Suci odbacili protest protiv Force Indije, Haas bi se mogao žaliti

Lovro Andraka

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Suci odbacili protest protiv Force Indije, Haas bi se mogao žaliti

Lovro Andraka

Nakon što je prije par dana objavljeno da je Haas uložio protest protiv Force Indije, suci su danas objavili svoju odluku – protest je odbačen.

Temelj protesta bila je tvrdnja da Racing Point Force India, nova momčad nastala uoči VN Belgije, nije konstruktor jer nije izradila svoj bolid, već ga je preuzela od druge momčadi. Time je Haas tvrdio da oni nemaju pravo sudjelovati u prvenstvu s tim bolidima.

Nakon dvodnevnog saslušanja sudaca u prisustvu Haasovih i Force Indijinih predstavnika, suci su odlučili odbaciti protest te su potvrdili da Racing Point Force India zadovoljava definiciju konstruktora.

Suci su pojasnili kako je stara Force India (ona do VN Belgije) prestala biti natjecatelj i konstruktor 16. kolovoza kad je njihova imovina rasprodana, što je omogućilo formaciju Racing Point Force Indije. Samim time, njihova kupnja Force Indijine imovine je ekvivalentna kupnji od nekog vanjskog dobavljača, nešto što upravo Haas radi s Dallarom koja im sastavlja bolide.

Haas je podnio obavijest o namjeri žalbe, no to ne znači da će se oni stvarno žaliti, već si samo kupuju vrijeme za konačnu odluku o tome hoće li se žaliti ili ne. Za odluku imaju 96 sati.

“Podnijeli smo obavijest o namjeri žalbe, ali to ne znači puno, time si samo kupujemo vrijeme da ustvari pročitamo što piše [u odluci] te saznati ima li smisla žaliti se”, rekao je Haasov šef Gunther Steiner.

Iako je ovaj slučaj za Haas izgubljen, onaj bitniji možda su dobili, odnosno bliže su tome.

Glavni razlog za pokretanje ovog slučaja je raspodjela novca koju Haas ne podržava. Novoj Force Indiji bi trebao biti isplaćen novac na koji momčadi inače dobivaju pravo tek nakon što u 2 od 3 sezone završe u top 10. Haas je kao nova momčad od 2016. na to morao čekati te zato smatraju da nije pošteno da isto ne mora proći nova Force India.

Suci su prilikom ove odluke jasno definirali da je ovo potpuno nova momčad te odvojeni i različiti pravni entitet koji se ne može smatrati istom momčadi kao bivša Force India, a upravo je to glavni Haasov argument protiv isplate.

“U konačnici, sve je oko novca. Mi ne želimo više novca, mi samo želimo jednakost za sve. Mi smo morali odraditi dvije godine i prema našem mišljenju, ovo [Force India] je nova momčad te smo tražili pojašnjenje oko toga”, rekao je Steiner.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Vordas
AlkY

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

F1puls autori su dosad napisali 9315 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 7 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Lovro Andraka
Pulsmedia autor
857 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Force India#Haas

Komentiraj

7 komentara

 1. Bernie Ecclestone Dani Donator Prikaži

  Čudno. Nema ni jednog komentara.  1

  1
 2. Aston Martin PharaohAthem Donator Prikaži

  Po meni je oduzimanje bodova do belgije, a onda sudjelovanje u podjeli novca kontradiktorno. Jer ako se smatra da je to ista ekipa, cemu onda oduzimanje bodova. Ovo je samo jos jedan u nizu dokaza kako kod FIA-e pravila postoje samo na papiru, a u praksi se provode kako kome pase.  8

  0
 3. Mercedes Jester Donator Prikaži

  Kakvo sapunanje daske sucima od strane Haasa, klasična navlakuša . Baš me zanima kakvom glupošću će se suci probati izvući iz ovog što su si sad zakuhali ako Haas odluči nastaviti.  3

  0
 4. Niki Lauda wapi Donator Prikaži

  Haas će se žaliti tako da sam FIA a ne neki suci utrke potpiše rečenicu da je RPFI nova momčad, a nakon toga slijedi tužba protiv Libertyja za neisplatu nagrade.

  A onda će se Liberty nagoditi i isplatiti Haasu nagrade za protekle 2 sezone. Je rbi plaćanje po presudi sigurno bilo skuplje.


  0

  0