Helmut Marko: Verstappen je odbacio pobjedu

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 40 komentara

Red Bullov savjetnik za motorsport Helmut Marko tvrdi da je Max Verstappen sam odbacio pobjedu na prošloj utrci u Kini.

Verstappen i Ricciardo su profitirali kad je nakon pozivanja sigurnosnog automobila Red Bull brzo reagirao i pozvao ih u boks na novi set guma.

Dok je Ricciardo prolazio sve ispred sebe i došao do uvjerljive pobjede, Verstappen je šlampavo izletio tijekom duela s Lewisom Hamiltonom, a onda je potpuno pretjerao i zabio se u Ferrari.

Marko tvrdi da je Nizozemac svjestan da je greška prouzrokovala gubitak pobjede.

“Max je pretjerao dok je pretjecao Vettela. Da, to je bila pogreška s njegove strane. Ispričao se. To se može dogoditi u utrkivanju.”

Novinari su ga pitali što je rekao Verstappenu nakon utrke:

“Rekao sam mu da će njegovo vrijeme doći. Ne treba pretjerivati. Zna što je izgubio.”

“Za njega je bila moguća pobjeda, ali on je odbacio.”

“Svejedno, oba vozača su jako dobro vozila. On ima 19 ili 20 godina, vraški je mlad, i ovo se događa.”

Marko je također čestitao mehaničarima koji su složili Ricciardov bolid par minuta prije kraja prve kvalifikacijske runde:

“Mi smo bili u dobrom stanju i s drugim gumama, ali na ovoj stazi sigurnosni automobil često izlazi i reagirali smo na vrijeme.”

“Sve je krenulo u subotu kad su naši mehaničari promijenili motor. Da nije toga bilo – Ricciardo bi krenuo posljednji i onda ovaj rezultat ne bi bio moguć.”

“Prema tome, veliko hvala cijeloj ekipi – svi su napravili fantastičan posao.”


Odgovor

40 komentara

  1. Marlboro
    Alonso65 Prikaži

    Uz Rikija jedini od glavnih ljudi RB-a koji je kolko tolko posten



    2
    -20

    22
  2. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Max na tabletama za smirenje, Marko na wc kenja kao i inace, a Kvyat sa zoljom nisani Marka. Zatvoreni krug poludjelih



    56
    51

    5
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Je. Rikijevu pobjedu treba pripisati mehaničarima, a Maxovu glupost godinama. Jebeš takvog gazdu ekipe!



    42
    38

    4
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Šta je loše rekao? Max je bio ispred Ricciarda. I da nije radio gluposti pobijedio bi.



      7
      -12

      19
      • avalon Prikaži

        ovo volim pročitat ” I da nije radio gluposti pobijedio bi.” a da je charlie odma “pozva” SC , a ne sa zadrškom tj tek kad su bottas i seb prošli ulazak u boks max bi ima kur , a ne pobjedu jer na istim gumama i mercedes , a naročito ferrari su bili brži u kini . “Max je pretjerao dok je pretjecao Vettela. Da, to je bila pogreška s njegove strane. Ispričao se. To se može dogoditi u utrkivanju.” ovo je marko loše reka jer zaista se to može desit u utrkivanju ali kad se desi u 2 trke uzastopno onda se to možda može pripisat nedostatku vozačke inteligencije koji bi max moga učit od kolege koji je uz malko sriće ( SC “pravovremen” za RB ) i vozačku inteligenciju loš vikend pretvorija u pobjednički . da mehaničari nisu uspili prominit motor ricciarda … i zato je marko samo ovo dobro izjavija “Prema tome, veliko hvala cijeloj ekipi – svi su napravili fantastičan posao.” , a o maxu ,,, pa on je njegov projekt i neće valjda protiv sebe ;)



        33
        32

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Samo sam se referirao na Markovu izjavu iz članka. Kaže da je Max odbacio pobjedu, što je čista istina. Nebitno kako je došao u tu priliku. Ali bio je ispred Ricciarda. jedino što je trebao je biti strpljiv i prestizati u pravim trenucima. Naravno da to nije uradio i da je napravio hrpu gluposti. Ali Marko je rekao istinu, da je mali mazlum odbacio pobjedu. A minusaši ko minusaši, udri minus bez ikakvog argumenta u njihovu korist…



        6
        -1

        7
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        Nadovezo bi se da nije napravio gluposti nego glupost. Ono sa Hamiltonom nije kriv imao ga je ali Hamilton naravno nikada nije kriv ni prošlu utrku ni onaj incident sa Vetelom prošle godine Baku. Sada je cijelo vrijeme cvilio na radio Pa jel me to opet max prestiže po treći puta?



