Lewis Hamilton najbrži u kvalifikacijama na potopljenom Hungaroringu!

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 6 godina 6 min 73 komentara

Lewis Hamilton osvojio je svoju 77. najbolju startnu poziciju na dramatičnim kišnim kvalifikacijama za VN Mađarske. Valtteri Bottas zaključao je prvi startni red za Mercedes dvije desetnke sporijim vremenom od Hamiltona, dok su drugi startni red zauzela dva Ferrarija, Raikkonen ispred Vettela.

Sjajno peto mjesto ostvario je Carlos Sainz u Renaultu ispred Pierrea Gaslyja u Toro Rossu. Max Verstappen bio je tek sedmi, dok je loše kvalifikacije za Red Bull (koji se nadao kiši) zaokružio Daniel Ricciardo koji je ispao u Q2.

Brendon Hartley ostvario je najbolji kvalifikacijski plasman karijere osmim mjestom ispred dva Haasa, Magnussena i Grosjeana.

Q1

Vozače je na Hungaroringu dočekala prilično mokra staza nakon pljuska neposredno prije početka kvalifikacija. Svi vozači odmah su pojurili na stazu i to na intermedijima s obzirom na to da je nova kiša prijetila iznad staze.

Nakon prvih brzih krugova najbrže vrijeme imao je Kimi Raikkonen, vremenom 1:25.988 bio je 3 desetinke brži od momčaskog kolege Vettela. Hamilton je kasnio 8 desetinki, a odlično četvrto mjesto držao je Nico Hulkenberg.

Staza se počela sušiti, Sebastian Vettel rekao je da je stražnji dio staze potpuno suh te kako bi uskoro trebali prijeći na slick gume. Momčad je međutim rekla da kiša stiže vrlo brzo, za dvije minute.

U tim trenucima dobili smo prve vozače koji su pojurili po ultrasoft gume. Većina vozača odlučila se na taj potez te su vremena krenula drastično padati. Na vrh su u prvim krugovima izbili Magnussen i Sainz, a ubrzo su ispred njih na vrh izbili Hulkenberg i Ericsson sa znatno bržim vremenima od onih starih na intermedijima.

Sedam minuta prije kraja dobili smo nekoliko poruka o novoj kiši koja je počela padati, a tad smo vidjeli ludu jurnjavu po brzi krug na gumama za suho s konstantnim skidanjem najbržih vremena.

Ta kiša očito nije bila ozbiljna, očito je bilo riječ o par kapi jer su vremena do samog kraja prve runde padala iz kruga u krug. Na kraju je prošlo bez dramatičnih ispadanja, na vrhu su bili Vettel, Verstappen, Bottas, Hamilton i Raikkonen, a jedini od vozača iz top 3 momčadi koji tu nedostaje, Daniel Ricciardo, probio se tek kao 12. nakon kocke s vožnjom na softu.

Vozači od kojih smo se oprostili bili su Stoffel Vandoorne koji je kasnio 2 desetinke za 15-plasiranim Ericssonom, najneugodnije iznenađenje Charles Leclerc, obje Force Indije, Ocon ispred Pereza te kao najsporiji Sergej Sirotkin.

16. Vandoorne
17. Leclerc
18. Ocon
19. Perez
20. Sirotkin

Q2

Drama s promjenjivim uvjetima se nastavila i u drugoj kvalifikacijskoj rundi. Svi vozači osim Sebastiana Vettela izašli su na stazu na ultrasoftu, ali Vettelov odabir intermedija bio je onaj pravi.

Vettel je jedini postavio vrijeme, svi ostali morali su u boks na promjenu guma. Kiša je padala sve jače i činilo se da će ključno biti postaviti vrijeme što je prije moguće.

Uvjeti su bili katastrofalni, vozači su jedva prolazili kroz potoljeni zadnji sektor i to je bilo jasno po ogromnim zaostacima koje su svi imali u odnosu na Vettela koji je postavio vrijeme puno prije svih.

Lance Stroll izvrtio se u devetom zavoju i slomio prednje krilo, srećom, uspio se vratiti na stazu. Kasnije smo vidjeli i jedan spin Kimija Raikkonena bez oštećenja.

