Simulacije na treninzima: Ferrari minimalno brži za kvalifikacije, Mercedes za utrku

Izdvojeno / Nemojte propustiti

Ante Vetma

Prije 6 godina 4 min 1 komentara

Dugo, dugo je već prošlo otkad smo posljednji put imali ovako turbulentnu ljetnu pauzu. A sad, kako je to već ušlo u tradiciju, dolazi VN Belgije. Staza koju gotovo u pravilu obožavaju navijači i vozači i staza na kojoj uživamo gledati utrke čak i kad nema akcije.

Puno se pričalo o politici posljednjih dana i čak smo dobili “novu” ekipu, ali sve će to polako pasti u drugi plan sutra kad krenu kvalifikacije jer smo u situaciji u kojoj imamo pravu borbu na vrhu između dvije gotovo izjednačene ekipe. Razlika između Mercedesa i Ferrarija ovisi o sitnicama, te smo svaki dosadašnji vikend dočekali potpuno nesvjesni hoće li na vrhu biti srebrni ili crveni bolid.

Kakva je situacija u Belgiji

U simulaciji jednog brzog kruga činilo se kao da Ferrari ima minimalnu prednost ispred Mercedesa. Kimi Raikkonen bio je najbrži, a Sebastian Vettel nije završio svoj brzi krug jer je u jednom trenutku izgubio bolid, a supersoft gume nisu dovoljno dobre da podnesu još jedan kvalifikacijski krug. Valtteri Bottas se koncentrirao na duže stintove jer će ionako krenuti sa začelja, a Lewis Hamilton je imao pola sekunde prednosti u odnosu na Maxa Verstappena.

No, sve to treba uzeti s rezervom jer smo već dovoljno puta vidjeli da se tijekom kvalifikacija promijene postavke pogonske jedinice što onda značajno utječe na tempo jedne i druge ekipe. To će biti i dodatno naglašeno jer ovdje i Mercedes i Ferrari imaju nove, spec 3 motore.

Duži stintovi

Pirelli je za ovu utrku pripremio supersoft, soft i medium gume, a čini se da ove najmekše neće biti pretjerano korisne u utrci. Stražnja lijeva guma brzo se troši i već nakon 6 ili 7 krugova vozači ulaze u probleme. Ricciardo i Verstappen su se najviše mučili s tim problemom, a u puno boljoj situaciji nisu bili ni Raikkonen i Hamilton.

Obzirom da medium izgleda dobro što se tiče potrošnje, ali ne tako impresivno po pitanju brzine – čini se da ćemo ovdje (vjerojatno kao i u Monzi) vidjeti dva ulaska u boks.

Što se tiče pokušaja kvalificiranja na softu, to bi moglo biti riskantno za većinu ekipa jer je njihov zaostatak za supersoftom nešto veći od 1 sekunde. Hoće li se u Red Bullu odlučiti za tu taktiku i pokušati u utrci napraviti nešto drukčije od Ferrarija i Mercedesa?

Vremenska prognoza

Danas smo na slobodnim treninzima imali uglavnom suhe uvjete, a tek pokoja kap kiše nije omela programe momčadi i vozača. Temperature staze kretale su se oko 26°C, a sve ove analize stoga bi mogle pasti u vodu jer se za preksutra očekuje značajan pad temperatura.

Supersoft u takvim uvjetima možda ne bude tako loš, a ostaje pitanje hoće li to biti dovoljno da se netko usudi pokušati provući sa strategijom jednog ulaska u boks.

U ovom trenutku izgleda kao da je glavno pitanje tko je brži na softu. Bottas je odradio stint od 12 krugova od kojih je 9 reprezentativno, a prosjek je oko 1:48.7. S druge strane, Raikkonen je imao stint od 5 krugova, otprilike 3 desetinke po krugu sporije od Bottasa.

Vettel je bio jedini vozač koji je odradio pravi test medium guma, te je na njima bio oko sekundu brži od Hamiltona. No, na supersoftu je Mercedes izgledao oko desetinku brži od Ferrarija.

Bez obzira koliko pokušavali nešto iščitati s vremena nakon prva dva slobodna treninga – nemoguće je donijeti bilo kakav definitivan zaključak osim da su razlike između Mercedesa i Ferrarija pod ovim uvjetima premalene. Čini se da Ferrari ima prednost u kvalifikacijama, a Mercedes u utrci. No, čekamo da se otpuste kočnice i nafrlje motori pa ćemo vidjeti tko je napravio bolji posao s posljednjom specifikacijom pogonske jedinice. Belgija je staza na kojoj će se to savršeno dobro vidjeti.


Odgovor

1 komentar

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Znamo da nista ne znamo.. Za sada vrlo dobra sezona, bila bi bolja da Ferrari i Seb ne grijese.. Imali smo jedan tim dosta dugo, sad imamo 2 a placemo sto ih nema tri.. Rekli bi, tipicno.. Ja jedva cekam da ne gledam utrku, pa da izbjegavam F1 grupu na whatsappu i messengeru dok ne ulovim snimku ?



    4
    3

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.