        1
        -7

        8
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Maxa opravdava, a Rikiju umanjuje zasluge. To mene muči.
        RIki je pobijedio jer je vozio bolje od Maxa, a ne zato jer su mehaničari složili auto. A obojica su došli u priliku pobijediti jer su imali bolji “materijal” od onih ispred sebe.

        BTW ja ti nisam opalio minus :)



        4
        4

        0
      • avalon Prikaži

        naravno da max nije kriv za ono sa LH u bahreinu , nije on takav samo … 2016. ima je 19 godina i gle razmišljanje momčića …posli malezije je izjavija “U zavoju broj 6 razmišljao sam – pa, da je bilo tko drugi pokraj mene – obavio bih pretjecanje. Izgurao bi ih široko, ali to ne možete svom timskom kolegi.” znači li to da mu je “izgurivanje široko” bilo “ugrađeno” u DNK već tada jer ricciarda nije izgura pošto su kolege ( i ko zna kako bi reagirali u RB da su se oba zbog toga skršila ) pa je odusta , a LH mu nije kolega pa je onda normalno “izgurivanje široko” kako je priča max posli malezije . i čemu spominjanje bakua 2017. trke završene prije skoro 10 miseci ? to opravdava maxov potez u bahreinu jer je i LH je takav ? u bakuu je lewis isprovocira seba koji je nepromišljeno postupija ali to šta se da isprovocirat je sebov problem . valjda je zaboravija kakav je lewis provokator i igrač “psiho igrica” ( vidi pod rozberg npr ) ali takve igrice ne izguruju druge sa staze , tek ih isprovociraju da postupe nerezonski , naprave grešku u želji da ga “skinu” . nije baš neki primjer cviljenje lewisa preko TR jer max ga često koristi da bi nekoga “cinka” svom timu pa da ovi reagiraju kod charlia , sudaca . no ovo o LH kako nikad nije kriv teško drži vodu jer u 63 trke i sran*a koja je povremeno radija max je uvik izjavljiva kako on nije kriv ( često podržavan od tate koji je ulazija u svađe sa drugim vozačima preko izjava za tisak ) . ovo u kini me skoro bacilo sa stolice jer sam pročita maxovu izjavu di između ostalog kaže “Moja je greška…” PRVI put da je prizna da je za nešto kriv . ako sva negiranja krivica kroz 4 sezone toleriraš maxu onda ne trebaš isticat lewisova negiranja . u krajnjem slučaju LH može ( iako ne bi treba ) imat nekakav kredit ka 4X prvak koji počima obarat rekorde nekadašnjih prvaka ( a i englez je :) ) pa mu možda zbog toga ponekad progledaju kroz prste . maxu se više puta gledalo kroz prste na osnovu kojeg rejtinga ? zbog talenta koji bi ga jednog dana moga dovest do titule pa mu stoga treba tolerirat … na ne viđeno ? ili zbog mladosti i animiranja mladih holanđana koji sa njegovim posterima i holandski zastavama dolaze bodrit svoga ljubimca ?



