Russell pobijedio u nevjerojatnoj glavnoj utrci Formule 2 u Austriji!

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 6 godina 4 min 3 komentara

George Russell stigao je do četvrte pobjede u Formuli 2 nakon senzacionalne utrke u Austriji. Za Russella utrka možda nije tako uzbudljiva, s pole positiona je relativno mirno stigao do pobjede, ali iza njega događalo se pregršt toga. Lando Norris uspio je stići do drugog mjesta s kojeg je startao, a do trećeg mjesta došao je Antonio Fuoco s 13. startne pozicije. Artem Markelov obrnutom je strategijom stigao do osmog mjesta i pole positiona za sprint utrku u infarktnoj završnici.

Obzirom da je utrka iz sigurnosnih razloga krenula pod sigurnosnim automobilom, imali smo iznimno miran start sa samo nekoliko promjena pozicija u prvom krugu, Gunther je prošao Mainija za peto mjesto te Latifi Markelova za 18.

Idućih nekoliko krugova vidjeli smo sjajne borbe od petog mjesta nadalje, u tom društvu bili su Gunther, Deletraz, Maini, Albon i de Vries. De Vries nažalost u petom krugu ispada iz tog društva, u četvrtom zavoju snažno se prekočio zbog puknuća gume i otišao potpuno izvan staze. Tri kruga kasnije je i odustao.

U šestom krugu dolazi do prvog safety cara u utrci – Ralph Boschung stao je na stazi. Šesto je to odustajanje u posljednjih sedam utrka za Austrijanca. Svi koji su startali na supersoftu iskoristili su priliku za “besplatnu” promjenu guma, a to su bili svi osim Mainija, Gelaela i Markelova.

Većina grida bila je u boksu pa je tamo nastala poprilična gužva. Unatoč kaosu nije bilo većih incidenata, no Albon, Gunther i Deletraz bit će pod istragom sudaca nakon utrke zbog mogućeg nesigurnog izlaska iz boksa. Sergio Sette Camara bio je najveći gubitnik tog kaosa, s trećeg mjesta na stazi pao je izvan top 10.

Safety car maknuo se u devetom krugu i akcija se nastavila. Ponovo smo uživali u brojnim borbama i pretjecanjima po cijeloj stazi, Artem Markelov uspio je proći ispred Gelaela nakon sjajne borbe u 12. i 13. krugu za drugo mjesto, a ubrzo Indonežanin gubi poziciju i od Russella, prvog od vozača koji su odradili pit stop.

Iza njih gledali smo borbe Aitkena, Gunthera, Deletraza i Merhija. Aitken je bio sporiji te je stvorio veliku kolonu iza sebe, puno uzbuđenja bilo je u toj grupi vozača. Uzbuđenja je prekinuo upravo Aitken, stao je na stazi u  20. krugu i izazvao drugi safety car na utrci.

Ludilo se nastavlja u 23. krugu kad safety car odlazi u boks. Artem Markelov prošao je u vodstvo u 25. krugu nakon što je prošao Mainija u 4. zavoju. Russell ponovo prati Markelova par krugova kasnije, u 29. krugu Britanac prolazi Indijca.

Iza vodećih pozicija i dalje se vodilo pregršt borbi, Merhi je radio sjajan posao, prošao je Norrisa i Gelaela za tad četvrto mjesto, dok je Gunther polako počeo padati u poretku. Prošla su ga oba Carlina, Norris pa Sette Camara. U 33. krugu u boks ulaze Gelael i Maini te s vodećih padaju na posljednje pozicije, Markelov ostaje jedini bez ulaska u boks na stazi. Louis Deletraz odustaje nakon solidne utrke.

U tom periodu u proboj kreće Antonio Fuoco, uspio je skinuti redom Albona, Gunthera i Camaru, a do kraja je krenuo u lov na treće mjesto koje je držao Roberto Merhi od kojeg je Norris u 37. krugu vratio drugu poziciju. U istom krugu u boks konačno ulazi i vodeći Markelov te izvan top 10 kreće u nevjerojatan pohod.

U posljednjem krugu napada devetu poziciju i prolazi Ferruccija, Latifija i Gunthera u istom zavoju! Paralelno su ušli u treći zavoj u spektakularnoj završnici, a da senzacija bude potpuna, Markelov je do kraja ulovio Nireija Fukuzumija te mu u zadnjem zavoju oduzeo osmo mjesto i sutrašnji pole position. Antonio Fuoco sustigao je i prestigao Roberta Merhija za treće mjesto u istom krugu.

Danas smo vjerojatno svjedočili najboljoj F2 utrci sezone, već sutra u 11 čeka nas nova!

Vozač Momčad Zaostatak
1 G. Russell ART Grand Prix
2 L. Norris Carlin 5.131
3 A. Fuoco Charouz Racing System 9.633
4 R. Merhi MP Motorsport 11.796
5 A. Albon DAMS 14.643
6 S. Sette Câmara Carlin 16.900
7 T. Makino RUSSIAN TIME 18.834
8 A. Markelov RUSSIAN TIME 24.690
9 N. Fukuzumi BWT Arden 25.528
10 S. Ferrucci Trident 26.585
11 N. Latifi DAMS 27.406
12 M. Günther BWT Arden 29.153
13 L. Ghiotto Campos Vexatec Racing 29.485
14 S. Gelael PERTAMINA PREMA Theodore Racing 37.135
15 A. Maini Trident 39.355
L. Deletraz Charouz Racing System
J. Aitken ART Grand Prix
N. de Vries PERTAMINA PREMA Theodore Racing
R. Boschung MP Motorsport
R. Nissany Campos Vexatec Racing

 


Odgovor

3 komentara

  1. F1puls
    Nikola Klobučarić Prikaži

    Markelov :klanjam: :fakjea:



    3
    3

    0
  2. Fia
    bodo Prikaži

    Gledam utrku i ne vjerujem što vidim….pravi race. Markelovu kapa dole…kralj. Maini ispao pravi glupan zajedno sa teamom. I prije 29.kruga je morao shvatiti kako gubi brzinu zbog guma i da ga Markelov i ostali love. Čeka još 4 kruga??? Nakon radio poruke koju je poslao u Francuskoj ovo mu stvarno nije trebalo. Možda je kalkulirao VSC ili SC. Ko bi znao.


    0
    0

    0
  3. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Kako rekose ‘he is crazy’ .. Vrh :)


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.