AMuS: Ferrari je izgubio prednost zbog novog FIA-inog senzora na baterijama

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 68 komentara

VN Austrije bila je prva utrka ove sezone u kojoj je konkurencija primijetila neobičnu brzinu Ferrarija na određenim dijelovima staze, te je tada počeo lov na tehničko rješenje kojeg se domislila ekipa iz Maranella. GPS podaci otkrivali su konkurentima da Ferrari ima prednost na posljednjoj trećini pravaca, ali nikom nije bilo jasno odakle dolazi ta prednost.

FIA je u prvoj polovici sezone nekoliko puta radila detaljne inspekcije, a poznato je da su već ugrađivali dodatne senzore u pogonsku jedinicu, te nije otkriveno ništa što bi ih zabrinulo.

“Ono što Ferrari radi je legalno,” glasila je poruka iz FIA-e.

Mercedes, Renault i Honda radili su na tome da otkriju navedeni trik, a u međuvremenu je Ferrari uživao prednost na stazama Red Bull Ring, Silverstone, Hockenheim, Budimpešta, Spa i Monza.

No, od VN Singapura ta prednost je nestala.

“Vidimo to jasno na našim GPS mjerenjima,” izjavio je Cyril Abiteboul, šef Renaulta.

Mercedesovi vozači odjednom su ponovo dobili naznake dobro poznate prednosti koju su uživali prošlih godina.

Njemački Auto Motor und Sport nudi teoriju, a kao izvor nude čovjeka direktno iz FIA-e. Naime, u sve Ferrarijeve pogonske jedinice je ugrađen i drugi senzor koji mjeri tok energije. Ovo je slučaj samo kod Ferrarija jer su oni jedini proizvođač motora s dvije odvojene baterije.

Njihovi konkurenti su navodno inzistirali na ugradnji novog senzora jer stari nije mogao dovoljno detaljno dokazati tok energije, a povezivanje tog detalja s očiglednim gubitkom brzine u Singapuru i Rusiji je trenutno na razini spekulacije.


Odgovor

68 komentara

  1. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    Eto, sad Ferrari gubi prednost i u tehničkom segmentu koju je imao i koji ga je jedini držao iznad površine u borbi za titulu.
    Volio bih pročitati nekakav tehnički članak ili objašnjenje FIA-e o tome zašto je takvo korištenje baterijama neregularno, meni više izgleda kao kreativna uporaba tehnologije.



    4
    4

    0
  2. Mclaren
    KERS Prikaži

    A boze moj…normalna stvar za F1..


    0
    0

    0
  3. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …ok, ajmo reći da je ovo i istina…mercedes u spa nije mogao parirati ferrariu po brzini, u monzi je, u singapuru koja je čista drag race utrka je bio nadmoćan , sochi također u svim mjerenjima koja sam vidio na tv-u debelo ispred (i po 7-10km od ferraria)…to naravno nitko neće ni pogledati jer je sve čisto kod merca ‘kao što je i dosad bilo’ …razlika prije te dvostruke baterije nije bila tolika u korist merca…otkud snaga? i jedni i drugi imaju spec 3 motore koji su evolucija s početka godine…hoće li to ikad doći pod nadzor? ako je na početku godine merc imao 2-3 kmh max ispred crvenih koliko im je spec 3 donio? 30ks ispred ferraria u samo jednoj evoluciji?…možda samo lupetam i ima nešto u aerodinamici no onda je ljeto bilo kobno za ferrari jer em više troše gume em im je bolid nestabilniji nego u australiji i ako su promašili sve smjerove razvoja to mi je malo previše…mah…



    8
    8

    0
  4. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Znaci fetelova voznja u njemačkoj i francuskoj i Italiji nije utjecala na gubitak prvenstva. Ok.



    7
    -2

    9
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Kakve veze ima članak sa Vettelom i Njemačkom i Francuskom?
      Frustracije su gadna stvar…

      Uostalom u Francuskoj je možda izgubio 5 bodova maximalno jer bi završio na P3 u najboljem slučaju. Završio je na P5.



      7
      4

      3
  5. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    FIA=Mercedes

    Zasto ugradivati drugi senzor kad svi imaju jedan.
    Ferrari se dosjetio premostiti bateriju sto bi trebalo znaciti da je nasao rupu u pravilniku i odma je FIA zakrpila tu rupu… Da je kojim slucajem Merc nasao rupu, do zakrpe tj. drugog senzora nebi ni doslo…

    Sramota kako se Mercu ide niz dlaku… Da su zatrazili suspenziju Ferrarija do kraja sezone vjerojatno bi ke i dobili..