        1
        1

        0
      • avalon Prikaži

        Pastor .. ma da , dobro si se ti referira ako izjavu marka izvučemo iz konteksta trke ali i onda ( ako zanemarimo događanja ) u “jednadžbu” ubacuješ špekulaciju ( ka i marko .. ali za njega znam zašto to radi ) kako je max bija ispred ricciarda šta tebi vjerovatno znači da bi max sigurno pobjedija . a ko ne bi , ako bi ga ricciardo koji je bija u odličnom ritmu , raspoložen za preticanja preteka , pobjedija ? ili kao bi po meni vozači neinteligenti max ( bar u kini ) na silu branija poziciju pa izazva sudar sa u najgorem slučaju odustajanjem oba RB ? ili njegovim odustajanjem ? ricciardovim odustajanjem ( da se to dogodilo jer ovo su neki “scenariji” koji su bili potencjalno mogući ) sve bi bilo OK jer bi to “sredija” marko pošto “projekt” ima prednost u RB pred australcem . i inače mi je ljigava ta politika RB prema vozačima , ponašaju se ka HDZ prema svojim ex “vođama” … “izbrišu” ih :) :) :)



        1
        1

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ja ovdje ne branim Maxa, ali jednostavno ne možeš negirati da je prokockao pobjedu. Bio je brži od Ricciarda u kvalifikacijama, bolje je startao, imao prednost u prvom stintu. Kasnije im je strategija donijela priliku da se bore za pobjedu, a SC je Ricciardov zaostatak za njim izbrisao (kao i njegov za Mercedesom i Ferrarijem). Imao je brži bolid od svih ispred sebe. Ricciardo je imao isti bolid sa istim gumama, ali je bio iza njega. Da lik nije radio gluposti pobjeda je bila njegova.



        2
        2

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        samo napominjem kako je jmax priznao bio i grešku prošle godine u mađarskoj, kad se zabio u riccija.



        3
        3

        0
  4. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Helmut se zaljubio u Maxa tko zna sta rade iza zatvorenih vrata :)



    23
    22

    1
  5. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Helmut je biće malo poludio, da mi je znati zaje…. li ga Lauda?
    Ali, Max će biti vrlo jak, njegove kišne utrke su dojmljive.



    7
    7

    0
  6. Formula1
    f1zd Prikaži

    Odbacio je dvostruku pobjedu za RB. Nakon što ga je prošao Daniel nije maximum je bio P2, ali svi znamo što se dogodilo.



    4
    4

    0
  7. Max Verstappen 33
    Mario Prikaži

    Nadovezo bi se da nije napravio gluposti nego glupost. Ono sa Hamiltonom nije kriv imao ga je ali Hamilton naravno nikada nije kriv ni prošlu utrku ni onaj incident sa Vetelom prošle godine Baku. Sada je cijelo vrijeme cvilio na radio Pa jel me to opet max prestiže po treći puta?



    9
    -8

    17
    • Jenson Button
      Foxi_HR Prikaži

      Svi su oni ego triperi i cvilidrete kada im nije po volji. Puno je tu vozača bilo ucviljeno tijekom godina.

      Međutim, u vezi Maxova pokušaja pretjecanja LH-a s vanjske strane kada je zamalo uspio, ali je nažalost izletio, tome nije kriv LH, nego bih rekao najviše prljava staza. Bilo je blizu, imao je brzine da to odradi do kraja zavoja i da je uspio svi bi rekli WOW. Nije da se na tom mjestu ne može tako pretjecati! No ono sa SV-om je druga priča i tu je trebao biti puno odmjereniji i razboritiji jer moraš imati poštovanja prema tome da nekome drugome ne uništiš utrku, ako te već nije briga kako sam završiš! Ovo nije video igra da restartaš i nastaviš ponovo tamo gdje si stao i mladi vozači (u pravilu) to moraju jednostavno shvatiti.

      No, kada je rizik u pitanju da je slučajno Danny Ric kod pretjecanja Bottasa zapeo za njega (a bilo je zaista blizu) svi bi ga ovih dana kritizirali, međutim, vjerujem da je zbog poštovanja ipak ostavio taman dovoljno mjesta za prolazak ne riskirajući DNF. Slično je i Alonso napravio kod pretjecanja SV-a kada je SV ipak malo popustio.
      I nemojte me krivo shvatiti, Max mi nije najdraži vozač, ali mislim da niti jedan slučaj i niti jedan duel ne treba generalizirati nego kod ovakvih analiza probati biti što objektivniji u komparacijama prije nego nastupi osuda. Dečko je brz i talentiran, ali rekao bih karakteristično mladenački glup i životno neiskusan.



