Visoka su očekivanja od “B” bolida McLarena

Izdvojeno

Luka Kolak

Prije 6 godina 3 min 27 komentara

McLaren će opet biti u centru pažnje ovaj tjedan kada momčadi pokrenu svoje bolide u Španjolskoj jer ćemo prvi put ove sezone vidjeti bolid koji je već prozvan MCL33-B.

Fernando Alonso i Stoffel Vandoorne su se prvih utrka mučili s nedostatkom tempa te su bili najsporija momčad koju pokreću Renaultovi motori, a možda čak i od Toro Rossa koje pokreću Hondini motori.

Momčad iz Wokinga je morala odgoditi izlazak na stazu ovogodišnjeg zamišljenog bolida zbog problema kod pregrijavanja koji su se pojavili na samom početku testiranja s Renaultom. No, bolid je sada spreman da prvi put izađe na stazu u petak na treningu u Barceloni.

McLaren je obećao kako ćemo pravi bolid vidjeti tek u Španjolskoj i Kanadi te su shodno tome i očekivanja velika jer momčad mora pronaći odgovarajuću kombinaciju performansi kako bi se izjednačili s Renaultom, a kamoli s Red Bullom, Ferrarijem ili Mercedesom.

Kako se priča, MCL33-B će imati revidirano prednje i zadnje krilo, modificirane odbojnike, prepreke i krilca kao i modifikacije vezane uz podnicu.

Međutim, tehnički stručnjaci u tvornici su pronašli većinu performanse bolida u prednjem krilu i samom nosu bolida. Bit će to mješavina tradicionalnih koncepata s nekim inovacijama koje su ubačene u nadogradnju te se očekuje kako će rješenje biti slično onome što je Force India napravila.

“Postojale su dvije radne skupine tijekom zime. Jedna da napravi osnovni bolid za testiranja te da vrednuje Renaultov paket vezan za motor. Drugi tehnički tim je radio na planiranoj evoluciji i aero konceptu.”

“No, to je moralo biti usporeno dok novi nos nije bio spreman za upotrebu zbog toga što nos i prednje krilo određuju što se događa u bolidu.”

Novi nos i krilo su prošli obavezan FIA-in crash test početkom travnja te od tada McLaren je bio usko vezan uz specifičnost nadogradnje, ali su priznali da je verzija bolida za Bakuu bačena u vodu te očekuju kako će B verzija njihovog bolida ukloniti sve nedostatke i da će to rezultirati smanjenje nedostatka za vodećima.

Mnoge nadogradnje s došle od početka sezone, dok će Kanada biti važna za Renault gdje će biti predstavljena prva glavna nadogradnja motora ove godine tijekom tri dana u Montrealu.


Odgovor

27 komentara

  1. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Ja sam imao visoka očekivanja na prvoj utrci s Hondom. I polako su očekivanja padala i padala ….!



    13
    10

    3
  2. Fernando Alonso 14
    Lukica Prikaži

    Navijač u meni se nada da će se Alonso popet na postolje na domaćoj utrci al realist zato govori da je negdje 7-8 pozicija najbolje sto će moć,jer nekako sumnjam u McLarenove nadogradnje. Dao Bog pa mi pokazali suprotno!



    26
    24

    2
  3. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Mozda McLaren i napravi korak naprijed u Barceloni , ali isto tako ce i sve druge ekipe donesti nadogradnje i tada taj McLarenov pomak , nazalost , nece doci toliko do izrazaja.
    Iako se nadam da ce njihov pomak biti dosta veci od drugih ekipa



    11
    11

    0
    • Master_F1 Prikaži

      Ne mora ni doći. Ako ta nova šasija bude dobra, bit će brži napredak iz utrke u utrku i tako smanjivati zaostatak. McLaren je u velikom poslu oko šasija ove sezone. Prilagodi staru za renaultov motor, izvuci maximum, pravi novu šasiju. Plus donosi nadogradnje na staru šasiju bar koliko da se poboljšaš ili da drugi timovi ne odu predaleko, jednostavno tim radi 2-3 posla. Kada dođe šasija, ona će biti do kraja sezone a možda 2-3 sezone. Onda će se svi orjentisati samo na nju i onda bi trebao biti brži napredak kroz utrke.



      3
      0

      3
  4. Master_F1 Prikaži

    McLaren ima dovoljno ljudi da donese šasiju na prvu ovogodišnju utrku. Ali pitanje je kakva bi bila ta šasija? Zato su je odgodili jer su htjeli detaljno da je prilagode renaultovom motoru + da nova šasija bude bolja od stare po svim pitanjima. Prelazak na drugi motor faktički idu ispočetka, ali mislim da se McLarenu isplati. I sa ovom su trenutno 4. momčad, koja je prošlogodišnja 90%. Šta očekujem? Pa 0,5 sec po krugu i daljnji brži napredak u razvoju.



    15
    11

    4
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Volio bi vidjeti da su se u stanju izvući iz kovita u koji su upali.



