničenja setova guma za trku, obaznog ulaska u box, obaveznog korištenja 2 komponente guma, bez silnih software opcija i postavki, sa dodavanjem nekih modova sa pit walla, dakle sa puno “glupljim” bolidima, ….
        Volio bi da imamo situacije da ljudi strepe od pucanja gume ili kvara turba ili mjenjača (tiule su se gubile u zadnjim trkama zbog tih stvari), da nemamo više situacije da neko odveze 33 trke bez kvara, da se vrate neke staze, da se na postojećim stazama ukinu silne asfaltne zone i pretvore u travnate-pješčane-ščjunčane, pa kad neko napravi izlet sa staze da ga to istinski košt, da imamo zvuk bolida kao nekad (mada se popravljaju po tom pitanju),….
        Možda ovo iz mene progovara (nije možda, nego sigurno) onaj tradicionalsta i “old-school” lik, ali ja bi to volio.
        Opet, to ne znači da bi imali puno zanimljivije trke nego danas.
        I opet nas to ne bi lišilo višegodišnjih dominacija, svremena na vrijeme.

        Vidim, slično razmišljaju i @idijot i @bulletdodger (vidi iznad).

        Međutim, kad smo već došli tu gdje jesmo – na korištenje štucovanih PU sa elektrokomponentama, na štednju guma, komponenti i čega sve i ako Pirelli opet prognozira za 2019. jedno zaustavljanje u boxu, ajmo to onda začinit i napraviti 2 zaustavljanja u boxu i korištenje sve 3 komponente guma.

        Moj gornji odgovor @PhillSFu je bilo polu ironičan/polu smtno ozbiljan.



        3
        2

        1
  5. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Maknite obavezne dvije komponente guma koje se moraju voziti u utrci i dajte timovima da sami odlučuju koju komponentu žele. Imati ćemo bolje utrke jer ne paše sbaka komponenta jenako svakome bolidu.



    2
    -1

    3
  6. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Ima ovo smisla. Timovi će svakako prilagoditi tempo jednom odlasku u boks, koji je i obavezan. Sa tvrđim gumama bilo bi više pritiskanja, a jedan ulazak u boks svejedno moraju odraditi. Ako su gume izdržljivije, barem ćemo imati brži tempo u utrci.



    3
    3

    0
    • Mika Hakkinen
      stoka Prikaži

      Nista od tempa u utrci. Da su tvrde brze i sad bi ih koristili al nisu. A i gorivo je bitan faktor tako da bar lola kruhova moraju vozit na pola gasa…


      0
      -1

      1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Tvrđe su sporije u jednom krugu, ali su brže u dužim stintovima. Ako pratiš tempo na slobodnim treninzima, onda znaš da tvrđe gume imaju bolji tempo, jer sa mekšim namjerno voze sporije, da ih razvuku na više krugova.

        Ako Pirelli u sljedećoj sezoni bude donosio za stepen tvrđe gume, onda će ih manje štedjeti, i tempo u utrci će biti brži.



        1
        1

        0
  7. Safety Car
    bulletdodger Donator Prikaži

    Glupo mi je da se utrkivanje svelo na zaustavljanje u boksu.
    Treba ukinuti sve obaveze, od guma do protoka goriva.
    F1 je oduvijek bila vrhunac motosporta i sva ograničenja nas udaljuju od toga.
    Volio bih da FIA prestane određivati kako će se utrkivati i dopusti utrkivanje. Neki će bez boksa, neki će dva puta u boks, al dajte vozačima da se utrkuju.
    Ovo je postao bez veze.
    Ako izgubim F1 koji sport ću pratiti? Užas. K’o da gledam HNL (umetni ime sponzora) prvu hrvatsku nogometnu ligu. Derbi kola, a 0-0. Frack that.



    6
    4

    2
  8. idijot Prikaži

    Svi koji vole taktiziranja, strategije, promjene guma, nadoljevanje goriva, … mislim da f1 nije za njih.
    F1 bi trebala biti utrka na stazi, od početka do kraja na maximumu, samo brzina. Kakvo obavezno zaustavljanje ? Sam procjeni jel ti treba ili ne.



    1
    -5

    6
  9. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    pa bolje je i to nego da se kruzi stazom na ultrasoftu 40 krugova da dodu do kraja. Problem je taj sto su dali svaki gp vikend 3 gume na izbor i u vecini slucajeva se ispostavilo da ona najmeksa komponenta nije toliko brza da donese vrijeme potrebno za jos jedaan odlazak u boks. Cak se dogadalo kao u russiji ada vozac na novom US radi ista vremena kao vozac sa koristenim softom starim 40 krugova. H S bude brzi po par sekundi po krugu no traje 3-4 kruga a nakon toga krstarenje. Vise odlazaka u boks bi bilo isplativo da te gume traju koji krug vise a ne kao sto sam gore spomenuo i normalno da nakon toga vozaci i ekipe smanjuju tempo jer ne bi dosli na rim gumama do cilja. Stoga ako su tvrde gume izbor i jedno zaustavljanje ali da se moze pritiskati tokom cijele utrke neka bude tako.



    1
    1

    0
  10. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Trebalo bi ukinuti obavezu 2 komponente po utrci uzeti 3 komponente koje imaju međusobno veću razliku u performansama i vratiti nadoljevanje goriva.. Pružiti veću taktičku raznovrsnost.. Garantiram da bi gledali prave drame na stazi svaki vikend..



    1
    0

    1
    • Alain Prost
      zastava 101 Prikaži

      sjećam se vremena tih silnih nadoljevanja i pretakanja, uglavnom sam slušao ko je na kakvoj taktici i kad će u box, onda ovaj koji ostane na stazi odveze brzi krug i gleda da ostane ispred… i to je to za tu utrku, sa svim ovim novotarijama nitko više neće prestizat na stazi već će čekati svoje proboje kroz boxove, glavne zvijezde će postat joe bollman, miki popescu, žile bertend ,.. i ostali mehaničari. većina vas ne sjeća se zlatnih vremena kad vodeći u utrci zadnjih 500 metara u utrci naglo uspori i počne ljuljat bolid ljevo desno , to je f1



      2
      1

      1
  11. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Dobro bi bilo skratiti vrijeme prolaska kroz box, npr da im dozvole veću brzinu u bosku ili skrate ulazak u box, pa bi onaj ko hoće da promjeni gume izgubio manje vremena za to i ne bi morao da nadoknadi oko 22/24 sekunde koliko to traje danas.



    1
    1

    0
  12. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Uz gume jos je jedan problem a to je gorivo…
    Povecat ce gorivo za 5 kg ali mislim da bi bilo bolje povecati za 10kg, tako da vozaci mogu raditi bolja vremena, a ne stedjeti gorivo krstareci po stazi…

    Uz konzervativnije gume i dodavanjem goriva vozaci bi mogli pritiskati, a ne da se race pace vozi i po 10 sekundi sporije od pole lapa…



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.