Carlos Sainz bio je drugi najbrži iza Vettela s 2.1 sekundom zaostatka ispred Maxa Verstappena. U top 10 su još bila oba Mercedesa, Haasa, Toro Rossa te Kimi Raikkonen.

Fernando Alonso bio je 11. sa ogromnih 6.5 sekundi zaostatka ispred Hulkenberga, Ricciarda, Ericssona i Strolla. Pokušavali su vozači izaći na full wet gumama, ali na ovako potopljenoj stazi nisu imali šanse za popravak vremena koji bi im omogućio prolazak u Q3. Ipak, malo čudo izveo je Daniel Ricciardo preskočivši Hulkenberga u svom posljednjem pokušaju na wetu.

11. Alonso
12. Ricciardo
13. Hulkenberg
14. Ericsson
15. Stroll

Q3

U posljednju kvalifikacijsku rundu prošla su oba Ferrarija, Mercedesa, Toro Rossa te Haasa, a bez para ostali su Carlos Sainz iz Renaulta te Max Verstappen iz Red Bulla. Kiša je nastavila snažno padati po Hungaroringu.

Očekivano, svi su izašli na full wet gumama. Nakon prvih brzih krugova najbrži je bio Lewis Hamilton, a samo 87 tisućinki kasnio je drugi Mercedes Valtteri Bottas. Raikkonen je bio treći ispred Verstappena i odličnog Sainza.

Hamilton se u drugom pokušaju znatno popravio te se odvojio na sekundu od Bottasa. Vettel se također popravio i probio na treće mjesto, a ubrzo Raikkonen skida Bottasa, 7 desetinki sporije od Hamiltona. Pierre Gasly držao je sjajno peto mjesto, a Valtteri Bottas vratio se na drugo mjesto s 4 desetinke zaostatka.

Prvi koji je uspio skinuti Hamiltona bio je Kimi Raikkonen koji je za čak 4 desetinke skinuo Mercedesovog vozača. Sainz je skinuo Gaslyja s petog mjesta, a zatim se probio i na treće mjesto čime je jasno pokazao da se staza ubrzava.

U konačnici, Lewis Hamilton uzeo je najbrže vrijeme nakon niza izmjena na vrhu. Dvije desetinke kasnio je Valtteri Bottas, a trećeplasirani Kimi Raikkonen ostao je pola sekunde iza Hamiltona.

Vettel je završio četvrti s minimalnim zaostatkom za Raikkonenom ispred sjajnih Sainza i Gaslyja koji su bili brži od Red Bulla Maxa Verstappena.

Utrka se vozi sutra u 15:10!

Vozač Momčad Vrijeme Zaostatak
1 Lewis Hamilton Mercedes 1m35.658s
2 Valtteri Bottas Mercedes 1m35.918s 0.260s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 1m36.186s 0.528s
4 Sebastian Vettel Ferrari 1m36.210s 0.552s
5 Carlos Sainz Renault 1m36.743s 1.085s
6 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 1m37.591s 1.933s
7 Max Verstappen Red Bull/TAG Heuer 1m38.032s 2.374s
8 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 1m38.128s 2.470s
9 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m39.858s 4.200s
10 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m40.593s 4.935s
11 Fernando Alonso McLaren/Renault 1m35.214s
12 Daniel Ricciardo Red Bull/TAG Heuer 1m36.442s
13 Nico Hulkenberg Renault 1m36.506s
14 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m37.075s
15 Lance Stroll Williams/Mercedes
16 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 1m18.782s
17 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 1m18.817s
18 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m19.142s
19 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m19.200s
20 Sergej Sirotkin Williams/Mercedes 1m19.301s

 


Odgovor

73 komentara

  1. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Sreća prati ljigavce.



    33
    -33

    66
  2. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Nevjerojatno koliko sreće ima Mercedes.



    35
    -8

    43
  3. Sokol1Ferrari Prikaži

    Prije se bar znalo da su kvalifikacije i utrka u 2 sata. Sad se vise nista nezna



    5
    -27

    32
  4. Alfa Romeo
    ficola Prikaži

    Kad kiša odlučuje i pomaže nekim bolidima u kvalama………užas!!



