Lowe: Do druge utrke više nitko neće primjećivati halo

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 2 min 18 komentara

Williamsov tehnički direktor Paddy Lowe poprilično je siguran da do druge utrke prvenstva više nitko neće pričati o halo zaštiti na kokpitima bolida Formule 1, iako se to sada čini kao znanstvena fantastika.

“Uvelike sam podržavao neka poboljšanja na tom polju koje je ostalo predstavljati najveći rizik za vozače u Formuli 1. Mislim da do druge utrke više nitko neće primjećivati halo.”

“U zadnje dvije godine koliko sam gledao, imali smo jedan događaj godišnje kada biste rekli: ‘Ovdje je bilo sreće, netko se ovdje provukao’. Mislim da bi bilo samo pitanje vremena prije nego što bismo rekli da netko više nije imao sreće. Prema tome, to je stvarno dobar projekt”, zaključio je Britanac.

Bottasu halo nije smetao u simulaciji utrke

Mercedesov vozač Valtteri Bottas je rekao da više uopće ne primjećuje halo napravu otkako se na istu naviknuo kao što će se i ostali vjerojatno ubrzo naviknuti.

“U simulatoru sam već odradio utrku s halom i moram reći da ga tijekom utrke više nikad nisam primijetio. Jednom kada se naviknete da je tamo, mislim da će isto biti i gledateljima. Na početku je to nešto novo, izgleda drugačije, neki ljudi kažu da uopće ne izgleda lijepo. Međutim, ja mislim da je samo pitanje vremena da se svi naviknu na halo. A ako to može pomoći u izbjegavanju makar samo jedne ozljede, veće ili manje, onda je to dobra naprava”, rekao je Finac.


Odgovor

18 komentara

  1. Michael Schumacher
    Dodi_napalm Prikaži

    NApalm po dobrim napravama


    0
    -1

    1
  2. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Meni je tako bilo s shark finom. Na početku mi je proizvodio želučane probleme dok nakon par utrka mi je postao skoro neprimjetan.



    3
    1

    2
  3. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Meni Halo uopće ne smeta zbog izgleda. Za izgled bolida me nikada nije bilo pretjerano briga.

    Oduvijek sam mrzio ona naklapanja o tome što spada, a što ne spada u famozni DNA F1. Ali sada se i ja moram pridružiti tim naklapanjima i reći kako se Halo kosi s puno toga što F1 meni predstavlja. Možda će nekome zvučati glupo, ali mogućnost da u djeliću sekunde na temelju kacige identificiram vozača je za mene bio sastavni dio F1 koji mi se čini da smo izgubili zbog ove grdosije. Prije su me uvijek veselila predstavljanja kaciga, a sada sam za taj dio F1 potpuno izgubio entuzijazam.

    Svjestan sam da je open cockpit stvar prošlosti i da smo zaglavili s Halom za sljedećih par godina. No nadam se da će se u konačnici uvesti nešto slično vjetrobranu u Indyu, a do tada se nadam da ću se što prije naviknuti na ovu novotariju.



    14
    13

    1
  4. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Takoder se ni meni nesvida ovakav izgled halo zastite ali evo jedan link koji pokazuje kako halo zaista moze biti dobro uklopljen u bolid…

    https://www.instagram.com/p/BfSngMvltjW/

    Sad neznam da li momcadi imaju slobodu pa smiju dizajnirati ovako nesto ili su ograniceni sa dizajnom…



    10
    8

    2
  5. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    To govorim od pocetka.



    2
    2

    0
  6. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Previše volim F1 da bi prestao pratit zbog halo-a, vjerovatno ću se priviknut do Monaka



    19
    18

    1
  7. Ferrari
    karlo_b Prikaži

    ja isto mislim da se zbog te ružne naprave neće prestat pratit F1..mada bi najrađe da to ukinu već sljedeće godine.. zanima me samo jedno.. neznam dal je bilo testirano ili ne.. što ako se pri većoj brzini ispred jednog od vozaća dogodi sudar ili izljetanje.. te neka manja krhotina pogodi rub halo-a i odbije se vozaču u vizir te ga teško ozlijedi..zanima me šta će onda pričat šefofi momčadi i ostali koji podržavaju halo..



    8
    5

    3
    • Renault
      Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

      Pa ako ga ima pogoditi rub HALO-a, onda bi ga i bez njega pogodilo u glavu, logično.


      0
      -4

      4
      • Ferrari
        karlo_b Prikaži

        Logicno da bi.. ja sam mislio na manje krhotine s drugih bolida..od kojih bi kaciga zastitila glavu.. a pitanje jeli bi vizir izdrzao.. zato kazem da me zanima sta bi onda govorili oni koji pdrzavaju halo.. po tom pitanju bi aeroscreen bio bolja varijanta.. mada su ruzni i jedan i drugi..



        4
        1

        3
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        @karlo_b
        legendo, stvarno neznam u čemu je problem, pa i sad vozači imaju kacigu, ali imaju i HALO, neznam na što aludiraš, možda da se HALO odlomi pa udari vozača u kacigu ili što? Ti kažeš krhotine sa drugih bolida udare u vizir,……bez HALO-a bi vozača sigurno pogodile i u kacigu i u vizir, a sa HALO postoji mogućnost da i ne pogodi.
        Inače, nisam nikako zagovaratelj HALO-a, dapače, odvratan mi je. :)



        2
        1

        1
    • Nando
      Lux14 Prikaži

      A šta ako maknemo taj prokleti halo i tijekom identičnog sudara guma poleti, pogodi vozačevu kacigu i ubije vozača (kao Surtessa)? Halo je dizajniran da odbije ili ublaži udar svakog opasnog komada bolida, okoliša ili čak drugi bolid.Halo može samo spasiti vozača, a ne ga ubiti. Ako neki uređaj nije koristan u apsolutno svakom smislu (a nijedan nije), to ne znači da je beskoristan ili štetan



      4
      4

      0
  8. mika Prikaži

    Kao što rekoh najsigurnije bi bilo da vozači sjede u boxu i na daljinski voze aute.



    10
    3

    7
  9. Ferrari
    mljac Prikaži

    Samo neka su maknuli onu nakaradu od sharka.
    Halo je mila majka za shark i ona stupidna trokrilca.



    2
    -6

    8
  10. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    kako se nisam navikao na mnogobrojne grozote od 2009. do danas, čisto sumnjam da ću se naviknuti i na halo.
    futuristički bolid i zatvoreni kokpit – za to se zalažem.



    7
    3

    4

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.