      4
      4

      0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Prošlogodišnja? Šta je to bitnije promjenjeno kod top ekipa? Mercedes je ostao praktično isti. Pa se ne žale na prošlogodišnju šasiju… A zar nije McLarenova prošlogodišnja bila najbolja, samo ih ona Honda kočila…



      7
      -1

      8
      • Master_F1 Prikaži

        A je li Merc mjenjao motor, ili koristi svoj isti ?????? Veličina motora, baterije, položaj gdje se baterija nalazi, usisnici, radijatori itd itd sve utiče na razvoj šasije. Dva različita proizvođača dvije različite škole. Izgleda da bi samo ti upakovao renaultov motor u šasiju namjenjenu za hondu. Evo ti dokaza koliko je McLarenova prošlogodišnja šasija dobra, trenutno P4, Alonso ima 10 bodova više nego Max, uživaj.



        6
        4

        2
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        @Master
        Budimo realni, Mclaren (Alonso) ima ovoliko bodova samo zbog silnih odustajanja, grešaka i pehova ovih ispred (Haasovi, RB, Max, Bottas, Kimi, Vettel, ludilo u Bakuu…..)
        Njihovo realno mjesto, prije uvođenja nove šasije, dakle kroz prve 4 trke je bilo, brat-bratu, 7. mjesto, eto da navučemo 6.
        4. su samo iz gore navedenih razloga.



        2
        1

        1
      • Master_F1 Prikaži

        @ Frantic
        To ti je dokaz da ne pobjeđuju uvjek najbrži, najbolji naj, naj , naj već najuporniji. Zamisli da McLaren ima brzinu kao Renault ili Haas, da je sekundu brži nego sad, niko ga ne bi vidio iz srednjeg poretka, bio bi u repu Red Bulla.



        3
        1

        2
  5. Nando
    Lux14 Prikaži

    Bolid u Španjolskoj će biti sigurno 0,5 s brži od onog što je bio u Azerbajdžanu. Međutim, kada krene vikend sve to postaje relativno jer će svi donijeti nadogradnje i biti brži nego što su bili u Azerbajdžanu. Barem jedan vozač treba u Barci završiti u Q3 (i to oko 7 mjesta) a drugi ili u q3 ili oko 11-og mjesta. A možda nas i iznenade, ko zna



    9
    7

    2
  6. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Ajde da vidimo i to čudo, samo sam dosta skeptičan iako bi volio da budu u vrhu. Ne bi mi bilo žao da sam u krivu ako kažem da nema šanse da osjetno napreduju iz jednostavnog razloga što će i drugi ići naprijed.



    9
    5

    4
    • Felipe Massa
      Warrior Prikaži

      Jedini objektivan komentar. Ne vidim cemu minusi. Za Catalunyu i FI i Williams i Renault spremaju “velike” nadogradnje. Toro rosso da i ne spominjemo, a za Haas mislim da je još uvijek dosta ispred Mclarena..



      6
      6

      0
  7. F1puls Portal
    gosuasus Prikaži

    Ni b od bolida. :mrgreen:



    10
    -5

    15
  8. OnlyAlonso Prikaži

    Kad dode na stazu i kad se posloze i ustimaju nadogradnje onda cemo vidjet koliko su napredovali ili nazadovali u odnosu na druge,svakako bi htio da barem budu best off the rest a da ne pricam o tome da se prikljuce vodecem trojcu…pricaju da im je korelacija sa racunala i primjene na stazu jako dobra pa bili zivo pa vidjeli…Go Mclaren ??



    11
    7

    4
  9. Marlboro
    Alonso65 Prikaži

    Alonso na postolju!



    17
    11

    6
  10. Fia
    Trapgio Prikaži

    želim im veliki napredak i da u potpusnosti uvate prve tri momčadi, treba nam jaki McLaren i Alonso u borbi za pobjede



    24
    21

    3
  11. Ferrari
    Funkguru Prikaži

    Nikad od tog McLarena konkurentan bolid



    6
    -16

    22
  12. James Hunt
    f1_zg Donator Prikaži

    Ovo je sve gatanje u pasulj prebranac, što su sve složili dečki iz Wokinga, tek ćemo vidjeti. Ono što se kuži je promjena u komunikaciji. Vrlo su oprezni, a sad jel to zbog nesigurnosti ili spremaju neki bum bam bam u Španjolskoj? Mislm da ni oni sami ne znaju kako će bolid reagirati na stazi ? ?. ?



    8
    8

    0
  13. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Na sva zvona najavljiva se B-spec bolida koja će doslovno proleti ispred konkurencije, koje će opravdanje ovaj put biti ako bude isti zaostatak?

    Dok na stazi ne pokaže potencijal ne vjerujem im ništa!



    9
    9

    0
  14. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Al zasto ovo govore? Pa al nije bolje mucat i onda napravit dobar rezultat u barceloni pa pricat, ovako ako nebude sve funkcioniralo sami sebe zakopaju



    11
    11

    0
    • Nando
      Lux14 Prikaži

      Zadnjih par izjava McLarena ne ide u prilog ovom članku i tome da ćemo ovaj vikend vidjeti radikalan skok u brzini (u usporedbi s drugim momčadima). Sad, dali smiruju hype ili su samo realni, vidjeti ćemo. McLaren je u dugotrajnom procesu povratka pri vrh i McLaren sigurno ne očekuje borbu s top 3 momčadima Španjolskoj (niti idućih nekoliko mjeseci).
      Jedno su očekivanja momčadi, a drugo očekivanja navijača



      2
      1

      1

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.