FIA odlučila: Grosjean ostaje diskvalificiran s VN Italije

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 3 komentara

FIA-in međunarodni žalbeni sud donio je konačnu odluku oko diskvalifikacije Haasovog Romaina Grosjeana s VN Italije – Haasova žalba nije usvojena, odnosno Francuz ostaje diskvalificiran.

Podsjetimo, Grosjean je utrku originalno završio na 6. mjestu te je njegovim isključenjem iz rezultata momčad Haasa izgubila važnih 8 bodova u tad znatno tjesnijoj borbi za 4. mjesto u konstruktorskom prvenstvu.

Razlog diskvalifikacije bila je ilegalna podnica na koju se požalio upravo njihov glavni konkurent, Renault. Haas je bio svjestan ilegalnosti svoje podnice, no priča je nešto kompliciranija da bi se reklo da je riječ o varanju.

FIA je naime uoči ljetne stanke donijela novu tehničku direktivu vezanu za podnice. S obzirom na ljetno zatvaranje tvornica, Haas je od FIA-e zatražio više vremena za modifikaciju podnice, točnije do VN Singapura. FIA je to dopustila, ali je dala do znanja američkoj momčadi da time riskira žalbu druge momčadi, što se u konačnici i dogodilo.

Haas je uložio žalbu, no odluka je ostala ista, što znači da Renaultu ostaje velikih 30 bodova prednosti u konstruktorskom prvenstvu uoči posljednje dvije utrke sezone.

“Jasno je da smo razočarani što naša žalba nije usvojena. Jednostavno ćemo nastaviti dalje i okrenuti se posljednjim dvjema utrkama sezone kako bismo se nastavili boriti na stazi, zaradili više bodova te zaključili našu najjaču sezonu u Formuli 1 dosad”, rekao je šef momčadi Haasa Gunther Steiner.

Nick Chester, tehnički direktor Renaulta, je jasno zadovoljan ovom odlukom.

“Tehnička pravila – pogotovo ona uvedena iz sigurnosnih razloga – moraju se strogo kontrolirati. Mi smo zadovoljni odlukom te se želimo zahvaliti FIA-i na njihovom radu po ovom pitanju. Momčad je sada fokusirana na kraj sezone.”


Odgovor

3 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    sergey sirotkin likes this.



    4
    4

    0
  2. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Ericsson fault :)



    4
    4

    0
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Platili su školarinu o pravilima igre.



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.