Vettel prokomentirao strategiju Ferrarija, Red Bull i Pirelli

Vijesti

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 9 komentara

Sebastian Vettel je u današnju utrku dobro krenuo – odmah je prestigao Valtterija Bottasa, ali je već nakon početka bilo jasno da je Lewis Hamilton uvjerljivo brži i kasnije se pokazalo da nije bilo nikakve šanse da se Ferrariji danas bore s Mercedesima. Štoviše, izgubio je poziciju i od Red Bulla kad je otišao na promjenu guma pod VSC.

“Ulazak u boks je bio prava odluka. Nije nam bila opcija ostati na stazi. Izgleda pogrešno, ali mislim da je to bio pravi potez jer smo potrošili gume.”

Bez obzira na nove gume Vettel se nije mogao približiti Verstappenu koji je čak imao slomljeno prednje krilo s jedne strane.

“Na kraju nisam mogao doći blizu Red Bulla, čak ni sa slomljenim krilom na njegovom bolidu. Mislim da mogu srezati i drugi dio prednjeg krila i bilo bi svejedno.”

“Jednostavno nismo bili dovoljno brzi. Čak i na kraju utrke nisam bio u dobrom stanju s gumama, iako su bile najsvježije na našem bolidu.”

Novinarka je upitala Vettela ima li ova Ferrarijeva forma veze s promjenom guma koju je Pirelli obavio prije dolaska na ovu stazu, a Nijemac odgovara:

“Nismo shvatili što da radimo s ovim gumama, moramo istražiti što se događa s njima. Imat ćemo ih opet u Francuskoj.”


Odgovor

9 komentara

  1. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Neka Ferkan onda u nekim drugim utrkama trazi vise mesa na gumama zbog sigurnosti.



    36
    33

    3
  2. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Ocigledno mu tvrde gume neodgovaraju kao mercedesu mekse ako ne laze, dok mi je izgledalo da je mercedea a i redbull mogli 2 trke na istin gumama vozit



    4
    4

    0
  3. Master_F1 Prikaži

    Red Bull je uvjek bio nježan prema gumama, takav je koncept bolida. Sjećam se dobro početka dominacije Red Bulla, Kada je McLaren bio jak, ali Red Bull bolji, uzimao više pobjeda i bodova. McLaren je došao do saznanja da je Mercedesov motor jednostavno prejak. Prejak mehanički grip i prije podere gume nego Red Bull. I tako McLaren je odlučio smanjiti obrtni momenat na svom motoru. Operacija je bila uspješna, gume duže trajale, uzeli su par pobjeda i to je to. Red Bullov paket je bio prejak.

    Šta hoću s ovim da kažem?

    Da Renaultov motor koji je sad u Red Bullu doprinosi isti efekat kao prije 7-8 godina, jednim dijelom čuva gume. Vidjeli smo to danas kod Red Bulla pa i od McLarena, a za Renault F1 tim, nisam siguran, nisam mogao sve da pratim.



    6
    -2

    8
    • Sergio Perez
      Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

      Kako opravdavas onda činjenicu da Mercedes ima najjaci PU a odvezli su na Mediumu 583 kruga?



      11
      11

      0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Navodno je Hamilton imao smanjenu snagu motora od početka utrke, možda zato ?
        Ovo je šala naravno, ali ako je istina zabrinjavajuće za ostatak ako je sa konzervativnim modom napravio ovakvu razliku.



        1
        -1

        2
      • Master_F1 Prikaži

        @ Ibarac00

        Ako si pročitao moj kometar gore iznad, nigdje nisam spomenuo Mercedes F1 tim, jel da. I moj komentar je bio Red Bull i McLaren. Dugo su ostali na stazi za razliku od ostalih. Pogotovo Alonso koji je vozio supersoft, pogledaj kada je ušao u box. Red Bull nek ti bude dokaz da u vrijeme kada su oni dominirali, motor nije bio toliko od značaja. Imali su slabiji motor u odnosu na McLaren i Ferrari. Tada su pravila bila takva da veću ulogu igraju gume i šasija nego motor. Sada se dešava ista situacija, gdje opet gume i nježnost prema gumama odigrava veliku ulogu u Barceloni. Pogledaj vremena Ferrarija i RB na kvalifikacijama i utrci. RB je istopio prednost Ferrarija jer su sačuvali 1 ulazak u box.



        2
        -1

        3

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.