    14
    5

    9
    • Ferrari
      Hercegovac_ Prikaži

      Mercedes je 4 godine koristio ulje kao dodatak gorivu i niko se nije ni usudio da nesto pita. Ferrari kad je nesto pametno smislio prosla je jedna utrka i FIA je odma rekla sve mercedesu sta i kako ferrari radi. Jos su 2014-te obustavili razvoj motora kako ih niko ne bi stigao u roku od 7 godina.



      12
      10

      2
      • Ferrari
        ferrari1984 Prikaži

        Jasno je odavno da svih ocih godina FIA pomaze Mercu da odrze dominaciju…

        Da nespominjem nejednake kriterije za dobivanje kazni vezano za smetanje na stazi u brzim krugovima, sudare…

        Hamsta gura bolid na stazi dok drugi vozaci voze brze krugove i prode bez kazne samo je jedan od primjera da FIA gura Mercove a pogotovo Hamstu…

        Tragikomicno je da FIA skace kako Mercu prne istrazivati Ferrarija a da nekazem da nakon SPA Hamsta izjavi da moraju otkriti Ferrarijeve trikove kad ono 2 utrke poslije Merc dobije pola sekunde u odnosu na Ferrari…
        Pametnome dosta…



        14
        12

        2
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Šuti, možda ti neko replicira kako “nigdje ne piše da je zabranjeno izaći iz kopita i prvo sam, pa onda sa sucima, gurati bolid po stazi, dok drugi prolaze pored sa 150 ili 200 km/h i pokušavaju postaviiti Q vrijeme”. ;) :mrgreen: :chill:



        4
        2

        2
  6. Ferrari
    Hercegovac_ Prikaži

    Formula 1 je sport politike. Itekako se ovdje sve stima. I sve je nastimano jednostavno Ferrariju se nece jos zadugo dozvolit da pobjedi. To ce mozda biti 2021 ali sumnjam zbog Verstappena. Tako da jos ce mnogo save proteci dok ferrari nesto ne uradi. Sumnjam da ce se ista promjenit iduce i 2020 godine.


    0
    -7

    7
  7. David Croft
    Ferrari Prikaži

    AMuS i ostali pišu gluposti cijelu godinu…
    Ferrari je stalno cijelu sezonu vozio sa manje downforcea da bi dobio performanse na ravnici…a ono gdje je Ferrari bio jako dobar i gdje je dobivao bolja ubrzanja dolazi od odlične trakcije koje je imao.

    To se najbolje moglo vidjeti u Njemačkoj gdje su počeli svi kvocati o toj nekakvoj “magičnoj” snazi iz PU…a lijepo se može pogledati da je Vettel nadoknađivao vrijeme na super kasnim kočenjima i boljim izlazom iz zavoja što bi za posljedicu dalo bolju maksimalnu brzinu ili u krajnju ruku bolje ubrzanje.

    Evo i taj primjer
    https://youtu.be/0AEK5qsDDe4

    Jasno se vidi gdje Vettel nadoknađuje i gubi vrijeme…primjerice u 3. sektoru koji je spor tu gubi vrijeme jer Ferrari ide sa manje downforcea cijelu sezonu…



    5
    1

    4
  8. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Kod nas kažu gdje ima dima, ima i vatre :chill:



    1
    -11

    12
  9. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Da li je to onaj isti AMuS koji je prije sezone tvrdio da je Ferrari treca ekipa na gridu ?



    6
    6

    0
  10. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Ne znam kako može postojati ovako nešto, da se samo jedna ekipa kontroliše. Pa neka fino svima ugrade te dodatne senzore.



    10
    9

    1
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Nema potrebe.
      To se radi samo kad imaju osnovane sumnje.
      Poštenom svijetu to ne treba.



      7
      -12

      19
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Čuj ne treba. Prvo da kažem da ovo ništa ne mora biti istina, jer ništa od ovoga ne dolazi iz oficijalnih izvora. Ali naravno da treba. Možda Mercedes radi isto. Kada je Red Bull imao savitljiva krilca, a prolazili su FIA-in test, FIA je postrožila test za sve, a ne samo za Red Bull. Pa tako ni ostali nisu mogli imati savitljiva krilca…



        9
        8

        1
      • Ferrari
        ferrari1984 Prikaži

        Ajde covjece ko ce o postenju nego Merc…

        Sagorijevanje ulja, nelegalni testovi sa Pirrelijem i tko zna sto sve jos…

        Frende, smiri dozivljaj…



        16
        13

        3
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @Pastor
        Piše ti u članku da Ferrari jedini ima bateriju podijeljenu u dva dijela i zato imaju senzor u oba dijela.
        Nema smisla stavljati to u Mercedes i RB kad su im baterije u jednom komadu tj.možeš ih staviti 16 neće imati efekta nikakvog.



