FIA dodatno postrožila pravilo o dozvoljenom sagorijevanju ulja

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 2 min 12 komentara

Međunarodna automobilistička federacija je ranije u par navrata smanjivala dopuštenu količinu ulja koja se u cilindrima smije koristiti kao sredstvo koje prilikom sagorijevanja dodatno pospješuje performanse motora s unutarnjim izgaranjem.

Danas je potvrđeno kako je FIA otišla korak dalje te je momčadima Formule 1 zabranila nadopunu ulja tijekom kvalifikacija.

Ovo će FIA-inom tehničkom delegatu Jou Baueru i njegovom timu dati bolji uvid u potrošnju ulja tijekom sesije u kojoj ekipe najviše mogu dobiti na ovom polju, pogotovo u najvažnijim krugovima treće kvalifikacijske runde.

FIA je pojasnila da momčadi sada tijekom kvalifikacija ne smiju dolijevati ulje niti ga premještati iz pomoćnog spremnika u bilo koji dio sustava podmazivanja.

Iako ovo sugerira da su neke momčadi upravo ovako kompenzirale nešto veću potrošnju ulja, izvori tvrde da se zapravo radi o preventivnim mjerama.

U tehničkoj direktivi koju je momčadima uputio FIA-in voditelj tehničkih pitanja među natjecanjima jednosjeda Nikolas Tombazis stoji:

“Nakon brojnih diskusija na ovu temu, želimo pojasniti stvari kako bismo FIA-i precizno i u pravo vrijeme omogućili motriti potrošnju ulja tijekom kvalifikacija, tako da nikakvo ulje ne smije biti dodano bolidu niti bilo kakav pomoćni spremnik smije biti aktiviran, odnosno ne smije postojati protok ulja između pomoćnog spremnika ulja i bilo kojeg dijela sustava podmazivanja motora.”

“Iznimke od gore navedenog mogu se, međutim, odobriti u određenim prilikama nakon zahtjeva ekipe, a bilo kakve iznimke tog tipa će biti dopuštene po nahođenju FIA-inog tehničkog delegata.”


Odgovor

12 komentara

  1. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    I sad ono najvaznije, koga od ekipa ova promjena najvise pogada?



    6
    6

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.