FIA traži nove F1 momčadi koje bi se pridruže gridu

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 9 godina 2 min 1 komentara

FIA

Formula 1, tj. njezino upravno tijelo, u javnost je plasirala natječaj za potencijalne nove ekipe koje bi se pridružile startnom gridu najranije sljedeće sezone. Internacionalna automobilistička federacija (FIA) izjavila je da je otvorila proces “identificiranja kandidata koji bi participirali na kompetitivnom nivou” od starta 2016. ili 2017. godine pa sve do 2020.

Detalji o kriterijima odabira i postupak će se otkriti onima koji se prijave do 30. lipnja i plate početnu nepovratnu naknadu od 5000 dolara. Puna prijava mora biti dostavljena do 1. rujna, dok se odluka očekuje 30. rujna. Ukupni trošak prijave iznosio bi oko 130.000 dolara. Formula 1 trenutno broji 10 ekipa, od kojih se neke od njih bore s financijskim problemima. Američka momčad Haas F1 team će biti 11. na gridu – ako svi ostali prežive.

Sport nije imao 12 momčadi (24 automobila) još od kraja 2012. Tri nove momčadi pridružile su se 2010, ali samo jedna od njih se još natječe – Manor Marussia koja je propustila zadnje 3 utrke u 2014. zbog raznih problema. Caterham je odustao na kraju prošle sezone dok je HRT odustao završetkom sezone 2012. Svejedno, komercijalni mag Formule 1, Bernie Ecclestone, rekao je prije dvije godine, nakon posljednjeg ovakvog objavljenog natječaja, da Formula 1 prihvaća dvije nove momčadi od kojih je jedna od njih Haas.

FIA je jasno naglasila da će svi prijavljeni na natječaj morati biti spremni proći i zadovoljiti njihove stroge tehničke i resursne zahtjeve. Momčadi-kandidati mogu se potražiti iz GP2 serija kao što su ART Grand Prix, DAMS i Carlin koje imaju određeni trkaći pedigre. Mnogi govore o ulasku većih imena poput Renaulta i VW grupe.


Odgovor

1 komentar

  1. Kush Prikaži

    DAMS ima potencijal jedino kao Renaultova momčad, u slučaju da požele stvarno ući, a nitko nije na prodaju, iako se šuška o Lotusu, ostali nula, jer bi već bili tu da mogu i žele, osim u nekom sličnom scenariju, ali VW ima svojih brendova sa trkaćim pedigreom na pretek..


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.