    12
    -53

    65
  5. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Covjek osvojio prvenstvo u zadnjem zavoju , prosle godine zbog svjecice , sta vise ocekivat…



    16
    -33

    49
  6. Felipe Massa 19
    mrgud88 Prikaži

    Jbg imali su srece, ali neka, sutra se dijele bodovi. Mislim da ce ih Ferrari poderati na suhome, a RBR je daleko iza, koji je def u suhim uslovima veca prijetnja od palioca guma.



    14
    -18

    32
  7. Fernando Alonso 14
    Majki2111 Prikaži

    Dost dobro



    11
    -1

    12
  8. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ovo je sada bas jaka psihicka borba u kojoj Ferrari/Vettel mora pametno da se izbori! Ne smije da srlja i da forsira, jer se Mercedes izvukao iz svojih pehova. Mercedes je sve poklone Ferrari-ja iskoristio, a ova kisa je samo potvrda da im cvijetaju lale, zavrsile kvale – stala kisa…

    Btw treba biti realan pa priznati da je ovo stvarno frustrirajuce na kakav nacin Mercedes dolazi do pole-a, a i pobjeda i to bas onda kada su ranjivi, nadam se da ovo Vettela ne dotice :)



    20
    -9

    29
    • avalon Prikaži

      Slavenowsky …. “Ovo je sada bas jaka psihicka borba u kojoj Ferrari/Vettel mora pametno da se izbori! ” baš zato šta “ulazi” u domenu psihičke borbe bojim se da ferrari/seb nema šanse . imam nekakav osjećaj ( a i neke činjenice govore u prilog tome ) da seb šta je iskusniji počima radit više grešaka . možda mu je dodatni uteg “ostavština” MS , njegovog uzora koji je u ferrariu napravija čudo posli mnogih sezona suše . sadašnji ferrari nema toliku “sušu” ali ni 11 sezona nije baš malo … seb vjerovatno želi to prekinuti po uzoru na MS i možda u velikoj želji “gori” , griješi sve više … i kao da se boji . jer … od početaka je pokaza da ima “sens” za kišu no jučer … di je to bilo ? u mišijoj rupi . možda je razlog makar i podsvjesno razmišljanje o njemačkoj ali jbga ako vozač ne može takve stvari “izbrisat” iz glave onda . mislija sam da je seb jači u glavi no LH ga tu kako sad stvari stoje “ubija” pa iako bi volija da se prekine dominacija mercedesa/LH bojim se da to ove sezone nečemo vidit . ovakove greške ( pa i jučerašnje recimo bojažljive Q ) ne idu u prilog ferrariu/sebu , a i donekle umanjuju dramatiku sezone . ne znam odakle mi osjećaj ali čini mi se da ako lewis još poveća prednost da će seb u želji da je dostigne griješit još više mada bi volija da sam u krivu ….


      0
      -1

      1
  9. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Kakve kvalifikacije, vrhunski.
    Ham maestralan po kiši kao i obično, a vožnja po kiši nema veze sa srećom ljudi moji.
    Sainz odličan kao i Torro Rosso, Max i Vettel loši.



    42
    35

    7
  10. Kimi Raikkonen
    Iceman 7 Prikaži

    Sutra? Dva Ferrarija iza dva Mercedesa, bit će suho i vruće, vozači će moć birat na kojim će gumama startat, a Ferrari je pokazao pace…. Bit će ovo odličan vikend!!



    27
    26

    1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      S obzirom da je teško prelaziti ovdje mislim da će svi startati na softu.
      Ali biti će jako dobra utrka, uvijek je zanimljivije kada su brži iza, još ce kiša oprati puno gripa, moglo bi biti veselo.



      17
      17

      0
  11. Jim Clark
    VekiVedro Prikaži

    Ljudi o kakvoj sreći se priča, kiša pokazuje šta umije vozač više nego šta umije bolid..vidi se to i u poretku iza prva 4 mjesta.
    Znam znam, Ferrari je bio brži na treninzima, ali to nikad ni nije bila garancija za pole.
    Bravo Merc, Sainz, Torro Rosso



    35
    27

    8
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Da ponovim i ja što @override rekao na forumu
      Ljudi se referiraju na sreću što je uopšte pala kiša.
      Koja je prometnula Benzov bolid, sa realno 3. mjesta po prikazanoj formi, na prvo.
      Lewis je odradio ostatak posla i pokupio što mu se ponudilo (čitaj – odličan krug).