        4
        -1

        5
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ovi senzori nemaju veze sa baterijom iz dva dijela, nego da dodatno izmjere koliko MGU-K isporučuje snage. Jer ako se neki standardni senzor, koji koriste svi timovi, može zaobići. I sa njim se ne može detaljno izmjeriti, onda ko ti garantuje da ga i ostali ne zaobilaze. Možda na drugačiji način od Ferrarija. A opet ponavljam, možda ovo sve nema veze sa realnošću. Možda Ferarri ne radi ništa krivo. Da je ovo istina valjda bi imali oficijalnu informaciju. Onda kada su im ugradili dodatni senzor, odmah se znalo. Kažu da Ferrari od Austrije ima tu dodatnu brzinu, a ove provjere su počele od Monaka ,ako se ne varam.
        Uglavnom, ako im taj standardni senzor nije dovoljan da provjere Ferrari, onda bi svi trebali imati taj unaprijeđeni, ili dodatni. Jer ako može Ferarri pored standardnog senzora isporučivati više snage od dozvoljenog, onda mogu i drugi.



        7
        7

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Ako imaš neki dokaz (ne mislim bukvalno baš ti) onda to i prijavio nadležnom tijelu koje pošalje inspekciju da provjeri.
        Zašto Ferrari ne šalje prijavu… Vjerojatno zato što su fini i ne znaju igrati prljavo kao Mercedes :thumbs:



        3
        -4

        7
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        to su oni posteni sto su znali spec motora 3 godine prije ostalih , tajno testirali gume ili koristili ulje u motoru za vecu snagu? na njih mislis pod posteni svijet?



        4
        3

        1
  11. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Znaci, vec su napravljene kontrole, objavili su da je sve legano i onda su opet neki poceli kvocat i onda opet kontrola…
    Sta li ce bit sljedece godine kad RB stisne Mercedes sa novom Hondinom makinom..



    5
    4

    1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Max je dao intervju ovaj vikend di je rekao da očekuje da će za 2-3 godine imati paket za naslov, tako da do 2021. imamo samo Ferrari i Mercedes u borbi bojim se.



      2
      1

      1
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Čekaj, da li tebi smeta to što su pojačali kontrolu, ili što je Ferrari izgubio performanse nakon te kontrole?
      Ovo je sve špekulacija. Može biti, ali i ne mora biti istina.
      Ali simpatično je čitati kako navijači opravdavaju Ferrarijev izlet u zabranjenu zonu :)



      8
      -1

      9
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Ne znam di opravdavam ista, samo mi smeta to sto je ovo vec vidjeno :shock: Kontrola je napravljena, 2 puta ako se ne varam, donijeli su zakljucak da je sve OK, izdali sluzbenu izjavu.. I onda sad opet, taj dio ne razumijem.. Zasto.. Na osnovu cega.. A na pad forme smo vec navikli nakon ljeta :zubo:



        8
        7

        1
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Pa dobro. Nisam na tebe ukazivao, mada je replika bila tebi.
        Provjeravali jednom ili deset puta, ako si legalan tebi je svejedno.
        Međutim ako nisi onda je problem kako sakriti.
        Već sam napisao, da ovo treba shvatiti kao glasinu na dobrim temeljima.
        Imate problem što imate dobro obaviještenog inženjera koji radi za konkurenciju.
        Nezgodno je kad konkurencija zna gdje treba uprijeti prstom :)



        2
        -7

        9
      • Sebastian Vettel
        The Best F1 Driver Prikaži

        Otkud ti ideja da je svejedno imao ti kontrolu jednom ili svaki dan…
        Bokte pa probaj to postavit ovak, zamisli si da imaš neku malu trgovinu i da ti inspekcija u nju ulazi svaki dan, raskapa sve police i broji svu robu te te tjera na inventuru…

        Nakon mjesec dana takve torture ne da nebi bilo svejedno, nego bi sasvim sigurno morao i zatvorit tu trgovinu jer eto nebi prodao baš ništa pošto bi samo brojio robu danima, a ak nebi prodao onda nebi bilo ni prometa (rezultata) i naravno da nebi bilo ni za plaće…

        Kad te FIA maltretira na taj način čak i da si 100% legalan izgubit ćeš na performansama, jer umjesto da tvoji ljudi rade na upgradeu potrebnom za drugi dio sezone, oni eto gube vrijeme i resurse na objašnjavanje objašnjenog…



        8
        1

        7
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Na šta li je Ferrari spao kad ga porede sa piljarom. I to još njegovi navijači :prcnjau:
        Ne znam šta da ti kažem na tu usporedbu.

