Haas VF-18: Tehnička analiza

Marko Rakić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Haas VF-18: Tehnička analiza

Marko Rakić

Haas F1 Team prva je momčad koja je predstavila bolid za nadolazeću sezonu Formule 1. Najveća novost na ovogodišnjim bolidima je dodatak halo, titanski obruč (mase 7kg) oko vozačeve kacige koji štiti od udaraca pri velikim brzinama. Više nema ni shark fin poklopca motora, pa tako ni T krila koje je bilo nakačeno na njega. Očitih vizualnih promjena više nema, pa ostaje za vidjeti koliko su momčadi napredovale na pojedinim područjima.

Haas je danas pokazao nekoliko rendera, i to vrlo kontrastnih, tako da je teško primijetiti što su sve promijenili, no ono što se vidi pročitajte u ovoj maloj tehničkoj analizi. Na prvim pravim fotografijama bit će odrađena kvalitetnija i opsežnija tehnička analiza. Za početak evo posvijetljen render cijelog bolida, pa promotrite malo podnicu, elemnte prednjeg krila i ostalo što ne možete vidjeti na originalu.

Gledajći malo detaljnije ovogodišnji Haasov bolid može se vidjeti zaista puno novih stvari. Iako na prvu bolid izgleda slično prošlogodišnjem, njegova sveukupna forma neodoljivo podsjeća na Ferrari SF-70H, prošlogodišnji bolid iz Maranella. Bacimo pogled na prednji kraj

Dugo bočno krilo (1) pomaže u stvaranju što snažnijeg vrtloga oko vanjske strane prednje gume, dok se neobično oblikovano krilo (2) smjestilo ispod postolja kamere. S obzirom da su na drugim renderima uklonili ovaj dio, ovo je jedini kut iz kojeg se vidi. Iz onoga što se vidi, ovaj “brk” služi kao vodilica zraka do dijela ispod bočnih usisnika gdje se nalaze ogromna krila i usmjerivači zraka.

Vrlo je zanimljivo rješenje (3) bočnih krilaca kojih je četiri, nepravilno poredanih i različitog oblika, a pričvršćeni su za cjevčicu koja se nalazi na završetku velikog usmjerivača. Što se bočnog usisnika (4) tiče, izgleda da je napravljen po uzoru na prošlogodišnji Ferrari, što pridonosi boljem strujanju zraka u donjem dijelu bolida. Sam rub podnice napravljen je s mnogo rupica koje pospješuju strujanje zraka ka donjem dijelu difuzora.

Područje ispod zadnjeg krila mi izgleda zaista zanimljivo, no grafičari u Haasu su ga dobro sakrili iz svih kuteva, tako da neke konkretne fotografije nema. Vidi se rad na području od ispuha do vertikalno postavljenje strane krila, a ubačeno je nisko T krilo, po uzoru na Williams. Sjetite se da je Haas prošle godine imao problema s izvedenicom takvog tipa krila, tj. znalo se odjednom raspasti na komadiće.

Novi Haas karakteriziraju oštre linije, bolid je ustvari puno drugačiji od starog, a u Haasu su velika očekivanja. Koliko dobri mogu biti, vidjet ćemo za nešto više od mjesec dana.

Zadnji donatori:
288GTO
Vordas
dalmat

Top donatori:
wapi
Jester
Crash

F1puls autori su dosad napisali 9621 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 8 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Marko Rakić
Pulsmedia autor
1198 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

6 komentara

 1. Sebastian Vettel sf16-h Prikaži

  Ej, ferrari sf70h. H! Ne T ??  5

  0
 2. Brawn Gp Majki2111 Prikaži

  Koji fakultet pohađa autor ako smijem pitat? :)  3

  0
 3. Sebastian Vettel 5 Schumi Prikaži

  Ovo pod 3 su već imali slično prošle godine, samo su ova krilca bila ravna. Pozadi ništa nije spojeno sa poklopca na kraj bolida. To ti je onaj niski T-wing koji je prvi uveo Williams.

  Uglavnom, dosta liči na prošlogodišnji Ferrarijev bolid, sa nekim njima svojstvenim detaljima.  4

  0
  • Bmw Marko Rakić novinar Donator Prikaži

   Pa relativno slično, bila su pravilna i spojena vertiaklni usmjerivač zraka, a vidim da toga nema ove godine.
   Je u pravu si, to je niski T wing, ubacit ću gore.

   Nadam se da će Williams danas izdati normalne fotografije pa da možemo nešto i vidjeti.   1

   0
   • Napravio sam account samo da mogu komentirati grešku oko niskog T-winga, a onda vidim da je ispravljena. :)
    Uglavnom – dobro bi došlo pogledati sve Autosport i ostale Craig Scarborough videe na Youtubeu, pratiti F1 techical forum, i pratiti Scarbsov twitter. Pa nakon toga pisati članak. :)    1

    2