Što ćemo pamtiti s VN Austrije?

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Iza nas je uistinu sjajna VN Austrije. Borbe na stazi, odustajanja velikih igrača, neočekivani pobjednik. Na Red Bull Ringu smo gledali jednu od najboljih utrka sezone, ako ne i najbolju.

Red Bullova pobjeda na domaćoj utrci

Možemo li sada reći da se Verstappen napokon smirio? Prva pobjeda sezone, treće postolje zaredom (prvi puta u karijeri) i treći vikend zaredom bez drame i incidenata. Bilo je tu malog dodira s Raikkonenom, ali bez posljedica. Nizozemac je nakon prelaska u vodstvo hladne glave vozio do kraja utrke, a pobjeda ni u jednom trenutku nije bila upitna. Mjesto za novu pobjedu skoro pa nije moglo biti savršenije. Trijumf na domaćoj utrci za austrijsku momčad uz tisuće nizozemskih navijača i prekid Mercedesove serije pobjeda na Red Bull Ringu. Momčad iz Milton Keynesa se s trećim slavljem ove sezone izjednačila s Ferrarijem i Mercedesom po broju pobjeda.

Mercedesova katastrofa, Ferrari na vrhu u oba poretka

Toto Wolff je u Austriji planirao povećati bodovnu prednost u odnosu na Ferrari. Nitko nije mogao zamisliti da će ih problemi s pouzdanošću dovesti do dvostrukog odustajanja i gubitka vodstva u prvenstvu. Međutim, to se dogodilo. Prvo je otišao Bottas, a nakon njega i Hamilton. Pomalo nevjerojatno nakon silnih godina dominacije upravo na području pouzdanosti. Hamiltonovo odustajanje označilo je i prekid njegove rekordne serije od 33 utrke u bodovima.

Ferrari je imao poprilično loš vikend sve do utrke. Vettelova kazna i 1-2 Mercedesa u kvalifikacijama nisu slutili na dobro. U Formuli 1 sve se brzo mijenja. Na kraju su oba vozača završila na postolju i ovaj je vikend bio i više nego uspješan za talijansku momčad. Ferrari ponovno na vrhu, Vettel ponovno na vrhu. Momčad iz Maranella je osim bolje pouzdanosti na ovoj utrci pokazala i da se bolje nose s gumama, a to bi mogao biti važan čimbenik u nastavku prvenstva.

Dvoboj Vettela i Hamiltona

VN Austrije pamtit ćemo i po izravnom duelu na stazi između dva četverostruka prvaka. Ovakvih situacija nažalost nemamo mnogo pa se zbog toga dobro pamte. Vettel je odradio lijepo pretjecanje, a mi se nadamo novim duelima do kraja sezone.

Haasov vikend iz snova

Dočekali smo i Grosjeanove prve bodove sezone. I to kakve! Francuza prvo treba pohvaliti za malo čudo u kvalifikacijama. Smjestiti se između dva Red Bulla nije mala stvar. U utrci su napokon nagrađeni. Američkoj momčadi ovo je bila 50. utrka u Formuli 1, a bogovi ovog sporta nagradili su ih na prekrasan način. Grosjeanovo četvrto mjesto najbolji je rezultat ove mlade momčadi tijekom dvije i pol sezone, a s Magnussenovim petim mjestom uzeli su i rekordan broj bodova (22).

Oba Saubera u bodovima

Švicarska nas je momčad iznenadila i ovog vikenda. Prvi dvostruki bodovi još od VN Kine 2015. Leclerc sad već standardno dobar, a sjajnu utrku je odradio i Ericsson. Pri kraju utrke Leclerc je propustio Ericssona u nadi da Šveđanin stigne Alonsa. To mu na kraju nije uspjelo pa je Ericsson vratio poziciju kolegi. Lijepa suradnja dvaju kolega. Sauber je ponovno pokazao dobar tempo u utrci i veseli njihov stalan napredak.

Force Indijini dvostruki bodovi u 200. utrci

Razloga za slavlje imaju i u Force Indiji. Šesto i sedmo mjesto u 200. utrci lijepa su nagrada za indijsku momčad. Kvalifikacije im nisu bile sjajne, pogotovo za Pereza, no Meksikanac je bio puno bolji u utrci. I oni su lijepo profitirali od problema ostalih momčadi i stigli do zasluženih bodova.

Alonso iz pit lanea do bodova

Još jedna klasična utrka za Španjolca. Startao je iz pit lanea nakon promjene prednjeg krila i MGU-K i dovukao McLaren do bodova nakon što su tri utrke zaredom bili bez njih. Naravno, mnogobrojna odustajanja su mu pomogla, ali odradio je i nekoliko pretjecanja pa je njegov pothvat vrijedan spomena. Uz to, koristio je dijelove prednjeg krila koji su bili iz 2017. jer su novi bili polomljeni.