        Možda ovako:

        Zamisli da si legalan pa da te boli dupe, nek mjere šta god hoće.



        4
        -5

        9
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        pa mercedes je muljao sa uljem i rekli su onda da nove specifikacije motora to nemogu imat pa je merc brze bolje uveo i zadnju spec da to koriste i ostatak godine. Ralika je ogromna u takvoj soluciji i u ovoj oko Ferrarija. Ako je Ferrari nasao neko novo rijesenje koje se moze tolerirati na rubu pravila zasto nije omoguceno da oni na starim motorima voze s time? totalno drugaciji standardi i kriteriji za jedne i druge.



        4
        3

        1
  12. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Eto.. Lijepo je bilo dok je trajalo.. Do sad sam gajio još nekakve nade ali poslije ovoga.. Mislim da je stvarno sad gotovo.. Sva prednost je sad anulirana..
    Ali jedna stvar je jako nepoštena.. Mercedes je 4 godine koristio ulje u motoru za sagorijevanje za dodatnu snagu.. 4 godine.. I da FIA nije reagirala.. Ok našli su rupu u pravilniku svaka čast nemam ništa protiv ali Ferrari su sjebali već nakon 4 utrke.. Neznam kako drugima ali meni to nije pošteno.. Zašto se jednima gleda kroz prste a druge se stalno rigorozno kontrolira.. Bit će opet jebena politika i nečiji interesi..



    34
    32

    2
  13. Ferrari
    Markozaja Prikaži

    To ti je tak u zivotu.. Mecka ima najbolji motor 4 godine, napokon joj neko pride ili prestigne nije ni bitno odma idu kontrole.. Najgore je sto i uz svu pomoc fie sudaca i svih “neutralnih” ljudi, oni(mecka) imaju i timske odredbe(ne protivim im se) da osvoje taj jebeni naslov.. Davno je to sklopljena masinerija.. Proci ce i njihovo vrijeme kad tad..cak mi i ne smetaju ko momcad, nemam nista protiv njih, samo daj brate, pa nije samo jedna momcad f1, ili ista pravila za sve ili ukini jebeni sport.. Sramota sta rade.. Al boli njih da nekazem sta.. Pare idu.. Zivimo u kapitalizmu.. Steta je samo sto je to smece od kapitalizma zazivilo i u sportu, sto je najgore od svega, iz ove perspektive izgleda da mu je tu i mjesto.. Svake godine sve vise para a manje strasti..isto je i za nogomet.. Sve ono sto sam nekad gledao sa zarom u ocima danas gledam uz poneku pivu da mi prode tih 2 sata i tjt.. Steta.. Nisam to mogao ni zamislit prije 15 godina al eto.. Tu smo gdje jesmo.. Pozz ekipa



    13
    8

    5
  14. Kimi Raikkonen 7
    Rajko Nen Prikaži

    Hej FiA!
    Honda se nije pokvarila vec par trka pa sam mislio, ako kojim slucajem imate koji senzor viska..



    18
    18

    0
  15. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Klučno pitanje glasi-Kako možeš izgubiti ono što nemaš?-Sve drugo je privid,kako bi prvenstvo imalo nekakvog smisla i tako od početka hybridne ere 2014-te a trajat će do završetka ovog ciklusa,odnosno do onda dok Hamilton ne poruši sve dosad poznate rekorde.Znam da bi ovo trebao argumentirati ali po tko zna po koji put ponavljam da je Mercedesov PU original a svi drugi voze kopije i kod toga ostajem a vi se i dalje svađajte oko toga čiji tata ima večega o prosipanju bodova i ostalim za čovječanstvo prevažnim stvarima ali najprije popržite FIA-u,dodajte prstohvat Pirellija za lakše povračanje.



    5
    0

    5
  16. Haas
    V-T-L Prikaži

    FIA griši — stavili su jedan dodatni senzor za bateriju ali ferkan ima dvije baterije tako da smo u očekivanju postavljanja još jednog senzora u slučaju pobjede Ferrarija .
    Gastarbajterski brend zna posao ,ucili su od svojih kupaca a stavljaju i Renaultove motore u svoj (u kini slagani ) brend ali sigurno i nikada neće imati dušu a ni ferrarijev motor.