      20
      18

      2
    • Alfa Romeo
      ficola Prikaži

      veki..slažem se,treba znati odvoziti idealan krug na kiši,no kiša je pomogla jer znamo da po suhom su bili nigdje po brzini i zato imaju sreće….



      7
      2

      5
      • Jim Clark
        VekiVedro Prikaži

        Implicirati da su imali sreće pretpostavlja da bi po suhom Ferrari nadoknadio ovih +0.5s zaostatka i još bili ispred, obzirom na viđeno na slobodnim treninzima? To je upravo Ferrarijeva taktika ove sezone, treninzi na pola gasa i onda pravi tempo pokazuju tek u kvalama.
        Ne kažem da ne bi Ferrari bio brži, samo se ovime oduzimaju zasluge sa Merca i vozača na sreću, što je nepošteno.



        16
        14

        2
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Vozač kažeš? Nisam zano da je Bottas poznat kao “kišni čovjek”. Pa baš to što si na kraju posta napisao ti dovoljno govori do čega je, do bolida ili do vozača. Mercedes prvi startni red, a u sredini poretka Toro Rosso daleko iznad mogućnosti na suhu… Sainz isto odličan, ali bio bi tu i Hulk da je imao više sreće. Jer je Q2 puno više ovisio o sreći. Tada je kiša tek počela padati i pojačavala je, tako da su najbolje prošli oni koji su ranije napravili krug.



      3
      3

      0
  12. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Opet im je covjek ocito lekciju.. Sutra treba mirno al opet na startu treba rjesit Bottasa.. Katastrofa bi bilo zapet iza njega sto se cini vrlo izgledno.. Ako vodeci startaju na softu to ce bit odlicno, onda se otvara vise opcija glede boxeva..



    25
    20

    5
  13. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Pa zar opet ta kiša??!!!! Mercedes se treba preimenovati u Fortuna F1 team jer je ovo.. ma stvarno nemam komentara,osim da ih je božica Fortuna ponovno obilato nagradila..
    No sutra je novi dan, sunčan i pravo mađarski – vruć pa da mi je vidjeti i čuti kako će se Lucky Lewis žaliti na pregrijavanje guma.. bit će to pravo dobar melem za uši.. :D
    P.S. Hoće se sad Hamster žaliti na moguću procesijsku utrku?? Naravno da ne.. Sad će o Hungaroringu iz njegovih usta teći samo lijepe riječi..



    36
    -16

    52
  14. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Pitam se sto bi bilo da je Hamilton zavrsio cetvrti, a Vettel prvi, bi li komentari bili jednaki…Ljudi moji, pa covjek je odvezao fantastican krug isto kao i Bottas, a sreci to ne mozemo pripisati jer je i on vrlo lako mogao zavrsiti u zidu dok je pritiskao za pole position ili pogrijesiti u bilo kojem trenutku. Da nije bilo ove kise, ne bi bilo ovako zanimljivo i trebamo biti sretni sto ovo nije bila subota u kojoj su prvih 6 pozicija osigurane. Alonso je ispao u q2 i nisam pretjerano zadovoljan ishodom, ali svejedno sam uzivao u nepredvidljivosti. Sutra se dijele bodovi, a borba Vettel-Hamilton je sasvim moguca, treba samo pricekati ?



    50
    46

    4
  15. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Zao mi Kimija, u zadnjem pokusaju zapeo iza hasa. Hamilton, poznato je, dobro vozi po kiši. Čudno mi da Max nije barem malo bliži..



    29
    28

    1
  16. Felipe Massa
    Warrior Prikaži

    Ferrarijevi navijači na aparatima. Nisam ni za Merc ali ih preferiram samo zbog ovakvih dana. Sreća je faktor zbog kojeg je Hamilton POMEO Vettela u kvalama koji ruku na srce ima brži bolid. Sad se vi svi ljutite, pripisujte to sreći i lupajte minusa svim normalnim f1 fanovima i budite zaluđeni do sutra. Onda po mom mišljenju pobjeda Ferrarija zbog raw pacea i boljeg starta njihovih bolida. Ali ovo danas nema veze sa srećom već samo kvalitetom vozača i spremnošću za preuzimanje rizika.



