Dnevna zagonetka
Dnevna zagonetka

Williams FW41 – tehnička analiza

Crankshaft

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Williams FW41 – tehnička analiza

Crankshaft

Williams je prije par dana pokazao studijske fotografije svog jednosjeda za Svjetsko prvenstvo Formule 1 2018., a na njima možemo uočiti sličnosti s nekim drugim aktualnim i prethodnim inačicama ostalih ekipa, kao i opravdanost u izjavama koje je britanska momčad mjesecima davala u medijima, a to je da će bolid za ovu sezonu ipak biti nešto drugačiji od svojih prethodnika.

Takav pristup vidljiv je u fotografijama, iako ih nema puno te se ne mogu pohvaliti velikom kvalitetom.

FW41 je prvi Williamsov bolid na kojem je u povratničkom stintu u potpunosti radio tehnički direktor i dioničar ekipe Paddy Lowe. U ovom projektu su mu pomagali dizajner Ed Wood i voditelj aerodinamike Dirk de Beer koji je u Ferrariju radio od kraja 2013. do početka 2017.

Izvedba nosa praktički je ista onoj koju Williams ‘fura’ od 2015., s ‘neuglednim’ nastavkom na samom vrhu, koji je smješten između dva spoja nosa s prednjim krilom. Lowe je, kao bivši Mercedesov zaposlenik, na FW41 odlučio ugraditi tzv. cape koji se nalazi ispod nosa (1), koji opet sadrži izlaz S-duct sustava na istom mjestu kao i prošlogodišnja verzija (2). Prednje krilo je dosta slično izvedbi i filozofiji s prvih slika prošlogodišnjeg modela, uz nešto bogatiju kaskadu i poneku izmjenu na najvišem rubnom dijelu.

Prostor oko kokpita i bočnih strana sada obiluje mnoštvom detalja za razliku od FW40. S donje strane bargeboardsa nalazi se isjeckani rub (3), a povrh svega horizontalni savijeni usmjerivač (boomerang wing) (4) koji se širi prema sidepodsima i spaja s velikim bočnim vertikalnim usmjerivačem (5), a kojeg je, također, i Mercedes koristio na prošlogodišnjem W08 i koji pomažu u usmjeravanju zraka prema efikasnijim bočnim stranicama bolida, pogotovo donjima. Kada smo kod bočnog usmjerivača, ono što možemo vidjeti na fotografijama dosta sliči prošlogodišnjim bolidima Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla, i dosta razlikuje od prošlogodišnjeg Williamsa. Što se tiče halo zaštite, ostaje nam za vidjeti s kakvim će se dodatcima (unutar pravilnika) momčad pojaviti na prvom predsezonskom testu, budući da sam obruč narušava protok zraka prema gornjem usisniku i stražnjem krilu.

Nakon Haasa, Williams također slijedi Ferrarijev prošlogodišnji koncept oko bočnih stranica bolida koje su nešto sitno uže. Dva horizontalna i međusobno spojena krilca (spojena i s vertikalnim deflektorom) nalaze se ispred bočnih usisnika za zrak (6), koji stoga mogu biti pomaknuti više prema natrag, a da se pritom ide na ruku aerodinamici (više zraka prostruji prema stražnjem kraju bolida i difuzoru, u čemu pomažu i ta krilca ispred bočnog usisnika zajedno s boomerang krilom) i hlađenju, a u isto vrijeme se poništava negativna strana dodatne mase halo zaštite te se postiže idealan raspored masa na prednjoj i stražnjoj osovini. Sami usisnici su postavljeni nešto više, malo su širi i sličnoga oblika kao i prošlogodišnji.

Red Bull RB13 i Williams FW41

Aerodinamička kontura poklopca motora se također razlikuje od FW40, a pogled s ptičje perspektive otkriva poprilično oštru liniju i uzak stražnji kraj, izvedba koja dosta nalikuje na Red Bullov RB13. Gornji usisnik za zrak je zadržao prošlogodišnji oblik, samo je za potrebe novog bolida blago povećan. Shark fin je zabranjen novim pravilnikom, ali inženjeri ipak imaju mali prostor za rad, što se vidi na produljenom i poklopcu motora (7) koji je u biti manja verzija peraje što se pod kutem od 45 stupnjeva spušta prema stražnjem kraju. Na vrhu (sami početak poklopca motora) se nalazi vertikalno krilce (8) koje seže prema natrag i s manjom verzijom shark fina pokušava više zraka usmjeriti sa svake svoje strane prema stražnjem krilu, a ovaj detalj je također viđen i prošle sezone na nekim bolidima. T-krilo je također dio FW41, ali ne kao prošle sezone, već tzv. low T-wing sličan izvedbi korištenoj 2017. na Williamsovim bolidima (9). Podnica je dobro zakamuflirana iako se vide razni detalji, ali pitanje je otkriva li ekipa sve svoje adute na ovom polju već na prvim studijskim fotografijama.

Središnji nosač stražnjeg krila je ovoga puta podijeljen u dva dijela (10) i tako ide na ruku aerodinamici, dok dostupni materijali slabo otkrivaju iako se može pretpostaviti o nešto složenijoj izvedbi krila u odnosu na prošlogodišnju. Slično kao i stražnji difuzor (11), kod kojega se na FW41 nalazi puno više okomitih dijelova koji su lagano zaobljeni kako se bliže svojim krajevima. Pogled s ptičje perspektive (usporedba s Red Bullom na gornjoj slici) otkriva i dosta dugačke elemente stražnjeg pullrod ovjesa (prema sredini bolida), što također prati trendove nekih od vodećih momčadi poput upravo Red Bulla.

Što se tiče stvari ‘pod haubom’, šuška se da će Williams ove godine nastupati s novom mjenjačkom kutijom, s kućištem najvjerojatnije od ugljičnih vlakana. Ovo je inače čest slučaj u Formuli 1, ali ekipa Sir Franka je jedina koja već neko vrijeme koristi kućište od aluminija, za koje konkurenti smatraju da se ne može nositi s njihovim solucijama po pitanju mase i krutosti.

Zadnji donatori:
vlado
zekohonda
Beethoven87
zekohonda
Vordas
vlado

Pretplatnici:
dalmat
graho
lukarak
vlado
Renault_F1_team
Ciki-F1
Djuvedj
Become a Patron!

Bok , F1puls autori su dosad napisali 10255 vijesti i tekstova. Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Crankshaft
Pulsmedia autor
642 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

1 komentar

  1. Williams DoDo13 Prikaži

    Hvala na ovoj tehnickoj analizi. Vjerujem da ce sve ove nove stvari omoguciti da se Williams bori na svakoj utrci za postolje, jer ipak dovukli su u momcad nove inzenjere iz top timova i to se odmah vidi na vanjskom izgledu bolida. Tako da imam vjere da ce im ova sezona
    biti na razini 2014.    2

    0