(R)evolucije

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Ivan Papak

Prije 5 godina 3 min 8 komentara

Revolucije su oduvijek bile sastavni dio naše povijesti. Različitog uzroka, različitog trajanja, različitih posljedica, različitog intenziteta, ali s jednom zajedničkom crtom ako je vjerovati francuskim prosvjetiteljima: uvijek jedu svoju djecu.

Iako je tekuća sezona još uvijek u tijeku te je još mnogo bodova ostalo za raspodijeliti u konstruktorskom prvenstvu, mnoge momčadi svoj su razvojni fokus prebacile na 2019. godinu. Najjače momčadi popunile su svoja vozačka mjesta te gledaju prema sljedećoj sezoni. Ferrari je povukao potez koji je uvijek ruski rulet: dovesti mladog i perspektivnog vozača u jedan od najboljih bolida na stazi, kao momčadskog kolegu jednom od najboljih vozača na tržištu. Posljedice stavljanja dva pijetla u isti kokošinjac osjetile su mnoge momčadi, međutim performanse Kimija Raikkonena nisu ostavile previše izbora šefovima u Ferrariju da naprave potez od kojeg se najčešće zazire. Charles Leclerc nova je uzdanica ekipe iz Maranella.

Kada su u Ferrariju pravili SWOT analizu (analiza internih snaga i slabosti te eksternih prilika i prijetnji) kako će situacija izgledati nakon eventualnog dolaska Charlesa Leclerca shvatili su da njegov dolazak predstavlja sva 4 gore navedena čimbenika. Hoće li Sebastian Vettel dobiti vjetar u leđa nakon dolaska mladog brzog kolege ili će to na njega djelovati obrnuto, hoće li Ferrari s mladom uzdanicom uspjeti izazvati Mercedesovu mašineriju na borbu za naslov te hoće li na koncu Leclerc uspjeti izdržati pritisak koji neizbježno dočeka svakog tko sjedne u propetog konjića. Pitanja je mnogo, odgovori će doći na proljeće.

Osim briga koje more šefove momčadi iz Maranella, mnogo briga i pitanja nalazi se i u glavi Seba Vettela. Nakon 4 uzastopne titule s Red Bullom te strašne dominacije govorilo se o novom Kaiseru koji bi, baš kao i veliki Michael Schumacher, donio dugo očekivani naslov Ferrariju. Stvari nisu išle onako kako su svi očekivali (ili barem oni koji navijaju za Ferrari) već su se godine suše nastavile. Talijanska, sada već slobodno mogu reći klasična šlampavost uvelike je kumovala cijeloj situaciju. Vettelove početničke greške dodatno su pogoršale ionako tešku situaciju u kojoj se Ferrari nalazi. Međutim, strpljenja je bilo sve manje te je momčad morala reagirati na način da protrese cijelu vreću te vidi što će iz nje ispasti. Dolazak mladog monegaškog asa potez je koji Ferrariju može donijeti prevagu. Mercedesova strategija udarne igle i vodonoše u ovom trenutku Ferrariju ne bi donijela ništa pametno te mi je drago da su Talijani ovaj put pokazali da ipak nisu totalni promašaji kada se radi o strategiji. Vettel ima cijelu zimu na raspolaganju da se odmori, zaboravi ovu sezonu, posloži misli te svima pokaže da nije slučajno četverostruki svjetski prvak, vozač talijanskog ponosa te odabrani nasljednik velikog Kaisera. Hoćemo li opet slušati kombinaciju njemačko-talijanske himne ili će Ferrarijeva (r)evolucija imati novu žrtvu?


Odgovor

8 komentara

  1. Ferrari
    jura718 Prikaži

    this time next year, we’ll be champions ?



    6
    6

    0
  2. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …kao nadopunu bitno je i da se riješe unutarmomčadske križaljke koje isplivavaju zadnjih mjesec-dva oko ‘navodne’ svađe binotto-arrivabene…jako je važno da svi znaju koga treba slušati u kojem trenutku i tko je za što odgovoran…post marchionne je i tu poremetio ‘bilance’…


    0
    0

    0
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Talijanska šlampavost: 4 DNF
    Austrijsko francuska perfekcija: 11 DNF?

    Dajte, više prestanite sa steretipovima!



    9
    6

    3
  4. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    suša ili ne, ferari je uvijek tu. zato se za njega i navija.
    a kao sportaša samo me zanima, hoće li inferiorniji vozač pomoć superiornijem odnosno ekipi, tko god bude na toj poziciji. to je možda najvažniji sastojak uz korektan bolid i korektne taktike.



    3
    3

    0
  5. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Stavljenje dva pijetla u isti kokošinjac nikad nije dobro završilo ni za jednu ekipu koliko ja znam.
    McL i MB su uspjeli rezultatski ostvariti uspjeh, ali samo zato jer su imali dominantne bolide.
    No nakon par sezona su međuljudski odnosi srozali do te mjere da su morali odustati od te politike i jedni i drugi.
    Ham će dogodine biti ispred Bottasa 18/21 utrka, dok će Leclerc vjerojatno odnjeti malo više bodova Vettelu tako da ne vidim baš nekog plusa za Seba.


    0
    -4

    4
    • Sebastian Vettel
      The Best F1 Driver Prikaži

      Nije stvar u tome koliko bodova će Leclerc oteti Vettelu,, stvar je u tome koliko će oteti Hamiltonu…
      i naravno bitno je da više otme Hamiltonu nego Vettelu…

      Problem sa Kimiem je bio u tome što praktički pa uopće nije bio u stanju oteti bodove Hamiltonu, a Vettelu već eto i je i to duplo više…
      U cijeloj sezoni je Kimi Hamiltonu uzeo tek 9 bodova (od toga 6 u zadnje dvije utrke…), i ono što je najgore istovremeno je Vettelu oteo 18 bodva…
      U biti kad se gleda na taj način samo po pitanju otimanja bodova Kimi je za Hamiltona bio bolji No2 vozač Mercedesa nego Bottas…

      Jer s druge strane Bottas Hamiltonu 8 bodova, a Vettelu 13 bodova…

      Druga je stvar što je Hamilton imao još dodatnu korist od Bottasa koji je glumio barikade po stazi i štopao Vettela, dok se Kimi eto uglavnom skoro pa svaki put Hamiltonu maknuo praktički pa odmah i nije ga štopao baš ništa više nego vozači koje je Lujo zaobilazio za puni krug…



      8
      3

      5
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Poanta je da će Ham uzeti 90% pobjeda na stazama di je MB bolji.
        Evo recimo da je u SF 70-30% za Vettela, s obzirom da je razlika između prvog i drugog sedam bodova, a drugog i trećeg tri boda, morao bi Leclerc biti jako puno puta ispred Hamiltona da nadoknadi te pobjede koje ne “ukrao” Vettelu.



        1
        0

        1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.