    41
    12

    29
    • Alfa Romeo
      ficola Prikaži

      Itekako ima veze sa srećom!!



      12
      -25

      37
      • Sebastian Vettel 5
        dzalac Prikaži

        Pa ima veze sa srecom,mercedesi su bolji na kisi,a za hamiltona se zna da je osoba za kišu….jbg seb malo razocaro,jedino me verstappen zacudio sto je bio tako spor a on je cuveni “rainman”

        PS. To sto je bolji na kisi ne znaci da je bolji vozac… samo jedan od faktora koji grade overall vozaca



        18
        12

        6
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Lewis je pokazao u ovim najvise i zasluzio je pole. Ali da je sreca odigrala ulogu u obliku kise za Merc i to stoji jer u suprotnom tesko da bi mogli parirati Ferrariju na ovoj stazi . Definitivno kisa pase Mercedesu sto pokazuje i Bottasov plasman koji sigurno nije bolji vozac od Vettela. Evo npr vidimo i gdje je Max kojeg smatram u ovakvim uvjetima tik uz Lewisa. Ima veze i setup bolida naravno i vozac ali i uvjeti na stazi. Kisa je omogucila Lewisu preuzimanje vodstva kao i sada pole jer bez nje ne bi bilo izlijetanja Vettela prosli vikend kao ni sada ovakvog rezultata Mercedesa. Sreca je sastavni dio svake igre pa tako i F1. Naravno ne zelim time umanjiti iciji uspjeh no treba biti realan i reci da Merc sigurno s problemima koje je imao ne bi imao prvi startni red na ovoj stazi pogotovo ne sa pola sekunde prednosti. Srrca ih je pomazila no da su najbolji u ovim uvjetima jesu i definitivno su Max i Seb debelo podbacili.



        9
        7

        2
      • Mercedes number 1 Prikaži

        Nije to imati srece, vec imati nesto drugo…



        13
        9

        4
  17. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    A sad malo o ostatku grida..
    Force India i službeno se može poistovijestiti s naslovom serije: “Na putu prema dolje”..
    Za razliku od njih, Stoffel je ondje već odavno – na dnu.. Imati Fernanda Alonsa kao momčadskog kolegu je – ili prokletstvo ili blagoslov.. u njegovom slučaju ono prvo.. Alonso mu je izgleda u mislima i dok spava..
    Jednako tako, Alonsu je možda u mislima i Honda.. “Kako smo jbte ovdje oboreni od oba bolida s Hondinim motorom??” – pita se Nando.. “A možda.. možda je ipak stvar u šasiji”..
    Ericsson već pravi mali party u sobi (pobijedio Ferrarijevog pulena), jednako kao i Stroll kad je unatoč kršenju bolida i brijanja sirotog Sirotkina saznao da mu stari kupuje Force Indiu ;)
    Sainz je pokazao da je rainy man, a Grosjean da bolid može skršiti samo na – suhom :D



    12
    9

    3
  18. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    sve sta je trebalo ici na ruku ferrariju prosli i ovaj vikend je ispalo naopako uz to da Lewis je po mojem misljenju najbolji po kisi i to je to.



    51
    44

    7
  19. Kimi Raikkonen
    Michael Schumacher Prikaži

    Čitajući komentare Ferrarisa za njih bi najbolje bilo da se oni sami voze po stazi i to po mogućnosti samo Vettel jer bi Kimiju već našli zamjerku jer je bio drugi. Padne kiša svi u jedan glas klicu sreća za Mercedes, Vettel izleti svojom greškom svi u jedan glas koliko sreće za Hamiltona. Vama je tuđa nesreća veći uspjeh nego postignuće momčadi za koju navijate što je žalosno.



    48
    29

    19
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      pojedinaca, ne Ferrarista. Pojedinci kmece svako malo i na sve dok realni ljudi kazu kako je bez obzira za koga navijali. Ima svacija skupina navijaca takve kojima je uvijek nesto trece krivo.



