Gasly smatra da je novi Hondin motor donio tri pozicije na VN Kanade

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 2 min 39 komentara

Puno se posljednjih dana pričalo o tome koliko prednosti donosi nova Hondina specifikacija pogonske jedinice, a po mišljenju Toro Rossovog vozača Pierrea Gaslyja to iznosi tri mjesta na VN Kanade.

Francuz je novu jedinicu isprobao na treninzima, ali se onda morao vratiti na stariju specifikaciju. Nakon loših kvalifikacija, u njegov STR13 su ugrađeni potpuno novi dijelovi: četvrti po redu motor, turbopunjač, MGU-H i treći MGU-K. Umjesto 16., utrku je startao s 19. pozicije, ali je na kraju završio kao 11.

Na pitanje je li takav pothvat mogao ostvariti sa starom pogonskom jedinicom izbjegavajući kaznu, Gasly je rekao:

“Ne. Gledajući utrku, završili bismo iza Pereza, znači bili bismo 14.”

“Mijenjanje motora je bila ispravna odluka jer sa starim ne bi bilo moguće ostvariti napredak niti sa 16. pozicije. Na kraju je to bila dobra odluka iako smo startali malo niže.”

Što se tiče osvrta na utrku, Francuz dodaje:

“Prestigao sam Haas, prestigao sam Force Indiju na pravcu, što je bilo prvi puta ove godine. Meni se novi motor čini dobar. Obećavajuće.”

Kaže da je nova jedinica poboljšana na gotovo svim poljima.

“Sve. Jednostavno više performansi općenito. Baterija također, upravljanje energijom je bolje. Dobar korak prema naprijed, da.”

“Honda nam je rekla da rade na nadogradnji koja će biti jako dobra, nešto što će napraviti pravu razliku. Po podacima jasno možemo vidjeti da je ona stvarno dobar korak prema naprijed.”

Na pitanje što je sve bilo moguće da se u subotu nije pojavio problem koji je naštetio njegovim kvalifikacijama i onda kasnije vodio do kazne na startnom gridu, Gasly dodaje:

“Definitivno top 10, teško je znati gdje bismo točno bili. Nismo završili jako daleko, mislim da je Ocon bio 10 sekundi ispred Charlesa, vjerojatno bismo se borili s njim. Barem jedan bod, bod ili dva bi bila moguća”, zaključio je.


Odgovor

39 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ni gore spomenuta preticanja nismo vidili u prijenosu.



    14
    14

    0
    • Adrian Newey
      zgrobnika Donator Prikaži

      Ja sam cijelu trku na live tajmingu držao na oku Gaslija i dosta dobro se borio s obzirom da je startao iz zadnjeg reda. Kad sam vidio da je skinuo FI nadao sam se snimki u prenosu ali štanga, nisam bio siguran jeli ga pretekao na mišiće ili je Checo napravio grešku. Ako izuzmemo odnos između top 3 momčadi gdje ionako nije bilo nikakvih uzbuđenja, sigurno su sljedeća najvažnija stvar perfomanse TRH.



      4
      4

      0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Gasly je odlično vozio. Jedino možda mala pomoć u tim prestizanjima je bila ta što je vozio na HS prvi stint, dok su ovi okolo bili na SS ili US. Nakon što je prestigao Haas i FI, počeo je stizati Alonsa i vrlo brzo je uhvatio priključak, ali onda su se HS potrošile…



        3
        3

        0
    • Jim Clark
      VekiVedro Prikaži

      Jel se zna kad će F1TV biti popravljen, da mogu napokon gledati šta me zanima a ne dosadu koju režiser prikazuje..



      3
      3

      0
  2. Mclaren
    KERS Prikaži

    Bravo Honda..bilo je vrijeme..Mclaren je banana..ništa bolje ove sezone nije za njih, možda se čudo kakavo još dogodi.



    8
    7

    1
    • Renault
      Vedran Kristić Prikaži

      McLaren je nakon VN Kanade 2017. bio 10. (posljednji) s 0 bodova. McLaren nakon VN Kanade 2018. drži peto mjesto u konstruktorima s 40 bodova.

      Što se tiče Toro Rossa, prošle godine su nakon Kanade imali 29 bodova, sada imaju 19.