      5
      5

      0
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        Ovo mi je jako Hamiltonu je bila prljava staza pa je izbacio Maxa.



        2
        1

        1
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        @Foxi_HR, pruzam ti ruku za komentar, i onaj malo iznad.
        Osvjezenje komentar koji ne pretjeruje s pljuvanjem po Maxu…
        @Mario, Max je zbog prljave staze izletio, Ham po meni sve cisto, u granicama…
        Maxov stil volim zbog tog rizika, da je uspjelo bilo bi WOW, kao sto je vise puta i bilo. Ricciju je npr. uspio rizik…
        Jedino, sad je u cak tri utrke zaredao greske, prevelik rizik- previse na mišiće a premalo na IQ…
        Samo malo vise strpljenja, inteligencije u odabiru, malo manje ega i vise respecta za druge… Ne treba puno, malo samo… zato ga razumijem kad kaze “ne puno”…
        Da li to moze, vidjet cemo…



        1
        1

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ja se slaem s Laudom, nije Max baš najbistriji momak. Imao je puno boljih mjesta za preticanje HAmiltona od vanjske strane tog zavoja, ali htio je ispasti velika faca koja pretiče s vanjske strane.
        Završio je u oblaku prašine i zapravo je imao sreće da se nije izvrtio. Nek zapali svijeću na Kamenitim vratima, s obzirom na greške koje je napravio dobre bodove je i osvojio…

        Kad počne donositi racionalne, a ne emotivne odluke onda će možda postati WDC.



        6
        6

        0
      • Jenson Button
        Foxi_HR Prikaži

        @Mario , ja nisam primijetio da je Ham u bilo kojem trenu izbacio ili naglasio pokret da bi pokušao izbaciti Maxa sa staze. Ham je samo uzeo širu putanju u obrani mjesta što je dozvoljeno pravilima i nikako neuobičajeno, a Max je naletio na prljavi dio i zamalo se izvrtio. Srećom po njega dobro se spasio.
        A za ono u Bahreinu kada je Max gurao LHa van sve je bilo legitimno, do trena kada mu je bez respekta zatvorio kompletno prolaz, samo što se namjerio na mudonju i na kraju izvukao deblji kraj.
        Pa kom drago, kom krivo…



        3
        0

        3
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        @ Foxi zašto je uzimao širu putanju ako su bili kotač uz kotač i ako je Max imao vidljivo veču brzinu? Daj mi molim te to objasni.Sto to uopče znači, širu putanju ,misliš reči htio ga je izbaciti? Uh da pa izbacio ga je.



        3
        0

        3
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        @ Foxi ili želiš možda reći kako nitko nema pravo prestizati Hamiltona ?



        3
        1

        2
      • Jenson Button
        Foxi_HR Prikaži

        Ja o kruškama, a ti o jabukama…


        0
        -3

        3
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        E sada te stvarno ništa više ne razumijem.



        3
        3

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Meni je zanimljivo šta bi se desilo da Vettel nije popustio u borbi sa Alonsom i sišao sa staze. Mogao je uraditi isto što i Hamilton protiv Verstappena u Bahreinu. Ostati na stazi i rizikovati da ošteti prednje krilo, ili probuši Alonsu zadnju gumu. Mogu misliti kakvi bi tu bili komentari, a tamo su svi okrivili Verstappena…



        4
        3

        1
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        @pastor To je upravo ono što govorim ljude je ovdje toliko nagrizla mržnja prema malome da kada i nije kriv oni ga gaze,nitko nema svoje mišljenje istinsko nego se baziraju na mišljenje grupe. Vide da tuku njih desetorica jednog i ostali ga dolaze tući jer je to lakše nego braniti ga iako nije kriv uvijek.Mrzim to.



        3
        1

        2
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        @Mario,
        ima nas ovdje jos nekoliko koji branimo Maxa upravo iz razloga sto ima prevelika grupa koja pretjeruje u pljuvanju.