      13
      12

      1
    • Alfa Romeo
      ficola Prikaži

      schumaher..navijam za ferrari od kad znam za sebe i pusti ti te tvoje šuplje priče.Normalno da imaju sreću u mercedesu da im je pala kiša kad su na suhom bili daleko od ferrarija…kako drukčije to protumačiti nego da su imali sreće?! Za puno stvari u životu treba imati i malo sreće….a drugpo,pa to je Ham iskoristio jer je eto na kiši ili Bottas možda bolji vozač nego Vettel ili Kimi,tu jako ne igra ulogu bolid koliko vozač.Eto zato su imali sreću.



      7
      -9

      16
  20. Max Verstappen
    F1ST Prikaži

    Sutra ce vettel jos na gridu plakat da mu se griju gume zbog kimija ….. nadam se da makar bottas prestigne hamija na startu da i hami moze malo kmecat….. majko mila na sta je spalo ovo trkanje u F1.
    Max povedi nas u bolje dane



    10
    -29

    39
  21. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Moje misljenje je s obzirom na dosadasnji dio sezone da Ferrari ili ukenja sam ili njihovi vozaci ili ih posere neciji sudar kao i sada 2 pita zaredom kisa. Stoga sam nekako misljena da nece osvojiti naslov jer tesko da ce s toliko kikseva uspjeti uzeti titule. Merc koristi svaku priliku dok Ferrari i gdje je bio najbrzi je tesko to iskoritio ili nije uopce. Ako ne dobiju sutra utrku onda slijede 2 staze u kojima bi Merc mogao pobjediti a onda mislim da je polako prici kraj i uz to treba uzeti u obzir da Merc ce vrlo vjerovatno do kraja koristi manje komponeti PU nego ostali i zbilja nisam uvjeren u trijumf crvenih. Nekako i tamo gdje bi trebali se vratiti ukenjaju sve. Jedina sansa za njih je da ih zaobidu kvarovi i da koriste svaku priliku inace je ovo debakl po meni jer ove godine imaju gledano sve utrke al pari bolid Mercedesu.



    14
    10

    4
    • Alfa Romeo
      ficola Prikaži

      Alo,sezona nije gotova…sutra se staza suši pa budemo vidjeli kako će završiti…mercedes i nije nešto pouzdan tako de se još može svašta očekivati….kako je prosuo bodove Ferrari tako je i Mercedes negdje….mislim da se od vozača ne može baš očekivati da budu bezgrešni i savršeni ipak je to fajt…



      2
      -7

      9
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        nije gotova, no na vecini utrka je Ferrari bio bolji bolid a Mercedes vodi u oba poretka. Sto bi bilo da je obrnuto? Merc je imao i peha i opet je prvi.



        8
        6

        2
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ferrari je imao manje sreće. Mercedesu je do sada samo Austrija bila nesretna. Ove dvije u kojima je Hamilton imao na jednoj kontakt sa Kimijem, a na jednoj lošu sreću u kvalifikacijama, vratilo mu se i više nego bi da je ostao/startao sa uobičajenog mjesta.



        5
        5

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @pastor
        Mercedes: Zeznuli su čistu pobjedu u Australiji kad su pozvali Ham u box prerano, Bottasu puknula guma dok je bio 1.u Baku, Vettel se zabio u Bottasa u Francuskoj, Kimmi u Ham u Engleskoj, Austrija dupli DNF plus kiks kod VSC i Njemačka hidraulika kod Ham, i mislim da je tu još jedan Bottasu DNF na koji sam zaboravio.
        Puno više pehova nego prijašnjih godina svakako.
        Kad dodaš na to da Ferrari ima brzi auto većinu sezone, a kaskaju u oba prvenstva nije baš bajno.
        Imam osjecaj da je obrnuto da bi Ham bio na 50 bodova plusa.
        Hamiltonova jedina greška koje se mogu sjetiti je loš start u Engleskoj i tad je završio 2. on i kad kiksa uvijek nekako izvuče bar postolje, tako se osvajaju naslovi.
        Vettel je s druge strane već imao nekoliko pogrešaka, Baku, Francuska, Njemačka, ovisno o današnjem rezulatu možda će i to što je ostao iza Kimmia jučer upasti u tu kategoriju.
        Ako Ferrari i ostatak sezone bude ovako jak vjerojatno će i usprkos tome uzeti naslov, ali ako se Mercedes digne što i rade uvijek u drugom dijelu sezone, onda bi ga ovi prosuti bodovi mogli koštati.