      12
      11

      1
      • Red Bull
        Onomatopeja Prikaži

        Mclaren ima vecinu bodova zahvaljujuci okolnostima na stazi kada su recimo odustala dva Hasa ili sudar Red Bulova u Azebejdzanu.Nemaju bodovi veze sa njihovom stvarnom brzinom ali ajde da zanemarimo sve to.Posto mnogi ovde nevole Red Bul zar onda nije bolje da uzmu taj “najslabiji” motor i nebudu nikakvi favorit ili pak niko nije siguran da bi to tako bilo.Honda ce tek da napreduje do kraja sezone i ocekivano bi mogla da bude vrlo blizu najjacih na pocetku sledece plus snaga Red Bula i Honde sto se tice finansija koja svako nije zanemarljiva.



        12
        7

        5
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Istina, ali mogao je McLaren i prošle godine profitirati na okolnostima drugih, recimo upravo taj Bakuu. Isto kao što je i Toro Rosso mogao više profitirati na ovogodišnjim okolnostima.



        13
        12

        1
      • Red Bull
        Onomatopeja Prikaži

        Nemoze se na neki nacin porediti jedan Alonso i recimo Hartli i Gasli koji voze prvu sezonu u F1.Ali neosporavam ni te cinjenice ali i pored svega mislim da je rastanak Renaulta sa Red Bulom neminovan radi mnogih stvari a jedna od njih je svakako evidentan napredak Honde



        4
        1

        3
  3. Nando
    Matek14 Prikaži

    O kvaliteti te PJ ce reci odluka Red Bulla, a siguran sam 99% da ce oni ostati na Renaultu. Honda je napredovala to je nepobitno, al ponajvise u pogledu pouzadnosti. Po brzini jos nisu stigli Renault.

    A da bi osvojio bod ili dva u normalnim okolnostima, tesko.. 2 Renaulta su imali cisti P7 i P8, Ocon je drzao bodove cijelo vrijeme, a i Perez bi da nije bilo onog kontakta sa Sainzom. P10 je bio uvjerljivo Alonsov do odustajanja, s tim da sam sklon (unatoc katastrofalnim kvalifikacijama za McLaren) vjerovat da je u tom McLarenu bilo potencijala za borbu s Force Indiom.. Alonso je izgubio 7 sekundi iza Leclerca, nakon toga se odvojio na laganih 5-6 sek od njega i smanjio zaostatak za Oconom sa 7 na 2,5 sek.. istina Ocon je zapeo iza Grosjeana, al skinuo je Alonso jedno 2 sek Oconu i prije nego sto je ovaj zapeo.. Da je Alonso prosao u onom pokusaju Leclerca drzao bi tempo za Force Indiom i Renaultom.. Naravno pitanje je da se Gasly kvalificirao ispred Alonsa bi li ga Alonso uspio preteci na stazi jer je to ove godine skoro mission impossible, ali mi se cini da jeje Mclaren imao bolji tempo od TR u utrci..

    Uglavnom, dobar napredak Honde i Torro Rossa, al mislim da je jos uvijek nedovoljan za Red Bull i da imaju jos dosta posla da stignu Renault, pogotovo nakon novih nadogradnja koje su ocito dobre jer se Red Bull jako dobro hrvao s Mercom i Ferrarijem na stazi koja im nikako nije odgovarala



    8
    7

    1
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      ja mislim da će rb preći na hondu dogodine…
      prijedlog vetmi : stavi pitanje o rb motoru za anketu!



      10
      10

      0
    • Red Bull
      Onomatopeja Prikaži

      Oni su Renault vec stigli sto se vidi po nervoznim izjavama Abitebula, a tih tvojih 99% bi se uskoro vrlo lako moglo pretvoriti u 1%.Honda je definitivno pronasla put i nema razloga da Red Bull konacno nebude fabricka momcad jednog proizvodjaca motora.Renault ako je tako siguran u svoj pu nema razloga da zali za odlaskom Red Bula ali svi znamo da ce oni biti najveci gubitnici uz Mclaren naravno.



      6
      -11

      17
    • Renault
      Vedran Kristić Prikaži

      Meni se isto zasad nekako čini da će ostati uz Renault.



