Marquez i Pedrosa komentiraju razlike između MotoGP i F1

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 14 komentara

Marc Marquez i Dani Pedrosa su u lipnju ove godine imali priliku isprobati bolid Toro Rossa i obojica su primijetili jednu ogromnu razliku između bolida i motora.

Naime, i Marquez i Pedrosa komentiraju kako je najveća i iznenađujuće upečatljiva razlika upravo u kočenju i puno manjim zonama kočenja.

“Kočenje me je najviše impresioniralo na F1 bolidu. Konkretno, ako vozim MotoGP na Red Bull Ringu u Austriji onda kočim kad dođem do oznake za 200 metara prije zavoja. U F1 bolidu sam na tom mjestu kočio 50 metara prije zavoja,” komentira Marquez.

“Prva tri zavoja, ukosnice, razlika MotoGP i F1 je ogromna, rekao bih,” kaže Pedrosa.

Brembo je proizvođač kočionih sustava za obje trkaće serije i nakon ovih izjava su u javnost pustili konkretne brojeve.

Najagresivnije kočenje je na prva tri zavoja. Na prvom zavoju MotoGP motori uspore s 320 na 97 km/h i na kočnici provedu 5,2s. U F1 bolidu s 335 silaze na 140 km/h i noga im je na kočnici samo 1,98 sekundi.

U drugoj zavoju MotoGP usporava s 350 na 40 km/h tijekom 5 sekundi, a F1 s 315 na 90 km/h tijekom 2,4 sekunde.

Što se tiče trećeg zavoja, MotoGP usporava s 298 na 75 km/h u 4,1 sekundi, a u F1 taj isti zavoj vozač uspori s 330 km/h, a na kočnici provede upola manje vremena – samo 2,3 sekunde.


Odgovor

14 komentara

  1. OnlyAlonso Prikaži

    Ne kuzim zato usporedivat za 2 sporta???
    Mislim onaj i tko malo zna o ta 2 sporta razlika je nebo i zemlja,zar ne???



    3
    -120

    123
    • Marlboro
      Alonso65 Prikaži

      Pa zasto ne? Cisto malo rekreacijski.



      23
      23

      0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      Koliko osoba ima priliku voziti f1 bolid i motogp?



      19
      19

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      @OnlyAlonso: Prestani si davati pluseve, uzgoji malo kralježnice. Bilo je 31+ i 26-, a vidim da je samo jedna osoba davala plus.



      36
      35

      1
    • avalon Prikaži

      OnlyAlonso …. “Ne KUŽIM zato USPOREĐIVAT za 2 sporta??? ” čista istina ( da ne kužiš ) jer “Marquez i Pedrosa KOMENTIRAJU razlike između MotoGP i F1” … dakle , ne USPOREĐUJU nego KOMENTIRAJU . biserčić je i druga rečenica komentara naročito dio “…. tko malo zna o ta 2 sporta…” ZNA ? možda tek PRATI(MO) ova 2 sporta , a znamo NIŠTA , tek “nabadamo” pa ka nešto “znamo” . ko je od nas ikad vozija F 1 ili moto gp strojeve da bi išta zna o njima i uspoređiva kad to ne radi ni marquez ni perdosa koji su ipak imali šansu probat TR , a vožnja honde im je u opisu radnog mista pa su stoga i kvalificirani da dadu nekakav KOMENTAR , impresiju . a ovo o + … sigurno neko jako cijeni tvoje suvisle komentare pa ti od “šuba upuca” 31 + uzastopno i zato zanemari antinu “opasku” . samo nastavi sa svojim suvislim komentarima pa će ti ta osoba “upucavat” još više + :) :) :)



      7
      7

      0
    • Ferrari
      07drogo Donator Prikaži

      Pa zasto ne komentirati i usporedjivati dva ili vise razlicitih sportova. Meni osobno je veoma zanimljivo znati razlike u brzini, tehnici, voznji itd u automotosportu. Gdje formula dobiva u odnosu na wec prototipove, koliko je gt3 auto sporiji od hillclimb auta, razlika izmedju superbike i moto gpa itd… imas milion kombinacija i sve su zanimljive. Ovaj sport nije samo upalit tv i odgledat utrku, ovaj tehnicki dio je ogroman dio toga



      3
      3

      0
  2. Mattia Binotto
    SamoFerrari Prikaži

    Ako se netko razumije u to volio bih da mi objasni jer ja sam panj sta se toga tice. Koja je razlika između običnih kočnica i ovih F1? Sta ih to čini tako jakima?



    2
    1

    1
    • Ferrari
      mljac Prikaži

      Nije stvar u jačini kočnica nego u tome kako prenijeti moment kočenja na podlogu. Motocikli kontakt sa podlogom imaju skoro u cijelosti sa prednjom gumom, (zadnja se čak u dijelu kočenja diže od podloge) koja je znatno uža od guma na F1. Istina, motociklii su i dosta lakši, ali sve u svemu logika je jednostavna.



      11
      11

      0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Nema to toliko veze sa kočnicama, nego sa tim što F1 bolid mora manje usporiti, jer može puno brže proći kroz krivinu. Dok motori moraju totalno usporiti, da bi prošli kroz krivinu. Zato moraju početi kočiti puno ranije.



      1
      -4

      5
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Kako nema sa kocnicama? Logicno je da veci downforce, 4 gume i veca kontakt povrsina i 4 para kocnica imaju prednost ispred prednje kocnice i kotaca na motoru. Ako izbacis iz jednadzbe brzinu kroz zavoj i downforce usporedi ih dok voze 100kmh usporedo i zakoce pa ces vidjeti koliko je formula bolja. Da formula mora manje usporitali isto tako i bolje koci



        4
        4

        0
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Nisam ekspert, ali mislim da downforce tj. aero paket F1 bolida ima tu jednaku ulogu u usporavanju kao i kočnice.
      Jer pretpostavljam da su u obje serije kočnice karobon-keramičke.
      Sjetite se kako je Bottas prošao ravno u Ricciarda a falio mu je samo malo dio prednjeg krila.
      Plus ovo što je kolega mljac napisao.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.