    6
    1

    5
  17. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Klasika kao i u doba Senne….Budi drugaciji i FIA ce te sje*at. Gdje bi ovaj sport bio da su 2009. Brawnu zabranili dvostruki difuzor. Zato i nema vise F1 kakvu poznamo. Svaki dio bolida su rekli kako mora izgledat i kako da tu itko napravi nesto novo.Cudim se da nisu cekali Abu Dhabi i da Ferrari i Vettel osvoje naslov pa da ulete na press konferenciju i diskvalificiraju cijeli tim ?



    9
    3

    6
  18. Ferrari
    GRID.N01 Prikaži

    Dakle, FIA je detektirala Ferrarijevu tehnološku prednost i “objavila” je konkurenciji. Zašto nisu objavili detalje Mercove PU tijekom posljednjih 4 godine?
    Tko će sada nadoknaditi Ferrariu ovu materijalnu i intelektualnu krađu?
    Formula 1 više nije sport. To je samo jedan iznimno skup marketinški alat i grupa egoista koji mašu sa nulama na bankovnom računu.
    To dokazuju i floskule kao “režemo troškove” i uvodimo “štedljivije motore i razvoj”, a razvoj upravo ovih bolida bio je najskuplji u povijesti motorsporta. Jednom riječju…POLITIKA.



    6
    4

    2
    • Fernando Alonso
      Tab F1 Prikaži

      Ako dobro razumijem ovaj tekst on špekulira da je Ferrari radio nešto što nije dozvoljeno pravilnikom i da ga je drugi senzor suzbio u istom i vratio na početno stanje. Odonsono Ferrari je bio primoran, radi navedenog senzora, vratiti postavke u prvobitno stanje. Drugim riječima bolid je bio nelegalan.



      11
      9

      2
      • speedybalkanac Prikaži

        Tab. Uz duzno postovanje tvom misljenju, na sto svako ima pravo, mislim da ti nisi shvatio tekst. Radi se o tome da su se drugi zalili, pa ovi stavili jedan senzor i rekli da je sve u skladu sa pravilima. Onda su se opet zalili kako nesto nije uredu, pa je FIA popustila pod pritiskom i stavila i drugi senzor da otkrije o cemu se radi. Taj drugi senzor sada vec utice na performanse motora.


        0
        -1

        1
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @speedy
        Molim te mi objasni na koji način bilo kakav senzor može utjecati na performanse?
        Može jedino ako si radio jednu stvar prije instalacije senzora, a nakon instalacije drugu, nema drugog objašnjenja.
        Po toj logici Tab je u pravu jer ako im utječe na performanse znači da su nešto kemijali.



        2
        1

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Pod pretpostavkom da je ovo što špekulira AMuS istina. U šta ja nimalo ne vjerujem. Kad je FIA prvi put ugradila taj senzor, odmah se znalo kad su ga ugradili i šta je pokazivao. A pokazivao je da Ferarri ne radi ništa ilegalno. Tako je rečeno iz FIA-e. Ako su im ugradili drugi senzor već bi se znalo…

        A razlika u brzini može biti zbog hrpu stvari. U Singapuru nisu doveli gume u radni raspon. Što se znalo i Mercedesu dešavati, u onim sezonama kad su bili loši na toj stazi. U Rusiji, kao što je Vettel rekao, nisu gubili na pravcu, nego u krivinama. Jer su bili tu negdje sa Mercedesom u prvom i drugom sektoru. Gubili su najviše u trećem. Onda ima tu i promjena nakon FP1 i FP2 sa low downforce zadnjeg krila na max downforce. Dok je Mercedes vozio sa manje downforce-a. To isto igra veliku ulogu u razlici u brzini između Mercedesa i Ferarrija. A mislim da su i tu gume igrale ulogu, jer sa low downforce krilom su imali veliku potrošnju u petak. Onda može biti još do specifikacije motora. Svi znamo da su treću specifikaciju predstavili prerano, i da neće na njoj voziti do kraja sezone. Možda je Ferarri baš ovdje odlučio da koristi spec 2…



        3
        3

        0
      • speedybalkanac Prikaži

        Smr.