      7
      5

      2
    • Adrian Newey
      zgrobnika Donator Prikaži

      Da je 99:1 ne bi se ni vodili razgovori, mislim da je prije mjesec dana bilo 70:30 u korist Renaulta, a sad je 70:30 u korist Honde. Mora se uzeti u obzir da ako pređu naHondu to donosi tvornički status i cca. +$250M u bilancu (+$90M što sad plaćaju Renaultu za PU +100M keša za razvoj +$20-$30M za plaće vozača i marketing. Takav su ugovor imali s McL). Ako im uz to Honda dozvoli potpuni pristup razvoju i oni dovedu 5-6 euro inžinjera isplati se rizik. S druge strane siguran sam da će RB dobit još bolje uvijete jer Honda zna da imaju najbolju šasiju i da im razvoj ne ovisi o size zero koceptu i također znaju da su im s njima šanse za postolja i osvajanje prvenstva izuzetno velike. Renaultu se tresu gaće jer želi ostat s RB bar još dvije godine, potrebna im je referenca i suradnja da bi razvili svoj bolid. Razmisli te kako je teško utvrdit razliku snage PU-a i kvalitetu šasije između McL i TR kad su i motori i šasije i vozači različiti, a nasuprot tome je dosta lako to učinit za RB i Reno ili MB i FI koji imaju iste PU-e. Njima nije loše kad imaju par inžinjera u bikovskoj garaži da kao nenamjerno proučavaju mehaniku, aero, balans i sustave hlađenja u čemu je RB odličan. Ima još jedan moment, nemojte misliti da je RB zaboravio svinjarije s elementima PU-a koje je Renault izvodio TR-u prošle godine da bi ih preskočio u poretku. Ako im se Reno približi mogu i oni očekivati nestašice nadograđenih komponenti.



      7
      2

      5
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Da ali usporedujes Toro Rosso i njihove neiskusne vozace sa ekipama kao McLaren ili Renault koji po meni imaju i bolji bolid i bolje vozace. Da su u Renaultu i McLarenu dva rookija onda bi mogli pricati kakav je tko i s tim da TR sigurno nema love na raspolaganju za razvoj kao spomenuti dvojac. Ako TR na ravnom moze proci FI koje su inace brze na pravcima u tom motoru ima konja za trku.



      9
      9

      0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Pogledaj gdje se Hartley kvalificirao, i koliko je zaostajao za Force Indijom i Renaultom. Gasly bi se sa novim motorom umiješao između njih. Možda bio i ispred. Q3 gotovo sigurno.



      7
      5

      2
      • Nando
        Matek14 Prikaži

        Govorim o utrci.. TR u utrci nije dobar kao Renault, FI, McL i Hass.. ove kvalifikacije su imali definitivno potencijala za borbu za ulazak u Q3 al tempo u utrci im nije bio na razini.. zato sam i napisao da bi gasly po cistoj brzini u utrci izvan bodova, al naravno treba uzeti u obzir tezinu ovogodisnjih pretjecanja i da je upitno bi li ga alonso prosao da se gasly kvalificirao ispred.. vidimo iz utrke u utrku kako je tesko izvesti pretjecanje ove godine cak i kad je brzi bolid iza.. npr zadnji primjer alonso leclerc kao sto sam napisao u postu gore.. iako je u kvalifikacijama sauber bio brzi, tempo mclarena u utrci je bio znatno bolji.. smatram da je identicno u omjeru mclaren-tr



        1
        0

        1
  4. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Mogao nam je reziser pokazati tvoja preticanja…



    16
    16

    0
  5. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Rb treba utzet Hondu i riskirat,nemaju šta izgubit, u najgorem slučaju mogu biti na 5. mjestu ili ostati 4. uz malo veću borbu…ako uzmu hondu postaju works team za sta uopce ne vidim niti jednu lošu stvar,a renault se sprema na vraćanje u prve redove tako da bi se fokusirali više na svoj tim…u svakom slučaju do 2021 rb ne bi puno nastradao, a nakon toga treba pametno



    11
    10

    1
  6. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Ako ih udare velike kazne na gridu i kvarovi u nastavku sezone, pogotovo u ključnim trenutcima – mislim da RB ide s Hondom.



    5
    5

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.