        1
        0

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Baš kao što sam rekao, samo Austrija. Ovo za kvalifikacije sam već objasnio, u utrci mu se vratilo i više…
        Bottasa nisam uzimao u obzir, jer ako tako gledamo Kimi je još više prosuo od njega. A sad ako ćemo o tome što je Kimi ispred Vettela, to je tek drugi put ove sezone. Bottas je bio puno više puta ispred Hamiltona.
        Vettel je ove godine imao pun oteže zarađenih bodova. U Austriji je prestigao Hamiltona na stazi, i završio bi ispred, bez obzira na odustajanje. Baku je čista sreća za Hamiltona. U normalnim uslovima nebi ni prišao drugom mjestu. Na kraju Vettelova greška i Bottasovo pucanje gume… A on je imao ranije puno više grešaka koje ga nisu ništa koštale. I ove zadnje dvije utrke, nije uradio ništa posebno. Rutinska vožnja, gdje su mu se svi sklonili do ovih vodećih, i onda ga pukne sreća i osvoji i više nego što bi realno mogao…



        2
        2

        0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Sljedeće dvije staze bi možda pobijedio prošlogodišnji Mercedes, iako je i lani bilo tijesno u Spa. Ove godine je druga priča…



      5
      4

      1
  22. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Cestitke hamiltonu i sainzu ponajvise, zasto pljujete po vettelu nije mi jasno, onda mozete i po maxa cudotvorac po kise a tek sedmi a ricci 12, dobia ga je kimi za dlaku a ne za neznam kolko, neki kazu da ima tu dosta radi duzeg meduosovinkog, mozda i ima ali opet san vise ocekiva i od ferraria i redbulla



    12
    12

    0
  23. Alfa Romeo
    ficola Prikaži

    gospodo…još ovo i “vidimo” se sutra poslije utrke,ako bude suho a znamo kakav start u odnosu na druge ima Ferrari vjerujet mi da će to sutra itekako biti presudno u utrci.Jedan od Ferrarija će se sigurno sutra probiti do naprijed!



    8
    2

    6
  24. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Do sada je Mercedes bio sretniji u nedjelju. Nadma se da će se sutra Ferrariju malo osmjehnuti sreća, kada je najbitnije.



    10
    5

    5
  25. Lewis Hamilton
    F1 Racer Prikaži

    Svaki iole realan navijac Ferarija priznace da je pol Hamiltona cisto njegova zasluga, a ne nadmoci Mercedesovog bolida. I, to je cinjenica! Tacka!
    Pricati o kisnim uslovima kao srecnoj okolnosti po Mercedesove vozace u najmanju ruku je smesno. Kisa, samo je umanjila prednost bolida Ferari koja je i vise nego ocigledna a u prvi plan stavila vozacke sposobnosti svakog vozaca ponaosob. I tu se vidi sampionski kod… Mozete reci, Hamilton je i ovakav i onakav… Navijam za njega. Ni meni se ne dopada ni kao covek, da je “narcis”, apsolutno se slazem… Ali, nipodaštavati zbog svega toga njegove vozacke sposobnosti – glupo je! Ovo je cisto njegov “pol”, bez ikakvog pogovora…
    Drugo, od samog pocetka sezone. Ferari je taj koji ima najjaci bolid kompetentan na svim stazama, izuzimajuci Monako… Svaka pobeda i pol Fetela, pripisivala se od strane Ferarijevih navijaca fantasticnim vozackim sposobnostima. Hamiltonove pobede i pol pozicije – bolidima “srebrnih strela”… Sada, polovinom sezone, vidljivo je da je crveni bolid, “reper” za sve ostale. Da, Mercedes je tu negde ali ima svoje “boljke”… Ranjiv na sporim stazama, visokim temperaturama… I, svaka cast na tome! Ferari je, iako je to – do skora – bilo nezamislivo, perfektno uradio “domaci” na svim poljima: motor, aerodinamika…. Svaka cast!
    Ali, cinjenica je i da je Sebastijan sa takvim bolidom morao da ima vec povecu zalihu bodova na svom kontu… Ukoliko i posle nastavka sezone, Ferari zadrzi prednost koju je dosada imao, ne sumnjam da ce osvojiti prvenstvo. Ali, Mercedes se uvek vracao jacim u drugom delu sezone…
    Mozda ga ovi “prosuti” bodovi kostaju naslova svetskog sampiona? Moguce… Ali, jedini krivac bice on (Vetel) sam i niko drugi…
    Svejedno i nama navijacima Hamiltona i Mercedesa, kao i Ferarijevim navijacima ostaje da se nadamo da cemo prisustvovati epskoj borbi dvojice vozaca, dva tima do poslednje trke…
    Fali nam to odavno!
    Pa, nek bolji pobedi!