Muke po gumama

Sve su se momčadi mučile s blisteringom. Neke više, neke manje. Najveće probleme stvarale su soft komponente. Više temperature nego tijekom petka u utrci su dovele do blisteringa, ali Pirelli je svejedno iznenađen zbog ove pojave. Jedna od momčadi koja je bila najviše pogođena je Mercedes. Slično je bilo i s Ricciardom, Sainzom itd. Neki vozači i momčadi nosili su se bolje s poteškoćama pa to nije toliko utjecalo na njihov rezultat. Svima je već dosta rasprave oko guma, no ovog vikenda donijele su nam pravu dramu i zanimljiv ishod.

Summa summarum

Treću utrku zaredom svjedočili smo promjeni vodstva u poretku vozača. Zadnji se put to dogodilo 2012. Ferrari i Vettel vratili su se u vodstvo. Mercedes sada zaostaje 10 bodova, a Vettelova prednost je ponovno minimalna. S nekoliko dobrih utrka zaredom Raikkonen je stigao do trećeg mjesta u poretku vozača i sada zaostaje 45 bodova za momčadskim kolegom. Haas se s pravom berbom bodova uključio u borbu za četvrto mjesto. Sa sedmog mjesta stigli su do petog i približili se Renaultu na samo 13 bodova. Lijepe bodove uzela i je Force India te su se i oni približili francuskoj momčadi. Borba za četvrto mjesto postaje sve zanimljivija. Toro Rosso je i ovu utrku ostao kratkih rukava, a Sauber im se s dvostrukim bodovima sasvim približio. I na kraju, Williams ostaje usamljen na dnu poretka s mizerna četiri boda.

Još uvijek nije vrijeme za odmor! Ovog tjedna u Silverstoneu završava prvi ‘triple-header’ u F1 povijesti.


Odgovor

12 komentara

  1. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Botas vozi najbolje ove sezone al mu se ne da.



    6
    5

    1
  2. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Williamsi katastrofa isto kao i moj McLaren. Da nemamo Alonsa …! Znam da je mlađim generacijama ovo normalno ali ja pratim F1 od 89-90. i još se nisam naviknuo da tadašnje najbolje momčadi su sad ….! Šmrc.



    14
    14

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Za današnje F1 navijače…. to je nešto svakidašnje…. što traje par godina……

      Mi koji pratimo F1 od kraja 1980-tih….. to je noćna mora – nismo to mogli zamisliti niti u najvećim noćnim morama – da su Williams i McLaren sada; rame uz rame sa nekadašnjim timovima: Osellom, Minardi, Onyx, , Dallara, AGS i sličnima…..



      9
      9

      0
  3. Blue Flag
    BrrZiiii Prikaži

    pamtit ću start i prvi krug-fantastičan sendvič sa kimiem i maxov poljubac gumom u prestizanju kimija koji je gubio grip….te prestizanje seba nad luiem u izravnom okršaju sa vanjske strane i fantastičnu reakciju obojice na kočenju bez dodira a sa sljubljenim kotačima i podnicama bolida….totalno cool….



    20
    20

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Ovdje valja primjetiti kako je Seb stisnuo Lewisa. Nije to bila ona shema, da se Lewis otrgne kao što je to napravio Nici Rosbergu…..

      Seb je u maniri genijalca, stisnuo Lewisa i nije bilo dva zeca / tri zeca….. nego – ostani gdje jesi; da ne bi bilo….. nereda.

      Seb. :thumbs:



      26
      26

      0
      • Blue Flag
        BrrZiiii Prikaži

        slažem se….ali si skužio kako imaju povjerenja jedan u drugog iako su konkurencija?…ne vide se očima ali simultana reakcija zakretanja volana i automatike (uigranosti vožnje) u točno toj točci….lui je krenuo zakretati prvi, ali nije vratio volan !!! samo je zastao sa potezom, a da bi seb u možda stotinku vremenskog otklona krenuo u zavoj a sve radi oštrijeg upadnog kuta….fantastična reakcija obojice-stvarno se respektiraju – pokazano u djelu



        18
        18

        0
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        To je respect između dva sportaša. I tako treba biti. :thumbs:



        17
        17

        0
  4. Ferrari
    karlo_b Prikaži

    Bio na utrci..
    Oba merca riknula točno ispred mene….Red bullovi i Ferrarjevi navijači u ludilu a oni treći pognutih glava i u nevjerici.. :D :D :D
    i još nešto.. svi bolidi s Ferrarijevim motorima u bodovima.. toga nije bilo već dugo… Savršeno!!!

    Forza Ferrari



    20
    19

    1
  5. Ferrari
    Zare Prikaži

    Triple header, zvuči kao pornić



    14
    14

    0
  6. Alfa Romeo
    ficola Prikaži

    Ti mercedesi i nisu baš bili tako pouzdani…..sjetimo prvih godina samostalnog Mercedesa ili tvorničke ekipe pa onda vidimo da su rikavali u svakoj utrci……ja govorim o počecima Mercedesa kad smo mislili da će Hamilton napustiti Mercedes….


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.