        Pazi,laicko objasnjenje…u crijevo stavis jedan senzor,i ne smeta toliko, al stavi vec dva i onda smetaju protoku. Bit price…u F1 je svaki milimetar bolida bitan i svaki senzor, dodatak znaci da se utice na performanse. Ako je nesto nelegalno,prvi bi Merc izasao sa info da su ovi varali. Ali se realno radi o tome da su ovi vidjeli da ta istraga utice na Ferrarijev performanse i u interesu im je da i dalje drze pritisak na FIA-i da nastave sa istragom dok oni prave razliku. Opet cu ponoviti sto sam gore napisao, bez obzira na sve Ferrari je odlukama na samoj stazi kao i greskama dosao u ovu situaciju.


        0
        -2

        2
  19. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Jel se tko još sjeća mclarenovog f-ducta i kako je bio zabranjen? Renaultov mass dumper iako su ga imali već od prošle sezone, nekih 12 mjeseci? Zatim mclarenova treća pedala? Toga je uvijek bilo. I biti će.



    7
    6

    1
  20. Alfa Romeo
    Alfa707 Prikaži

    FIA je politička organizacija to nema dvojbe ali F1 bi trebao biti sport. Međutim već odavno to nije!
    Osobni moj stav je da Amerikanci sve pokušavaju amerikanizirat pri tom unište bit mnogih stvari!
    Sad vladaju F1 i očito je da su u ovih par godina promijenili već podosta stvari što se vidi svugdje
    Na našu žalost te promjene nisu na bolje ,bar za sad!
    Bernie kakav god bio je uspio balansirati sa toliko faktora i držao veliku većinu zadovoljnu al onu važnu većinu! Naravno da nije držao iste igrače na istoj skali važnosti uvijek nego ju je mijenjao ovisno o trenutnoj važnosti i to je njegovo umijeće jer bi zadovoljio one bitne kad tad.
    Meni već nedostaje jer on je napravio “cirkus” na kotačima od F1,a ovi rade cirkus od F1



    3
    2

    1
  21. Alfa Romeo
    Alfa707 Prikaži

    Prije bih rekao da se doznala tajna nego da je bilo varanje! Sa vremena na vrijeme uvijek je neko smislio genijalnu ideju koja je davala prednost određenoj momčadi. Nije bilo varanje ili je bilo u okvirima pravila ili su pravila legalno zaobiđena i uvijek se ta tajna razotkrila
    Tajne se teško čuvaju pogotovo danas ali me brine brzina kojom se ova tajna doznala



    6
    6

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      jbg tako bi onda mogli svi vec odavno preispitati mercedesov motor da se dozna u cemu je fora. Ako je legalno od strane fie nekuzim cemu dodatni senzori. Ako nije legalno onda zna se sto ide.



      4
      4

      0
  22. Brazil
    Anonimus4138 Prikaži

    A sta je sa Hassom i Sauberom,jesu i njima stavili te senzore,ili oni imaju samo jednu bateriju??? Uglavnom ako jadna Honda prestinge Renault,Renault ce prvi trazit od Fia-e za senzore!!!



    2
    2

    0
  23. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Jebote 4 sezone je sokantno ako merc nema 1 2 u kvalama i u utrci al kad ferrari kroz par utrka ima prednost u trecoj trecini pravca okrene se nebo i zemlja da se ta anomalija ispravi pa da nastavimo uzivati u mercedesovom 1 2. Kupljena dominacija, prodan sport..



    7
    0

    7
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      prodan je jos dok je B.E visio u njema koj na sudu i platio globu 100 mil dolara. Vjerovatno su i tamo dogovorili vladavinu mercedesa po novom teh. pravilniku. Uostalom ovo zasnje je i sam izjavio za Mercedes da su to znali daleko prije nogo svi ostali. Sport odavno n8je sport nego biznis i politika.



      6
      4

      2
  24. Mika Hakkinen
    Miodrag44 Prikaži

    Znači… Mučkali su….



    3
    0

    3
  25. speedybalkanac Prikaži

    Postoje 2 varijante, a to je da su podaci tako brzo dati konkurenciji da su ovi vec poceli da koriste slicne sisteme ili se radi o tome da oni koji su FIA-u i stavili pod pritisak da provjerava Ferrarijev motor drze status quo, jer vide da ove provjere tj drugi senzor skode Ferrarijevim performansama. S druge strane za svoju situaciju su dosta krivi Ferrari kao i sam Vettel.



    1
    -1

    2
  26. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Rekao je Ted sad za vrijeme drugog treninga da je pitao Charlia za drugi senzor i rekao je da nema nikakvog drugog senzora.



    1
    0

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.