        Opcenito, ovdje na portalu je najjaci Ferrararijev lobi. Usko su tu Vettel i Kimi…
        Tu je jos Alonso-struja kojima skidam kapu za vjernost, unatoc tome sto se člancima jako potenciraju mane njegova karaktera. Pored sto vaznijih vijesti i izjava, redovito ces naići na jedan clanak s nekom Alonsovom izjavom, kao s ciljem da se stalno ukazuje koja je “mutikaša ili seronja”… Slicno i s Maxom… Znaju autori na sta ekipa okida…
        Hamiltonov lobi je slab…
        Ostali nisu u centru paznje…

        Ferrarijevci najjace pljuju jer se nazalost Max uglavnom s njima boksa na stazi i jača im frustracije na n-tu potenciju, a povuku i ostale koji nisu u centru paznje (npr. Ocon, Hulk, Sainz, sada Leclerc itd.).

        Ima doduse puno mudrih i pametnih forumasa, uglavnom “starosjedioca” koji vecinom komentiraju na forumu… Tamo ima najvise pametnih i zrelih komentara iz kojih se puno moze i naucit…

        A ovdje smo svi ko babe na placu… Zabavljamo se glupostima i “pametujemo” u prazno… Zajebavamo se :)



        7
        3

        4
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Opcenito, ovdje na portalu je najjaci Ferrararijev lobi. Usko su tu Vettel i Kimi…

        Zaboravio si nekako na Senna fan boysiće, vas je daleko najviše i na portalu i na našem FB. :)



        3
        1

        2
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        I još što se tiče autora koji znaju što treba pisati, evo brojevi:

        Hamilton (469 vijesti)
        Vettel (348 vijesti)
        Alonso (291 vijesti)
        Verstappen (174 vijesti)

        Ferrari (507 vijesti)
        Mercedes (552 vijesti)

        Meni ne izgleda baš kao da forsiramo Alonsa i Verstappena (ili Ferrari).



        4
        4

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Senna boyse nisam spomenuo jer nije rijec o aktivnom vozacu…

        A statistika i kolicina vijesti pojedinih vozaca mi ne moze isprat taj osjecaj…
        Stvar je i tematike i “tona” vijesti…

        Mozda se varam i mozda sam subjektivan zbog komentara…

        Samo znam da pljuvanje u meni budi kontrareakciju, iako sam svjestan da pljuvanje uglavnom ima uporiste u necemu… ne pada iz vedra neba…
        Ali pretjeruje se…



        1
        0

        1
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        ma, ovdje je postalo nepodnošljivo tolerantno otkad su banirani heat, dani i senja. :D



        3
        2

        1
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        @Zeko , haha
        Bas sam se pitao gdje je Heatblast…
        Simpaticna mi je bila njegova fanaticnost za Lewisa…


        0
        0

        0
  8. Sebastian Vettel 5
    Nikola Krajina Donator Prikaži

    Najgore je kad Verstappenove gluposti pravdaju njegovim godinama, kao da ih je neko natjerao da ga uguraju u Formulu 1 sa 17 godina.

    Jedna zanimljivost, iako moderna Formula nema skoro nikakvih podudarnosti s onom iz 50-tih, Verstappen već sad s dvadeset godina ima više utrka u Formuli 1 već što ih je peterostruki prvak Fangio u karijeri imao…



    29
    28

    1
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Fun fact rekli bi…



      6
      6

      0
    • Jenson Button
      Foxi_HR Prikaži

      Maxove godine imaju veze samo sa životnim iskustvom, odnosno reklo bi se životnom mudrošću!
      Njemu treba da dozreli jer je još u fazi kad ga pucaju hormoni, a tome nije puno pridonijelo ni to što mu tepa “tatica”.
      Govoriti o vozačkom neiskustvu je bespredmetno, jer kako je naveo Nikola, pa dečec ima više utrka od velikog Fangia!

      Generalno gledano, nekad su F1 vozili likovi sa karizmom i jajima, to se moralo zaslužiti, dok je to danas postalo više kao video igra – dođe sponzor i kupi ti mjesto u bolidu! Danas se svi olako rješavaju vozača sa znanjem i iskustvom, uzimajući golobrade klince kojima fali zrelosti i respekta.



      12
      11

      1
  9. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Maksic Maksic zlocest je, stalno radi probleme i nitko mu nista ne moze jer on novi projekt je…



    12
    10

    2

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.