    22
    11

    11
    • Lewis Hamilton 44
      Berislav Donator Prikaži

      Može li još jedan podatak? Zašto je Merc, između ostalog, “proradio”? FP3 temp. staze je bila 58 C!
      Q3 temp. staze je bila 28 C!!!



      5
      1

      4
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Da je tako kako pričaš uvijek bi gledali te šampionske vožnje pojedinaca po kiši. Ali stvarnost nije ni blizu tih bajki. Ako je do vozača, zašto onda Hamilton nije superiorno uzeo titulu u Brazilu 2008. godine? Nego je izgubio mjesto od Vettela u Toro Rossu…Gdje mu je tada bio šampionski kod? Iste godine Vettel pobijedi sa Toro Rossom po kiši, sa kojim je uzeo i pp. Inače taj bolid nije bio ni blizu po suhom. I sa Red Bullom je standardno bio odličan po kiši. Dovoljno je pročitati današnju izjavu Maxa Verstappena da se shvate neke stvari. Red Bull je prošle godine bio puno bolji po kiši. Ne može neko u jednom bolidu biti odličan po kiši, i onda u drugom zaboraviti voziti. Isto kako i po suhu nekim bolidima odgovaraju određene gume, određena temperatura, određeni zavoji ili pravci, isto važi i za kišu. Nekim bolidima odgovara manje, nekima više.



      13
      5

      8
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Glupost. Tko bi bio na polu da nema Ham? Drugi Mercedes. Sta to znači da i Bottas kisni majstor? Ili kod njega je do bolida?



      16
      14

      2
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Bottas je kasnio 25 stotih. Nije to nikako mala razlika.
        Vettel nakon drugog sektora je bio brži od Kimmija 35 stotih. Napravio je grešku i izašao sa staze.
        S druge strane Kimmi nije mogao postaviti drugo vrijeme. Izjavio je poslije da je imao brzinu za pole position.
        Malo objektivnosti ne bi škodilo.
        Ne vozi bolid sam. Treba ga provesti kroz zavoje bez greške.



        4
        3

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Isto tako je Hamilton bio na stazi iza Bottasa. A svako ko ima pojma o F1 zna šta to donosi u ovakvim uslovima…



        1
        1

        0
  26. Jenson Button
    the_HD Prikaži

    Navijam za Ferrari i Vettela, ali je Hamilton uradio jako dobar krug i dokazao da je jedan od boljih po kiši.
    Oba Williamsa su dobri bili, Sirotkin pokazivao dobra vremena ali ga vrijeme zeznulo, Stroll jako dobar mogu u top 10 ali se slupo.
    Ericsson svaka čast da je ranije izašao u Q2 imao bi šanse za prolazak tako vrijedi i za Alonsa.
    Grosjean imao sreće da ne prođe u Q3.
    Svaka čast Torro Rosou.
    Sainz dokazao da je jako dobar vozač i da može daleko dogurati.



    5
    4

    1
  27. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Nisam gledao, mogu samo komentirat: bravo moji!



    9
    8

    1
  28. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Ponavljam nije Hamilton napravio nikakav poseban krug po kisi nego je Meca jednostavno u takvim uvjetima uspjela zagrijati te gume dok Ferrari i Red Bull nisu i to je to.



    12
    -2

    14
    • Alfa Romeo
      ficola Prikaži

      Nema to veze što ti pišeš..po kiši se mora znati voziti,drugo pa Vettel je zbog kiše i izgubio u prošloj utrci i vozi oprezno.Mislim da je kiša spasila Mercedes u prošloj utrci i dala im nadu u ovoj.No bit će suho i kako starta Ferrari moglo bi se sve promijeniti na startu!



      8
      7

      1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.